Deadline-értékelő 2020

Tegnap volt a trade deadline, cserélni az idény végéig már nem lehet - lássuk, ki mit lépett, hogyan alakult az érintett csapatok kerete.

A deadline napjának nagyobb cseréi:

Minnesota-Golden State

Timberwolves kapta: D'Angelo Russell, Omari Spellman, Jacob Evans III

Warriors kapta: Andrew Wiggins, 2021-es Top3 védett Minnesota első körös, 2021-es Minnesota második körös

(A Minnesota első köröse 2022-re védetlenné változik, ha nem megy át 2021-ben.)
 

Houston-Atlanta-Minnesota-Denver

Rockets kapta: Robert Covington, Jordan Bell, 2024-es Golden State második körös

Hawks kapta: Clint Capela, Nené Hilario

Timberwolves kapta: Malik Beasley, Juancho Hernangomez, Evan Turner, Jarred Vanderbilt, 2020-as Top14 védett Brooklyn első körös

Nuggets kapta: Gerald Green, Keita Bates-Diop, Shabazz Napier, Noah Vonleh, 2020-as Houston első körös

(A Hawks kitette keretéből Nenét.)


Miami-Memphis-Minnesota

Heat kapja: Andre Iguodala, Jae Crowder, Solomon Hill

Grizzlies kapja: Justise Winslow, Gorgui Dieng, Dion Waiters

Timberwolves kapja: James Johnson

(A Grizzlies kivásárolja Dion Waiterst.)


Cleveland-Detroit

Cavaliers kapta: Andre Drummond

Pistons kapta: Brandon Knight, John Henson, 2023-as Golden State vagy Cleveland második körös (a rosszabbik)

(Tim Fraziert kitette keretéből a Detroit, hogy átmenjen a csere.)


Clippers-New York-Washington

Clippers kapta: Marcus Morris, Isaiah Thomas

Knicks kapta: Moe Harkless, 2020-as Clippers első körös, 2021-es Pistons második körös, jog arra, hogy a saját első körösét kicserélheti a Clippersével 2021-ben, ha akarja, Issuf Sanon játékjoga

Wizards kapta: Jerome Robinson

(A Clippers kiteszi Isaiah Thomast.)


Atlanta-Sacramento

Hawks kapta: Dewayne Dedmon

Kings kapta: Jabari Parker, Alex Len


Golden State-Philadelphia

Warriors kapta: 2020-as Dallas második körös, 2021-es Nuggets második körös, 2022-es Raptors második körös

Sixers kapta: Glenn Robinson III, Alec Burks

(A Philly kitette Trey Burke-öt, hogy átmenjen a csere.)

 

A nagyobb cseréket végrehajtó csapatok közül az Atlanta Hawksszal kell kezdeni, amely egyértelmű nyertese az idei deadline-nak. Lényegében a Brooklyn idei, várhatóan 1/16-os pickjét kellett odaadnia Travis Schlenknek azért, hogy megszerezze Clint Capelát, plusz nagyjából a semmiért visszavitte a csapathoz Dewayne Dedmont is, így a centerposzt megerősítése maradéktalanul sikerült.

A kérdés az Atlantában, hogy Dedmont ki tudják-e hozni a gödörből, de ha valakinek ez sikerülhet, akkor az Lloyd Pierce - tavaly nagyon jó éve volt Dedmonnak a Hawksnál, ha azt a triplázást és védekezést tudja hozni most is, nem lesz vele gond még a padról beszállva sem.

A másik kérdés az, hogy John Collins milyen párost alkot majd Capelával, hiszen a svájci egy pick-and-roll center, és Collins is többnyire az energikus játékából él. Nem véletlen, hogy a hírek szerint több csapat is arra bazírozott, hogy Collins elérhetővé válik Capela megszerzése után. Végül ebből nem lett semmi, amiben azért nem sok meglepetés van: a Hawks sehova nem siet, bőven van ideje feltérképezni, hogyan tudja egymás mellett használni a két magast, Collins külső dobása pedig fejlődik - igaz, remélhetőleg nem akarnak belőle kizárólag triplákat vállaló, kintről kempelő magast csinálni, így Pierce-nek jól kell kevernie a kártyákat, hogy Capeláék támadásban ne korlátozzák egymást és a többieket. Dedmonnal ilyen gond nincs, hiszen ha formában van, kintről is veszélyes, és még talán Capelánál is kisebb a labdaigénye.

Pénzügyileg sem úszott el a Hawks, hiszen a következő három évben 17.5, 18.5, illetve 19.5 millió dollárt fog keresni Capela, ez bőven a piaci ár/érték arány alatt van. Dedmonnak még 1+1 éve van hátra, a 2021-es terveket tehát ő sem rontja.


A Houston Rockets a másik véglet. Az egyértelműnek tűnik, hogy Mike D'Antoniék elmozdultak a teljes smallball felé, hiszen még Jordan Bellt is továbbpasszolták, pedig jelenleg bőven tudnák használni. A kérdés az, hogy mi az alapvető oka ennek. Ha D'Antoni elképzelései szerint alakították a keretet, akkor csak egy nagyon sokba kerülő hibás döntést hoztak - most még jönnek az eredmények, a PO-ban szinte kizárt, hogy komolyabb magasember, de még csak erőcsatár nélkül is lehessen nagy sikereket elérni. Ha viszont Tilman Fertitta spórolása volt az alapvető kiindulóok, akkor ez egy hosszú lejtő nagyon meredek kezdete lehet a texasiak számára - akkor ugyanis ez nem egy elrontott csere, hanem csak az elrontott cserék sorozatának a kezdete.

Robert Covingtonnal nincs baj, hasznos játékos, a szerződése is jó, ez eddig szép és jó. A baj az, hogy ennek a keretnek a felépítése teljesen rossz - megítélésem szerint az, hogy a centerek szerepe támadásban már közel sem olyan, mint volt, nem jelenti azt, hogy nincs is szükség ilyen játékosokra, főleg védekezésben. Persze ha beválik, és döntős, vagy mondjuk bajnok lesz a Rockets, az mindent megmagyaráz a vezetőség részéről, de nem sokkolna, ha pár év múlva arról beszélgethetnénk, hogy ezzel a Capela-cserével, illetve Fertitta hatalomátvételével kezdődött a Houston szétesése. Ez a kényszeres spórolás ugyanis sem a szabadügynököknek, sem a saját játékosoknak nem jön be. Addig semmi baj nincs, amíg a tulaj nem akar pénzt bukni fölösleges dolgok miatt... de érzésem szerint itt most kategóriákat lépett vissza a klub játékerőben, és ennek már további negatív hatásai is lesznek, nem csak Capela elvesztése.


A Minnesota Timberwolves volt a nap egyik főszereplője, hiszen két nagy cserében is benne volt. A Covingtonért kapott Malik Beasley és a Brooklyn idei első köröse jó ár - talán még Juancho Hernangomezt is ide lehet venni. A két denveri érkező fiatal, hasznos tag lehet jó pár évig. Más kérdés, hogy Beasley (és Hernangomez) esetében (is) rögtön felmerül az, hogy mennyiért is fogja tenni mindezt, hiszen a nyáron korlátozott szabadügynök lesz (mindkét érintett). Ott van viszont az Andrew Wiggins - D'Angelo Russell csere is, ami jóval komolyabb elemzést, illetve várakozási időt igényel, hogy megítéljük.

Wiggins teljesen megrekedni látszott a csapatban, egy 20 pont körüli, de tripla és védekezés nélküli játékosért pedig horrorpénz az, hogy a következő három idényben még átlag 31.5 milliót kell neki fizetni. Russell megítélése is borzasztóan felemás: jók a számai, de ezt eddig a ligautolsónál hozta, teljesen üres számokat produkált, tavaly is átlag alatti hatékonysággal dobálta a pontjait, a PO-ban pedig hatalmasat égett. A fizetése is nagyon hasonló, mint Wigginsé, de egyes poszton jóval kevesebbet számít a védekezés, mint a wingeknél, és jobb keze is van Russellnek. Azt elhiszem, hogy Russell jobb játékos lesz Minnesotában Wigginsnél, a kérdés azonban az, hogy elég jó lesz-e ahhoz, hogy kategóriát ugorjon vele a Timberwolves, márpedig szerintem nem.

A Russell-Beasley-Okogie-Culver-Towns ötösben van kakaó, kifejezetten tehetséges fiatalok is vannak benne, és alapvetően mind az öt játékos még pályafutása elején jár. Eredményeket azonban akkor fognak szállítani nyugaton, ha Karl-Anthony Towns elkezd védekezni - ha nem előbb, akkor legkésőbb ebben az idényben világossá vált, hogy KAT nem tudja kompenzálni elöl, amit hátul elvisz. Towns védekezése Wiggins- vagy éppen Russell-független, és ha ő nem lép előre védekezésben, akkor bizony ebből a cseréből negatívan fog kijönni a Wolves, hiszen a nagy semmiért szórt ki egy első körös picket. Ha jövőre PO-ba jut a Minny, akkor bőven megérte a váltás és a csere, ha viszont nem, akkor vagy jövőre, vagy 2022-ben át fog menni egy kifejezetten jó pick San Franciscóba - így meg se a szabadügynökpiacról, se a draftról nem fog tudni erősíteni a csapat.

Annyit biztosan sikerült Russell megszerzésével elérni, hogy Towns a világi cimborájával játszhat együtt, így várhatóan nagyobb hajlandóságot mutat majd arra, hogy nagyon hosszú távon maradjon az együttesnél. A kérdés az, hogy megérte-e ilyen áron Townst a franchise-hoz láncolni, és erre csak jövőre kapunk választ.


A Russell-csere másik főszereplője, a Golden State Warriors is érdekes, hiszen egyetlen első körös pickért átvette a liga egyik legrosszabb szerződését, és még D'Angelo Russellt is elpasszolta. Sokan meglepődtek, főleg utóbbi tényen, meg hogy ilyen kevésért lemondtak Russellről, szerintem azonban nem ez a csere legsarkallatosabb pontja a GSW szemszögéből - mint írtam, nem tartom olyan sokra Russellt. Ha bukik a Minnesota (és erre is bőven van esély), akkor az a jövő évi Top3 védett, utána védetlenné váló draftjog nagyon értékes lesz. Wiggins albatrosz szerződése azonban nagyon fájhat még... de nem feltétlenül fog.

Ha valahol megszállhatja az ihlet Wigginst, akkor az a Warriors, ahol totálisan más kosárlabdát játszanak, mint Minnesotában, és lehet, hogy ez a kanadaiból is kihozza a legjobbat. Annyi biztos, hogy a tripladobásán fejleszteni kell, mert jelenleg nagyon öli a spacinget, ami egy hármastól a mai ligában már-már elfogadhatatlan. A sokpasszos, sokmozgásos játék azonban feküdhet a kanadainak, ha át tudja venni ezt a stílust - ha nem, és ballstopper lesz, akkor megbukott. Azért ez egy elég nagy HA, mivel Wigginst nem a játékintelligenciájáról ismertük eddig, ebben a rendszerben pedig nagy szükség van a kosárIQ-ra. A másik hibapont a védekezése lehet, amiben óriási lehetőségek vannak, és eddig pont semmit nem láttunk belőle. Itt is gyorsan el fog válni a szar a víztől, miután Draymond Green várhatóan nem fogja szó nélkül hagyni, ha Wiggins miatt esnek szét hátul.

A Warrios másik cseréje jóval kisebb jelentőséggel bír, de biztosabb a "haszon" is - két, nyáron igazolt szabadügynökért kaptak három második körös picket, ezek mindig hasznosak lehetnek egy-egy üzletnél, ezt Sam Hinkie óta tudjuk.

Wiggins borzasztó nagy kockázat, hiszen ha nem sikerül belőle kihozni valami nagyon mást, mint amit eddig mutatott, akkor ott ül egy 30 millió dolláros ballaszt a padon - ilyen szempontból Russell sokkal biztosabb megoldás volt, mivel tud labda nélkül is játszani, még ha alapvetően neki is az egyéni játék a sajátja, nem az, ami a Golden State-et az elmúlt években jellemezte. Ha Wigginsből itt sem lesz játékos, akkor szerintem végleg lejtőre kerül -biztosan lesz még, aki próbálkozik vele, de MLE vagy inkább veterán minimum lesz az ára, nem több. Ha viszont az egykori 1/1-es át tudja venni a Warriors-stílust, meg még a Minnesota is bekapál emellett, és egy jó pick jön át jövőre vagy 2022-ben, akkor masszívan meg is nyerheti ezt a deadline-t a Golden State, mert Wiggins poszt alapján sokkal jobban illik a keretbe, mint Russell. Igaz, erre a masszív nyerésre sok esélyt nem adok - egy fokkal többet azért, mint arra, hogy a Rockets bajnok lesz az új felállásával.
 

A Miami Heatnél Andre Iguodala és Jae Crowder érkeztek lényegében Justise Winslow-ért cserébe, aki idén alig játszott. Nem érzem annyira komolynak ezt az erősítést, mint sokan mások (Crowdernek például támadásban nagyon össze kell szednie magát, hogy ne legyen mínusz egy ember elöl, pocsékul dob idén). Az azonban kétségtelen, hogy Iguodala a rájátszásban rendkívül hasznos lehet, Jimmy Butlerrel egészen parádés védekező párost alkothatnak a periméteren, és ez akár döntő is lehet 1-2 párharcban - hogy lesz-e, majd kiderül. Sokat nem kellett értük feladni, hiszen Winslow mellett James Johnson sem játszott sokat, Dion Waiters pedig a szezon szinte teljes egészét a csapattól távol töltötte, vezetőségi utasításra.

Iguodala kapott egy 1+1 éves hosszabbítást azonnal, de sem ez, sem Crowder, sem a harmadik érkező, Solomon Hill pénze nem befolyásolja a 2021-es nyári terveket. Talán nem atlantai szinten, de Riley is szépen dolgozott.


A Memphis Grizzliesnél Crowder távozása még hatással lehet a jelenlegi teljesítményre, hiszen kezdő hármasát vesztette el a Taylor Jenkins alakulata, de Crowder játéka azért hagyott némi kívánnivalót maga után - ha Winslow meggyógyul, és összeszedi a kinti dobását, klasszisokkal nagyobb segítség lehet. Sokat itt sem kellett feláldozni, hiszen Solomon Hill ment, illetve az az Iguodala, aki még Waitersnél is kevesebbet volt előző együttese közelében.

A Memphisnek voltak még lépései, hiszen ebben a hármas tranzakcióban érkezett Gorgui Dieng, illetve egy másik üzletben Jordan Bell is - szépen feltöltötték a keretet a magasembereknél. Drágább lett ugyan az állomány, de idén nyáron még nem nagyon van kivel feltölteni a keretet, 2021 utánra nyúló szerződése pedig egyik érkezőnek sincs (Winslow-nak csapatopciós a 2021/22-es 13 milliója), úgyhogy nem ásta el magát anyagilag sem a klub.


A Los Angeles Clippersnél Marcus Morris komoly fogásnak tűnik, az egyik legnagyobb elérhető névnek tartották őt a bajnokesélyesek számára - jól triplázik, védekezésben is odateszi magát, nem nagyon van hiba abban, amit a pályán csinál. Hogy hogyan fér majd meg az ő személyisége a többiekkel a Clippers öltözőjében, az persze még kérdés, de igazi bajnokesélyes csapatban először játszik, ez rendbe rakhatja fejben.

A távozók közül a 2020-as első körös valahol a 25. hely környékén vagy annál is hátrébb lesz, a jövő évi pick swap pedig nem sokat ér (akkor érne valamit a Knicks szempontjából, ha a Clippers gyenge lenne, a New York meg jó, és akkor a Knicks kicserélhetné a Clippers pickjét a sajátjával, de erre szinte semmi esély nincs). A Jerome Robinson - Isaiah Thomas vonalra a pénzügyek miatt volt szükség, de a Clipperst nem fogja hazavágni Robinson elvesztése sem, még ha Thomas nem is marad a csapatnál.

A Clippers mélyebb lett úgy, hogy senki és semmi fontosat nem kellett feladnia - egyértelműen erősödtek Jerry Westék, de hogy ez elég lesz-e mondjuk a Lakers ellen a rájátszásban, az azért még egyáltalán nem biztos. Most mindenesetre a Clippers tűnik a legerősebb csapatnak.


A többi csapat közül az előbb említett New York Knicks kapott egy első körös picket a lejáró Morrisért, ez szerintem teljesen jó ár, még ha a kör végére is szól majd az a draftjog. A Denver Nuggets lecserélte két lejáró újoncszerződését Keita Bates-Diopra és egy első körösre. Ez egy fokkal meglepőbb, tekintve hogy a Nuggset bajnokesélyesként kezeljük, még ha nem is feltétlenül az első számú bajnokesélyesek között - az ilyen csapatok általában nem a jövőt tartják a szem előtt, inkább a jelent, de úgy néz ki, Stan Kroenke-ék úgy gondolták, nem Beasley-n múlik majd az, hogy végső győzelmet ünnepelhet-e a Denver vagy sem.

A Sacramento Kings meg akart szabadulni Dewayne Dedmontól, megtette. A Philadelphia Sixers pedig szerzett két shooter winget, ez egyértelműen jó lépés volt, és sokat nem is kellett adni a két emberért. Más kérdés, hogy a probléma gyökere nem a spacing hiánya, még ha ez is gondot jelent, hanem hogy teljesen diszfunkcionális az egész csapat, Brett Brown semennyire nem tartja kezében az események alakulását, Ben Simmons játéka pedig most már egyre inkább korlátozza a társait és a csapatát is.

A nap leghülyébb trade-je díjat azonban még nem osztottuk ki, és ez egyértelműen a Detroit Pistonst és a Cleveland Cavalierst illeti, akik szerintem teljesen érthetetlen dolgot csináltak azzal, hogy Andre Drummondot kicserélték egy zsák szemétre. A Cavs oldaláról azért furcsa ez, mert úgy néz ki, Drummondra nem annyira lehet építeni (brutális számokat hoz, de hátul közel sem annyira jó, mint azt a pattanózása vagy a blokkátlaga mutatja, így meg a mai ligában nagyon limitált haszna van). Ha megszerezték, ki is kell tömni a nyáron, ami hiba lenne, de ha nem akarod kitömni, minek szerzel meg egy leendő szabadügynököt? Sokba mondjuk nem került, de sok értelme így sincs.

A Pistons egy második körösért odaadta kezdő centerét, ezzel nagyjából ki is szállt a PO-ért folytatott küzdelemből. Hosszútávon nem rossz lépés Drummondról lemondani, és talán attól félt az autóvárosi alakulat, hogy a center lehívja 27 millió játékosopcióját. De még ha lehívta volna, akkor se történt volna semmi, mivel Detroitba a jelen körülmények között nem nagyon akar menni senki, így költőpénz ide vagy oda, nincs kire felhasználni. Ez a csere mindenesetre egyik oldalt se fogja elindítani felfelé, hacsak Drummond nem mutat valami teljesen újat Clevelandben - és mivel évek óta várjuk, hogy valami teljesen újat mutasson, ami eddig nem következett be, várhatóan most sem fog (itt azért nem arról van szó, hogy egy teljesen más kulturába került, mint pl. Wiggins), pláne hogy a posztja elég erősen telített is.

 

És a kisebb cserék:

Houston-Memphis

Rockets kapta: Bruno Caboclo

Grizzlies kapta: Jordan Bell, a jog arra, hogy kicserélheti a Miami vagy a Dallas 2023-as második körösei közül a gyengébbet a Rockets 2023-as második körösével


Philadelphia-Orlando

Sixers kapta: 2020-as Lakers második körös

Magic kapta: James Ennis

(Amile Jeffersont kitette keretéből az Orlando, hogy átmenjen a csere.)


Denver-Washington

Nuggets kapta: Jordan McRae

Wizards kapta: Shabazz Napier


Atlanta-Portland

Hawks kapta: Skal Labissiere + 1.76 millió dollár készpénz

Blazers kapta: 2024-es Top55 védett Atlanta második körös


Atlanta-Clippers

Hawks kapta: Derrick Walton Jr. + 1.31 millió dollár készpénz

Clippers kapta: 2022-es Top55 védett Atlanta második körös

(A Hawks kitettet keretéből Derrick Walton Jr.-t.)

Ezekben a cserékben az a közös, hogy szinte semmilyen hatásuk nem lesz a végeredményre. Jordan McRae még jó lehet Beasley-pótléknak a Nuggets számára, Bellről pedig volt már szó fentebb, de ennyi szót érdemelnek, többet nem igazán.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus