Celtics-Lakers újratöltve: Csata Anthony Davisért

A Pelicans sztárja cserét kért csapatától - hatalmas harc lehet majd érte akár a deadline előtt, akár a nyár folyamán.

A New Orleans Pelicans sztárja, Anthony Davis pár órája cserét kért csapatától, ami az utóbbi évek, ne adj' Isten a liga történetének legnagyobb licitháborújához vezethet akár az idei deadline előtt, akár a nyár folyamán.

Ilyen játékosok borzasztóan ritkán kerülnek piacra, és még ha az elmúlt időszakban volt is példa erre, mindegyik eset különbözött Davisétől. LeBron James és Kevin Durant szabadügynökként igazoltak el egykori kenyéradójuktól, Kyrie Irving fenyegetett, hogy inkább megműtteti magát, de ő többet nem játszik Clevelandben, Paul George azzal nyomta le saját csereértékét, hogy kijelentette, ő csak a Lakersben hosszabbít (aztán végül mégsem igazolt oda, amikor tehette volna), Jimmy Butler pedig magatartásbeli problémái miatt ért egyre kevesebbet a piacon. Azokat, akiket cseréltek, egyébként sem tartották olyan sokra, mint Davist, akit pedig igen (Kawhi Leonard), az majdnem egy teljes idényt kihagyott, és szintén megpróbálta beszűkíteni a lehetőségeit Los Angelesszel és New Yorkkal.

Davis esetében (egyelőre) semmilyen korlátozás nincs, ami nem azt jelenti, hogy nem is lesz, nem fogja ő (vagy az ügynöke) kijelenteni, hogy ő csak a Lakersbe szeretne kerülni és pont, máshol nem hosszabbít azonnal. Jelenleg azonban nem ez a helyzet. Csak annyi hangzott el, hogy sikeres gárdához akar kerülni, és bajnoki címért akar játszani, márpedig elég sok franchise gondolhatja úgy, hogy Davis megszerzésével kifejezetten jó esélyei lennének a végső sikerre is.

Hogy mégis hova kerülhet?

Adja magát a Los Angeles Lakers, hiszen Davis ügynöke LeBron James jó barátja, Rich Paul, és a bejelentés időzítése is afelé mutat, hogy Davist az aranysárga-lilák felé "instruálják" a háttérből. Ám ami George-nál kategorikusan elhangzott, az Davisnél nem - az  lehet, hogy Paul a Lakersbe irányítaná, de az könnyen lehet, hogy maga a játékos tényleg csak egy jó csapatban szeretne végre játszani, nem feltétlenül ragaszkodik ő a Lakershez. Márpedig ebben az esetben Magic Johnsonéknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Amíg Lonzo Ball és Brandon Ingram a Lakers indulócsomagja, nincs miről beszélni. Ha Davis súlyos sérülést szenved, másfél évet kihagy, és 2020 nyarán ingyen távozik, akkor sincs sokkal hátrébb a Pelicans, mintha elfogadja ezt a csomagot - ennyit kötelező kockáztatni, mikor egy olyan sztárt bocsájt áruba egy csapat, akiért lényegében a liga majdnem bármelyik kiemelkedő tehetségét meg lehet kapni. Ha és amennyiben Kyle Kuzma, Josh Hart, Ivica Zubac vagy/és több első körös is a felajánlott pakk része, akkor lehet miről beszélgetni a Lakersszel a deadline előtt - már amennyiben Dell Dempsnek van egy csöppnyi esze is, és azért ez egy elég nagy HA, Rob Pelinkáék ebben bízhatnak. Magicék kimondva kimondatlanul is ilyen játékosokra gyűjtögették ezt a fiatal magot, mint Davis (illetve leginkább pont rá). Megint meg lehet próbálni keménykedni a tárgyalóasztalnál, de az George és egyelőre Leonard esetében sem jött be a Lakersnek.

Nem nagyon lehet majd spórolni azért sem, mert a másik favorit Davisre a Boston Celtics, akikkel kapcsolatban évek óta cikkezik, hogy szintén azért gyűjtögetnek ennyi cserealapot, hogy azt később éppen Davisre cserélhessék, amennyiben elérhetővé válik - most elérhetővé vált.

A Celtics azonban jelen pillanatban nem tud lépni, mert Kyrie Irving a Derrick Rose szabállyal kötött 5 éves maximum szerződést, ahogyan Davis is, és egy csapat egyszerre csak egy olyan játékossal rendelkezhet, akit csere útján szerzett meg, és ilyen kontraktust kötött - ez egészen addig él, ameddig a játékos DR-szabállyal kötött szerződése tart. Irvinget tavaly nyáron szerezte a Boston a Clevelandtől, így a csapat szerződése lejártáig, nyárig nem cserélhet újabb ilyen megállapodással bíró kosarasért... már amennyiben nem cseréli el Irvinget most, hogy Davis szabaddá vált, mert akkor természetesen ez a szabály már nem köti a Celticset.

Danny Ainge lelkiismerete ismert mindenki előtt: nem rendelkezik ilyennel. Szerintem ha Irvinget el kell passzolni Davis miatt, megteszi, egész egyszerűen azért, mert Davis hatása a mérkőzésekre messze sokkal nagyobb, mint Irvingé, innentől kezdve pedig őt csak ez érdekli. A Boston Jayson Tatummal, Jaylen Brownnal vagy Terry Rozierrel jobb csomagot tud összetenni, mint a Lakers, nem mellesleg a Celticsnél vannak a Clippers védetlen, valószínűleg a Kings Top1 védett és a Memphis Top8 védett idei első körös draftjogai is - ezek jobbak, mint a saját első körösök, akár a Lakersre gondolunk (ha Davis érkezik LeBron mellé, várhatóan megindul felfelé a csapat), akár a Celticsre.

Ha a Lakers nem ad túl erős ajánlatot, nagyon könnyen elképzelhető, hogy a New Orleans inkább kivár a Celticsre, amely abban nem nagyon bízhat, hogy majd szabadügynökként leigazolja Davist, egészen biztos, hogy cserélni fog érte - maximum ki kell várni a nyarat, vagy még az is lehet, hogy azt sem. A Celticsben lehet, hogy nem hosszabbít azonnal Davis, de George példája mutatja, hogy egy év alatt rengeteg dologról meg lehet győzni egy játékost - jövő nyáron nem Paul fog csapatot választani Davisnek, hanem a játékos fog magának, így ha őt meggyőzi a Celtics, ahogy a Thunder George-ot, nyert ügye van előzetes "elkötelezés" nélkül.

Más csapat is szóba jöhet?

Persze, de ha a Lakers és a Boston nagyon akarja Davist, nem nagyon lehet őket felüllicitálni - már amennyiben a New Orleans újjáépülni szeretne, és a gárda esetében, Davis távozása után ez több mint javallott lenne, itt viszont megint felmerülnek Demps értelmi képességei...

Keleten a New York Knicksnél Kristaps Porzingisnek vagy egy(-két-három) védetlen első körösnek kellene az alapnak lennie, és a Knicks még Davisszel együtt sem lenne nagy csapat (nyáron, ha Kevin Durant esetleg odaigazol, már más lehet a helyzet) - a többi tankoló gárdára ugyanez igaz, nekik nincs túl sok értelme Davisért cserélni, ha nem szereznek azonnal egy másik sztárt is. Torontóban mondhatnak egy all-int, és Masai Ujiri sem tartozik a szívbajos GM-ek közé, de nagy kérdés, hogy most meg akarja-e bontani a gárdát, és teljesen lutri módon rámegy-e erre az évre - a Raptorsnál vannak nagy lejárók és kifejezetten jó fiatalok is (Siakam, Anunoby). Philadelphiában Ben Simmons vagy Joel Embiid lenne az alap (legalábbis a Pelicans oldaláról vizsgálva), jó eséllyel egyik sem lesz, a Milwaukee-nak pedig nincs igazán nagy tehetsége Giannison kívül.

Ainge és Ujiri mellett Kevin Pritchardra érdemes lesz még odafigyelni keleten: az Indiana tele van nagy lejáróval, Domantas Sabonis, Aaron Holiday és Myles Turner pedig kifejezetten jó kiindulási alap lehetne - más kérdés, hogy a Pacers nemrég George-dzsal végigcsinált már egy elvágyódó sztár szappanoperát, most lehet, hogy ezt nem nagyon szeretnék újra megtenni. Valószínűleg Victor Oladipo kiesése sem arra sarkallja a Pacerst, hogy azonnali erősítésbe kezdjen.

Nyugaton a Lakersen kívül egy célpontot érdemes kiemelni, a Sacramento Kingst. Vlade Divac épp a napokban nyilatkozta, hogy nem akar semmit sem elkapkodni, nem fognak lépéseket kihagyni és buta üzleteket kötni csak azért, mert jól szerepelnek és PO-ért hajtanak. Davis az a játékos lehet azonban, akiért megérheti lépni. Itt az első kérdés az, hogy a csapat mennyire érzi veszélyesnek, hogy Davis másfél év után lelép, másrészt mit gondolnak, mennyit tudnak vele javulni, harmadrészt pedig az, hogy össze tudnak-e hozni egy cserét úgy (Bogdanovic-csal, Bagley-vel és esetleg Hielddel), hogy De'Aaron Fox nincs a csomagban - ha ő benne van, akkor egy poszton betömik a lyukat, egy (illetve több) másikon csinálják, ennek sok értelme nem lenne (mert Davis akkor valószínűleg le akar majd lépni 2020-ban), a Fox-Davis duóban azonban már lehet kakaó.

Teljesen más a helyzet persze akkor, ha a Pelicans úgy érzi, nem kell teljes újjáépülés, inkább szeretnének szinten maradni - már amennyiben a nyugati főcsoport legvége annak számít. Ebben az esetben minden erősebb csapat bejelentkezhet majd a jobb, de nagyobb, hosszabb szerződésű játékosaival is, bár ennek New Orleans-i oldalról semmi értelme nem lenne.

Az biztos, hogy a liga nagy része átgondolja majd a hogyan továbbot és azt, hogy mit lenne érdemes beáldozni Davisért, aki jó csapatokat bajnokesélyessé tehet azonnal. És az is biztos, hogy a 2010-es évek elején abbamaradt Lakers-Celtics rivalizálás ezen a fronton újraindulhat: borítékolható, hogy ez a két együttes mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megszerezze Davist.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus