All-in Philadelphiában, a nyárra készül a Clippers

A Sixers magyar idő szerint reggel negyed 9 környékén bejelentkezett a nagydöntőre, míg Jerry West a potenciális cserealapok felhalmozására helyezte a hangsúlyt az idei PO helyett.

Magyar idő szerint ma reggel robbant a bomba: a Philadelphia Sixers a semmiből húzott elő egy váratlant, és megszerezte Tobias Harrist, Boban Marjanovicot és Mike Scottot a Los Angeles Clipperstől Landry Shametért, Mike Muscaláért, Wilson Chandlerért, egy 2020-as első körösért, a Miami Heat 2021-es védetlen első köröséért, illetve egy 2021-es, valamint egy 2023-as második körösért.

Brutál erős mag, de össze tud-e szokni fél év alatt ez a Philly?

Pár napja azt mondta Brett Brown vezetőedző, hogy Elton Brand nem lesz szívbajos, meg fogja erősíteni a keretet, ha lesz lehetősége rá. Brown akkor a rotáció mélységét emelte ki, de ezzel a cserével sokkal inkább a minőség irányába ment el a Sixers.

Harris klasszisokkal jobb játékos jelenleg, mint Wilson Chandler, össze sem lehet hasonlítani a két embert, a Clipperstől érkező sztárral pedig egy olyan játékossal bővült a csapat, aki labda nélkül is hasznos, az elmúlt két szezonban rengeteget fejlődött a triplázása (41.1%, illetve 43.4%), és semmiféle közösségbomlasztó megmozdulása nincs, a hangját nem hallani, ha kevesebb a labdája.

Azt is hozzá kell tenni, hogy sem Detroitban, sem a Clippersnél nem sok gondja lehetett ezzel Harrisnek, mindkét helyen első számú ember volt, itt pedig nem lesz az, de ha be tud állni a sorba (és ez az esetében sokkal kisebb kérdőjel, mint volt a nem sokkal korábban érkező Jimmy Butlernél), akkor egy olyan emberrel bővült a Philly, akinek nem derogál a háttérbe húzódni a többiek érdekében, ugyanakkor nyerőember tud lenni, ha arra van szükség. Potenciális nyerőemberből van már néhány a Sixersnél, de a rájátszásban nem lehet elég opciója egy csapatnak a mérkőzések végén, és Harris ebben előrelépés.

A Philly cserecentert is keresett, Dewayne Dedmon neve többször is felmerült a csapattal kapcsolatban, és ezzel a cserével ez a probléma is megoldódott: Boban Marjanovic a Clippersnél is kiválóan megoldotta ezt a szerepkört, várhatóan itt sem lesz gondja ezzel, és az is bebizonyosodott idén, hogy a szerbet nemcsak a garbage time-ban lehet használni, jóval hasznosabb játékos ennél. Nem mellesleg Harris világi cimborája, és a Toby@Bobi show-t Joel Embiiddel összerakva a csapathangulat egészen kiváló lehet. Butler minnesotai múltját ismerve azért ebben lehet rizikó is, de amennyiben a szórakozás munkával és eredményekkel is párosul, úgy valószínűleg Jimmy-nek sem lesz ellenvetése egy kis móka ellen.

A kérdés az, hogy ez mennyiben módosítja majd a szerepeket, esetleg többet ülteti-e Brown Ben Simmonst. Az ausztrál játékának egyetlen óriási hibája a dobás hiánya, márpedig így muszáj a kezébe adni a labdát - így azonban a többieket vagy elzárás-leválás játékban kell használni, vagy catch-and-shoot dobóként, ez pedig jelentősen csökkenti a variációs lehetőségeket. Simmons egy-egy másik sztárral párban eddig is nagyon jól működött, de a Simmons-Butler-Embiid sornak voltak gondjai, főleg közvetlenül Butler megszerzését követően. Harris egy plusz opció lehet, és bár növelni biztosan nem fogja a gondokat a 43% fölötti triplázásával, ha ennél többre szeretné használni őt a Sixers, azt lehet, hogy Simmons kicsit több padoztatásával kell elérnie - meglátjuk, megpróbálja-e ezt Brown.

A Philly sokat adott egy lejáróért, egy védetlen 2021-es pick még rengeteget érhet két és fél év múlva, Shamet pedig kiválóan passzolt a sztárok mellé, jó kiegészítő volt már első idényében is. Ettől függetlenül olyan minőségi javulást jelent a Chandler-Harris csere, ami egy bajnoki címre pályázó együttesnél megérhet két picket - és itt már nemcsak Butlerre, hanem az egész csapatra igaz, hogy minden kudarc, ami nem legalább nagydöntő, hiába van még minimum három kitűnő együttes keleten. Brand merészet lépett, ami vagy kifizetődik, vagy nem, ezt az idő majd eldönti.

Mi lesz a nyáron a Sixersszel?

Komoly kérdés a Philly szempontjából az is, hogy a nyáron mit csinál a gárda. Butler és Harris ugyanis lejáró szerződésű, márpedig olcsó egyik sem lesz. Előfordulhat, hogy a vezetőség megpróbálta magát bebiztosítani arra az esetre, ha Butler lelép - elképzelhető, legalább 5-6 csapat rá fog menni az off-szezonban -, hogy így is megmaradjon egy sztárjuk a Simmons-Embiid páros mellett.

Ha a kettő közül mindkettő marad (Adrian Wojnarowski forrásai szerint erre készül a klub), akkor kész a csapat, ha csak az egyik, még mindig lesz hely egy sztár maximum vagy közel maximum szerződéssel történő leigazolására. Az is igaz, hogy Harrist az off-szezon során is leigazolhatta volna a Sixers, viszont amíg nem kap új szerződést, jóval alacsonyabb lesz a cap holdja, mint Butleré, csak 22.5 millió dollár, szemben Butler több mint 30 milliójával - ez egy másik sztár megszerzésénél még rengeteget jelenthet.


Egyre komolyabb tényező lesz az off-szezonban a Clippers

Az szinte biztos, hogy ezzel a lépéssel Doc Riversék kiszálltak a nyugati PO-ért folytatott versenyből, Marjanovic hasznos tagja volt a keretnek, Harris pedig a vezére, míg az érkezők névsora közel sem ilyen markáns. Jerry West azonban régóta (másfél éve, mióta a Clippersnél dolgozik) készül a 2019-es nyárra, és ennyi idő alatt sikerült a Chris Paul-Blake Griffin-DeAndre Jordan magot kitakarítania, nem is akárhogyan.

A Clippers sapka alatti helye ezzel a lépéssel nem nőtt, hiszen lejárók távoztak, lejárók és Shamet minimális fizetése, plusz az egyelőre semmit nem kereső pickek érkeztek. Így is több mint 70 millió dollárnyi helye lehet azonban a LAC-nak a nyár folyamán, amely két sztár maximum fizetésének felelne meg - Lou Williams elpasszolása elég is ahhoz, hogy elérje a határt a Clippers, Danilo Gallinari elboltolása pedig további óriási helyet szabadítana fel. Egyikőjük távozását sem lehet kizárni a holnap esti cserehatáridő vége előtt, ráadásul mindkettejükre lehet kereslet, még az olasz is egészen jó teljesítményt nyújt idén a sorozatos, már-már megszokott sérülései ellenére is.

A New York Knicksnél pár napja leírtuk már, hogy kockázatos játék ez, hiszen a rombolás, a sapka alatti hely kitakarítása a könnyebb feladat, az építkezés, a szabadügynökök meggyőzése pedig a nehezebb. Ahogy a Clippersnél összeállhat két sztár, úgy összeállhat a Knicksnél, vagy akár a Netsnél és a Kingsnél is, utóbbi két csapat ráadásul tankönyvbeillő csapatépítést mutat be, Sacramentóban jelentősen nagyobb tehetségekkel, igaz, kisebb, de reálisnak mondható cserékkel könnyedén növelhető sapka alatti hellyel.

Ezek a csapatok egymást fogják agyontaposni azért, hogy meggyőzzenek két-két embert arról, hogy náluk lesz érdemes folytatni. Amíg azonban a Knicksnél Dolan rontja a levegőt (és az ígéretes építkezés ellenére ő aztán bármikor beletenyerelhet az idilli összképbe, ugyanezt megcsinálta Donnie Walsh idejében is), addig West évtizedek óta bizonyítja, hogy pontosan tudja, hogyan kell felépíteni egy sikeres franchise-t, ne adj' Isten egy dinasztiát.

Ahogy a Knicksnél, úgy a Clippersnél sem nagyon lehet megítélni ezt a cserét pár órával a megkötése után. Sok függ attól, hogyan alakul a csapat nyara, tényleg sikerül-e két embert meggyőzni, netalántán hármat (Gallinari, Williams és Montrezl Harrell elpasszolásával), hogy igazoljon oda. Rengeteg múlhat azon is, mi lesz az elsőkörös pickek sorsa, két leigazolt sztár után hoznak-e a segítségükkel egy harmadikat csere útján, vagy nem, és esetleg egy jó draftjog hullik-e az ölükbe két év múlva. Shamet például tökéletes kiegészítő lehet majd... már amennyiben lesz kiket kiegészíteni, és meglesznek azok a vezérek, akiknek a leigazolása ezen a nyáron múlik majd.

Rengeteg az ismeretlen tényező, de azt azért érdemes figyelni, hogy a Clippers nagyjából mindenkinek a kívánságlistáján szerepel, aki távozni akar jelenlegi csapatától... Hogy ez csak blöff, vagy esetleg tényleg vonzó lett a franchise, az nem is olyan soká ki fog derülni. Ennél sokkal többet azonban egy lejáró szerződésű játékosért nem nagyon lehet kapni úgy, ha a csapat láthatóan nem is akarja megtartani, legalábbis nem ez az első számú opciója, így fél éven belül ingyen távozhatna.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus