A Bucks tervezi, a Cavs megalapozza a jövőjét

A Cleveland két veteránját pickekre és fiatalokra váltotta, a Milwaukee pedig úgy tervezte meg a jövő nyarát, hogy közben még javulhatott is.

Csütörtök éjszaka cserélt egymással a Milwaukee Bucks, a Cleveland Cavaliers és a Washington Wizards együttese. A részleteket ezen a linken olvashattátok már azzal a kiegészítéssel, hogy a Milwaukee nem a Cleveland 2021-es második körösét kapja, hanem a Washington 2020-as és 2021-es második köröseit, a Wizards pedig így nem a Cavsnek, hanem a Bucksnak adta a 2021-es második körös pickjét a 2020-assal együtt.

Még egy pontosítás szükségeltetik: a Milwaukee által adott első körös pick 2021-es, de attól függ, hogy mikor megy át, hogy a Bucks mikor adja oda az első körösét a Phoenix Sunsnak. Ha 2019-ben, tehát a most következő drafton (Top3 és 17-30 védett), akkor 2021-ben kerülhet az első körös a Cavshez, de van rajta egy Top 14 védettség - tehát csak akkor kerül át az ohióiakhoz, ha 15-16. helyen lesz a pick, minden más esetben vagy a Sunshoz kerül, vagy marad Milwaukee-ban. A Bucks jelenlegi helyezését látva sokkal valószínűbb, hogy a Suns 2020-ban kapja meg a Milwaukee első körösét (a pick Top7 védett lesz a következő szezon végén), ekkor pedig 2022 a legelső év, amikor a Cavsé lehet a Bucks első köröse - ebben az évben és 2023-ban is Top10 védettség van a draftjogon, 2024-ben Top8, és ha ekkor sem menne át a pick, egy 2024-es és egy 2025-ös második körössé változik.

A motiváció minden együttesnél elég világosan látszik, és egyelőre úgy tűnik, ez minden részről egy win-win(-win) csere lehet.
 

A Wizards két második körös pick feladásával nagyjából 5 millióval csökkentette a luxusadó mértékét, és bár készpénzt adott a Bucksnak, ne zárjuk ki, hogy a szezon végére a luxusadó határa alá kerül, ami más anyagi vonzatokkal is járna - jelenleg elég nagy összegben lehet arra fogadni, hogy nem ezzel a felállással fejezik be a szezont. A pickek még jól jöhetnének később, de a jelenlegi Wizards alapvető és sokkal nagyobb problémákkal küzd annál, minthogy a spórolás miatt kiszórtak két draftjogot. Jason Smith az ivócimborákon kívül nem sok mindenkinek fog hiányozni, Sam Dekker pedig idén eddig nem nyújtott rossz teljesítményt - 2015-ben még az első kör közepén draftolták, a két második körös ellentételezésére már elég is lehet, kérdés, mennyi lehetőséget kap majd.
 

A Bucksnál már összetettebb ennél a helyzet, de az alapvető motiváció a jövő nyári szabadügynökpiac lesz. Egyik legjobbjuk, Khris Middleton kiléphet szerződéséből, és mivel a 13 millió dolláros fizetésénél jóval többet ér, így ha nem szed be egy súlyos sérülést, egészen biztosan ki is fog lépni kontraktusa utolsó évéből. Eric Bledsoe szerződése egyébként is lejár, Malcolm Brogdon pedig korlátozott szabadügynök lesz, és hármójuk nélkül is 81.8 millió dolláron áll a Bucks. Két lehetőség közül választhat a Bucks: vagy elenged 1-2 embert ebből a trióból (amelynek mindhárom szereplője kezdő jelenleg), és egészen biztosan visszalép egyet, vagy mindhárom játékost megtartja, de nagyjából úgy úszik a luxusadóban, mint pár éve a Brooklyn Nets. Legyen akármennyire jó most a Bucks, ez Wisconsinban fenntarthatatlan, így lépni kellett.

Két peremember távozott (Matthew Dellavedova 12 meccsen 8.1 percet, John Henson pedig 14 meccsen 14.3 percet átlagolt idén eddig), akik jövőre összesen 19.34 millió dollárt tettek volna zsebre. Ez alapvetően is sok pénzkidobásnak, úgy meg főleg, hogy sokkal fontosabb embereket kellene megfizetni. Ez a közel 20 millió dollár rengeteget segíthet a Bledsoe-Brogdon-Middleton hármas hosszabbításánál, hiszen az érkező George Hill 18 millió dollárjából összesen 1 millió garantált  - közel 18.5 millióval lehet több helye a Bucksnak a luxusadó határa alatt.

Hillről nem tudni, hogy éppen milyen formában van, Sacramentóban és Clevelandben meg sem tudta közelíteni a Utah Jazznél nyújtott teljesítményét, de ha egy kicsit összekapja magát - erre a túl nagy nyilvánosságot nem kapó, mégis kiváló és eredményes csapatjátékot bemutató Milwaukee-nál lehet esélye - egy újabb hasznos rotációemberrel bővült a Bucks. Ha nem javul semmit, a pénzügyek miatt így is megérte az, hogy cseréltek érte, ha viszont javul, még akár biztosíték is lehet a jövő nyárra: ő 18 millió dollárért maradhat, így ha Bledsoe túlértékeli magát, vagy valamelyik csapatnak elborul az agya, még akár maradhat is, igaz, erre van kevesebb esély.

Az egyetlen kérdés az lehet a wisconsiniak esetében, hogy az első körös pick mennyire fog fájni. Ha Giannis Antetokounmpo vezetésével évekig a keleti elit tagja lesz a Bucks, akkor lehet, hogy semennyire, egy 25. hely környéki pick értéke nem sokkal több, mint egy korai második körösé, sőt... 2021-re vagy 2022-re azonban nehéz előretervezni, és az sem mindegy, hogy melyik évben törlik el a one-and-done szabályt, abban az évben ugyanis elárasztják majd a draftot a legjobb középiskolás kosarasok és első éves egyetemisták is. A Milwaukee jelen állapotát nézve várhatóan nem lesz túl értékes ez a pick, de 4 évekre előre nem lehet kijelenteni semmit sem biztosra, bármi közbejöhet.
 

A Cavaliers folytatta, amit a Kyle Korver-féle cserével elkezdett. Ott spórolt is az együttes amellett, hogy két második köröst szerzett, itt pedig átvett két olyan szerződést, amelyek teljesen garantáltak Hill minimális garantált pénzével ellentétben. A Cavs számára viszont nem is ez volt a lényeg, és nemrég írtunk is arról, hogy bevállalnak hosszabb megállapodásokat is, ha ez kell. Koby Altmanék azonban szereztek egy első és egy második körös picket, és ott van a csomagjukban John Henson is - ez a csomag egy újjáépülő gárda szempontjából jóval értékesebb, mint Hill, még ha Dellavedova nem is nagyon zavar semmit, lényegében a fizetések kiegyenlítésére érkezett vissza egykori kenyéradójához.

A 2016-os bajnok esetében az az óriási kérdés, hogy jelenleg hogyan állnak a tehetségek feltérképezésével és a játékosfejlesztéssel. Chris Grant idejében is tele voltak jobbnál jobb pickekkel, és sem a kiválasztás nem sikerült (Tristan Thompson 1/4, Dion Waiters 1/4, Anthony Bennett 1/1), sem a kiválasztás után bármiféle javulás elérése. Most más rezsim van Clevelandben (a tulajdonost leszámítva), a kispadon is mások ülnek, de a kérdés továbbra is ugyanaz: megy-e bármire a Cavs ezekkel a pickekkel, amik csak akkor érnek valamit, ha jól használják fel őket, és utána legalább akkora hangsúlyt fektetnek a játékosok egyéni fejlődésére, mint arra, hogy összehozzák ezeket a cseréket.

Hensonnak lehet ideje Tristan Thompson mögött fejlődni, az első körös picken is lehet jó játékost húzni, bármilyen hátra is szól majd (az esély legalábbis megvan rá), de hogy mi lesz a centerből vagy a draftjogból, azt egyelőre még nem tudhatjuk - a Cavst évek óta nem láttuk egyetlen játékost sem kinevelni, Kyrie Irving gyakorlatilag úgy érkezett a ligába, ahogy aztán tavaly a Boston Celticshez is. A Cleveland esetében viszont annyit mindenképp el lehet mondani, hogy amíg a többiek kisebb-nagyobb kockázatokat vállaltak a pickek feladásával, a Cavs biztosan nem tud kijönni rosszul ebből a tranzakcióból.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus