Draft és FA-piac előtt 1. - Detroit Pistons és Houston Rockets

A Pistons kihúzhatja Cade Cunninghamet az 1/1-gyel, vagy cseréli a picket, a Rockets azonnal akar erősíteni, vagy inkább megtartja az 1/2-t?

A nagydöntő árnyékában a többi 28 csapat már gőzerővel készül a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Elsőként a Pistons és a Rockets jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

Detroit Pistons

Troy Weaver első offszezonja és szezonja elég hektikusra sikeredett, de azt nem lehet mondani, hogy nem kavarta meg az állóvizet. Összesen hét cserében volt benne, megidézte a legendás GM, Jake McCloskey szellemét, ami Detroitban jó előjel: Trader Jack annak idején kétszeres bajnokcsapatot épített fel 1979 és 1992 közötti működése során. Jerami Grant remek szezont futott és alapkő, de értékes cserealap is lehet a következő 1-2 évben, Isaiah Stewarttal nagyot húzott centerposzton, Saddiq Bey is bekerült az év újoncötösébe, Killian Hayes és Saben Lee is mutatott jó dolgokat. A cserepiacon akadtak érdekes húzásai, de összességében úgy volt rossz a csapat, hogy közben a jövő magja kezd szépen összeállni és a nem oda illő darabkákat kitakarította, gondolunk itt főleg Blake Griffinre, de Luke Kennard és Derrick Rose sem alapvetés egy rebuilder csapatnál.

A lottery-n rájuk is mosolygott a szerencse, hiszen övék lett az 1/1, ami szinte biztosan a hátvéd-kiscsatár Cade Cunninghamet jelenti, aki köré komplett rendszert lehet felépíteni, nem véletlenül hasonlítják a draftelemzések Luka Doncic-hoz. Bár azonnal megkezdődött a ködösítés, hogy esetleg cserélik a picket, egy ilyen gyűrűt okosan támadó-önzetlenül passzoló, 40%-kal triplázó, 85%-kal büntetőző, kisebb védők rémálma típusú játékos úgy kell ebbe a keretbe, mint egy falat kenyér, és megvan benne az all-time potenciál is.

Blake Griffin közel 30 milliós halott pénze miatt a sapka alatt nincs nagy helyük 2021-22-re, de erre már előre felkészültek irtózatos mennyiségű másodikkörös pick összegyűjtésével (idén 37., 42. és 52. választási jog), amiket fel is használhatnak projekt játékosokra, akikből fejlesztéssel idővel hasznos kiegészítőket nyerhetnek, ezért is igazolták le John Beileint speciális tanácsadónak és hoztak három új segédedzőt.

Ha lesznek is cserék, azok inkább újabb pickek gyűjtését szolgálhatják majd, nagy csere nem várható Detroitban, hacsak valaki nem kínál fel észveszejtő csomagot az 1/1-ért. A Cavaliers állítólag az 1/3-at, egy jövőbeni védtelen elsőköröst és a Sexton/Garland/Okoro trió közül valakit adna, ami azért már elgondolkodtató, de inkább csak papíron néz ki jól ez az ajánlat (ha igaz). 

A gárda payrollja jelenleg 88 millión áll, de ebből a legnagyobb összeg Griffin kivásárlásának közel 30 milliója, utána viszont a legnagyobb tételt Jerami Grant 20 milliós kontraktusa jelenti, Mason Plumlee a második legjobban fizetett játékos 8.1 millióval. Killian Hayes, Josh Jackson, Sekou Doumbouya, Isaiah Stewart, Saddiq Bey és Deividas Sirvydis NBA-szinten gombokért játszik, de Jahlil Okafor is minimumért labdázik, Cory Joseph 12 millió feletti szerződését pedig jó eséllyel nem fogják lehívni, inkább kifizetik neki a 2.4 milliós garantált pénzt (ezt is feldarabolhatják stretch provisionnel) és elengedik.

Mivel az 1/1-es pick cap holdja 10 millió feletti, a korlátozott szabadügynök Dennis Smith Jr.-é 17 millió (Hamidou Diallóé 2.1 millió), nincs nagy mozgásterük a szabadügynök-piacon még akkor sem, ha Smith-ről lemondanak, így nem valószínű, hogy az FA-piacról fognak erősíteni (már csak azért sem, mert Detroit nem a klasszikus FA-mágnes város). Rendelkeznek Smith Bird-jogaival, vagyis itt sem lényeges a sapka alatti hely megléte, ha esetleg visszaigazolják (amire kisebb az esély).

Akad néhány nem garantált szerződés Cory Joseph mellett, Rodney McGruder (5 millió), Tyler Cook (1.7 millió), de inkább a lejárt two-way szerződésű Saben Lee-t igazolhatják vissza rendes kontraktussal. Az egyetlen UFA Wayne Ellington, a veterán triplavetőt valószínűleg nem fogják marasztalni. Joseph szerződése a kivételeknél lehet érdekes, hiszen ha megtartják, akkor könnyen a sapka fölé mehetnek, így lesz egy teljes mid-leveljük és egy bi-annualjuk – ha nem mennek a sapka fölé, akkor mindössze egy 5 millió körüli cap room kivétel felett rendelkezhetnek.

Houston Rockets

2020 ősze-tele forró volt Houstonban, hiszen távozott Daryl Morey, Mike D’Antoni, elcserélték Russell Westbrookot, és végül James Harden is kiharcolta, hogy Brooklynban folytathassa. A Rockets ennek ellenére először nem az újjáépítést választotta, John Wall a vártnál sokkal jobb formában tért vissza súlyos sérülését követően, és a frissen igazolt Christian Wood is jól játszott, az alapszakasz első harmadánál még pozitív mérleggel álltak. Ekkor ütöttek be a sérülések, a Houston pedig úgy döntött, hogy nincs értelme erőltetni, a bajnoki címre vágyó veteránokat elküldték/elcserélték, az utolsó 51 meccsükből 45-öt vesztettek el, a lottery-n így jó esélyekkel indultak. Top4-ben kellett végezniük, hogy megtartsák a pickjüket és ne kelljen elcserélni a Thunder által birtokolt 18. választási jogért, ami össze is jött, második helyen húzhatnak majd.

Összességében így három elsőkörösük van: a 2., a 23. (Portlandtől) és a 24. (Milwaukee-tól), ami Rafael Stone GM számára sok variációs lehetőséget teremt, ha esetleg a nagy szerződésű, de sérülékeny John Wall, esetleg Eric Gordon kontraktusának kitakarítása a cél. Valószínűleg lesznek próbálkozások, de a játékosok egészségügyi kockázata és fizetése, illetve az elég késői elsőkörösök ár-érték aránya nem a Rocketsot segíti. Az sem biztos, hogy megéri kitakarítani ezeket a szerződéseket, mert egyébként jó szellemiségű játékosokról van szó, akik akár mentorként is segíthetnek a fiatalok gyorsabb felépítésében. Valószínűleg a draftolás és beépítés felé mozdulnak el, mert Wood, Wall és Gordon sem szeretne teljes rebuild-csapatban játszani, közülük csak Woodnak van igazán csereértéke, akit viszont semmi pénzért nem fognak cserélni.

Rebesgetik, hogy a második pickért jó játékost is szerezhet a Rockets, de ezzel szinte a legnagyobb, Hardenért kapott ellenértéküket herdálnák el, mert az idei draft nagyon erős, simán kihúzhatják azt a fiatal sztárt, aki vezér lehet a következő években. Stone-on egyébként is érezhető a nyomás, mert sokan vélik úgy, hogy a csapat nagyon nem jött ki jól a Harden-cseréből, ha elpasszolja ezt a szerencsésen megmaradt picket, könnyen elsöpörheti a „népharag”. A két késői elsőkörös pickkel is kész játékosokat szerezhetnek, ha csak Tate-hez hasonló hasznos rotációtago(ka)t sikerül becserkészniük, már nagyot léphetnek előre mélységben.

Valószínűleg ez sem kikövezett út a 2022-es playoffba, de a sztárjelöltjük nem egy tökutolsó csapatban pallérozódna, és jövőre is akár Top10-ben húzhatnak majd, 2022 nyarán pedig John Wallnak már egy év lesz hátra a szerződéséből, sokkal könnyebben lehet elcserélni akár nyáron, akár szezon közben. Jelenleg Evan Mobley lenne a logikus választás, az AnthonyDavis/Chris Bosh-szerű adottságokkal rendelkező erőcsatár-center azonban eléggé hangulatember, neki is jót tenne némi veterán jelenlét, akik terelgethetik az első 1-2 évben.

Jelenleg majdnem 89 millió dollár a sapka alatti bértömeg, ami hat játékost jelent: John Wall (44 millió), Eric Gordon (18 millió), Christian Wood (13.6 millió), DJ Augustin (7 millió), Danuel House (3.9 millió) és Kevin Porter Jr. (1.8 millió). Emellett Avery Bradley csapatopcióját hívhatja még le elméletileg a klub (6 millió), Khyri Thomas, Kenyon Martin Jr. és Jae’Sean Tate 2 millió alatti nem-garantált szerződését tehetik garantálttá – valószínűleg utóbbi kettőt le is hívják (Martiné augusztus elsején automatikusan garantálttá válik).

A szabadügynököknél DJ Wilson korlátozott szabadügynök lesz (6.4 millió a qualifying offere), míg Kelly Olynyk, Dante Exum, David Nwaba és Sterling Brown korlátozás nélküli szabadügynökként oda megy, ahová akar. Bár jelenleg 89 millió dolláron állnak, a két fiatal szerződésének lehívásával, illetve a három elsőkörös pick cap holdjával (ami összesen 13.6 millió) nagyon komoly mozgásterük nincs.

Elindulhatnak afelé,hogy megpróbálják kitakarítani a nagy szerződéseket, de ez valószínűleg túl sokba kerülne, illetve a szabadügynökök közül elsősorban Olynyket szeretnék visszahozni, akinek viszont rendelkeznek a teljes Bird-jogaival, így új szerződésénél a sapka alatti hely nem lényeges, és a tulajdonos Tilman Fertitta szemében szálkának számító luxusadóba sem csúsznak, ha újra aláírnak vele. Több kivételük is lehet, a 9.5 milliós mid-level, a 3.7 milliós bi-annual, illetve összesen öt kisebb trade exception (8 millió, 5 millió, 2.2 millió, 1.8 millió és egy 103 ezres). A két kivételt el tudják lőni hasznos kiegészítőkre, utóbbiakat valószínűleg nem fogják tudni felhasználni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus