Draft és FA-piac előtt 4. – Golden State Warriors és Minnesota Timberwolves

A Warriors Wisemanért és elsőkörösökért erősíthet, de kérdés, hogy lesz-e erre kereslet, a Wolvesra pedig ráférne egy nyugodt offszezon, ha a vezetőség is úgy akarja.

A nagydöntő árnyékában a többi 28 csapat már gőzerővel készül a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Ezúttal a Warriors és a Timberwolves jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi részei:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

 

Golden State Warriors

Hektikus szezont zárt a Warriors, hiszen Klay Thompson ezt az évadot is kénytelen volt kiülni, ugyanakkor Steph Curry (és talán Draymond Green is) bizonyította, hogy még maradt bennük kakaó, a menedzsment pedig amellett tette le a voksát, hogy ezt a magot, plusz Andrew Wigginst próbálja körülvenni használható kisegítő személyzettel, esetleg behúzni még egy sztárt és rámenni még egyszer utoljára a bajnoki címre. Curry már 33 éves, Green és Thompson 31, vagyis együtt maximum 2-3 jó év van már csak bennük, ugyanakkor a Warriors újkori dinasztiája három alapkövének a GSW meg fogja adni az utolsó esélyt, ezt Bob Myers elnök-GM már többször elmondta. 

Curry a 2020-21-es szezonban elképesztő dobófesztiválokat rendezett, ugyanakkor Thompson két nagyon súlyos sérülés után kérdéses, hogy milyen állapotban tér vissza, ha pedig a csapat nem lesz jó, akkor Green is nagyon hamar elveszti majd a motivációját. Az biztató, hogy Andrew Wiggins karrierje legjobb triplamutatóját szállította, a 38% 5.2 kísérlettel már teljesen vállalható, emellett (magához képest) az offensive és defensive ratingje is jól néz ki, ezekre azért lehet építeni – persze hozzá kell tenni, hogy Wiggins teljesítménye annyiszor esett már vissza látszólag teljesen ok nélkül, hogy óvatosan kell bánni ezekkel a mutatókkal. 

Aki viszont egyértelmű csalódás volt, az a 2. helyen draftolt James Wiseman. A centernek elképesztő atletikus képességei vannak, de pont azokban a szegmensekben szorul nagyon komoly fejlesztésre, amelyek a modern kosárlabdában egy centernek fontosak: hogyan adjon jó elzárásokat, hogyan váljon le ezekből, illetve a túloldalon hogyan olvassa le az ellenfél próbálkozásait. A lemaradás talán behozható, de az újoncéve alapján nem azonnal, Wiseman „bevárására” pedig már lehet, hogy nincs ideje Curry-éknek. 

A drafton birtokolják a 7. picket (ez még a Wolvestól érkezik), illetve saját jogon a 14. picket, de ha nem muszáj, nem akarnak újoncokkal foglalkozni, nekik tapasztalt és azonnal bevethető játékosok kellenek.  A nyaruk kulcskérdése, hogy ezeket a jogokat össze tudják-e pakolni Wiseman szerződésével és sikerül leigazolniuk egy sztárt, vagy hasznos kiegészítőket. A Warriors nyilván sztárban gondolkodik, a pletykák alapján Ben Simmonst is betámadják, ha esetleg elérhető lesz, de pletykáltak velük kapcsolatban Lillardról vagy Siakamról is. Jó kérdés azonban, hogy mik a terveik, és aztán mi lesz a valóság, mennyit is ér majd Wiseman és a két pick. 

Az szinte biztos, hogy Wiggins szerződését nem fogják tudni cserélni. A Warriors payrollja meghaladja a 160 millió dollárt: Curry majdnem 46, Thompson majdnem 38, Wiggins 31.6 milliót keres, ehhez jön még Green 24 milliója, illetve Wiseman 9 és Kevon Looney 5 milliója. Jordan Poole, Eric Paschall és Juan Toscano-Anderson 2.5 millió alatt keres, de a 160 millióra így is mindössze 8 játékos szerződése jut, miközben a luxusadó valahol 140 millió alatt lesz meghúzva, a GSW pedig már ismétlő adófizető. 

Nem garantált szerződéssel rendelkezik Gary Payton II, Damion Lee, Mychal Mulder és Alen Szmajlagics, illetve two-way szabadügynök lesz Nico Mannion és Jordan Bell, közülük valószínűleg néhány játékost visszahoznak, de egyikük sem akkora erősítés, amekkorára szükségük van. 

Két játékosuk lesz korlátozás nélküli szabadügynök. Kent Bazemore megtartására túl sokat nem kellene áldozni, még akár vissza is hozhatják, de érdekesebb Kelly Oubre Jr. helyzete. Az atletikus kiscsatár nem hozott rossz számokat, de annyira jókat sem, ráadásul sérülés miatt sokat ki is hagyott, ehhez képest az újraszerződtetése elég sokba kerülne, figyelembe véve a már most brutális luxusadót is. Viszont a GSW rendelkezik a teljes Bird-jogaival, így a sapka felett is újraigazolhatja – ha nem is sikerül megtartani, egy sign and trade keretében komolyabb (és olcsóbb) ellenértéket is kaphat a Warriors. 

Összefoglalva: Wisemannel és a 7-14. pickkel valószínűleg harcba szállnak a cserepiacon és megpróbálnak behúzni egy azonnal használható sztárkalibert – Simmons, Lillard, Siakam az eddig szóba hozott opció, de bárki is kerül ki a piacra, a GSW szinte gondolkodás nélkül mehet rá. Kelly Oubre Jr. újraigazolásával mélyíthetik a keretet, de sign and trade keretében (ennek nagy hagyományai vannak a GSW-nél) szerezhetnek ellenértéket is. 

Ha Wisemant nem sikerül elcserélni, akkor B-tervként a két pickkel is megpróbálhatnak erősíteni. A 7. helyen lehet, hogy elérhető lesz még Scottie Barnes, aki kvázi egy Draymond Green II., míg a 14. pozícióban több poszton is lesznek olyan játékosok, akikben nincs meg a szupersztár potenciál, de részfeladatokra tökéletesek és gyorsan beépíthetőek a csapatba. Ebben is van ráció, hiszen ha nem tudják Wisemant elpasszolni, akkor el kell kezdeniük gőzerővel fejleszteni, különben tovább veszít az értékéből, arra pedig mindenképp rámegy a szezon, akkor meg már mindegy, mennyi fiatallal kell foglalkozni. Szintén emellett szólhat az is, hogy Thompson két komoly sérülésből térhet vissza, valószínűleg nem is rögtön a szezon elején, hímestojásként kell bánni vele és a játékperceivel - az ő visszarázódására is rámehet a komplett 2021-22-es évad.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy Steph Curry szerződése lejár 2022 nyarán, és van lehetőség az idő előtti hosszabbításra. Egyrészt érdemes figyelni, hogy valóban történik-e hosszabbítás, másrészt ha igen, akkor Curry enged-e a maximumból, ami négy évre közel 216 millió dollár. Ha hosszabbít, akkor lesz idő arra, hogy plusz egy évet adjanak a keretnek és 2022-23-ban mondjanak all-int – figyelemmel arra, hogy Wiggins 2022-23-ban új szerződésért játszhat, ami nála kiemelkedő szezont szokott jelenteni…

 

Minnesota Timberwolves

A Timberwolves 2020 februárjában szerezte meg D’Angelo Russellt a Warriorstól Andrew Wigginsért, de tavaly a csonkaszezon miatt nem nagyon tudtak együtt játszani Karl-Anthony Towns-szal, idén pedig a sérülések akadályozták meg, hogy kiteljesedjenek. Biztató jelek azért akadtak, hiszen az 1/1-es Anthony Edwards a szezon második felében sztárpotenciált villantott, amikor pedig a két sztár egyszerre tudott játszani, a csapat pozitív mérleget hozott össze. Utóbbi olyan szempontból rossz hír, hogy végül csak a hatodik legrosszabb mérleggel kerültek be a lottery-be, ahol végül a hetedik helyen zártak, így a Top3 védett pickjük a Golden State-hez vándorolt. 

Ez azért is lehet kicsit fájdalmas, mert ha beleállnak a tankolásba és nagyobb eséllyel futnak neki a lotterynek, akkor most lehetőségük lenne jó képességű erőcsatárt szerezni – ez ugyanis a legnagyobb lyuk a keretben, és a csapat sapka-helyzete alapján nagyon nem is tudnak igazolni az FA-piacról sem. 

Egészen pontosan 10 játékosuk rendelkezik garantált szerződéssel, akik összesen 127.7 millió dollárt visznek el, a nagy részét mindössze öt játékos: Towns (31.7 millió), Russell (30 millió), Ricky Rubio (17.8 millió), Malik Beasley (14.5 millió) és Edwards (10.3 millió). Emellett Juancho Hernangomez 7, Jarrett Culver 6.4 milliót visz haza - Josh Okogie (4 millió), Jake Layman (3.9 millió) és Jaden McDaniels 2 millió) pénzei szabad szemmel már szinte nem is láthatóak. Ehhez jöhet még hozzá Naz Reid és talán Jaylen Nowell 1.8 milliós nem garantált szerződése. 

Gersson Rosas elnöknek tehát brutális bértömeggel és első-második körös pickek nélkül kell operálnia, így borítékolható, hogy az idén a Barcelonával spanyol bajnokságot és kupát nyerő, Euroliga-döntőt játszó Leandro Bolmarót átviszik a tengerentúlra. A tavaly az 1/23-mal kihúzott, atletikus argentin hátvéd szépen fejlődött a Barcában, nagyot javult a betörés-kiosztás játéka és a dobásai, szeptemberben lesz 21 éves, Ricky Rubio pedig szerződése utolsó évét tölti, az egykor szintén a Barcát erősítő veteránnak most van lehetősége mentorálni az ifjoncot. A Wolves alapból egy latin csapattá kezd válni, hiszen Towns dominikai származású, Rosas, Hernangomez és Rubio mellett ott van a csapatnál segédedzőként Prigioni, a franchise-t pedig várhatóan megvásárolja az Alex Rodriguez baseball-legenda vezette befektetői csoport, emiatt is valószínűtlen, hogy Rubión kezdenék a spórolást. 

Máshol pedig nem nagyon tudnak, a két sztár és Edwards nyilván mozdíthatatlan, Beasley-vel nemrég hosszabbítottak, Hernangomez spanyol válogatott, őt se nagyon fogják mozdítani (ráadásul összeszedett egy vállsérülést az olimpiai felkészülés során), Okogie pedig ennyi pénzért konkrétan ajándék. Talán Jarrett Culver szerződését lehetne elpattintani, mert nem váltotta meg a világot, de ő meg bokaműtétből lábadozik, kell mellé édesítő, ami egy másik fiatal (Naz Reid?), vagy egy 2023-as elsőkörös lehet, de ez már csak akkor működhet, ha tényleg hiányposztra tudnak szerezni azonnal használható spílert. 

A napokban felröppent a pletyka, hogy a Wolves beszállhat a Ben Simmonsért induló esetleges licitbe, amit elsősorban arra alapoztak, hogy a két csapat döntéshozója évekig dolgozott együtt Houstonban, de Rosas azonnal le is nyilatkozta, hogy D’Angelo Russellel képzelik el a jövőt – márpedig ő lehetne a fő ellenérték egy Simmons-trade-ben. A részleges tulajdonosváltás miatt (Rodriguezék még nem szereznek többségi tulajdont idén) sem valószínű, hogy a Wolves lesz az idei offszezon főszereplője, inkább arra helyezhetik a hangsúlyt, hogy a nagyon zaklatott másfél év után végre egy egész nyarat együtt tudjon dolgozni a csapat és Chris Finch vezetőedző, sikerüljön összerakni a játékukat és az ígéretes tehetségek végre elkezdjék beváltani a hozzá fűzött reményeket. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus