A Hornets megtalálja a másik oszlopát Devonte' Graham mellett?

Véget ért az NBA-idény, így elkezdjük elemezni, hogy mik lehetnek a csapatok feladatai az off-szezon során. A Charlotte Hornets alapvetően nyugodt nyár elé néz, de az 1/3-mal fontos döntés előtt áll majd a drafton.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors

 

A Hornets egy eredetileg elveszettnek tűnő szezonból egészen sokat kihozott, 23-42-vel kelet 10. helyén állt az együttes az alapszakasz leállásakor. A meglepően jó eredmény középpontjában Devonte' Graham szinte semmiből történő felbukkanása volt - kérdés, hogyan tudja folytatni Mitch Kupchak a Graham körüli keret felépítését.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Devonte' Graham (nem garantált)
Terry Rozier, Malik Monk
Miles Bridges, Cody Martin, Nicolas Batum (játékosopció), Caleb Martin (ng)
PJ Washington, Jalen McDaniels (ng)
Cody Zeller

Szabadügynökök:

UFA: Bismack Biyombo, Willy Hernangómez, Kobi Simmons, Ray Spalding
RFA: Dwayne Bacon


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 28 millió dollár

Draftpickek: 1/3, 2/32, 2/56

 

A Hornets nyara sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint az első két helyen választó Minnesotáé és Golden State-é, tekintve hogy a Charlotte még nagyon a csapatépítés elején jár. Ennek megfelelően a drafton például valószínűleg az általuk legjobbnak/legnagyobb tehetségnek gondolt játékost fogják kiválasztani. Hogy ki lesz ez, az persze nagyban függ attól, hogy az első két helyen kik fognak elmenni.

James Wiseman tökéletesen illene ebbe a keretbe a jó kezű PJ Washington mellé - Cody Zeller hasznos kosaras, de Wisemanben sokkal nagyobb lehetőségek vannak akár csak a védekezésre gyakorolt hatást nézve is. A draft legtöbbre taksált centerére azonban többeknek fáj a foga: jó esély van rá, hogy ha valaki felcserél az 1/1-re, az Wisemanért teszi, de ha ez nem történik meg, akkor a második helyen draftoló Warriorsnak is ő a legjobb opció papíron. Ha Wiseman kimegy a Charlotte előtt, akkor sok név merülhet fel, mint potenciális célpont.

Obi Toppin és Deni Avdija posztján vannak ugyan most is fiatalok (Washington és Miles Bridges), de a mai ligában wingeket nagyon könnyen lehet rotálni és egymás mellett felküldeni, függetlenül attól, hogy akár két hármasról, akár két négyesről beszélünk-e. Toppin külső dobására még Washington mellett is szükség lehet, Avdija játékszervezői képességét pedig Graham mellett is nagyszerűen tudná használni ez a keret - az biztos, hogy Graham mellé kellenek majd még helyzetkreálók, és nem biztos, hogy Terry Rozierrel számolnak hosszú távon erre a feladatkörre.

Wiseman mellet a másik Top10-be várt center, Onyeka Okongwu is felmerülhet, ha mindenképp a palánk alatt akar erősíteni a Charlotte. Ott van lehetőségnek Isaac Okoro is, akit ha elég tripladobóval vesznek körbe (vagy megtanul dobni), szintén nagyon hasznos kosaras lehet - ugyanez igaz Anthony Edwardsra is, amennyiben lecsúszik a harmadik helyig. Van tehát választék bőven...

Ha valami nem kell a Hornetsnek, az labdadomináns irányító, tehát LaMelo Ball szerintem ide se a legjobb fit Graham miatt. Az elején azt írtam, hogy a Charlotte tehetség alapján fog választani, de nem kicsit vagyok szkeptikus Ball-lal meg azzal szemben, hogy ő mennyire tud hasznos lenni az NBA-ben. Éppen ezért hiába várják a legtöbb helyen Top3-ba, szerintem erősen kétséges az, hogy ő ott is fog elkelni - vagy az, hogy ha Top3-as pick lesz, akkor az hosszútávon kifizetődik az őt választó együttesnek. Ha valamit nem szabad Kupchaknak megtennie, az az, hogy odavigyen egy embert, aki egészen biztosan kiveszi a labdát Graham (és Rozier) kezéből.

Nem minden irányítót kell teljes mértékben kizárni, az egy kakukktojás Tyrese Haliburton lehet. Ő elég jól dob kintről, jól is passzol, így ideális lehetne a két mostani PG mellé. Haliburtonben viszont nincsenek akkora lehetőségek, a védelem megbontásával is vannak gondjai, úgyhogy a harmadik helyen (talán) korán van az ő kiválasztása. Ha hátrébb cserélnek néhány pozíciót, akkor lehet ő igazán opció, de ha bízik a játékosfejlesztői részlegében a Hornets (márpedig Graham berobbanása bizakodásra adhat okot), akkor a harmadik helyen elérhetőek lesznek Haliburtonnél nagyobb lehetőségekkel bíró prospectek is az idei drafton.

A draft lesz a Hornets nyarának a középpontjában, tekintve hogy hiába lesz közel 30 millió dollárnyi sapka alatti helye a csapatnak Bismack Biyombóék elengedésével, azt már maga Kupchak is elismerte, hogy a Charlotte még nincs abban a helyzetben, hogy vonzó szabadügynök-célpont legyen - túlfizetniük meg egyelőre senkit nem érdemes, nem egy-két lépésre vannak a liga elejétől vagy a saját céljaiktól. Deklaráltan cserealapok gyűjtésére akarja majd használni a capspace-t a gárda - átvesznek nagy szerződést, cserébe azonban pickeket várnak.

Itt mindig az a kérdés, hogy ki és mennyire akar szabadulni az emberétől. Alapjáraton Al Horford nagyon adja magát, neki a Philadelphia Sixersnél nem nagyon látszik a helye - aztán persze kérdés, hogy megpróbálkoznak-e még vele az új vezetőedző, Doc Rivers kezei alatt is, vagy hogy a fizetések kiegyenlítése miatt nem kerül-e be mondjuk egy cserébe Buddy Hieldért. Horfordtól elszakadva viszont: bárki szeretné elpasszolni valamelyik emberét, mert kell neki a pénz másra, az a Hornetset bátran megkeresheti, és most azért nem sok ilyen csapat lesz a ligában.

A Charlotte olyan szempontból kényelmes helyzetben van, hogy nem kell egy 4-5 lépéses stratégiát összehangolnia és annak a különböző változatait kidolgoznia. Jól kell draftolni (majd a szezon közben fejleszteni a kiválasztott embert), aztán meg maximum meg kell keresni azokat a csapatokat, amelyek nagyon szabadulnának egy-egy nagy szerződésüktől, vagy várni a másik fél hívását. A harmadik pick miatt érdekes, de papíron alapvetően nyugodt nyár elé nézhetnek tehát a Hornets-drukkerek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus