A változás (chicagói) szele Minnesotában

A Minnesota Timberwolvesnál Tom Thibodeau kinevezésével papíron már szinte minden stimmel - mire lehet elég ez a mag az új trénerrel?

A korábban már tárgyalt csapatok:

Pacific: Lakers

A Minnesota Timberwolvesnál megvolt az átmeneti év - Flip Saunders halála rányomta a bélyegét a csapat szezonjára, ideiglenes GM-mel és vezetőedzővel hozták le a szezont, ami egynek belefért, de nem lehetett továbbhúzni a változtatást. Meglepő módon Glen Taylor tulajdonos logikusan és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy jól döntött. Lássuk, hogyan állnak most és mik a lehetőségeik.

 

A liga legjobb(?) fiatal magja és egy parancsnok

A Wolvesnál eddig sem volt probléma az állománnyal, hiszen annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nagyon fiatalok, tapasztalatlanok a játékosaik nagy része, borzasztóan tehetséges a keret. Karl-Anthony Towns nagyon régen látott újoncidényt hozott, azonnal domináns volt, ami főleg azért jött nagyon jól és volt megnyugtató a Minnynek, mert Andrew Wiggins fejlődése nem volt töretlen első évét követően. Ők ketten olyan játékosoknak tűnnek, akik köré a következő években nagyon szépen fel lehet húzni majd az egész csapatot - mindketten megfelelnek a modern kosárlabda alapkövetelményeinek posztjukon, jó szellemű, nem botrányvonzó, inkább csak a munkára koncentráló kosarasok. A nagy gond az volt, hogy Sam Mitchell-lel semmilyen rendszert nem sikerült elsajátítaniuk, ahogy esik, úgy puffan volt a taktika elöl, hátul pedig nagyjából semmi. Ezt a problémát sikerült azonban teljesen megoldani Tom Thibodeau pár nappal ezelőtti kinevezésével.

A Chicago Bulls egykori vezetőedzője itt elnök is lesz, úgyhogy a menedzsmenttel várhatóan nem lesz gondja - az egyik chicagói problémája kilőve. Hogy hosszútávon mennyire égeti ki a játékosokat, az persze továbbra is nagy kérdés, de erre nem most fogunk választ kapni, és egyelőre nem is lényeg ez a Wolvesnál, vannak nagyobb teendők is. Ha ugyanis fegyelmezettség és védekezés kell egy csapatnak - márpedig a Timberwolvesnak a fiatal sztárok egyéni fejlődése és a csapateredmények miatt is erre van szüksége -, akkor arra nincs sok jobb választás Thibodeau-nál.

Kérdés, ki felel majd meg az edző kívánalmainak, az ugyanis a Bullsnál látszódott, hogy akinek alapvető hiányosságai vannak bizonyos területeken, az addig nem kerül pályára, amíg edzésen nem bizonyítja, hogy sikerült ezeket megoldania, vagy le nem sérül mindenki a posztján. Gorgui Dieng és Ricky Rubio szerintem jó eséllyel meg is felelnek majd az új trénernek - előbbinek sok labda nem kell, de védekezésben és főleg pattanózásban sokat segíthet a gárdának. Utóbbi cseréjét azért még most sem lehet teljesen kizárni, de a liga (egyik) legjobban védekező irányítójáról beszélünk, ez Thibodeau-nál még magasabb adu, mint egyébként. Rubio továbbra is pocsék dobó, de ahhoz Derrick Rose-nál már hozzászokhatott a tréner, hogy a külső dobások nem egyes posztról fognak jönni, és bár a spanyol játékmester a gyűrű közelében is nagyon gyenge befejező, kategóriákkal jobban lát a pályán Rose-nál - ez egy másik támadójáték lesz most, mint amit a Bullsnál láthattunk.

A többiek azért nálam kérdésesek, főleg mivel nincs is olyan rossz csereértéke például Zach LaVine-nak. A hátvédet biztosan nem most fogja áruba bocsájtani a csapat, ráadásul a kinti dobása egész szépen fejlődött, és ez lehet az egyik kulcs, hogy maximalizálni tudják majd Rubio, Wiggins és Towns mellett. Labdakezelésben, védekezésben és főleg a döntéshozatalban viszont fejlődnie kell - előbbi kettő, főleg a védekezés Thibodeau-nál megoldható (LaVine atletikus képességeit nézve elit védőt lehet belőle faragni, ha akarja), kosár IQ-ja azonban finoman szólva sincs sok, és ha ebben nem lesz változás, akkor akár egy év múlva fel is merülhet LaVine postázása. Nemanja Bjelica, Tyus Jones, Shabazz Muhammad vagy éppen Adreian Payne ugyanilyen kérdőjelesek szerintem - mindenkinek megvannak az erősségei, de Thibodeau-nál a jelenlegi teljesítményük szerintem kevés lesz.

A jó hír az, hogy az említett 9 ember összesen keres 40 millió dollárt, hiszen Rubio az egyetlen, aki nem az újoncszerződésén van. A dolog árnyoldala, hogy játék szempontjából van 23.8 millió dollárnyi holtteher még mellettük. Kevin Garnett legalább mentorként sokat segíthet, ők ketten Thibodeau-val nagyon szépen összeránthatják a védekezést, úgyhogy az ő 8 millió dollárja még bele is férne. Kevin Martin kivásárlása azonban 3.7 millió dollárt vesz le a sapka alól, nála is nagyobb probléma viszont Nikola Pekovics, aki még két évig viszi a pénzt (a következő idényben 12.1 milliót, utána 11.6 milliót) a semmire, Thibodeau érkezésével pedig nem igazán várható, hogy nőnek majd a játékpercei, finoman szólva sem jó védő.

Ezt összegezve azonban így is elmondható, hogy rettenetesen jó kiindulóhelyzetben kapja meg a csapatot Thibodeau, a játékosoknak pedig pont rá van szükségük ahhoz, hogy továbblépjenek.

 

Draft

A lottery előtt az 5. helyen vannak a draftsorrendben. Ha Top2-be kerülnek, akkor szinte biztosan viszik ők is a Ben Simmons - Brandon Ingram páros közül az egyiket, ha viszont legalább megmaradnának jelenlegi pozíciójukban, akkor egy kiszemeltjük lehet leginkább, ő pedig Kris Dunn, akit az idei játékosbörze legjobb egyesének tartanak. Rubio ugyan kifejezetten feküdhet Thibodeau-nak, de biztosítéknak is tökéletes lehet a jól dobó, játékmesteri erényeket is csillogtató Dunn. Tyus Jones nagyon messze van a biztos csereirányítótól, LaVine-nak pedig egyszerűen nincs köze a poszthoz, ő szerintem egy echte kettes. Rubio úgyis annyit sérült általában a bokájával, hogy ha ezt is biztosítani akarja Thibodeau, akkor Dunnt próbálja megszerezni, mert simán benne van a potenciális kezdő irányító is idővel. A gond az lehet, hogy rá több csapat is fenheti a fogát, egyáltalán nem biztos az sem, hogy az 5. helyen még bent lesz, később pedig már szinte fölösleges vele számolni, ha hátrébb csúsznak.

 

Szabadügynökök

Itt két lehetősége van a csapatnak. Egyrészt a 63.8 millió dolláros összfizetés és a 92 millió dolláros sapka miatt van körülbelül 28 millió dollárnyi költőpénzük, ami nagyjából megegyezik a maximum kontraktussal. Ezt felhasználhatják igazolásra, nagyon kellene ebbe a keretbe  például egy igazi 3&D játékos 2-3-as posztra, például Nicolas Batum, Arron Afflalo vagy éppen Thibodeau régi kedvence, Luol Deng. Felhasználhatják cserékre is, de ez már egy ingoványosabb talaj - túlságosan sokat adniuk egy tranzakcióban nem érdemes egyelőre, amíg nem tudják, ki bírja Thibodeau stílusát és ki felel meg az új "mindenhatónak".

A másik opció az, hogy egyelőre nyugton maradnak, és Thibodeau az összes fiatalt kipróbálja szépen, elég sokan vannak ugyanis - ez és az igazolós forgatókönyv egyébként nem ütik egymást, jelen állás szerint egy jól védekező, jól triplázó ember mindenképpen kellene nekik Wiggins mellé.

 

Thibodeau megérkezése szerintem akár azonnali rájátszást is hozhat az együttesnek, nincs olyan magasan a mérce a nyugati nyolcadik helynél, ezt idén láthattuk. Az azonban biztos, hogy jóval tudatosabb játékot fognak játszani, összehasonlíthatlanul jobb lesz a védekezésük, és egyénileg a legnagyobb tehetségek mind előre fognak lépni - Towns és Wiggins is kitűnő hozzáállású fiatalnak tűnnek, ennyi pedig Thibodeau tanításaival elég is tűnik a következő szinthez.

Hogy mekkora lépcsőfokot akarnak egyszerre megugrani, az szerintem még kérdéses, de Thibodeau edzői tevékenységéből kiindulva leginkább egy megfontoltan cselekvő embernek tűnt, meglepetés lenne, ha azonnal beledurrantana egy-két cserével és pár nagy igazolással. Úgy tűnik, sokat várhatunk a Minnytől 1-2 éven belül - pláne ha még a draftjuk is összejön - bármi is lesz azonban az idény során, annyi biztosnak tűnik, hogy a nyár legfontosabb lépését már most megtették: egy olyan vezetőt neveztek ki, akivel az eddigi semmiből csak kifelé vezethet az út. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus