Akciós árú NBA-játékosok a 2018/19-es szezonban

A túlfizetett játékosok közismertek, az olcsó, de jó spílerek már nem annyira – a 30 NBA-csapatnál ők most a legjobb alulfizetett kosarasok.

Újoncokat nem vettünk figyelembe a listánál.

Keleti Főcsoport

Első ötös: Rozier-Wade-Saric-Green-Turner

Terry Rozier: az irányító tavaly lépett szintet, hiszen Kyrie Irving kezdő pozícióját átvéve főcsoportdöntőig vezette a Keltákat. Négyéves újoncszerződésének utolsó szezonja ketyeg, valamivel több, mint 3 millió dollárért fog játszani idén, aztán jövő nyáron jöhet a payday – csak arra kell figyelnie Scary Terrynek, hogy nehogy úgy járjon ezzel, mint nemrég Isaiah Thomas…

Dwyane Wade: már nagyon sérülékeny, egyre jobban lassul, ráadásul a szezon végén visszavonul, de azt tavaly is láttuk, hogy amikor elő kell lépni a nehéz helyzetekben, akkor a Heat klublegendája általában teszi is a dolgát. Picivel kevesebb, mint 2.4 millió dollárért több, mint ajándék egy ekkora rutinróka a padon.

Dario Saric: a horvát kicsatár-erőcsatár-mindenes zseniális második évet futott, a csapat hierarchiájában már igen magas polcon foglal helyet, mindössze 2.5 millióért. Utóbbiban az a plusz szépség a Philly számára, hogy még jövőre is 3.5 millióért hívhatja le a csapatopciót.

Jeff Green: kissé radarok alatt közlekedett Jeff Green, aki a nyáron a minimumért (2.4 millió) szerződött le Washingtonba. A 32 éves kiscsatár-erőcsatár tökéletes lehet félig a padról, félig a kezdőből érkezve, hiszen tavaly is majdnem 11 pontot átlagolt a Cavaliersben, karrierje során 80%-kal büntetőzik és 33% körül triplázik.

Myles Turner: A Pacers centere a csapattal együtt kiváló évadot tudhat maga mögött, és idénre az az edzői stáb célja, hogy a liga egyik legjobb védőjátékosát faragják a nem mellesleg a tripláról is veszélyes centerből. Ha csak azt nézzük, hogy ez össze is jöhet, már sokszorosát éri a jelenlegi 3.4 millió dollárnak, és fogja is – de csak 2019/20-tól.

Második ötös: Brogdon-Burke-Bembry-Siakam-Allen

Malcolm Brogdon: a második körből Év Újoncává avanzsált hátvédet másodévesként nem érte el a sophomore slump, legalábbis ha számait nézzük, viszont az alapszakasz harmadát ki kellett hagynia, emiatt eltűnt a térképről. Ennek ellenére ő még továbbra is borzasztó fontos láncszeme lesz, lehet az új Bucksnak – 1.5 millióért. Brogdonnál egyébként szintén játszik a contract year, újoncszerződése utolsó évébe lép.

Trey Burke: A Knicks hátvédje remek úton haladt afelé, hogy Top10-es választottként mindössze négy év alatt kikopjon a ligából, 2017 őszén a Knicks kitette a keretéből. Januárban kapott esélyt újra New Yorkban, és parádés félszezont futott - ha hasonló teljesítmény jön tőle idén, akkor az 1.8 millió dollár minden centje megérte.

DeAndre’ Bembry: a Hawks kiscsatára két éve alatt mindössze 64 meccsen léphetett pályára ilyen-olyan sérülések miatt, idén viszont simán lehet belőle a gárda hatodik embere. Ha egészséges marad, akkor 1.6 millió dollárért remek dolgokat mutathat az idén gyakorlatilag tét nélkül kosarazó Atlantában.

Pascal Siakam: a fiatal kameruni erőcsatár harmadik szezonjára készül, az elsőben 38 meccsen volt kezdő, mégis a második sikerült neki jobban, amikor a padról indulva átlag 21 percet tölthetett a pályán. Úgy tűnik, hogy az új vezetőedző, Nick Nurse meghúzta azt, amit Dwane Casey nem, padra ültette Jonas Valanciunast, és Serge Ibaka lesz az ötös – ez a húzás Siakamnak is remek döntés, mert így Ibaka már nem posztriválisa. Jó eséllyel percei tovább nőnek, kiharcolhatja magának a kezdőpozíciót - cserébe 1.5 millió dollárt kell neki fizetni.

Jarrett Allen: a Nets másodéves centerében nagyon bíztak a csapatnál, és ő meg is hálálta bizalmat. Az új évadban mentort kapott Ed Davis személyében, és az eddigiek alapján hiába a 70-es évekből itt maradt frizurája, a játéka nagyon is mai – centerposzton simán a liga középső harmadába kapaszkodhat fel, miközben csak kétmilliót visz el a büdzséből.

Harmadik ötös: Grant-Valentine-Hernangomez-Nance Jr.-Pachulia

Jerian Grant: negyedik évét kezdi meg a hátvéd, és már a harmadik csapata lesz az Orlando. A Knicks és a Bulls sem a szervezettségéről volt híres, amikor ott játszott, most talán  Magicnél megtalálják a helyét, és a kispadról hozhat lendületet – 2.6 millió dollárért ez win-win szituáció lehetne.

Denzel Valentine: a chicagói állapotokról az idén 2.3 milliót kereső Denzel Valentine is tudna mesélni, neki mindenesetre második szezonjára sikerült megtalálni a posztját: 77 meccsből 37 alkalommal kezdett, megduplázta a pontátlagát, és 40% felé közelít a triplázása. A 2018/19-es Bulls sem indul vérmes reményekkel, de Valentine megmutathatja, hogy a jobb időkre is meg kellene tartani.

Willy Hernangomez: harmadik szezonjára készül a fiatalabbik Hernangomez (1.5 milliós bérért), aki 2017-ben még az Év Újoncötösében volt, az előző évadban viszont a Knicks elcserélte Charlotte-ba. A szezon utolsó részében lehetőséget is kapott, és jól is mozgott, ezt folytathatja most – a felső posztok elég telítettek, ugyanakkor a tervezett small-ball kosárlabdára elég alkalmas a spanyol, ráadásul James Borrego személyében olyan vezetőedzőt kapott, aki egykori Spurs-segédedzőként jobban ki tudja aknázni egy európai játékos értékeit.

Larry Nance Jr.: a Lakersből szezon közben megszerzett magasember otthonra talált Clevelandben, édesapja és robbanékony, csupaszív játéka miatt pedig azonnal a szurkolók kedvencévé vált. Kevin Love és Tristan Thompson mögött tökéletes biztosíték, mindössze 2.7 millióért.

Zaza Pachulia: a (fogalmazzunk finoman) minden hájjal megkent grúz magasember szépen csendben 16. NBA-szezonját kezdi meg, a gyűrűszerző évek után immár Detroitban. Lehet, hogy sok időt már nem tölt a parketten, de a két "ifjoncnak", Drummondnak és Griffinnek mutathat pár pachuliás dolgot – veteránminimumért, 2.4 millió dollárért.
 
Nyugati főcsoport

Első ötös: Booker-Mitchell-Kuzma-Anthony-Bell

Devin Booker: újoncszerződése utolsó évét kezdi meg a Suns kiváló dobóhátvédje, aki tavalyelőtt 22, tavaly majdnem 25 pontot átlagolt, és idén is ez várható tőle – még egyszer utoljára olcsón, 3.3 millió dollárért, hiszen már hosszabbított 5 évre, 158 millióért.

Donovan Mitchell: a Jazz újonc-szenzációja elsőre odavert egy 20.5 pontos alapszakaszt és egy kétkörös rájátszást 24.4 ponttal, ha csak mindennek a felét hozná idén, akkor is sokszorosát érné a befektetett 3.1 milliónak.

Kyle Kuzma: Az előző években Kuzma legit esélyes lett volna az Év Újonca Díjra, de azt most még Mitchell sem tudta behúzni – Kuzma 16.6 pontja impresszív, és láthatóan idén sem akarja alább adni. Kuzmát egyébként még a Nets húzta tavaly a 27. helyen, az viszont kevésbé ismert tény, hogy a draftjog a Boston Celticstől került át a Pierce-Garnett féle cserében – 1.7 milliót keres, a következő két évben sem fog összesen hatot.

Carmelo Anthony:  lassan Carmelo is megbékél majd a gondolattal, hogy az ő prime időszaka véget ért, és beáll a sorba Houstonban. Az előszezonban látottak biztatók, hatékony tudott lenni úgy is, hogy nem ő labdázott - ha csak 13-14 pontos átlagot hoz sokadik opcióként, már minden centet megér 2.4 milliós veteránminimum kontraktusa.

Jordan Bell: a small-ball centert tavaly a Bulls húzta ki a második körben, majd kisebb szakmai közfelháborodást keltve eladta a Warriorsnak, ahol köszönték szépen az ajándékot. Nem véletlen, hogy nem idegeskedtek David West visszavonulása miatt, továbbá nyugodt szívvel engedték el JaVale McGee-t és Zaza Pachuliát, amikor a keretben tudhatják a fiatal Draymond Green eggyel nagyobb méretű változatát, akit fel tudnak fejleszteni. Bell 1.4 millió dollárt keres idén, ráadásul új szerződésért hajt, egy triplázásra készülő bajnokcsapatban ilyen a tökéletes kiegészítő. 

Második ötös: Smith Jr.-Murray-Beverley-Collins-Noel

Dennis Smith Jr.: a dallasi villámhátvéd második NBA-szezonjára kapott egy elit alley-oop célpontot (DeAndre Jordan) és egy Luka Doncicot, aki megosztja a védelmek figyelmét, mellette pedig ott van a kintről életveszélyes Wes Matthews, no meg Harrison Barnes, minden adott, hogy Smith az ígéretes újoncévad után szintet lépjen - szerződése 3.9 millió dollár környékén ketyeg.

Jamal Murray: a zaklatott újoncév után másodjára robbantott a Denver fiatalja, 9.9-es átlagát 16.7-re emelte, és már közel 38%-kal szórta a hármasokat, neki nagyon jót tett az, hogy az irányítást átvállalta Nikola Jokic, óriási terei nyíltak a pályán. Az új szezonban sem várható változás Murray lehetőségeiben, még egy évvel rutinosabban talán még feljebb is lép, mindenesetre ha csak a tavalyi számokat hozza, már parádé a bérezése (3.5 millió USD). 

Patrick Beverley: a Clippers kullancsának nagyon félrement az előző idénye, sérülése miatt csak 11-szer játszhatott, ha viszont egészséges, a liga egyik legkellemetlenebb periméter-védője, aki álmából felkeltve leradírozza a liga legalább 90%-át. A mostani 5 milliónál sokat többet ér, ráadásul contract yearben van, vagyis még a megszokottnál is többet tesz majd fel a pályára, mert 30 évesen az utolsó komolyabb szerződésért hajt. 

Zach Collins: a jólfésült, ránézésre tejfeleszájú és borotvát még nem látott arcú erőcsatárt első ellenfelei talán nem vették túl komolyan, ám hamar kiderült, hogy Collins bizony idővel a babaarcú gyilkosok táborába tartozhat. Bár számai még nem ezt mutatják, alig 21 évesen borzasztó erős fejben, remek a keze, nem fél összetörni magát, és az ilyen spílerek előbb-utóbb helyet találnak. Várhatóan idén már egyértelműen az első számú magasember-csere lesz Portlandben, ezért 3.6 millió üti a markát. 

Nerlens Noel: a magasember NBA-karrierje hemzseg a tragikomikus elemektől, ezek felsorolásától most eltekintünk, összességében a potenciált öt év alatt sehol senki nem tudta kihozni belőle. Most 1+1 évre, 1.75 millióért írt alá a Thunderhez, és az előszezonban megmutatta, hogy rim protectorként és alley-oopokat befejező emberként használva sokat adhat. Az OKC-nél ráadásul tisztázottak a szerepek, Steven Adams a kezdő, Noel lehet az első számú magasember-csere, ez a rendezettség sokat jelenthet a Phillyben és Dallasban össze-vissza rakosgatott centernek. 

Harmadik ötös: Ferrell-Payton-Brooks-Deng-Pöltl

Yogi Ferrell: a mini-irányító második évében remekelt Dallasban, majd jött is a "payday", két évre, összesen 6.2 millióért igazolt le Sacramentóba. Ezzel a fizetéssel nyilván simán befért a listánkra, mert akár a padról, akár a kezdőből képes felpörgetni majd a Kings játékát – egy ilyen védelembontóért sokkal többet is fizetnek más csapatok. 

Elfrid Payton: Orlandóban és Phoenixben sem váltotta meg a világot a legendás hajkoronájú irányító, bár hozzá kell tenni, hogy mindkét helyen borzasztó gyenge volt a keret. New Orleansban szerencsére ki vannak osztva a szerepek, ha valamit nem értene, kis túlzással elég visszanéznie, mit csinált Rondo tavaly. Payton a nyáron megszabadult a hajától, és szerződésért játszik, ebből kieshet egy jó szezon – 3 milliót kap idén, ha hoz egy 10 pont-6 gólpasszos szezont, már mindenki elégedett lehet. 

MarShon Brooks: a Grizzlies hátvédje borzasztó mélyről jött vissza, hiszen 2011-12-ben ígéretes újoncszezont futott és a második újoncötösbe választották a Netsből, utána viszont előbb kiszorult a Brooklyn rotációjából, majd 2013-14-ben három csapatnál is megfordult. Közel négy évig, 2018 tavaszáig nem játszott az NBA-ben, de három év Kína után a Memphis lehetőséget adott neki, amit hét meccsen 20.1 (!) pontos átlaggal hálált meg. Ha csak a felét hozza az alapszakaszban, már megszolgálta 1.6 milliós idei fizuját.

Luol Deng: a Jimmy Butler-saga mellett elsikkadt, hogy Tom Thibodeau behúzott egy nagyon rutinos védőspecialista kiscsatárt, aki ráadásul gyakorlatilag egy évet pihent a Lakersben. Deng összes sérülését kikúrálhatta, és Minnesotában újra felteheti magát a liga térképére – ezért veteránminimumot, 2.4 milliót fizet neki a Wolves. 

Jakob Pöltl: eredetileg Dejounte Murray előkelő helyet foglalt volna el ezen a ranglistán, de a Spurs hátvédje súlyos sérülést szenvedett – helyére egy másik San Antonio-játékost "hívtunk be" innen a szomszédból. Az osztrák center előtt hiába van ott a sorban LaMarcus Aldridge és Pau Gasol, védekezésben már most mindkettőnél hasznosabbnak tűnik, és Murray kidőlésével a csapatvédekezésnél minden segítő kézre égető szükség lesz. Pöltlnek még az újoncszerződése fut, idén kicsivel kevesebb, mint 3 milliót keres – összességében benne van, hogy a szezon végén azt mondjuk, hogy a Spurs lehúzta vele a Torontót…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus