Akciós árú NBA-játékosok a 2019/20-as szezonban

A túlfizetett játékosok közismertek, az olcsó, de jó spílerek már nem mindig – az utóbbiakból raktunk össze három-három nyugati és keleti "All-NBA" ötöst.

Újoncokat nem vettünk figyelembe a listánál.

Keleti Főcsoport

Első ötös: B. Simmons-Matthews-Siakam-J. Collins-Allen

Ben Simmons: A Philly irányítója újoncszerződése utolsó évébe lép, és bár kicsit több, mint 8 millió dollárt keres, így is helye van a listán, hiszen második profiévében 16.9 pontot, 8.8 lepattanót és 7.7 gólpasszt átlagolt, behívták az All-Starra – így is bőven ár-érték arányban van a szerződése, hát ha még elkezd triplákat is dobálni. Jövőre már nem fog ideférni, 29 millióról indul az új kontraktusa, az a reális értéke. 

Wesley Matthews: A Milwaukee Bucks Malcolm Brogdont már nem tudta megfizetni, a hátvéd a Pacersnél kapta meg a nagy pénzt, de Matthews ha nem is egy az egyben, de megfelelő helyettesnek tűnik. A hátvéd-kiscsatár 2.564 millióért, veterán-minimumért érkezik, és bár a védekezése Achilles-szakadása óta már messze nem ligaelit, összességében jó triplázó, több poszton bevethető, egyik oldalon sem lóg ki, pluszban komolyabb playoff-rutinnal is rendelkezik és jó csapatember hírében áll. 

Pascal Siakam: A Toronto jövőjének alapja pár napja kapta meg élete szerződését, a négyéves, 130 milliós bomba viszont csak 2020/21-től ketyeg, ebben az évadban még a szerény 2.5 millióért kosarazik, ami nyilvánvalóan nem pénz a 2018/19-es évad Legtöbbet Fejlődött Játékosáért. 

John Collins: a Hawks két éve elképesztően belenyúlt Collinsba a draft 19. helyén, az erőcsatár második szezonjára 19.5 pontot és 9.8 lepattanót rittyentett, tetézte mindezt majdnem 35%-os triplázással, majdnem 63%-os TS%-dzsel – idén 2.7 milliót, jövőre 4.1 milliót fog kapni mindezért, utána jöhet majd a payday. 

Jarrett Allen: a Brooklyn fiatal centerének hálát rebeghet DeAndre Jordan, amiért idén 2.4, jövőre pedig 3.9 millió dollárt keres, így a Nets kitömhette a veterán centert egy négyéves, 40 millió környéki szerződéssel. Allen 208/19-ben 10.9 pontot, 8.4 lepattanót és 1.5 blokkot jegyzett, mindkét palánk alatt nagyon nagy stabilitást adott a gárdának, vastagon benne volt abban, hogy a Nets playoffba jusson, és olyan kultúra alakuljon ki a csapat körül, ahová a sztárok is szívesen jöttek. 

Második ötös: Aa. Holiday-J. Brown-LeVert-Sabonis-M. Robinson

Aaron Holiday: a legkisebb Holiday-fivér első évében nem sok lehetőséget kapott, idén viszont annál fontosabb szerep, az elsőszámú cserehátvéd feladata juthat majd neki Indianában. A hírek szerint Holiday készen áll a feladatra, ha pedig valóban meg is tudja oldani, akkor egy playoff-csapat ilyen pozíciójában a kicsit több, mint 2.2 millió dollár jutányos ár. 

Jaylen Brown: nem a cikk témája, hogy Jaylen Brown játéka vajon ér-e négy évre 103+12 milliót, azt tudjuk, hogy 6.5 milliónál jóval többre taksálható, amennyit még idén keres. A negyedéves hátvéd-kiscsatár játéka ugyan a teljes Bostonhoz hasonlóan visszaesett az előző idényben, de még így is jó számokat hozott – most pedig lehet bizonyítani, hogy ennél is több van benne. 

Caris LeVert: A kiscsatár ugyan csak 40 meccsen léphetett pályára sérülése miatt a 2018/19-es alapszakaszban, de a playoffban 21 pontot átlagolt remek mezőnymunka mellett, összességében bőven megérdemelte a szerződéshosszabbítást, ami 16 millióról indul - de csak 2020/21-ben, idén még 2.6 millióért kosarazik Brooklynban. 

Domantas Sabonis: a Pacers litván erőcsatára is megkapta a megérdemelt hosszabbítását – hogy kezdő lesz-e, vagy csere, majd menet közben eldől, az biztos, hogy 2019/20-ban, 3.5 millióért a 14 pont-10 lepattanó-3 gólpassz és 63%-os TS% körüli teljesítmény nem pénz. 

Mitchell Robinson: A nagyon tehetséges, de korábban igen problémás centert a 36. helyen kukázta ki tavaly a Knicks és a kockáztatás bejött: Robinson szépen lassan beküzdötte magát a rotációba, aztán a kezdőbe. Idén már „teljes állásban” lesz ott a kezdőötösben, dupla-dupla körüli átlagra számíthatunk, és könnyen lehet, hogy a liga legtöbb búráját osztja majd ki a félelmetes ütemérzékű magasember. Teszi mindezt idén 1.5, jövőre 1.6, 2021/22-ben 1.8 millió dollár körüli fizetésért…

Harmadik ötös: I. Thomas-V. Carter-Osman-M. Morris-Adebayo

Isaiah Thomas: a pénzszállító kamion alighanem már soha nem ér oda a Thomas-kúriához, a ligatörténet egyik legszerencsétlenebb sorsú All-Starja Washingtonban igyekszik még kitaposni a maradékot a testéből és a karrierjéből. Ha egészséges tud maradni, akkor 2.3 millió dollárért mindenki jól járhat a fővárosi beugrással: a csapatnak lesz egy rutinos irányítója, Thomas pedig reménykedhet, hogy egyszer mégiscsak hangos dudaszóra ébredhet egy meleg nyári napon…

Vince Carter: a ligatörténet leghosszabb karrierjét felépítő egykori zsákolókirály remek fizikai formában van, és úgy tűnik, hogy még a pályán is sokat tud hozzátenni az Atlanta játékához – már csak ezért is megéri 2.5 milliós veterán-minimumot, és akkor még nem is számoltuk, hogy mit jelent az öltözői jelenléte a fiatal tehetségekkel teletűzdelt gárdának. 

Cedi Osman: a török kiscsatár volt a legnagyobb haszonélvezője annak, hogy LeBron James dobbantott LA-be 2018 nyarán, a legutóbbi szezonban 13 pontot átlagolt – ha ugyanezt tudja hozni idén is, akkor jövőre már nem 2.9 millió dollárért kosarazhat. A tét nagy Osman számára, hiszen contract yearben van, de ha nem figyel és kikopik a Cavs kezdőjéből, könnyen a ligából is kikophat. 

Markieff Morris: A Morris Bros. keményebb tagja szép éveket töltött Washingtonban, fontos kiegészítője volt a kétszer is playoffban megforduló csapatnak, de John Wall sérülése és a tervezett rebuild áldozatául esett, elpasszolták New Orleansba, ahol kivásárolták, aláírt Oklahomába, de ott is robbantották a csapatot, így aztán nyugalmat keresve inkább aláírt 1+1 évre Detroitba. A kezdőben és kispadról bevethető erőcsatár egyrészt keménységet, másrészt némi kinti tűzerőt is adhat a Pistonsnak, Blake Griffin menetrendszerű sérülései vagy ezt megelőzendő load managementje idején a kezdőbe is nyugodt szívvel beállítható (Keleten) – 3.2 millióért hibátlan megoldás. 

Bam Adebayo: A Miami centere türelmesen kivárta, hogy Hassan Whiteside-ot eltakarítsa Pat Riley, az előző két évadban oroszlánkörmeit már megvillantó, 36 percre vetítve dupla-duplázó őserő idén végleg elszabadulhat, és ténylegesen is leteheti az asztalra a 13 pont-12 pattanó-2 blokkos átlagait, amiért 3.4 millió nagyon jutányos – ahogy jövőre az 5.1 millió is az lesz. 

Nyugati Főcsoport

Első ötös: Rondo-Hield-White-Kuzma-Noel

Rajon Rondo: a 2018/19-es évadban még 9 millióért pattogtatott a Lakersben az elmúlt 10-15 év egyik legjobb pass-first irányítója, idén nyáron viszont az esetleges bajnoki cím reményében alaposan lejjebb adott az igényeiből, és 1+1 éves veterán-minimumos szerződést kötött. Bár az előző szezonban csak 46 meccsen lépett pályára, komoly sérülések nem hátráltatják, a kezdőben és a kispadról is hatékony, a végtelenül megbízhatóan szállított 8-9 pont és gólpassz, 1-2 labdaszerzés, no meg az óriási rutin miatt 2.5 millióért ajándék-kategória.

Buddy Hield: Jaylen Brownhoz hasonlóan Hield pontos értékének meghatározása sem a cikk témája, de az biztos, hogy 2018/19-ben 20.7 pontot átlagoló, majdnem 43%-kal triplázó, a ligában a negyedik legtöbb (!) hármast beszóró hátvéd (csak Harden, Curry és George előzte meg) valós értéke borzasztó messze van attól a 4.8 milliótól, amit idén még biztosan kapni fog. 

Derrick White: a 2017-es draft 29. helyén húzott hátvéd-kiscsatár másodévesen kapta meg a komolyabb lehetőséget - előbb az alapszakaszban játszott egyre jobban (67 meccs, 55-ször kezdő, 9.9 pont, 3.7 lepattanó, 3.9 gólpassz), majd a playoffban villantott igazán nagyot, a Denver elleni szériában átlag 20 ponttal tolta meg a Spurst. A 2019/20-as évadban már egyértelmű kezdőként és húzóemberként számolnak vele, amiért nem egész kétmillió dollár a fizetsége. 

Kyle Kuzma: az utóbbi években a Lakers több spílert is nagyon elöl húzott, ám a Russell, Ball, Ingram trió már máshol játszik, miközben a 2017-ben a 27. helyen választott Kuzma megragadt LA-ben. Leginkább azért, mert játéka kiválóan illeszkedik LeBron James, Anthony Davis és Rajon Rondo mellé is - tavaly 68 meccsen kezdőként játszva szórt be 18.7 pontot, jó kinti dobónak számít és elkezdte magát felépíteni a palánk közelében is. Még ha a szezon elejét várhatóan ki is kell hagynia sérülés miatt, akkor is itt a helye kevesebb, mint kétmilliós bére okán. 

Nerlens Noel: A Philly egykori (egyik) centerreménysége kis híján kiesett a ligából a 2018/19-es évad előtt - emlékezetes módon 2017 nyarán nem fogadta el a Dallas négyéves, 70 milliós ajánlatát, mondván, kaphat ennél többet is 2018 nyarán. A számítás nem jött be, mindössze 30 meccsen tudott pályára kerülni egészségügyi gondok miatt, így 2018 nyarán már a Thunder 1.7 milliós minimum-ajánlata is jó volt. 2018/19-ben ugyan átlagban csak 13 percet kapott, viszont a 77 meccse karriercsúcs, és játékban is sokat hozzá tudott tenni Steven Adams cseréjeként. Idén újraszerződött közel 1.9 millióért, de már nagyobb szerep hárulhat rá, pláne akkor, ha a cserepletykák szezon közben valóra válnak, és elcserélik előle Adamst - összességében cserecenterként is kiváló fizetés ez a klub számára.

Második ötös: D. Murray-Mitchell-Beasley-Hernangomez-Howard

Dejounte Murray: Murray berobbanó éve lehetett volna a 2018/19-es, de az előszezon végén súlyos térdsérülést szenvedett, amit csak mostanra hevert ki. Egészségesen a liga egyik legjobb periméter-védőjéről beszélünk (2018-ban a második All-Defensive ötösbe választották), aki korát meghazudtoló módon képes játékot szervezni, a közeljövő egyik Spurs-vezéreként számolnak vele, ezért is kapott négyéves, 64 milliós új szerződést - idén még 2.3 millió dollárért pattogtat San Antonióban. 

Donovan Mitchell: régen látott módon rúgta rá az ajtót a ligára a Jazz hátvédje, másodévesen pedig már majdnem 24 pontot átlagolt 36% feletti triplázással és 80%-os büntetőzéssel. Bár játékának még akadnak hullámvölgyei, ahogy folyamatosan szerzi a tapasztalatot, úgy fogja ezt levetkőzni - ha csak a tavalyi számait hozza, már azért is főnyeremény egy nyugaton Top4-ért induló gárda első opciójáként, miközben idén 3.6, jövőre 5.2 milliót tehet zsebre. 

Malik Beasley: a Denver hátvéd-kiscsatára tavaly zseniálisan játszott, nagy szerepe volt a Nuggets menetelésében, amit vagy még ősszel, vagy jövő nyáron szeretne nagyobb pénzre váltani. Idén még biztosan 2.7 milliót keres, ha csak a tavalyi 11.3 pontot, 40%-os triplázást, 85% körüli büntetőzést és a csapatjátékba illeszkedő védekezést hozza, már itt a helye a listán. 

Juan Hernangomez: A Hernangomez-testvérek közül neki sikerült eddig sokkal jobban az NBA-karrier, harmadik szezonjában már 70 meccsen markáns perceket kapott (majdnem 20-at átlagban), és bár a számaitól nem tesszük le a hajunkat, a Denver óramű pontosságú játékába kiválóan illő fogaskerék - 3.3 millióért még olcsó is.

Dwight Howard: hogy nemezisét, Kobe Bryantet idézzük, Howard ellenfelei már nem elsősorban ebben a ligában játszanak - a pénzét már régesrég megkereste (a szaporodó gyerektartásokat most hagyjuk), még a blokk- és lepattanó örökranglistákon van némi dolga. Ehhez tökéletesen ideális a Lakers, ahol JaVale McGee-vel kényelmesen válthatják egymást, nem kell 25 perceznie, végig egészséges maradhat, ráadásul azt várják tőle, amiben a legjobb: pattanózhat és blokkolhat kedvére egy jó csapatban. Ha ennél nem akar több lenni, akkor a 2.5 milliós veterán-minimuma jackpot. 

Harmadik ötös: A. Simons-J. Murray-Craig-Saric-Z. Collins

Anfernee Simons: a kombóhátvédet 2018-ban a 24. helyen draftolta a Portland, ami azért nagy szó, mert Simons egyenesen a középiskolából nyergelt át a profiligára. A 2018/19-es évadban csak 20 meccsen játszott, szokta a légkört, de annyira komoly a potenciálja, hogy az előttünk álló idényben megkapja a lehetőséget arra, hogy a Lillard és McCollum helyettese legyen - ha beválik, mondani sem kell, hogy 2.1 millióért ez kiváló deal a Blazersnek. Pláne, hogy 2020/21-ben 2.2, 2021/22-ben 3.9 milliós bér szerepel a szerződésében. 

Jamal Murray: a Denver dobóhátvédje júliusban kapta meg a nagy pénzt, 5 évre majdnem 170 millióért hosszabított vele a coloradói gárda, de idén még az újoncszerződése utolsó évét futja, kevesebb, mint 4.5 millióval gazdagodik - tavaly 20.1 pontot, 5.3 gólpasszt és 4.7 lepattanót átlagolt, a playoffban 14 mérkőzésen 21.3 pontot hozott össze. 

Torrey Craig: úgy tűnik, hogy az edzőtáborban Craig harcolta ki, hogy a Nuggets kezdő kiscsatára legyen, a harmadéves védőzseni a nagy elődökhöz hasonlóan nem a statisztikában, hanem a pályán villog - a nem draftolt spíler ráadásul contract yearben van, 2020 nyarán leketyeg a 2.1 milliós szerződése, így szinte biztos, hogy a tavalyinál is nagyobb hasznot hajt majd a nyugati trónra áhítozó Denvernek. 

Dario Saric: a horvát mindenest szezon közben cserélték el a Philly kezdőjéből a Minnesotába, ahol hol kezdő volt, hol csere - mindez azonban nem okozott neki gondot, sőt a cserepletykák okozta bizonytalanság után megnyugodva szinte teljesen ugyanazokat a számokat hozta, mint 2017/18-ban a 76ers színeiben. A még Phillyben kötött újoncszerződése most ketyeg le, de már Phoenixben, ahol várhatóan szintén be tudják illeszteni a puzzle-be - 3.5 millióért igencsak megnyugtató, ha egy ilyen bármikor-bárhol bevethető kiscsatár-erőcsatára van egy edzőnek, akinek kiváló a csuklója, remek a térlátása, de emellett a palánk közelében sem jön zavarba. Egy trivia Saric-ról: őt vagy a draftjogát már ötször cserélte el aktuális csapata, és nem is kis cserékben. 2011-ben a Knicks a Carmelo Anthony-cserében (trivia a triviában: itt cserélt gazdát Jamal Murray draftjoga is), 2012-ben a Nuggets a Howard-Bynum-Iguodala dealben postázta, 2014-ben a draft után az Orlando adta oda a jogát Elfrid Paytonért. 2018 novemberében jött a Jimmy Butler-csere, majd idén nyáron a Minny passzolta tovább az újonc hátvédért, Jarrett Culverért. 

Zach Collins: a Portland 2017-ben Sacramento által draftolt, de azonnal idecserélt centere szépen lassan kibekkelte, hogy Enes Kanter és Meyers Leonard is elkerüljön a Trail Blazerstől, bár ezért ő is nagyon sokat tett a 2018/19-es évadban: szintet lépett támadójátékban és védekezésben is. A palánk alatti verekedéshez alapvetően kicsit törékenynek és jólfésültnek tűnő Collins alaposan megfingatta azokat az ellenfeleket, akik a külső alapján ítéltek, mostanra kivívta magának a tiszteletet. A Portland nem véletlenül nem aggódik annyira, hogy Jusuf Nurkic még soká tér vissza, Pau Gasolnak sok a nyavalyája, Whiteside-dal kapcsolatban pedig sok a kérdőjel, hiszen Collins bármikor bevethető kezdőként is - 4.2 millióért ajándék egy ilyen biztosíték a padon. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus