A cserehatáridő játékosmozgásai a csapatok szemszögéből

Február 7-én lejárt a cserehatáridő, még a kivásárlási piac beindulása előtt összeszedtük, hogy melyik csapat kit adott fel és kit szerzett. 

Keleti Főcsoport

Milwaukee Bucks. Látva a riválisok lépéseit, a listavezetőnél sem tétlenkedtek, egy hármas csere keretében jutányos áron megszerezték az életveszélyes kinti dobót, Nikola Miroticot, amiért cserébe egy elvágyódó Thon Makert, egy saját, és három, más csapattól szerzett másodikköröst adtak fel. 

Toronto Raptors. A Toronto szerezte meg a legnagyobb nevet a deadline-kor, hiszen a korábbi Év Védője, Marc Gasol érkezett Memphisből – a csapat veteránját, Jonas Valanciunast, illetve CJ Milest, Delon Wrightot és egy 2024-es másodikköröst adtak érte. Emellett spórolási céllal elküldték Malachi Richardsont, Emir Preldzic játékjogát és a 2022-es másodikkörösüket Philadelphiába, majd ugyanígy tettek Greg Monroe-val, őt egy 2021-es másodikkörössel édesítették meg a Brooklyn számára – egyúttal helyet is csináltak kivásárlás előtt álló veteránoknak. 

Philadelphia 76ers. Keleten a nagycsapatok közül a Philly kezdte meg a bevásárlást, megszerezték a közel All-Star számokat hozó Tobias Harrist, továbbá jóbarátját, a cserecenter Boban Marjanovicsot, illetve Mike Scottot, utóbbi kettővel a csere-frontcourtot is megerősítették. Kész játékosból keveset (Landry Shamet, Mike Muscala, Wilson Chandler), jövőbeli pickekből jóval többet (2020-as Top14-védett pick, 2021-es, nem védett Heat-elsőkörös, 2021-es és 2023-as Pistons másodikkörös) adtak ezért a csomagért. A Houstonnal is üzleteltek, szereztek egy tapasztalt swingmant James Ennis III személyében. Markelle Fultz ideje is kitelt, az egykori draftelsőt Orlandóba küldték, érkezett helyette egy újabb tapasztalt hátvéd, Jonathon Simmons, illetve a Thunder 2020-as, Top20 védett elsőköröse és egy idei másodikkörös is. Emellett egy pénzügyi manőverük volt még, Torontóból némi készpénz fejében megszerezték a ligában soha pályára nem lépő Emir Preldzic játékjogát, egy másodikköröst és Malachi Richardsont – utóbbit rögtön ki is tették a waiverre. 

Boston Celtics. A bostoniak gyakorlatilag semmit nem léptek, spórolási célzattal elküldték Jabari Birdöt és némi készpénzt Atlantába egy 2020-as erősen védett másodikkörösért.

Indiana Pacers. A Pacers a cserehatáridőig nem volt túl aktív, mindössze Nik Stauskas, Wade Baldwin IV, egy 2021-es másodikkörös és Maarty Leunen játékjogát kaparintották meg némi pénzért. A cserehatáridő után viszont okosat húztak, a hosszú ideig sérült Victor Oladipo pótlására megszerezték a Knickstől kitett Wes Matthewst – emellett Ike Anigbogut tették waiverre. Érdekesség, hogy Stauskas és Baldwin pár nap alatt megjárta a Portland-Cleveland-Houston-Indiana útvonalat, de valószínűleg még nincs vége, elképzelhető, hogy az Indy azonnal teszi is őket a szabadlistára. 

Brooklyn Nets. Némi készpénz fejében szereztek egy 2021-es Raptors-másodikköröst, amiért benyelték Greg Monroe szerződését, akit aztán tettek is ki a szabadlistára. 

Charlotte Hornets. Nem cseréltek. 

Miami Heat. A floridaiak megszüntették a hátvéd-posztok iszonyatos zsúfoltságát, Tyler Johnsont, Wayne Ellingtont és készpénzt küldtek Phoenixbe Ryan Andersonért. 

Detroit Pistons. Az Autóvárosiak úgy tűnik, kicsit elengedték a szezont, hiszen az eleve komoly spacing-gondokkal küszködő gárda elküldte a kintről veszélyes Reggie Bullockot, és bár a csere másik oldalán érkező Szvjatoszlav Mykhailiuk talán még nála is pontosabb triplázó, ő inkább jövőre nyújthat komoly segítséget – rögzítsük, hogy jött még egy 2021-es másodikkörös is. Emellett a bustnak bizonyuló Stanley Johnsont, illetve Jason Smith-t küldték a Pelicanshez egy hármas cserében, a bevételi oldalon Thon Maker érkezett. 

Orlando Magic. Az Orlando csendes deadline-on van túl, de sikeresen kitakarították a teljesen motiválatlan Jonathon Simmons szerződését egy Thunder-elsőkörössel és egy másodikörössel együtt, cserébe pedig megkapták Markelle Fultzot – ha fel tudják építeni, akkor óriásit nyertek, ha nem, akkor sem adtak fel túl sokat. 

Washington Wizards. A fővárosban elkezdték a takarítást, Otto Porter Jr. méretes kontraktusát lecserélték Jabari Parker és Bobby Portis rövidlejáratú szerződéseire, majd Markieff Morrist és a 2023-as másodikkörösüket adták a Pelicansnek Wesley Johnsonért – összességében a lépéseikkel bejöttek a luxusadós szint alá. 

Atlanta Hawks. A Hawks háza táján csendesen telt a deadline, megszerezték Jabari Birdöt és valamennyi készpénzt a Bostontól egy erősen védett 2020-as másodikkörösért – a játékost jó eséllyel teszik is ki waiverre. Hasonló sorsra jut majd Shelvin Mack is, őt a Memphistől szerezték meg Tyler Dorseyért. 

Chicago Bulls. Legnagyobb szerzeményük Otto Porter Jr., akiért Bobby Portist, Jabari Parkert és 2023-as védett második köröst adtak. Egy 2020-as Top55 védett másodikkörösért érkezett még Timothy Luwawu-Cabarrot is Oklahomából. 

Cleveland Cavaliers. Kitakarították Rodney Hood szerződését, cserébe érkezett Nik Stauskas, Wade Baldwin IV és két másodikkörös pick Portlandből – Stauskas és Baldwin nem sokáig volt a csapat tagja, továbbpasszolták őket Houstonba egy 2021-es másodikkörös Bucks-pickkel együtt, Alec Burksöt pedig Sacramentóba – a bevételi oldalon Brandon Knight, Marquese Chriss, a Houston Top14 védett idei elsőköröse, illetve 2022-es másodikköröse szerepel.

New York Knicks. Ők kezdték a dominók döntögetését, január 31-én elpostázták Kristaps Porzingist, Tim Hardaway Jr.-t, Courtney Lee-t és Trey Burke-öt Dallasba, helyettük pedig érkezett Dennis Smith Jr., DeAndre Jordan és Wesley Matthews, illetve egy védettség nélküli 2021-es, illetve egy Top10-védett 2023-as elsőkörös. A cél egyértelműen a nyári szabadügynökpiac, ahol két maximum szerződést is ki tudnak majd így osztani – a veterán Wes Matthewst már ki is vásárolták, Indianában folytatja pályafutását, és Enes Kanter is mehet, ahová akar. 


Nyugati Főcsoport


Golden State Warriors. Nem cseréltek.

Denver Nuggets. Nem cseréltek.

Oklahoma City Thunder. A rotációból kiszoruló Timothy Luwawu-Cabarrot játékjogát egy 2020-as Top55-védett másodikkörösre cserélték, ezzel egyrészt spóroltak, másrészt helyet csináltak egy kivásárolt veteránnak. 

Portland Trail Blazers. A Portlandnek sikerült megszereznie Rodney Hoodot, így egy megbízható, labdázni, dobni és védekezni is tudó hátvéddel erősítették meg a kispadjukat, ezért ráadásul csak Nik Stauskast, Wade Baldwin IV-t és két másodikköröst (2021, 2023) kellett feladniuk a Cleveland részére. Emellett a rotációból kiszoruló cserecentert, Caleb Swanigant elcserélték a szintén hasonló cipőben járó erőcsatárra, Skal Labissiere-re (Kings). 

Houston Rockets. Daryl Moreyék egy hármas cserében elpattintották Brandon Knight és Marquese Chriss játékjogát egy első és két másodikkörös társaságában, megkapták viszont a tapasztalt swingmant, Iman Shumpertet. A szintén a cserében érkező Wade Baldwin IV-t és Nik Stauskast egy Bucks-másodikkörös és Marty Leunen draftjogainak társaságában tovább is adták Indianába készpénzért. Shumpert érkezésével James Ennis III feleslegessé vált, ment is Philadelphiába egy névleges ellenszolgáltatásért (a két gárda 2021-es másodikkörös pickjeit megcserélheti a Rockets). 

Utah Jazz. Nem cseréltek.

San Antonio Spurs. Nem cseréltek.

Los Angeles Clippers. A LAC a szezon első felében megmutatta a nyári szabadügynökpiac nagyágyúinak, hogy ha ide igazolnak, élcsapat lehetnek, majd a szezon közepén látványosan behúzták a kéziféket. A húzóember Harrist, illetve a Marjanovics-Scott duót elküldték Phillybe, cserébe értékes draftjogokkal, illetve fiatal triplavetővel (Shamet), veterán mindenessel (Chandler) és Mike Muscalával gyarapodtak. Utóbbi végül Los Angelesben zárta a deadline-t, de már a Lakersben, mivel tovább is cserélték a lejáró szerződésű Ivica Zubacért és Michael Beasleyért. Itt nem álltak meg, Avery Bradleyt is kiszórták, helyettük jött JaMychal Green és Garrett Temple, egyértelműen nyári sapkafelszabadítási céllal: Bradleynek még jövőre is van majdnem 13 milliós bére, a két érkező pedig ugyan közel 16 millióval nyomja a sapkát, de mindkettejük szerződése lejáró. Említésre méltó még, hogy a Lengyel Kalapács, Marcin Gortat és a szerb veterán, Milos Teodoszics is szabadlistára került, nem tartanak rájuk igényt a továbbiakban. 

Sacramento Kings. A csapat nagyszerű félszezonnal bizonyította, hogy nagyobb dolgokra hivatott, a menedzsment pedig 3-4-es poszton meg is erősítette a keretet Harrison Barnesszal, akiért a fiatal Justin Jacksont és a veterán, pályára nem kerülő Zach Randolphot adták. Emellett a veterán Iman Shumpertet lepasszolták Houstonba egy hármas cserében, a bevételi oldalon Alec Burks és egy Houston/Golden State 2020-as másodikkörös szerepel. A Kings szerzett még egy cserecentert is, miután egy-az-egyben elcserélte Skal Labissiere-t Caleb Swaniganért a Trail Blazersszel, illetve elengedi Ben McLemore-t.

Los Angeles Lakers. A Davis-sztori nem úgy alakult, ahogy tervezték (?), így csak kisebb korrekciókat hajtottak végre: a rotációban szerepet nem kapó újoncot, Svjatoszlav Mykhailiukot egy 2021-es másodikkörössel feladták Detroitba Reggie Bullockért, illetve a két lejáró szerződést, Zubacot és Beasleyt a város másik csapatába cserélték a kifejezetten jó kezű magasemberért, Mike Muscaláért.

Dallas Mavericks. Már a Porzingis-cserében lehetett sejteni, hogy a playoff-vonal alatt álló Dallas elengedi ezt a szezont eredményesség szempontjából, hiszen a lett magasember idén jó eséllyel nem fog pályára lépni. Tim Hardaway Jr. személyében egy kezdőjátékost, Trey Burke személyében egy csereirányítót szereztek, Courtney Lee-t pedig jó eséllyel kivásárolják. A csere miatt kellett egy plusz üres hely a rosterben, ezt Salah Mejri elküldésével oldották meg. A rombolást aztán a zárónapon folytatták, elpostázták Harrison Barnest Sacramentóba, cserébe egy fiatal swingman, Justin Jackson érkezett, illetve a veterán Zach Randolph, akit várhatóan szintén ki fognak vásárolni. 

Minnesota Timberwolves. Nem cseréltek.

New Orleans Pelicans. Anthony Davist megtartotta és játszatni is fogja a Pelicans, de keserves két hónapja lesz a magasembernek, hiszen elcserélték mellőle Nikola Miroticot, aki helyett Stanley Johnson és Jason Smith más minőség – a Pelicans szempontjából nyilván az a nem mindegy, hogy négy másodikköröst is kaptak a Milwaukee-tól. Emellett Wesley Johnsontól is megszabadultak, jött Washingtonból egy második körös, illetve Markieff Morris, akinek viszont nem kell házat néznie a városban, ment is a waiverre. 

Memphis Grizzlies. Marc Gasol ideje kitelt Memphisben, ám összességében a Grizzlies egészen jól jött ki a dologból, hiszen érkezett a bizonyított litván center, Jonas Valanciunas, illetve a mezőnyben használható CJ Miles és Delon Wright is. Mike Conleyt viszont nem csak megtartották, de kapott is egy jól védekező hátvédtársat Avery Bradley személyében, cserébe JaMychal Greent és Garrett Temple-t adták a Clippersnek – gyakorlatilag nem rebuildet, inkább retoolt hajtott végre a Memphis. Még két feljegyzendő esemény volt, Shelvin Macket Atlantába küldték Tyler Dorseyért, illetve szabadlistára tették Omri Casspit.

Phoenix Suns. A nyugati sereghajtónál elpostázták Ryan Andersont Miamiba, cserébe jött Tyler Johnson, akivel erősödik a periméterük – a szintén itt érkező Wayne Ellingtonnal nem terveznek, megy waiverre. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus