Draft és FA-piac előtt 2. – Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

A Cavaliers 3. pickje egyszerre öröm és bosszúság, míg a Raptors a 4. választás jogával gond nélkül pótolhatja Kyle Lowryt, ha akarja.

A nagydöntő árnyékában a többi 28 csapat már gőzerővel készül a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Ezúttal a Cavaliers és a Raptors jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi része:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers

A Cavs papíron szépen építkezett a 2020-21-es évadban is, hiszen a drafton megszerzett védőspecialista Isaac Okoro jól mutatkozott be (bár támadásban még fejlődnie kell), a Harden-cserében pedig megszerezték Jarrett Allent, akivel a mai NBA egyik fontos spotját, a jól védekező centert ki is pipálhatták – legalábbis átmenetileg, erről majd lentebb. A szezon végén szokás szerint beindult a bukószéria, 28-ból 23-at vesztettek, a lottery-n pedig megcsípték a harmadik helyet, amivel lehetőségük nyílik Jalen Green vagy Jalen Suggs kihúzására. 

Ez egyrészt öröm, másrészt probléma is, hiszen van a keretben két fiatal, tehetséges, de azért nem sztárpotenciállal rendelkező hátvéd, Collin Sexton és Darius Garland, akik közül Sexton jogosult a rookie scale szerződés-hosszabbításra a nyáron, amire számít is, ráadásul mivel 24 pont felett átlagolt, a max közelében gondolkodik. A probléma, hogy Sexton védekezése és passz-készsége még mindig átlag alatti, a csapat-statisztikák alapján jobb a csapat nélküle, mint vele, nem biztos, hogy ő a jó megoldás. Jalen Green a pontjait, Jalen Suggs a néha nem létező szervezőmunkáját tudja magas szinten pótolni amellett, hogy sokkal-sokkal komplettebb játékosok védőoldalon. 

A dolgot bonyolítja, hogy a center Allen korlátozott szabadügynök, ha valamelyik kétségbeesett ellenfélnek megszalad a keze, amikor ajánlatot tesz, akkor annak meccselése zsebbe nyúlós lehet a Cavs számára. Márpedig elsőköröst adtak fel érte, és bizonyított is, szóval kerül, amibe kerül, Allent meg kell tartani – a 20 millió környéki induló fizetés lehet a minimum. Ha figyelembe vesszük, hogy 2022-23-ban még Kevin Love-nak is van egy kellemes, közel 29 milliós szerződése, amit most maximum Sextonnal és/vagy elsőkörösökkel párban lehet elcserélni (és úgyis elég nehéz ügy), akkor 2022 nyarán összeállhat egy Love-Sexton-Allen bértömeg, ami nagyon nem hangzik jól. 

Összefoglalva, igen jó esély mutatkozik arra, hogy komolyabb játékosmozgás alakuljon ki a Cavsnél. Kevin Love-ot minden évben próbálják elcserélni, de senki nem kapkod utána, ami érthető is, hiszen a következő évre 31 millió felett keres, javarészt el is viszi a 87 milliós garantált bértömeg jelentős részét. Rebesgetik, hogy esetleg kivásárolják és megy a Netsbe, előfordulhat, de ez még idén kicsit korainak tűnik. Mellette Taurean Prince (13 millió) és Larry Nance Jr. (10.7 millió) áll még 10 millió felett, Cedi Osman, Garland, Okoro, Sexton és Dylan Windler még újonc-szerződését tölti. 

Játékosopciók tekintetében Isaiah Hartenstein 1.8 milliója nem oszt, nem szoroz, a nem garantált szerződéseknél ugyanez a helyzet Damyean Dotson, Dean Wade, Mfiondu Kabengele és Lamar Stevens esetében is. Egy biztos távozó már van, Matthew Dellavedova korlátozás nélküli szabadügynökként nem is próbálkozik már az NBA-ben, hazatér Ausztráliába. 

Az még egy érdekes opció lehet, hogy a harmadik pickkel édesítve próbálják kitakarítani Love szerződését, így lehetőség nyílik gond nélkül hosszabbítani Allennel és Sextonnal, illetve a többi fiatal előtt is felvillantható a nagy pénz lehetősége. Ez a forgatókönyv is megvalósulhat, de elég valószínűtlen. Akár Suggs, akár Green összességében nagyobb potenciállal bír, mint a védőoldalon a testi paraméterei miatt később is instant emberhátrány Sexton, akinek ráadásul nincs olyan passzkészsége, mint Trae Youngnak, amivel ezt ellensúlyozni tudná támadásban. A pletykák szerint a Pistonst támadták be az 1/3-mal, jövőbeni elsőkörössel és a Sexton/Garland/Okoro trió egyikével - ha ez bejön, akkor egy csapásra minden megoldódna, de kicsit "túl szép, hogy igaz legyen" érzése van az embernek. 

Toronto Raptors

A Raptorsszal nem mostanában találkoztunk ennyire korán egy draft előtti elmélkedésben, hiszen 2013 óta minden évben legalább 48 meccset nyertek és zsinórban hétszer jutottak be a playoffba – a buborékban is közel voltak a konferencia-döntőhöz. 

2020 őszén elvesztették Marc Gasolt és Serge Ibakát, a helyettük érkező Aron Baynes és Alex Len nem igazán vált be, rengeteg sérülés és a Covid is sújtotta őket, ráadásul Tampában játszottak „otthon”, vagyis gyakorlatilag nem volt hazai pályájuk. Ehhez jött még hozzá, hogy Pascal Siakam borzasztó szezont futott, ráadásul Kyle Lowry lejáró szerződése miatt újabb bizonytalansági tényező is nehezítette a munkát. 

A Toronto ennek ellenére nem tankolt, és rájuk is mosolygott a szerencse, hiszen a negyedik helyen draftolhatnak – idén az elemzők szerint aTop5 pick kiemelkedik, vagyis bárkit húznak, jól járnak. Ráadásul akárki marad bent, az hiányposztra érkezik: Jalen Green vagy Jalen Suggs a Lowry valószínűsíthető távozásával gyengülőhátvédsorba kiváló opció, ha Evan Mobley lecsúszik hozzájuk, a problémás centerposzt oldódhat meg akár 8-10 évre is. Akadnak pletykák, hogy cserélhetik a picket, de ez a negyedik hely túl jó lehetőségnek tűnik, az egyik hiányposztjukat hosszú távra megnyugtatóan megoldhatják. Bárki érkezik, beilleszthető a VanVleet-Anunoby-Siakam mag mellé. 

Masai Ujiri elnök-GM szerepe érdekes egyébként, hiszen a szezon végén lejár a szerződése, és bár a klub szeretne hosszabbítani, még nem egyeztek meg a felek, nem nagyon lehet tudni, hogy Ujiri mit akar - a legfrissebb csapatközeli hírek szerint a maradására van a nagyobb esély. A draft és Ujiri szerződése mellett a nyár harmadik fontos aspektusa Kyle Lowry helyzete, akit tavasszal kitettek a polcra, de (szándékosan?) túlárazták, senki nem vette le. Lowry valószínűleg inkább megy, mint marad, igazából VanVleet, Siakam és Anunoby szerződése mellé az ő új kontraktusa nem nagyon fér be (ráadásul a korlátozott szabadügynök Gary Trent Jr. is nagyobb pénzt fog kapni, már jelezte, hogy szívesen maradna). Lowryt jó eséllyel egy sign and trade keretében tudják elboltolni egy bajnokesélyes csapathoz, érdekes, hogy mi jön majd érte játékosban, jövőbeni draftjogban. 

A Raptors jelenleg négy élő szerződésű játékossal rendelkezik (Siakam, VanVleet, Anunoby, Malachi Flynn), akik közel 71 millió dollárt visznek haza, ehhez jön még Trent és Nando De Colo 6.6 milliós cap holdja, plusz az 1/4-es pick 7.3 milliója, vagyis van mozgástér a sapka alatt,még ha nem is túl nagy. 

Több játékos nem garantált szerződéssel rendelkezik. Rodney Hood közel 11 milliós kontraktusa július 27-én lépne életbe, kicsi az esély, hogy megtartják. Aron Baynes 7.3 milliós szerződése augusztus 5-én, Chris Boucher 7 milliós dealje augusztus 8-án válna garantálttá, itt inkább Boucher az, aki biztonságban érezheti magát. Rajtuk kívül DeAndre’ Bembry, Yuta Watanabe, Paul Watson és Fred Gillespie nem garantált szerződése nem sok vizet zavar akkor sem, ha garantálttá válik, ráadásul mindegyik augusztus 6-10. között történik majd meg, ott már lehet látni, mi történik Lowryval.

Hat játékos (Lucas Nogueira, Stanley Johnson, Khem Birch, Jeremy Lin, Jodie Meeks és Jason Thompson) szerződése jár le, de közülük igazából mindenki pótolható.

Érdekes lehet, hogy ha a Rockets hátvédet húz Evan Mobley helyett, és a Cavsnél marad a 3. pick, illetve olyan helyre cserélik, ahol nincs szükség magasemberre, akkor a draft legjobb magasembere elérhető lesz a 4. helyen. Ebben az esetben abban is van ráció, hogy Mobley-t kihúzzák, és tesznek egy próbát Lowry-nál - bár lehet, hogy addigra már kifutnak az időből a veterán irányítónál. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus