A cserehatáridő játékosmozgásainak értékelése

Csütörtök este zárt az NBA-játékospiac, nézzük, hogy milyen cserék történtek az elmúlt szűk egy hétben. 

Lezárult a Ben Simmons-James Harden szappanopera

76ers kapta: James Harden, Paul Millsap. 
Nets kapta: Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond, 76ers 2022-es védettség nélküli elsőköröse, 76ers 2027-es elsőköröse (Top8-védett)

Egy régóta húzódó és egy (félig nyilvánosan) nemrég eszkalálódó konfliktusra tett pontot egyetlen mozdulattal a két szomszédvár (csarnokaik között légvonalban 134 km a távolság). Röviden, Daryl Morey ismét együtt dolgozhat Hardennel, és ezért nem kellett feladni két fiatal húzóemberét, Maxey-t és Thybulle-t, Simmons és Rich Paul pedig megkapta, amit szeretett volna: nagy piacot, jó csapatot, szupersztár társ(ak)at, és szinte költözni sem kell. 

A legboldogabb valószínűleg Joel Embiid, aki köré egy brutális, bajnokesélyesnek kinéző kezdőötöst húzott fel Morey. A Maxey, Harden, Thybulle, Harris, Embiid ötös mellett ott van Danny Green, jött a veterán mindenes Paul Millsap – a Shake Milton, Georges Niang, Furkan Korkmaz és több fiatal spíler alkotta kisegítő személyzeten azért még lehet javítani, de a kivásárolt, bajnoki címre vágyó veteránoknak elég komoly mágnesnek tűnik a Philly. 

A Nets úgy tűnik, hogy kicsit elengedte a szezont, szépen megvárják a sérültek felépülését, Simmonst is formába kell hozni, ott van a Kyrie Irving-probléma, ami miatt nagyon bizonytalan, hogy mennyire is lesznek erősek a rájátszásban, ha csak idegenben játszhat (arról nem is szólva, hogy nyáron kiléphet a szerződéséből). 

A Nets szerzett elsőkörös pickeket, ami pirospont a menedzsmentnek, Seth Curry pedig azonnal jó opció lehet a Durant-Simmons duó mellé, ráadásul jövőre csak 8 millió körül keres - és a kis távolságok miatt Doc Rivers-ék vasárnapi ebédjeiről sem marad le, így a családi béke is megmarad…

 

Nem lehet eldönteni, hogy melyik csapat járt jól, ha egyáltalán jól járt

Mavericks kapta: Spencer Dinwiddie, Davis Bertans
Wizards kapta: Kristaps Porzingis, 2022-es védett másodikköröse

Jason Kidd nyári érkezése óta folyamatosan építgette Kristaps Porzingis lelkivilágát, de az utóbbi hetekben Mark Cuban folyamatosan azt hangoztatta, hogy Jalen Brunsont és Dorian Finney-Smith-t is újra akarják igazolni, arra pedig kellene a pénz, de így is kicsit a semmiből jött ez a csere. Pláne ez a csere Bertans jelenleg értéktelen szerződésével, ami évi 16-17 milliót visz el 2025-ig (hacsak a lett addig nem mondja le utolsó éve opcióját, de miért is tenné), illetve Spencer Dinwiddie kétéves, évi 18-19 milliót foglaló kontraktusával. 

Természetesen magyarázható a csere dallasi oldalról, mert Bertans extra triplázó, ha jó labdákat kap, azok pedig Doncic-éktól jönni fognak, míg Spencer Dinwiddie nem csak jó biztosíték lehet, ha Brunsont nem tudják megtartani, hanem egy második-harmadik számú playmakerként ki is virágozhat. A csere további haszna lehet, hogy Porzingis szerződését ketté tudták bontani, ezáltal a közeljövőben jóval könnyebben tudnak mozgolódni az átigazolási piacon. 

A Wizards nagytakarítást tartott, az egyértelművé vált, hogy Dinwiddie nem illik ebbe a csapatba, kicsit vitte is a labdákat a fiatal mindenesek, Hachimura és Avdija elől, Beallel sem passzoltak, Bertans szerződése pedig azóta derültség tárgya a ligában, mióta megkötötték. 

Porzingis személyében papíron kaptak egy olyan magasembert, aki már régóta szükséges lenne ebbe a csapatba. Sok munka vár az edzői stábra, hogy Porzit igazán fel/be tudják építeni, mindenesetre sokat nem kockáztattak, hiszen még 1+1 éve van hátra, jövőre kvázi contract yearje lesz – ha ott összeszedi magát, akkor sokat tud hozzátenni, ha pedig nem, akkor összességében még spóroltak is pár milliót, mintha megtartották volna a Bertans-Dinwiddie párost. 

 

A Celtics kifejezetten jól sáfárkodott a kissé értéktelen értékeivel

Celtics kapta: Derrick White 
Spurs kapta: Josh Richardson, Romeo Langford, Celtics 2022-es Top4 védett elsőköröse, 2028-as elsőkörösök kicserélésének joga

Celtics kapta: Daniel Theis
Rockets kapta: Dennis Schröder, Bruno Fernando, Enes Freedom (Kanter). 

Celtics kapta: 2023-as Top55 védett másodikkörös
Magic kapta: Bol Bol, PJ Dozier, 2028-as másodikkörös, készpénz. 

A három cserét egyben tekintjük át, kezdjük a Spurs-Rockets párossal. A San Antonio megszabadult White-tól, aki nem igazán illett a terveibe és 2025-ig le volt kötve, és ezért kapott egy idei, várhatóan Top20-as picket, illetve két olyan szerződést, amik 2023-ban lejárnak: spóroltak, pick is jött, ennél többet nem kívánhattak. A Rocketsnál Alperen Sengün gyors fejlődése miatt létszámfelettivé vált Theist tudták lepasszolni, ráadásul 2024-ig fizetni kellett volna. Helyette jött a lejáró Dennis Schröder és Enes Freedom, akiket szinte biztosan kivásárolnak, illetve a 2023-ban lejáró Romeo Langford, aki nem zavar sok vizet – klasszikus bércsökkentő/sapka alatti manőverezést segítő megmozdulás volt. 

A Magic részéről pickért-szerződés csere volt ez, semmi rendkívüli nem történt – a Bostonnak itt egyértelműen a spórolás és a luxusadóból kikerülés volt a célja. 

A Celtics nyáron próbát tett Schröderrel és Richardsonnal, de egyikük sem jött be, Enes Freedom is kikerült a rotációból, itt igazából az idei elsőkörös volt az az érték, amit fel kellett adniuk, de ez jó árnak tűnik. Derrick White egy rutinos, de még jó korban lévő mindenes elfogadható szerződéssel, papíron jól illik a kezdőötösbe, a kontraktusa miatt lehet is vele komolyabban tervezni. A csapat palánk alatti szekciójában Daniel Theis sokat segíthet, ráadásul éveket töltött el Bostonban, nagyon nem kell bemutatkoznia senkinek, így villámgyorsan be lehet építeni a rotációba. Úgy tűnik, hogy Brad Stevens nyáron megfizette a GM-ek tanulópénzét, ezek a húzások papíron már nagyon jól festenek – ha nem is lett azonnal bajnokesélyes a Celtics, de fontos láncszemek kerülhetnek a helyükre. 

 

A Sacramento sziklát dobott a vízbe, a Pacers elkezdte az átstrukturálást

Kings kapta: Domantas Sabonis, Justin Holiday, Jeremy Lamb, 2023-as Top55 védett másodikkörös
Pacers kapta: Tyrese Haliburton, Buddy Hield, Tristan Thompson. 

Mindkét csapatnál olyan helyzet állt elő, hogy húzóemberek játéka ütötte egymást, a másik gárda „plusz egy fője” pedig megoldást jelentett volna a problémákra, így tulajdonképp logikus döntés volt, hogy meghúzták a cserét. Az már ízlés kérdése, hogy sokan inkább a kissé jóllakottnak tűnő Foxot akarták elpasszolni, nem Haliburtont, de Vivek Ranadive-ék beleálltak a döntésbe – a jövő dönti el, hogy ez lesz-e a Kings Monta Ellis-Andrew Bogut cseréje, és hamarosan köröket megy majd a playoffban a Sacramento, vagy csak egy sokadik tehetség-elherdálásnak lehettek szemtanúi a fogyatkozó diehard Kings-drukkerek. Sabonis első meccse parádésan sikerült, Fox is hirtelen magára talált, de egy meccsből ne vonjunk le következtetéseket. Justin Holiday és Jeremy Lamb mélyítheti a keretet, ha hirtelen beindul a Kings-szekér és felcsillan a playoff lehetősége, ahová 2006 óta vágynak. 

A Pacersnél évek óta akut gond a Turner-Sabonis kettős, és végül csak rászánták magukat a változtatásra. Haliburtont kitörő örömmel fogadta Myles Turner, és valóban a jövő playmakerének tűnik a fiatal irányító, aki Brodgonnal jó párost alkothat és a szerkezeti problémák is kisimulhatnak. Buddy Hield az újjászervezett Pacersnél a spacingben extra segítség lehet, neki valószínűleg jót fog tenni az is, hogy végre egy jövőbeni HoF vezetőedzővel dolgozhat, aki kimaxolhatja a tudását. Tristan Thompson töltelék volt, kivásárolhatják és a buyout piac egyik fontos szereplője lehet. 

 

A Cavaliers pótolta a kieső hátvéd(ek)et, a Pacers spórolt és elsőköröst szerzett

A Cavaliers kapta: Caris LeVert, a Heat 2022-es másodikköröse
A Pacers kapta: Ricky Rubio, a Cavs 2022-es Top14 védett elsőköröse, két további másodikkörös

A Pacers elengedte Caris LeVertet, akire idén már nem volt szüksége, cserébe pedig egy hatalmas lejárót és egy elsőköröst, illetve másodikköröst kapott – spóroltak, pickeket szereztek, a Sabonis-cserében pedig megoldották azt, hogy rebuild helyett csak retool következzen, összességében ebben a dealben semmi kivetnivalót nem találhattunk. 

A Cavaliersnél előbb Collin Sexton, majd Ricky Rubio dőlt ki a teljes szezonra, és bár ennek ellenére a csapat rendszere jól működött, az egyértelművé vált, hogy szükség van még egy támadásban erős hátvédre-wingre. LeVert tökéletes választásnak tűnik szakmai és emberi szempontból is, hiszen pont azt tudja, amire a csapatnak szüksége van, ráadásul ohiói srác, aki percek alatt közönségkedvenc lett. A Cavs idei menetelése eddig valódi tündérmese, ilyen szempontból is tökéletes választás az utóbbi időben sok viszontagságon átesett LeVert. 

 

A Trail Blazers elkezdte az újjáépítést (?), a Jazz, a Pelicans és a Clippers profitált belőle

A Trail Blazers kapta: Eric Bledsoe, Justise Winslow, Keon Johnson, másodikkörös
A Clippers kapta: Norman Powell, Robert Covington. 

A Trail Blazers kapta: Josh Hart, Tomas Satoransky, Nickeil Alexander-Walker, Didi Louzada, a Pelicans 2022-es Top4 és Top15-Top30 védett elsőköröse, két másodikkörös.
A Pelicans kapta: CJ McCollum, Larry Nance Jr., Tony Snell. 

A Trail Blazers kapta: Joe Ingles, Elijah Hughes, másodikkörös. 
A Jazz kapta: Nickeil Alexander-Walker, Juan Hernangomez.
A Spurs kapta: Tomas Satoransky, másodikkörös. 

A Blazers volt az elmúlt egy hét egyik legaktívabb tagja, gyakorlatilag kitakarították a keretet: Damian Lillardön és Anfernee Simonson kívül csak Jusuf Nurkic maradt az eddigi csapat magjából (de vele majd nyáron hosszabbítani kellene). Joe Cronin megbízott GM-nél időnként úgy tűnt, hogy a cél bármi áron kidobálni az oda nem illő alkatrészeket, így aztán hullott is a forgács rendesen. A Powell-cserében egy elsőkörös lett volna a minimum elvárás, mert a mai ligában nagyon értékes puzzledarabról beszélünk, kicsit olyan érzése volt az embernek, mintha ő lenne Billups búcsúajándéka a Clippersnek. A CJ McCollum-csere már jobban festett, hiszen jött benne egy idei potenciális lottery pick, Josh Hart és hullámzó, de nagyon tehetséges NAW, akiből lehetett volna egy következő Anfernee Simonst faragni.

A harmadik cserében viszont sikerült megint alábecsülni a saját értékeket, NAW-t gyakorlatilag a semmiért adták oda a csoportrivális Jazznek, Tomas Satoransky lejárójának elpasszolásánál megint előjött a „bármi áron” érzés. Mindenesetre sikerült kitakarítani a keretet, nyáron bármerre elmozdulhatnak, és bár ez a Blazers-drukkereket most nem vigasztalja, de Croninnak egy hét alatt sikerült bekerülnie a GM-ek közötti vérkeringésbe, ami hosszútávon még jóra jöhet – már persze ha nem rúgják ki az első adandó alkalommal…

A Clippers köszönte szépen a lehetőséget, a közel 100 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Steve Ballmert nem érdekli a luxusadó, pláne ha a másik fél elfelejt elsőköröst kérni és még a LAC számára értéktelen játékosokat is visz. Felhúzhatnak egy Powell-Mann-George-Leonard-Batum death lineupot, kiegészülve Reggie Jacksonnal, Kennarddal, Marcus Morrisszal, Zubac-csal playoffban ez nagyon csúnyán fog festeni – valószínűleg jövőre, ehhez a maghoz pedig megfelelő pénzért még Robert Covingtont is visszaigazolhatják. 

A Pelicans hasonlóan kétségbeesett volt, mint a Portland, nem véletlenül volt ez az oregoniak reálishoz közelítő tranzakciója. A New Orleans igazából csak az idei elsőköröst áldozta fel, de tehetségekből van már elég a csapatnál, veterán vezérek kellenek, hogy tovább tudjanak lépni. Ilyen szempontból McCollum átigazolása logikus lépés, hiszen támadásban össze tudja fogni a bandát, a védekezését meg majd valahogy kimozogják. Nance egy kellemes bónusz a New Orleansnak, mert sokat látott, harcos, védekezésben hasznos magasember ide nagyon kell, még akkor is, ha idén már nem nagyon segíthet. 

A Spurs hozta a várhatót, elpasszolta Juan Hernangomezt, jött helyette a lejáró Satoransky, akit nyáron akár fillérekért meg is tarthatnak, ha nagyon beválna, bónuszént pedig érkezett még egy másodikkörös is. 

A Jazznél Joe Ingles szerződéséből két használható(nak tűnő) játékost szereztek. NAW-re ugyanolyan jó hatással lehet a rendezett közeg, mint anno Jordan Clarksonra, a triplavető képességeit nagyon is ki tudják használni, Juan Hernangomez pedig adhat némi mélységet a magas posztokon - playoff-rutinja ugyan minimális, de a spanyol válogatottban jó pár nagy csatát átélt. 

 

A Bucks behúzta Ibakát, a Kings DiVincenzót, a Clippers használható rotációjátékosokat, a Pistons pedig kibérelte pár hónapra Bagley-t

A Bucks kapta: Serge Ibaka, két másodikkörös
A Kings kapta: Donte DiVincenzo, Josh Jackson, Trey Lyles
Clippers kapta: Rodney Hood, Semi Ojeleye
A Pistons kapta: Marvin Bagley III

A Milwaukee veterán védőspecialistára vadászott, felmerült egyébként KCP is a Wizardsból, de végül azt is figyelembe vették, hogy Brook Lopez hátműtétje miatt palánk alatt nagyobb a need, a periméterre majd szétnéznek a buyout piacon. Serge Ibaka sem az egészség mintapéldája, de ha óvatosan használják, óriási pluszt ad védekezésben és támadásban is. DiVincenzóval nem hosszabbítottak ősszel, ez már előrevetítette, hogy mozdítható, nem történt nagy meglepetés. 

A Kings és Marvin Bagley történetét nem kell bemutatni, megváltás volt mindkét félnek, hogy véget ért a kapcsolat, Sabonis cseréje után pedig szinte biztos is volt, hogy elpasszolják. Az érkezési oldalon DiVincenzo nagyon-nagyon jó fit lehet Buddy Hield távozása után, ráadásul adhatnak neki QO-t és meg tudják tartani nyáron, Josh Jackson és Trey Lyles pedig járulékos veszteség/haszon, ami attól függ, mit kezdenek velük. 

A Clippers további használható játékosokat szerzett, akikkel víz felett tarthatják magukat az alapszakasz hátralévő részében. Az érem másik oldala, hogy mindkettő lejáró, összesen 4 milliót keresnek, míg Ibaka majdnem 10 milliót, csak hogy azért kisebb folt essen a Clippers és Ballmer „feneketlen kút” imidzsén. 

A Pistons néhány kiegészítő áráért megnézheti Marvin Bagley-t, és ha tetszik, amit látott, akkor megadhatja nyáron a 14.7 milliós QO-t – ha nem tetszik, akkor elengedi a magasembert, semmit nem veszít vele. 

 

A Raptors megkapta a magasemberét, a Spurs tovább építette a jövőt

Raptors kapta: Thaddeus Young, Drew Eubanks, 2022-es másodikkörös
Spurs kapta: Goran Dragic, Raptors 2022-es Top14 védett elsőköröse

A Toronto deklaráltan egy rutinos magasembert keresett, és végül meg is találta a Spursnél parkolópályára tett, de egyébként kiváló karban lévő Younggal. A remek mentalitású veterán erőcsatár kezdőként, csereként, akár small-ball centerként is jól használható, ez a csomag tökéletesnek tűnik Kanadában. 

A Spurs itt is ugyanazt a szerepet alakította, mint a többi cserénél, pickért, lejáróért nagyon szívesen segített bajba jutott társán - tovább erősítve egyébként a Torontóval évek óta meglévő kapcsolatot. 

 

A Hornets magasembert szerzett, a Wizards visszahozta Smith-t

Hornets kapta: Montrezl Harrell
Wizards kapta: Ish Smith, Vernon Carey, Celtics 2023-as védett másodikköröse

A Torontóhoz hasonlóan a Charlotte is egy magasember után kajtatott, állítólag közel voltak Jakob Pöltlhöz, végül azonban meg kellett elégedniük Montrezl Harrellel. Harrell igazi energiabomba, aki biztosan összerak pár látványos zsákolást LaMelóval, viszont a palánk alatti védekezést ő sem fogja tudni megnyugtatóan megoldani, ráadásul lejáró is. Kicsit ilyen „ló nincs, szamár is jó” érzésünk lehetett, ami a Hornetsnél elég sűrűn elő szokott fordulni…

A Wizards egyrészt kapott értéket Harrellért, akit nem hosszabbított volna meg nyáron, másrészt az előző két évben Washingtonban játszó Ish Smith-szel nem vettek zsákbamacskát. Ráadásul Dinwiddie és Holiday cseréje után szükségük is volt egy megbízható irányítóra, Smith pedig még jövőre is szerződés alatt lesz. 


A Suns a legutolsó építőkockákat is begyűjtötte

Suns kapta: Aaron Holiday
Wizards kapta: készpénz

Suns kapta: Torrey Craig
Pacers kapta: Jalen Smith, 2022-es másodikkörös

A Sunsnál az utolsó puzzle-darabokat illesztik a helyére, ahogyan azt egy bajnoki címre törő csapatnál illik. Aaron Holiday szerződését nem hosszabbította volna meg a Wizards, dupla haszon, hogy nem kell tovább fizetni, a Phoenix pedig Dario Saric DPE-jével be is tudta húzni – a legifjabb Holiday-jel már-már túl is biztosították magukat hátvédposztokon. 

A másik cserében visszahozták a tavalyi nagy menetelés egyik mellékszereplőjét, akit percek alatt vissza lehet építeni a rotációba, így a wing pozícióban szintén mindenre is felkészültek. Jalen Smith ugyan mutatott remek dolgokat, de ez a Suns nem az a hely, ahol tehetségeket fel lehet építeni – Indianában viszont jó kezekbe kerül a fiatal erőcsatár, ráadásul most percei is lehetnek bőven. 

 

Csak hogy ne maradjunk OKC-csere nélkül

A Heat kapja: 2026-os másodikkörös
A Thunder kapja: KZ Okpala, elsőkörös jogok átvariálása

KZ Okpala nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ráadásul értékes helyet foglalt a keretben, és a Miami is igyekszik elkerülni a luxusadót, ebből állt össze a csomag. Okpala helyére Caleb Martint akarják felhozni two-way szerződésből, illetve marad egy üres rosterhely, ahová vadászhatnak a buyout piacon. 

A Thundernek nem Okpala volt az üzlet, hanem az, hogy eredetileg a Miami 2023-as elsőkörösét birtokolták, amire most nem igazán van szükségük, így belementek abba, hogy a 2025-ös elsőkörösre változtassák át – ezzel annak az esélyét is növelték, hogy akár igen jó helyre is szólhat a pick. A Miami oldaláról azért is volt fontos ez a lépés, mert így a 2022-es és 2023-as elsőköröseikkel is nyugodtan üzletelhetnek, és a win now módban lévő gárdának ez a fontosabb. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus