Az NBA történetének 10 legjobb csapata

23 éve a liga kihirdette az NBA történetének 10 legjobb csapatát - de vajon azóta hogy nézhet ki a Top10?

23 évvel ezelőtt, 1997. január 8-án az NBA kihirdette minden idők 10 legjobb csapatát. Tavaly is végignéztük őket, ezt a listát ezen a linken olvashatjátok újra végig, illetve megnézhetitek a bajnoki éveikről készült dokumentumfilmeket. Az elmúlt közel két és fél évtizedben azonban voltak olyan együttesek, amelyek befér(het)tek a Top10-be.

Alapvetően nehéz meghatározni "a legjobb" fogalmát, hiszen mi alapján hozunk meg egy sorrendet? Az NBA láthatóan az alapszakaszmérleg + bajnoki cím kombinációban látta a dolog kulcsát (meg az sem ártott, ha volt 3-4-5 nagy név az adott klubnál, de ez összességében másodlagos szempont volt). Ha így nézem, akkor elég világos a sorrend.

Az 1997-es Top10-ből megmaradt az 1995/96-os (72-10) és az 1991/92-es (67-15) Chicago Bulls, az 1971/72-es Los Angeles Lakers (69-13), az 1966/67-es Philadelphia Sixers (68-13), illetve az 1985/86-os Boston Celtics (67-15).

Melléjük jön az 1999/2000-es Lakers, amely 67-15-tel hozta le az alapszakaszt, majd leginkább Shaquille O'Neal (és kisebb mértékben Kobe Bryant) vezetésével 3-2-re verte a Sacramento Kingst, 4-1-re a Phoenix Suns, egy legendás párharcban 4-3-ra a Portland TrailBlazerst, majd 4-2-re az Indiana Pacerst. O'Neal és Bryant mellett olyan nagy játékosok voltak a keretében, mint a Showtime Lakersszel is kétszeres bajnok AC Green, Glen Rice, Robert Horry, Brian Shaw, Rick Fox vagy Derek Fisher.

A 2014/15-ös és a 2016/17-es Golden State Warriors is 67-15-öt ment az alapszakaszban, majd végül bajnok lett - előbbi a New Orleans Pelicans (4-0), a Memphis Grizzlies (4-2), a Houston Rockets (4-1) és a Cleveland Cavaliers (4-2) testén keresztül, míg utóbbi a Portlandet (4-0), a Utah Jazzt (4-0), a San Antonio Spurst (4-0) és a Clevelandet (4-1) verte a rájátszásban. Más kérdés, hogy a 2016/17-es csapatot jóval erősebbnek tartja mindenki, és nem a PO-ban nyújtott 16-1 miatt - a Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala, Shaun Livingston ötösfogat mellett Harrison Barnest idő közben Kevin Durant váltotta, nem is kérdés, hogy a kettő közül melyik volt a jobb gárda.

A 2007/08-as Celtics 66-16-ot hozott az alapszakaszban, majd 4-3-mal búcsúztatta az Altanta Hawkst és a Clevelandet, 4-2-vel a Detroit Pistonst, a döntőben pedig szintén 4-2-vel a Lakerst. A Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen trió mellett ott volt már a szárnyait bontogató Rajon Rondo, Maci Laci Kendrick Perkins, de a padról is olyan rutinrókák érkeztek, mint Sam Cassell, PJ Brown, James Posey vagy éppen egy-két gyilkos triplával Eddie House, így Tony Allennek, Glen Davisnek vagy éppen Leon Powe-nak csak epizódszerep jutott - utóbbinak egy 21 pontos meccs is a Lakers ellen.

A 2012/13-as Miami Heat pedig szintén 66-16-ot hozott, így ezen a listán a Celticsszel együtt befért a Top10 aljába. A floridaiak zsinórban második bajnoki címüket nyerték ebben az idényben - a Milwaukee Bucks (4-0) után a Chicagót (4-1) is könnyedén intézték el, az Indiana Pacers (4-3) és a Spurs ellen azonban megszenvedtek. Utóbbi sorozathoz kapcsolódik a Celticsnél már említett Ray Allen hatodik meccsen elengedett triplája, amivel hosszabbításra mentette az összecsapást - minden idők egyik legnagyobb PO-momentuma volt az a kosár. A LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh trió mellett Udonis Haslem és az azóta a ligából már kikopó Mario Chalmers voltak a kezdők, de rutinban itt sem volt hiány: Allen, Shane Battier, Mike Miller és Chris Andersen érkeztek a padról Norris Cole mellett.

Rengeteg más módon is lehet azonban szortírozni a csapatokat, ez viszont már ízlés kérdése.

Ott van például a Houston Rockets 1994/95-ös bajnokcsapata, amelyet személy szerint minden idők 10 legjobbja közé biztosan be tudok sorolni. Hiába hozott ugyanis "csak" 47-35-öt a texasi alakulat az alapszakaszban, minden idők legnagyobb PO-menetelését mutatta be azzal, hogy kiejtette a nyugati konferencia harmadik, második, majd első csapatát, a döntőben pedig legyőzte a keleti elsőt is - alapszakasz alapján a leggyengébb ellenfele az 57 győzelmet szerző Orlando Magic volt a fináléban, soha korábban és azóta se volt senkinek ilyen útja a bajnoki címig, igaz, ehhez kellett a gyengébb alapszakasz is.

Csak a rájátszás alapján sem feltétlenül lehet kijelölni a legjobbat, hiszen All-Time összevetésben nem jelent automatikusan nyerő pozíciót egy majdnem hibátlan PO sem - az ott elért mérleg nagyban függ az ellenfelek minőségétől is. Egy több vereséggel tarkított rájátszás rejtegethet magában heroikus meccseket, továbbjutásokat is, nehezebb ellenfeleket, és nem feltétlenül jelent gyengébb csapatot. A 2013/14-es, Heatnek visszavágó, "beautiful game" Spurs például szerintem kérdés nélkül benne van minden idők Top10 csapatában, hiába hozott csak 62-20-at az alapszakaszban, és volt 6 veresége a PO-ban is.

Azon is lehet vitatkozni, hogy mi a helyzet a 73-9-es Golden State-tel, amely alapszakaszrekordot futott, de bajnok nem lett - személy szerint ez utóbbi tény miatt nem tudom őket figyelembe venni a "legjobb csapat" vitában, hiszen az adott évben is volt náluk jobb, nemhogy a liga történetét vizsgálva. Az oaklandieket a döntőben legyőző Cleveland sem kerülne be feltétlenül, de az már egy érdekesebb kérdés lehet LeBron személye, az egész clevelandi bajnoki cím körítése és az ellenfél ereje miatt is.

Éppen ezért nehéz All-Time Top10-et válogatni: az a benyomás, ami a 2014-es Spursről vagy éppen az elmúlt évek, évtizedek csapatairól megvan, nincs meg például a 60-as, 70-es, 80-as évekből - már annak, aki nem követte akkor is napról napra a ligát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus