Draft 2023: Centerek

A korszakos tehetségnek tűnő Wembanyama mellett remek rim protector, leendő All-Star erőcsatár-center átmenet, a Pécsett is pallérozódó barcelonai Nnaji, Porzingisbe oltott szerb Kevin Durant, egy potenciális Draymond Green, illetve egy közel 220 centis horvát tehetség alkotja az idei nem túl mély, de annál érdekesebb center-felhozatalt.

Victor Wembanyama

Magasság, súly, születési év: 221 cm/95 kg/2004
Várható drafthely: Top1
Hasonmás: Ralph Sampson/Kevin Durant

A francia szörnyről alighanem minden NBA-rajongó hallott már, előzetesen úgy tűnik, hogy nemhogy az idei év, hanem az egész évtized legnagyobb hírverését kapó újonca lehet, amúgy teljes joggal: az eddig látottak alapján generációs tehetségről beszélünk. Wembanyamát már évek óta árgus szemekkel figyeli minden scout, előbb utánpótlás-szinten, majd felnőtt csapatokban, és a fejlődése töretlen. 2019-ben ezüstérmet nyert az U16-os Eb-n, 2021-ben ezüstérmet az utánpótlás vb-n, közben pedig 2019 októberében, alig 15 évesen bemutatkozott felnőttek között is. 2019 és 2021 között játszott a Nanterre gárdájában, utolsó évében már a ProA legjobb fiatal játékosának választották, mindössze 17 évesen. A 2021-22-es évadban az ASVEL csapatával francia bajnoki címet nyert és az All-Star Gála MVP-jének választották, remek meccseket hozott az Euroligában, de 2022 nyarán elhagyta Tony Parker csapatát és csatlakozott a párizsi Metropolitans-hez. A francia szövetségi kapitány, Vincent Collet kezei alatt rögtön szintet lépett, bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban, a 2022-23-as évadban a francia liga alapszakaszának MVP-je, gólkirálya és legjobb védőjátékosa lett, illetve csapatával bejutott a döntőbe. Az NBA óriási hype-ot csinált a szezonból, hiszen megvásárolta Metropolitans meccseinek közvetítési jogait, ilyenre még soha nem volt példa.

Nem csoda, hogy komoly versenyfutás zajlott az NBA-ben az utolsó helyekért – végül a San Antonio Spurs-re mosolygott a szerencse a lottery-sorsoláson. Wembanyama annyira különleges játékos, hogy nincs is elődje: az egykori Rockets-klasszis, a kerek 40 évvel ezelőtt draftolt Ralph Sampson felépítéséhez hasonlít, aki kiváló védő volt, támadásban mindent tudott a palánk közelében, ugyanakkor a francia tinédzser mozgásra, sebességre és csuklóra a nála 15 centivel alacsonyabb Kevin Durantre hajaz. Irtózatos, 244 centis karfesztávval rendelkezik, vagyis gyakorlatilag betakarhatatlan a dobása, ő viszont olyan helyekre is odaér, amire ellenfele egyáltalán nem számít. Támadásban magasságához képest fantasztikusan vezet labdát, leütésből remekül dobja a hármast és a középtávolit, de catch and shoot helyzetekben is kamatoztatja kiváló dobómozdulatát, ugyanakkor a gyűrű közelében is könyörtelen befejező. Játékszervezésben is ígéretes, szeret és tud is passzolni, pár év alatt tökéletes támadófegyverré tehető.

Védekezésben a palánk alatt igazi blokkvadász, akár ő az első számú védő, akár besegít, viszont periméteren is nagyon nehéz megverni lábon, váltások után hátvédek is nehezen boldogulnak ellene. Wemby egyetlen gyengesége, hogy egyelőre talán túl könnyű és törékeny az NBA-hez, ez azonban a tengerentúlon könnyen orvosolható probléma, elég csak egymás mellé tenni Durant fényképeit az újoncévéből és néhány szezonnal későbbről. Akadt néhány sérülése, például a válla és vázizmai miatt kellett kihagynia, ezek elsősorban fizikális gyengeségeiből adódtak – ennek rendbetétele mellett azonban egy készre csiszolt gyémánt, akinek 2-3 év tapasztalatot kell szereznie, hogy megállíthatatlanná váljon.

 

Dereck Lively

Magasság, súly, születési év: 216 cm/104 kg/2004
Várható drafthely: Top10-Top15
Hasonmás: Jaxson Hayes/Tyson Chandler

Wembanyama mögött a második helyen Zach Edey-nek kellene következnie, a kanadai torony (224 centi, 138 kiló) lett az Év Játékosa az NCAA-ben, miután a Purdue színeiben 22 pont, 13 lepattanó és 2 blokk körül átlagolt. Edey azonban úgy döntött, hogy marad a végzős évére és rámegy a bajnoki címre (a Purdue jelentősen erősödhet a következő évadra), így a felnőtt mezőnyben egyelőre talán az augusztusi világbajnokságon láthatjuk.

Edey visszalépése nyithatja meg az utat Dereck Lively előtt, hogy akár Top10-ben is elkeljen, ha ugyanis valamelyik elöl húzó gárda centerben gondolkodik, akkor csak a Duke magasemberét tudja kiválasztani. Az idei centerfelhozatal vékonyságát jelzi, hogy az elsőéves egyetemista 5.4 pontot átlagol – ebben az is közrejátszhat, hogy alig 20 percet töltött a pályán átlagban. A gyűrű közeléből halálos, 72% körül dob a festékből, távolabbról viszont már közel ennyire hatékony, mindössze 15% körül dobta a hármasokat és a 60%-os büntetőzésen is lesz még mit csiszolni, bár a dobómozdulata nem rossz.

Amiért mégis fantáziát látnak benne a csapatok, hogy 2.3 blokkot szállít, a gyűrű közelében maximálisan ki tudja használni, hogy 216 centi és ehhez kellően mozgékony és ruganyos is. A Duke-on ráadásul taktikai szempontból is jó képzést kapott, sokat fejlődött helyezkedésben, ez pedig jó ajánlólevél egy projekt játékos számára. Lábon is ott tud maradni a periméteren, jó a védő lábmunkája, összességében bőven benne van egy Tyson Chandler-szerű karrier – minden szempontból. Chandler is fiatalon került be a ligába, sokáig nem találta a helyét, végül azonban Dallasban és New Yorkban egy hozzá passzoló rendszerben szenzációsan védekezett. Ez a karrierív Lively számára is kinézhet, talán annyi könnyebbséggel, hogy a játékstílusa már nem újdonság, be lehet illeszteni a taktikába. Lively több irányba fejleszthető, mert van egy kicsi triplája, így idővel pick and poppal szélesítheti a pick and roll-játékát, és passzolásban is mutatott szép dolgokat, idővel szervezésben is szinteket léphet. Egyelőre viszont egy remek rim protector, képes lábon a kisemberek előtt maradni, támadásban kiváló alley-oop célpont és agresszív támadópattanózó. Kifejezetten intelligens játékos, aki gyorsan tanul, ezzel a csomaggal már bőven pályán tartható 10-15 percekre, de egyelőre még messze nem kezdőcenter-szint, hosszabb távú befektetés.

 

Noah Clowney

Magasság, súly, születési év: 208 cm/95 kg/2004
Várható drafthely: Top20-Top30
Hasonmás: Jaren Jackson Jr./Jermaine O’Neal

Az Alabama Egyetem elsőévese egyetlen NCAA-szezonjában elsősorban erőcsatárt játszott, ugyanakkor az NBA-ben small-ball centerként futhat be szép karriert. Ha megnézzük a highlightjait, akkor egy olyan játékos képe rajzolódik ki, aki támadásban kíméletlenül beveri az üres hármasokat, jó a lábmunkája pozícióban, az elzárásokból kifelé és befelé is jól válik, a periméterről betörve is szépen és változatosan fejez be, míg védekezésben a periméteren is elbír lábbal a kisemberekkel, a gyűrű közelében pedig nem nagyon lehet mellette kosarat dobni és lepattanózni.

Ez alapján Top5 pick lehetne, de a „lowlightok” azért megmutatják, hogy bár az alapok nagyon rendben vannak, még komoly munka vár rá, mire az NBA-ben meghatározó játékossá válik – az All-Star potenciál egyébként benne van. Az első probléma, hogy kissé tweener, vagyis se nem erőcsatár, se nem center, sőt időnként inkább egy nagyra nőtt wingnek néz ki, annyira gyorsan ér fel a tranzíciós játékban. Ez a sokoldalúság később, amikor már minden területen fejlődött, az előnyére fog fordulni, most viszont még inkább hátrány, mert sehol nem tökéletes. A tripladobó mozdulata és hatékonysága laboratóriumi körülmények között remek, viszont már az NCAA-ben is kicsit lassúnak tűnt, így amikor a védő közeléből kellett dobnia, drasztikusan csökkent a pontossága – ebben (is) nagyon hasonlít a korai JJJ-re. A betöréseknél egy erősebb-okosabb NBA-védő meg tudja állítani, mert nem annyira gyors az első lépése, míg a palánk alatt erősödnie kell, hogy a jó lábmunkáját igazán kamatoztatni tudja. Védekezésben is hasonló a helyzet, egy jobb NBA-hátvéd ellen jobban fog szenvedni a periméteren, míg a palánk alatt is szüksége lesz a kilókra, mert valahogy pótolni kell a hiányzó centiket. Összességében egy remek mentalitású játékos és rettentő izgalmas projekt, akit már újoncként is több poszton ki lehet próbálni. Ha egy jó fejlesztőcsapat kezébe kerül, nagyon komoly szintre juthat el, ráadásul ideje is van: júliusban tölti be a 19-et.

 

James Nnaji

Magasság, súly, születési év: 211 cm/113 kg/2004
Várható drafthely: Top25-második kör közepe
Hasonmás: Steven Adams/Clint Capela

A nigériai születésű center 12 évesen kezdett el kosarazni, majd 2018-ban a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián pallérozódott egészen 2020-ig, amikor is a Barcelona lecsapott rá – így kicsit magyar szemmel is érdemes lesz figyelni a karrierjét. 2021-ben került fel a Barca felnőtt csapatához, tavaly 13 Euroliga- és 12 ACB-meccsen lépett pályára, míg idén már 19-szer kapott lehetőséget nemzetközi porondon és több mint 30 alkalommal a spanyol bajnokságban, többször kezdőként. Tavaly átlagosan 6.3 percet, idén 9.3-at átlagolt, mindkettő elég kis mintát ad a játékáról, ugyanakkor évek óta Európa egyik legjobb csapatával dolgozik. Még csak augusztusban lesz 19 esztendős, és bár nem klasszikus 213-216 centi magas védőjátékos, cserébe viszont bőven 220 centi körüli a karfesztávja, amit odaát kedvelnek, összességében ideális projekt-alapanyagnak tűnik az NBA-ben.

Nnaji legnagyobb erőssége jelenleg a felépítése, már 18-19 évesen úgy néz ki, mint egy NBA-veterán: irtózatos felsőtest, erős és gyors lábak jellemzik, ezekkel vajmi keveset kell majd foglalkoznia a tengerentúli edzőknek. A mentalitása kiváló, nem ijed meg senkitől, ennek köszönhetően védekezésben már most nagyon magas szinten képes játszani: számtalan hatalmas blokkot oszt ki, megváltoztatja az ellenfelek dobásait. A periméteren sem jön zavarba a kisebb hátvédek ellen, odaér a kinti dobásokra, lábon szinte mindenkit képes megtartani, de ha leütik mellette a labdát, akkor sem marad le és hátulról is szépen szereli a dobásokat. A tranzíciós játékban kiválóan ér fel a támadásokkal és könyörtelenül áthúz mindenkit, aki arra jár. Felállt védelem ellen pedig szintén az ereje a fő fegyvere: egyrészt kőkemény elzárásokkal tudja leszedni labdás csapattársairól a védőket, másrészt folyamatosan válik befelé és tépi le a gyűrűket.

Ez alapján Top10-es játékos is lehetne, de azért bőven akad gyengesége, főként támadásban. Középtávolija és triplája nem létezik, alig ad gólpasszt, így ha a pick and rollját le tudják védeni, akkor könnyen ki tudják venni a játékból. Az NBA-ben már hasonló fizikumú játékosokkal találkozhat, így több támadóhibát fújhatnak rá az elzárásoknál, míg a befejezéseknél csökkenni fog a hatékonysága, többször állíthatják meg faulttal, ami azért gond, mert alig 50%-os büntetőző – a másik oldalon is igaz ez, keményebb és gyorsabb ellenfeleket kell majd megállítania, így hamar faultgondokba kerülhet. A másik probléma, hogy a számai 40 percre vetítve remekül néznek ki, de ahogy fentebb írtuk, messze nem tölt ennyit a pályán, kérdés például, hogy a tőle látott energiát mennyire tudja hozni 25-30 perces átlagok mellett. Nehéz belőni, hogy a mínuszait mennyire veszik figyelembe csapatok, így nehéz is megmondani, hogy végül hol fog elkelni.

 

Tristan Vukcevic

Magasság, súly, születési év: 213 cm/101 kg/2003
Várható drafthely: Top30-Top45
Hasonmás: Kristaps Porzingis/Kevin Durant

A Partizan fiatal magasembere pedigrés családból származik: édesapja, a 202 centis hátvéd-kiscsatár Dusan Vukcevic 2003-ban szerepelt az Eb-n a szerb-montenegrói válogatottban, megfordult a Real Madridban, az Olimpiakoszban, a Milanóban, olasz bajnoki címet nyert a Sienával, az idei szezonban pedig a görög legenda, Vaszilisz Szpanulisz segédedzőjeként dolgozott a görög Periszterinél. Tristan Vukcevic Sienában született, de édesapja révén szerb és görög, modell édesanyja révén pedig svéd állampolgár, ugyanakkor születési helye okán lehetne olasz, a Real Madrid utánpótlásában eltöltött évek miatt pedig spanyol válogatott is. Végül azt a Szerbiát választotta, ahol 18 éves koráig egyáltalán nem élt vagy játszott.

Vukcevic a görög Olimpiakosznál tanulta meg a kosárlabda alapjait, majd 2018-ban igazolt a Real Madridhoz, ahol 2020-ban mutatkozott be a felnőttek között. A következő másfél évben nem sok lehetőséget kapott a Realnál, így 2022 januárjában visszatért a családi gyökerekhez és Belgrádba, a Partizanhoz igazolt. Itt sem vált alapemberré, de jóval több játékpercet és lehetőséget kapott, így az idei szezonban már megvillantotta az oroszlánkörmeit a kiváló szezont futó szerb sztárcsapatnál. Korábban eléggé tweenernek tűnt, 208 centis magasságához képest kicsit lassú volt, mostanra viszont 213 centire nőtt, karfesztávja közelít a 220 centihez, így kezd letisztulni, hogy elsősorban centerként lehet rá számítani.

Vukcevic a Barcás Nnaji tökéletes ellentéte, támadásban szinte mindent tud, védekezésben viszont egyelőre bújtatni kell majd. Már a 2021-22-es évadban is 34%-kal triplázott, ez idén 37% fölé ment, a mostani szezonban 80%-kal büntetőzött, mezőnyből pedig 56%-kal célzott. Tökéleteshez közelít a tripladobó és tempódobó mozdulata, szépen magasan vezeti ki a szemre teljesen ugyanolyan dobásait, szinte lehetetlen blokkolni, ebben nagyon hasonlít Porzingisre. Ugyanakkor a lett magasemberrel ellentétben nagyszerűen dolgozik leütésből, egy-két pattintással és csellel üresre játssza magát és magabiztosan dobálja 5-6 méteres tempóit, stepbackjeit, vagy betolja kisebb és gyengébb védőjét - stílusa, hatékonysága, néha a mozgása is egy számmal nagyobb Kevin Durantre emlékeztet. Támadásban mindig nagyon éles, kis apró cselekkel rázza le magáról a védőket, nem erővel, hanem ésszel jut el a gyűrűig és fejez be.

Védekezésben egyelőre kicsit lassú a lába, periméteren ez bőven okoz neki gondot, egyértelműen ez lesz a legfontosabb fejlesztési irány – az egyenes vonalú futással nincs gond, simán felér a tranzíciós játékoknál, itt alley-oop célpontként is használták a Partizannál. A palánk közelében otthonosan mozog védekezésben, nem fél használni a testét, viszont már most látszik, hogy nem lesz belőle pattanókirály. Még kell rá pakolni 3-4 kiló izmot, hogy ne tudják elnyomni – nagyon jó felépítésű és látszik, hogy sikeresen dolgoznak a felsőteste megerősítésén, ezt az irányt kell tartani. Ha az idei Partizanban 20-25 perceket játszott volna, most a lottery környékén is elkelhetne, azonban Nnajihoz hasonlóan 10-13 perces a mintája, nem lehet biztosan tudni, mennyire lesz hatékony több játékperc mellett, ezért nála is lutri, hogy hol fog végül elkelni.

 

Adama Sanogo

Magasság, súly, születési év: 206 cm/111 kg/2002
Várható drafthely: Második kör vége
Hasonmás: Onyeka Okongwu/Draymond Green

A Maliban született Sanogo 15 évesen került az Egyesült Államokba, végigjárta a középiskolát, majd 2020-ban kapott ösztöndíjat a Connecticut Egyetemen. Hamar bekerült a UConn kezdőjébe, majd a második évétől kezdődően már a gárda alapembere lett, idén pedig 17.2 pontot átlagolt 60% feletti mezőnymutatóval, 36%-os triplázással és 76%-os büntetőzéssel, 7.7 lepattanó és 1.3 gólpassz mellett. Vezérletével a UConn nem csak bejutott a Final Fourba, hanem története során ötödik bajnoki címét is megszerezte – Sanogót pedig a Final Four legjobbjának választották, Hakeem Olajuwon óta az első, Afrikában született játékosként.

Ahogyan a hasonmásokból is látszik, Sanogo lehet az idei draft egyik low risk, high reward játékosa magas posztokon. Bár mindössze 206 centi, közel 220 centis a karfesztávja, így védekezésben igazi rémálom az ellenfélnek: a magasemberek ellen és a pattanózásnál jól használja 111 kilóját és hosszú karjait, a vele egy magasságú wingeket pedig fizikálisan terrorizálja. Egyedül a kisemberekkel szemben kerülhet bajba, mert nem gyors a védő lábmunkája, viszont annyira igen, hogy ha meg is verik lábon, követni tudja őket – inkább a pick and roll szituációknál kerülhet bajba, amikor folyamatosan lábazni kell, ilyenből pedig bőven akad a ligában. Védekezésben a lába felgyorsítása lehet a kulcs, ha ez sikerül, akkor egy D-Greenhez hasonló szörnyeteg válik belőle védekezésben.

Az akarattal biztosan nem lesz baj, ha csak azt nézzük, hogy támadásban milyen fejlődésen ment keresztül, itt inkább az a kérdés, hogy a gyorsítás fizikailag mennyire lesz lehetséges, e kérdőjel miatt csúszhat le a második körbe. Támadásban extra dolgokra képes: a palánk alatt egészen kiválóan sarkazza ki, ugrasztja meg a nagyobb védőket, a kisebbeket pedig egyszerűen betolja. Sokáig nem tudta hasznát venni a kiharcolt faultoknak, azonban három év alatt töretlen fejlődést mutatott be a büntetővonalon: 57-ről 68-ra, majd idén 77% körülre tornázta fel a büntetőit, ami azt is jelzi, hogy mennyire hajlandó a munkára és látja át, hogy mire van szüksége az előrelépéshez. Ez a tripladobására is ugyanígy áll: első két egyetemi évében nem volt sikeres triplakísérlete, 2022-23-ban viszont 19/52 hármasát értékesítette (majdnem 36%), amivel egyik pillanatról a másikra más dimenziókat nyitott magának és csapatának is.

 

Zvonimir Ivisic

Magasság, súly, születési év: 218 cm/100 kg/2003
Várható drafthely: Második kör vége
Hasonmás: Kristaps Porzingis/Rudy Gobert

A fiatal horvát óriás már 2019-ben megmutatta magát a korosztályos Európa-bajnokságon, majd 2020-ban igazolt le a montenegrói Podgoricához. Tavaly még keveset játszott a felnőtt csapatban, idén viszont már több meccsen is pályára lépett és nagyobb szerepet is kapott a gárdában. Igazán az Adria-Liga playoffjában villant, a Partizan elleni negyeddöntő első meccsén 22 pontot, 13 lepattanót és összesen 32 VAL-értéket szedett össze és győzelemre vezette a Podgoricát. Bár végül a jóval erősebb szerb sztárcsapat jutott tovább, az egész szériában jól teljesített és sikerült is felhívnia magára figyelmet.

Ivisic már az előző szezonban is megmutatta magát a draft combine-on, de végül visszalépett a börzétől, most viszont egy jó szezonnal a háta mögött futhat neki a draftnak. Bár közel 220 centi (még növésben van, az elmúlt 1-2 évben 5-6 centivel lett magasabb), dobásainak jelentős része a triplavonal környékéről érkezik, ez már utánpótlás-korban is jellemző volt rá – azóta azért megtanult a gyűrűhöz közelebb is játszani, felszedte a centerezéshez szükséges mozdulatokat és rendelkezik egy komoly előnnyel: abszolút kétkezes. Labdavezetésből is elég jól dolgozik, az alapok le vannak fektetve, ebbe az irányba is fejleszthető, de inkább a pick and roll és pick and pop lehet az ő világa. Magasságához képest jól mozog lábon, ha a hátvédek meg is verik a periméteren, nem adja fel, megy utánuk és irtózatos hosszú karjainak köszönhetően jól is zavarja a dobásaikat. Palánk alatti védekezésben pontosan tudja, hogyan használja a testi adottságait és hiába vékonydongájú, karjaival és eszével egyelőre pótolja a fizikális hiányosságokat. Egyértelműen javítani kell a lábmunkáját, erősíteni a felsőtestét, tökéletesíteni a kinti dobásait, illetve elkezdeni megtanítani passzolni – ideális draft-and-stash projektnek tűnik, akit a draft végén kiválasztanak, majd 1-2 évre Európában hagynak fejlődni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus