A Philadelphia 76ers "szegény ember Ben Simmonsával" erősített

A júliusi játékosforgatagban nem keltett feltűnést, hogy a Philly négy évre aláírt Jonah Boldennel, pedig az ausztrál lehet a hiányzó láncszem a frontcourtban.

A címben megfogalmazott "titulus" nem véletlen, hiszen Bolden fiatalkora szinte egy az egyben leköveti Ben Simmonsét: édesapja az Egyesült Államok egyik legkeményebb helyéről, a Michigan állambeli Flintből származik, négy év egyetem után 1985-ben kezdte profi karrierjét. Bruce Bolden nem kevesebb, mint 17 évig Ausztráliában játszott, 41 évesen, 2004-ben vonult vissza az aktív kosárlabdától. Ausztráliában találkozott egyiptomi származású feleségével, 1996-ban született meg fiúk, Jonah Bolden, aki már ausztrál állampolgár, bár még csak utánpótlás-válogatottakban játszott (Ben Simmons is nagyon fiatalon, 2013-ban játszott utoljára a nemzeti csapatban). 

Bolden is a megszokott utat járta, 2013-ban az NBA-neveldének számító nevadai Findlay Prep-be került. Itt végzett Avery Bradley, Cory Joseph, Tristan Thompson, Anthony Bennett, Kelly Oubre Jr., Dillon Brooks és Rashad Vaughn, utóbbi hárommal játszott is együtt. 2014-ben egy kissé megtört a pályafutása, mert a tanulmányi problémák miatt nem játszhatott a UCLA-n, ráadásul 2015 májusában meniszkusz-műtéten is átesett, így végül egyetlen szezont töltött az NCAA-ben. Ez nem volt sikersztori, az NBA-be kerülő Norman Powellt és Kevon Looney-t kellett volna pótolnia, de mindössze 4.6 pontot és 4.8 pattanót átlagolt, nem igazán tudta magát beverekedni a csapatba (ahol egyébként csapattársa volt Golomán György is). 

Meg sem próbálta a 2016-os draftot, és mivel úgy érezte, hogy a UCLA-n nem azon a poszton (kiscsatárban) játszatják, ahol fejlődhetne, fogta magát és profinak állt. Egészen az FMP Belgrád csapatáig ment, ahol nagyon hamar kiderült: jó döntést hozott. Az Adria Ligában 12.9 pontot és 7.2 pattanót átlagolt, emellett 42%-kal dobta a hármasokat, illetve az erősségének számító védekezésben is látványos dolgokat produkált, így az ABA Liga legjobb fiatal játékosának választották. 

2017-ben jelentkezett is a draftra, ahol sokáig első körre esélyesként számoltak vele, végül a második körben kelt el, mivel a börze előtt kétéves szerződést kötött a Crvena zvezdával. Nem meglepő módon az ausztrál Brett Brown edzette Philly húzta ki, de egy évet hagyták Európában. Az évadot az Euroligában töltötte, de végül nem a szerb sztárcsapat, hanem a Maccabi Tel-Aviv színeiben, mivel még a szezon előtt átigazolt. Csapatát izraeli kupagyőzelemhez és bajnoki címhez segítette, az Euroligában pedig 10.4 pontot, 5.5 pattanót és 1.2 labdaszerzést átlagolt. Ezen a szinten már kissé visszaestek a triplamutatói (32%), ugyanakkor elég sokat játszatták a palánkhoz közelebb, illetve rendszeresen használták pick-and-rollokra. 

De mit is nyert vele a 76ers? Egy újabb kombócsatárt Simmons és Saric mellé, akivel viszont nem csak többen lesznek, mert a skill setje különbözik a többi Philly-játékostól. Simmons egy atletikus, zseniális térlátással megáldott, de nagyon gyengén dobó játékos, Saric pedig egy minden hájjal megkent, kint és bent is parádésan támadó, de az NBA-védekezésben időnként az ellenfél atlétikájával küzdő kiscsatár-erőcsatár. Bolden mindkettejük mellé jó, 1-2 éven belül igazi "death frontcourt" lehet egy smallballos Simmons-Saric-Bolden trió. Hogy miért?

Európában valódi zsákológyárként működött, emellett be tudja verni az üres kinti dobásokat, nagyon szép a középtávolija, összességében ideális kettő-kettő partner Simmonsnak, hiszen pnr-ra és pnp-ra is jó - lerohanásoknál egyenesen lubickol befejezőemberként. 

Nagyon mobilis és erős, kiscsatárokat és erőcsatárokat is gond nélkül megfog, még small-ball centerként is használható. A mai NBA-ben az egyik alapvetés, hogy egy jó csapatban egy 208 centis ember tudjon védekezni a periméteren, ezt Bolden meg tudja oldani.

Majdnem 220 centis a karfesztávolsága és nagyon jó az ütemérzéke, ezt nem csak a blokkoknál, hanem a labdaszerzéseknél is kamatoztatja, szépen érzi a passzsávokat. 

Két év Európa, abból egy év Euroliga azt jelenti, hogy Simmonshoz és Sarichoz hasonlóan nem szokványos újonc: nem évi harminc egyetemi meccsről kell azonnal átállnia, hiszen közel 60 meccset játszott 2017-18-ban, illetve nem az egyetemi bajnokságban, hanem kőkemény profiligákban edződött, jóval hamarabb fog produktívvá válni az NBA-ben. 

Brett Brown a garancia, hogy semmiféle személyes probléma nem lesz vele, ez egyébként Európában sem volt rá jellemző. Összességében az idei újoncosztály egyik legnagyobb sleepere, 1-2 éven belül nagyot robbanthat – nem véletlen, hogy megkapta a négyéves szerződést. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus