Deadline értékelő - Central divízió

Csütörtökön lezárult az idei trade deadline az NBA-ben, cserélni tehát ebben a szezonban már nem lehet többet, maximum igazolni. Nézzük a Central divíziót, hogy ki mit csinált vagy éppen nem csinált az utolsó napon, napokban, hetekben.

 

Cleveland Cavaliers

A Cavs nem lépett semmit a deadline előtt, de ez nem volt meglepő, tekintve hogy szinte semmilyen cserealapjuk nem volt. A cserehatáridő egyik nyertesei lehetnek azonban azokkal a kivásárlásokkal, amik a deadline után jöttek - Deron Williams már elkötelezte magát hozzájuk, és a hírek szerint Andrew Bogut is ide tart.

Williams ázsiója rettenetesen sokat esett az elmúlt években, köze nincs már ahhoz az egykori 20/10-es játékoshoz, ami valaha volt, de 30-32 percek alatt csak átlagolt 13-14 pontot és 6-7 gólpasszt. Az más kérdés, hogy a pontszerzés nem megy neki hatékonyan már 3 éve, de a társak kiszolgálása még igen, a Cavsnél meg úgyis ez lesz a feladata. Két komolyabb kérdés lesz vele kapcsolatban: akkor bevethető lesz-e, amikor esetleg Irving nem, mert a vasembertől messze van, másrészt a védekezését mennyire lehet majd csapatszinten eltüntetni, ez ugyanis feladat lesz a Cavsnél - fénykorában sem volt jó hátul, most még kevésbé az.

Bogut szerintem nála egy fokkal mérvadóbb erősítés lehet, mivel még mindig ligaelit védő, ha csak a gyűrű védéséről van szó. Az teljesen világos, hogy smallball ellen használhatatlan, így például egy esetleges döntőben a Death Lineup ellen próbálkozni sem érdemes vele, viszont nem tripladobó ötösök ellen még mindig egészen kiváló. A Pachulia-féle Warriors-felállásban például nem kell elhagynia a festéket, a grúzon nem kell védekezni, így a palánk alatti területet felügyelheti - a gyűrűtől számítva 2 méteren belül 9.5%-kal, 3 méteren belül pedig 6%-kal dobnak róla rosszabbul az ellenfelek, mint egyébként, Defensive Real Plus Minus alapján pedig Rudy Gobert mögött a második a centerek között (+4.48).

Nála is van azonban két dolog, ami csökkentheti az értékét a Cavs szempontjából. Az egyik az, hogy nincs ugyan krónikus baja, de teljesen random és elég komoly sérüléseket össze szokott szedni, szinte kivétel nélkül minden évben - nem egyszer, nem kétszer a legrosszabbkor tette mindezt, ő rá aztán nem lehet alapozni, hogy biztosan bevethető lesz majd akkor, amikor kellene. A másik gond a büntetőzése - nem is az idei 27.3%, hiszen 3/11-es mutatója 26 meccs alatt nem olyan mintamennyiség, amiből nagyobb következtetést lehetne levonni. Sokkal inkább az a baj, hogy ez a szám 5 éve nem volt 52.4% fölött, és erre bizony lehet utazni az ellenfeleknek - függetlenül attól, hogy alacsony vagy magas szerkezetben játszanak, mehet a hackelés az utolsó két perceket leszámítva.

Egészen biztosan jó megoldások tehát akkor sem érkeznek, ha Williams és Bogut is aláír, de cserébe egyikük sem kerül majd semmibe, kockázatot tehát nem vállal velük a Cavs. Ha egészségesek, mindketten olyan dolgokon segíthetnek, amire szüksége is van a bajnoknak, és főleg az ausztrál centernek lehet szerintem komoly szerepe - ha normál szerkezetben játszik az ellenfél, az ő védekezése meccseket is eldönthet akár, de ha csak 15-20 percig van ilyen felállás, akkor abban a 15-20 percben is nagy befolyása lehet a játékra. Ennél több pedig nem is kell LeBron és Irving mellé.
 

Indiana Pacers

A Pacers sem húzott semmit, de ez meg azért nem meglepő, mert Paul George lábon lőtte őket azzal, hogy az ügynökei közölték mindenkivel, 2018-ban a Los Angeles Lakershez szerződik, ha nem marad az Indianánál. Óriási bajban vannak egyébként szerintem Larry Birdék, mert a jelenlegi Pacers-keret nem lesz bajnokesélyes jövőre sem. Myles Turner fejlődése lehet az, ami ezen gyökeresen változtathat, de mástól nagy dolgokat nem nagyon lehet és kell várni, úgyhogy Bird valószínűleg a nyáron minden követ meg fog mozgatni, hogy felforgassa a csapatot, erre a keretre George nem fogja elhinni, hogy van esélyük a végső sikerre.

Azzal, hogy George egyetlen alternatívát jelölt meg, a Lakerst, minimálisra csökkentette az árát ahhoz képest, amit egyébként egy nyílt piacon kapna érte csapata. Bird nem adhatta oda azonnal olcsóbban (a nyáron még alakíthat ezen a kereten, és amíg van lehetősége változtatni a helyzeten, nyilván nem fog elszórni egy ilyen tudású játékost), ezért érthető taktika volt, hogy a Boston Celticsszel nem kötött üzletet. Ha azonban a nyáron vagy a következő deadline-nál áron alul kel el George, nem kell meglepődni, hiszen ha nem sikerül jelentősen megerősíteni a keretet, akkor a Pacersnek valamikor le kell írnia a veszteséget, és ha 2018 nyarán ingyen megy el PG, annál sok rosszabb verzió nem létezik számukra.


Chicago Bulls

Érkezett: Cameron Payne, Joffrey Lauvergne, Anthony Morrow
Távozott: Doug McDermott, Taj Gibson, 2018 második körös (CHI)

A Chicago lépésében az a legérdekesebb, hogy egy, a tripladobással egyértelműen küszködő csapat az egyik legjobb shooterért elcserélte, aki ráadásul még csak most tart harmadik szezonjában - teljesen egyértelmű üzenet volt ez azzal kapcsolatban, hogy lemondtak róla, illetve a további fejlődéséről. Az érkezők közül Anthony Morrow hiába vajkezű, a kosárlabda összes többi szegmense miatt pályán tarthatatlan - lejáró szerződése van, hacsak nem villant valami óriásit, valószínűleg az év végén elengedik. Taj Gibson személyében elvesztették a keret legkiegyensúlyozottabb tagját, aki nem volt ugyan vocal leader az öltözőben, de egytől egyig mindenki tisztelte, így mégis vezér tudott lenni.

Az érkezők közül Cameron Payne-ben komolyabb potenciál van, mint akár Michael Carter-Williamsben, akár Jerian Grantben, ő belőle valószínűleg hamarabb lesz kezdő irányító, mint a másik kettőből, de a csere megítélése hosszútávon egyértelműen azon múlik, hogy belőle mi lesz, hova fejlődik - sérült is volt, de Russell Westbrook mögött közel sem volt akkora kitörési lehetősége, mint most lesz majd. Ha megüti a kezdő szintet a ligában, akkor ez a csere bőven hozhat is a konyhára a Chicago szempontjából (Gibson a nyáron oda ment volna, ahova akar például), ha nem, akkor lényegében a semmire szórtak ki két hasznos embert és egy második köröst. Én nagyon kedvelem Joffrey Lauvergne-t még az Elan Chalonnál töltött korszaka óta, de ő várhatóan sosem lesz több egy hasznos kiegészítőnél, akinek néha lesznek kifejezetten jó meccsei is - ez volt a helyzet vele Denverben és a Thundernél is.

A Bulls rövidtávon várhatóan azért vissza fog lépni, hiába nyerte meg az All-Star hétvége óta eltelt két meccsét - jönni fog még a Phoenixnél és a LeBron, Love és JR nélküli Clevelandnél nehezebb ellenfél is. Hogy hosszútávon mit csinál, az Payne-től függ (meg persze a menedzsment további lépéseitől), illetve attól is, hogy Bobby Portis hogyan él a lehetőséggel - Taj Gibson helyére ő léphet fel, és ha ki tudja használni a megnövekedett játékidejét, akkor ez a csere egyik rejtett nyeresége lehet (ez egyébként igaz Denzel Valentine esetében is, aki McDermott helyére léphet fel). Alapvetően a csere nem néz ki jól a Chicago részéről, mert Payne azért nagyon messze van attól, hogy biztos dolgokat lehessen vele kapcsolatban kijelenteni, míg cserébe egy hasznos rotációjátékost, illetve egy lényegében mindenki mellé berakható kezdőt adtak, de Portis (Valentine) és Payne fejlődése idővel csökkentheti a drukkerek elégedetlenségét.

Egy dolgot mindenképpen ki kell még emelni: Jimmy Butler nem távozott. Ez azért nem akkora meglepetés, mivel a Boston Celtics nem akarta odaadni Jae Crowdert az általuk felkínált csomagban, a Bulls viszont nincs kényszerhelyzetben (egyelőre). Butler nem akar távozni George-dzsal ellentétben, ráadásul neki nem 2018-ig, hanem 2019-ig garantált a szerződése, így sehova nem kellett sietnie a vezetőségnek - nem is tették, így a Bulls legjobbja maradt. Hogy ez meddig lesz így, az a nyáron megint téma lehet.


Detroit Pistons

A Pistons nem húzott semmit, náluk viszont ez meglepetés volt, mert rengeteg pletykában szerepelt a nevük. Reggie Jacksont nagyon szerették volna Ricky Rubióra váltani akár két-, akár háromcsapatos cserében, de volt szó arról is, hogy gyakorlatilag felrobbantják a csapatot - a Phoenix Suns GM-je, Ryan McDonough elmondása szerint Stan Van Gundy felajánlotta Jackson mellett Andre Drummondot és Kentavious Caldwell-Pope-ot is Eric Bledsoe-ért, Devin Bookerért és Tyson Chandlerért, a Suns viszont nemet mondott.

Azt nem tudni, hogy mi lesz ennek a vége, de a Pistons tényleg megrekedt ebben az idényben (talán túl sokat láttak az előző szezonba), és SVG láthatóan kész mindenkit más csapathoz küldeni. Nyáron várhatóan lesznek még finomságok a Pistons háza táján, mert fizetésekkel szépen be vannak táblázva 2019-ig, és KCP-nek még nincs is meg az új kontraktusa - a csere az egyetlen lehetőségük a keret felforgatására.


Milwaukee Bucks

Érkezett: 2019-es 31-55 védett második körös (DEN)
Távozott: Roy Hibbert

Egy teljesen lényegtelen cserét húztak meg a Denverrel, amiben semmit (illetve egy 5 milliós TPE-t) nem kaptak azért, hogy a Nuggets elérje a fizetési minimumot Hibberttel - aki egyébként egyetlen percet sem játszott, mióta február 2-án ide cserélték Miles Plumlee-ért cserébe. A Plumlee-féle csere egyébként február 2-án volt, így ezt már nem vettük deadline-cserének, de pénzügyi szempontból tökéletes volt a Bucks számára - Plumlee 12.5 milliót keres évente még a következő 3 szezonban, míg a Hibbert mellett érkező Spencer Hawesnak már csak egy 6 millió dolláros játékosopciója van a következő idényre. Mivel Plumlee nem nagyon játszott itt, így játékban semmit nem számít, ki ül a padon, lényegében csak kiszórtak egy fölösleges fizetést.

Nagy meglepetést nem okoztak azzal, hogy nem léptek a Hibbert-féle tranzakción kívül semmit, miután Khris Middleton épphogy felépült, Jabari Parker pedig egy évre kiesett, így aztán nem nagyon tudták megnézni, hogy ez a mag mire lehet képes. Mellettük Giannis Antetokounmpo és Thon Maker, tehát a legnagyobb értékeik voltak még tabuk, a többiekre pedig nem érkezett olyan ajánlat, amiért megérte volna lépni - Greg Monroe-t meg hiába árulják már jó ideje, nem kell senkinek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus