Az amerikai streetball-kultúra egy magyar bennfentes szemével

Az NBA 75. évfordulós reklámjában feltűnő sárga busz a tengerentúlon fogalomnak számító Hoopbus. A csapat most éppen a clevelandi All-Star helyszínén dolgozik, soraiban a Kőbányáról indult Tóth Ádámmal (AKA Adam Carter), aki a közeljövőben több anyaggal is jelentkezik nálunk.

A Kezdő5.hu-nál mindig is azon dolgoztunk, hogy a kosárlabda sportot minden irányból bemutassuk, de eddig nem kapott főbb szerepet a streetball. 3x3 kosárlabdáról sokat írunk, főleg ha válogatottaink szépen szerepelnek, vagy ha Debrecenben újra megrendezésre kerül egy emlékezetes Európa- vagy világbajnokság.

Viszont a 3x3 kosárlabda nem feltétlenül adja vissza a klasszikus utcai kosárlabda életérzést. Mostantól Tóth Ádám cikkeit olvashatjátok majd a streetball kultúráról és Ő fog nekünk mesélni itthonról vagy az Egyesült Államokból, néha videóblogok formájában is. Mielőtt belemerülnénk a történetekbe, kicsit beszéljünk Ádámról, mert nem egy hétköznapi kosaras karrieren megy végig. 

Ádám a Space Jam berobbanása és a nagy 90-es évekbeli kosárlabdakártya-őrület hajnalán kezdett el kosarazni, ami pont a Michael Jordan vezette Bulls 1997-98-as szezonja alatt volt, erről az időszakról szólt a The Last Dance is. 8 éven át játszott válogatott szinten a Kőbányai Darazsaknál, ami alatt éveken át a Hanga Ádámmal vezetett BLF-el rivalizáltak Budapesten. Gimnázium után egy évet játszott a Honvédban, ami alatt elkezdte építeni a kapcsolatait amerikai egyetemekkel, hogy aztán az NCAA-ben játszhasson.

Ez sok munkával össze is jött és a pennsylvaniai Mansfield University csapat tagja volt 2009 és 2012 között - 2011-ben tagja volt a magyar Universiade csapatnak. Sok sérülés és évekig elhúzódó rehabilitációk miatt nem tudta aktívan folytatni a sportot és az utolsó egyetemi évében az iskola sportrészlegének fő videógráfusa lett, meccs-összefoglalókat és highlight videókat vágott.

Itthon az And1 mixtape-k és az NBA játékosok közösségépítő történeteinek hatására elkezdte saját kosárlabda fesztiválját szervezni azon a pályán, amin az egész gyerekkorát töltötte, hogy közel maradhasson szeretett sportjához. Egy olyan oldalát mutatta meg a streetball kultúrának, amit itthon a Hoops Starz előtt nem láthattunk. 2008-ban elindult a rákoskeresztúri 525. Téren az 525 CUP, ahol az amerikai utcai életérzésen, közösségépítésen és a sport szabadságán van a hangsúly. 2020-ban 13, sikeresen megrendezett 525 CUP után a helyi polgármester kitüntette a „Rákosmente sportjáért végzett kimagasló teljesítményért”.

Eközben folyamatosan írt az Instagram oldalán utcai kosárlabda szösszeneteket, amik között bemutatta a legszebb pályákat a világ más-más kontinensein, dokumentálta a legelitebb Pro-Am ligák és streetball bajnokságok egyediségét és beszámolt az amerikai útjairól, ahol végig is járta az említett helyeket. Ezekről az utakról későbbiekben részletesen olvashattok majd itt.

Múlt évben jutott arra az elhatározásra, hogy újra nekifog a félbeszakadt amerikai álomnak és Los Angelesben próbál szerencsét, ahol a Venice Basketball League és a Hoopbus köreibe lépett szervezőként és videógráfusként. Miért pont ide és nem mondjuk a Rucker Parkba? Mert Kaliforniában olyan művészi úton építik a streetball kultúrát, mint sehol máshol… na meg persze a pálmafák miatt.

Ádám a lemezlovas éveiben kapta az Adam Carter nevet Vince Carter iránti rajongása miatt, így az amerikai nyári ligák neveiből kiindulva (Goodman League, Drew League) elindította a Carter League kosárlabda mozgalmat itthon. Ragaszkodott a Carterhoz, mert szeretné, hogy olyan szerelemmel űzzék a játékot rendezvényein, mint ahogy Vince tette azt 22 éven át az NBA-ben.

Miért mozgalom? Mert ebbe beletartozik minden, ami a kosárlabda kultúra építéséhez tartozik: az 525 CUP, a HipHop DJ fellépései, a highlight videói, fotói, pályafelújításai, mentorálása vagy más kosárlabda rendezvényeken való szervezőképessége (Soul of the Game, BuDUNKpest). Fogadjátok szeretettel Ádám cikkjeit a közeljövőben! Olvashattok majd utakról, bajnokságokról, kulisszatitkokról, legendákról és kitudja még miről, ahova a Hoopbus viszi.  

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus