A Raptors jó védekezése Curry ellen és a lehetséges válaszlépések

A nagydöntő első meccsén a Torontónak többször is sikerült megállítania a Warriors egyik alapjátékát - érdemes figyelni, mit lép erre a címvédő a második mérkőzésen.

A Coach Daniel YouTube-csatorna “kockázta ki” a Raptors védekezési sémáit Curry elzárás-leválás játéka ellen. Az első összecsapáson 15 ilyen szituáció fordult elő a meccs érdemi részében, ami mindössze 11 pontot (támadásonként 0.73) hozott a konyhára, és tartalmazott három labdaeladást is. 

Marc Gasolt mindenképp a kezdőötösben akarta játszatni Nick Nurse, azonban ez egyértelmű volt már a meccs előtt is, hogy sima elzárás-leválás játékban ő nem tud átváltani a labdás mezőnyemberre - ezért a Toronto mestere azt találta ki, hogy a másik pályán lévő magas, Pascal Siakam is rásegít ilyen helyzetekben Curryre, de nem csapdázza, csak megakadályozza az elzárás-leválást (0:53-tól). Ebből jött az, amit már a meccs előtt is láthattunk: Curry nem tudta Greennel játszani kedvenc játékait, másnak kellett kreálnia, és gyengébb dobóknak vállalni. 

Gyorsindításoknál is erre játszottak - ha Curry kezébe került a labda, a hozzá legközelebb álló védők (akár magasemberek is) azonnal megtámadták, hogy leüsse vagy szabaduljon a játékszertől, nem számított, hogy éppen ki jut rá (1:23-tól). A Toronto azért is tudta ezt játszani, mert a GSW spacingje nem volt az igazi: Green és Iguodala sem volt hatékony kintről. 

Ha sikerült megcsinálni a pick-and-rollt, akkor Green megindulhatott a festék felé, ahol azonban betömörült két védő egymás mögé, és lépett elő Kawhi Leonard, aki akár Klay Thompsont is feladta a periméteren, hogy be tudjon segíteni szélről (2:12-től), ha pedig Curry ki tudott szabadulni, akkor az oldalvonal felé terelték a magasemberek, leszűkítették a területét. Olyan is előfordult, hogy Currynek már a saját térfélen elzárást adott Green, de ebből sem tudott profitálni, mert a Raptors azonnal besegített és feladta Iguodalát. 

A Raptors mind az öt játékosa folyamatosan figyelte, mit csinál Curry, gyakorlatilag ahhoz igazodott a védekezésük, erre nagyon látványos példát is találunk (4:02-től). 

Mit léphet a Warriors? A Houston ellen hasonló felállásoknál Green adott labda nélküli elzárásokat Thompsonnak, akinek így lehetősége nyílt kintről megszórni magát (5:43-tól). 

Az a Raptors ellen is működött, amikor Curry a pick-and-roll során beütötte a két védő közé a labdát és megtámadta a gyűrűt, mert azzal sikerült Gasolt kimozgatnia a komfortzónájából és elcsúsztatni a kanadai védekezést (6:33-tól). 

A Green/Looney/Bell által a kezdőkörben, vagy még saját térfélen adott elzárás is használhatónak tűnt, mert így Curry sebességelőnyben támadhatta meg Green/Looney/Bell lassabb védőjét (6:50-től). 

Szintén jól működött, ha a magasember az alapvonalról keresztbe visszafelé futva adott elzárást, mert ezzel megkavarta a statikusabb Torontót (7:37-től). 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus