Draftértékelő - 2017

A ma hajnali NBA draft után végignézzük, hogy a csapatok kiket húztak, és lépéseik mennyire lehetnek hasznosak a szempontjukból.

Atlanta Hawks: Három pickjük volt, de várhatóan nem a most érkezők fogják megváltani a világot. Az 1/19-en kiválasztott John Collins ezen a helyen abszolút vállalható pick, kérdés, hogy lesz-e még pár évig mentora Paul Millsap, vagy őt már a helyére húzták - smallball C is volt az egyetemen, de karfesztávja miatt kétséges, hogy az NBA-ben ezt a posztot bírja-e. 2/41-en Tyler Dorsey-t húzták ki, aki nagyjából dobni tud, és mást nagyon nem. 2/60-on pedig az idei Mr. Irrevelant Alpha Kaba lett - a francia centernek kifejezetten jó fizikai adottságai vannak, de borzasztóan nyers még, várhatóan ő marad Európában még, nem is egy évig.

Értékelés: C+
 

Boston Celtics: A Celtics megint nem cserélt Jimmy Butlerért, ami látva az érte adott csomagot, lehet, hogy hiba volt - a hírek szerint sem az idei 1/3-at nem akarták érte feladni, sem a jövő évi Brooklyn picket. Danny Ainge továbbra is kivár (jó eséllyel rá akar menni Gordon Haywardra, akivel rövidtávon is javulnának, míg a pick megtartásával készülnének a Warriors széthullását követő évekre is), és Jayson Tatumra esett a választása - itt azért komoly kérdés, hogy Josh Jackson vagy ő lesz-e a jobb hosszútávon, mert mindkettejüknek megvannak az előnyei, de Jackson nagyon nem akart a Celticshez kerülni, nem ment el hozzájuk privát edzésre, míg Tatum kétszer is. Hogy mennyi játékideje lesz, az megint más tészta, hiszen ugyanarra a posztra jött, mint amire tavaly Jaylen Brown, akinek sokszor így sem volt elég játékperce - itt kötelező lesz lemenni valószínűleg alacsony szerkezetbe.

A második körben három húzásuk is volt, akikből a 2/53-on kiválasztott Kadeem Allen és a 2/56-on draftolt Jabari Bird szinte biztosan nem fognak játszani a most következő idényben Bostonban, egész egyszerűen nincs helyük - előbbi kifejezetten védőspecialista irányító, míg utóbbi Brown csapattársa volt a California egyetemen, de szinte semmiben nem kiemelkedő dobóhátvéd. Alapvetően a 2/37-nél húzott Semi Ojeleyének sincs túl sok, annyian vannak a Celticsnél fiatalok, viszont ő a második kör elején egy kifejezetten jó húzás, a DraftExpress legutolsó mock draftjában még a 22. helyre várták, és elég régóta az első kör második felében foglalt helyet - borzasztóan jó fizikai adottságai vannak, és ő lehet, hogy kap egy rosterspotot, főleg ha Kelly Olynyk, Amir Johnson és Jonas Jerebko is távozik.

Értékelés: A-


Brooklyn Nets: Két húzásuk volt, miután a Los Angeles Lakershez elcserélték az 1/27-es draftjogot a Mozgov, Russell, Lopez-féle cserélben. Az 1/22-vel Jarrett Allent választották ki, akinek kifejezetten jó adottságai vannak ahhoz, hogy egy kiváló védekező centert faragjanak belőle (támadásban finoman szólva is vannak hiányosságai), és mivel Kenny Atkinsont és stábját az egyik legjobb játékosfejlesztő részlegnek tartják, így Allen megkapja az esélyt - főleg hogy már Brook Lopez sincs előtte. A második kör végén Európából Aleksandar Vezenkovot húzták 2/57-nél - a fehérorosz erőcsatár 2015-ben a görög bajnokság MVP-je volt, azóta a Barcelona játékosa, és idén már 18 perc és 9 pont fölött átlagolt az Euroligában is. Valószínűleg nem jön át azonnal, de ha Spanyolországban továbbfejlődik, idővel nagyon értékes láncszem lehet.

Értékelés: C+
 

Charlotte Hornets: A Hornets jó draftot zárt, hiszen 1/11-gyel lecsúszott hozzájuk Malik Monk, akit támadásban egészen biztosan lehet használni Kemba Walker mellett és mögött is - a nagy kérdés az, hogy védekezésben mennyire lehet felküldeni ezt az alacsony duót. Dwight Howard tehet majd azért, hogy ne legyenek akkora problémák, ettől függetlenül a Monk-Walker kettős még a mai NBA-ben sem biztos, hogy elég lesz hátul. A 2/31-ről hátracseréltek a 2/40-re egy kis készpénzért, utóbbi pozícióban pedig Dwayne Bacont draftolták - gyenge dobó, de támadásban ettől függetlenül használható, ami nagyon kellene a Hornetsnek a padról, fizikailag pedig minden adottsága megvan ahhoz, hogy jó védő legyen, kérdés, hogy Steve Clifford rá tudja-e venni a kiegyensúlyozott teljesítményre, illetve hogy a Nic Batum, Michael Kidd-Gilchrist kettős mögött/mellett hol tudják majd bevetni.

Értékelés: B


Chicago Bulls: A Bullsról szurkolójukként nehéz nyomdafestéket tűrően írni, miután elcserélték Jimmy Butlert és az 1/16-ot Minnesotába az 1/7-ért, Kris Dunnért és Zach LaVine-ért. Na most én nem titkoltan amellett a verzió mellett álltam az idei szezont követően, hogy a Warriors miatt Butlert értékké lehet váltani, mert érzésem szerint lelépett volna 2019-ben, a csapatépítést pedig elrontotta körülötte a vezetőség ezzel a Rondo-Wade kettőssel, meg utána a deadline-nál is húztak egy teljesen fölösleges cserét McDermott és Gibson elpasszolásával. Ha azonban ez volt a legjobb csomag Butlerért, akkor kötelező lett volna megtartani - hogy miért, azt majd az off-szezon értékelőben vesézem ki (Dunn semmit nem mutatott, LaVine meg a tripladobását leszámítva nem használható játékos, ráadásul 9 helyet sikerült csak előrelépni a drafton, plusz pick nem érkezett).

Az 1/7-en húzott Lauri Markkanen sokban hasonlít Nikola Miroticra, ami utóbbi lehetséges távozását is jelenti - tehát Butler mellett lényegében róla is lemondott az együttes. Markkanen egyébként nem egy rossz prospect, elöl egyértelműen használható lesz, és annak ellenére, hogy nem jó blokkoló és nem egy átlagon felüli pattanózó, a pick-and-rollt és a perimétert egészen jól tudja védeni, ami a mai NBA-ben az egyik alap. Ettől függetlenül ha azt is nézzük, kiért jött, akkor most igazából nem kellene a Bullsnál lennie... (Azt pedig már csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy újjáépülő csapat nem ad el készpénzért egy 2/38-as draftjogot, főleg ha Jordan Bellt lehet vele kihúzni...)

Értékelés: ZS-


Cleveland Cavaliers: Nem volt pickjük.
 

Dallas Mavericks: A Dallasnak egyetlen draftjoga volt, azt pedig arra az irányítóra lőtték el, aki egyedüliként bent maradt a Top10-be jósolt PG-k közül. Hogy Dennis Smith Jr.-ban mennyi a Derrick Rose (itt nyilván a pályafutása csúcsán lévő egykori Bulls sztár a mérce), az majd kiderül, de nekik túl sok választásuk nem volt. Az előrecserélési próbálkozások miatt azért valószínűleg egy olyan egyest akartak draftolni, aki a társak kiszolgálásában jeleskedik, de annyira robbanékony és jó scorer, hogy otthagyni semmiképp sem lehetett. Rick Carlisle-nak azért lesz dolga, hogy a védekezését rendbe tegye, és itt is kérdés, ami a Walker-Monk duónál, hogy Seth Curryvel például össze lehet-e rakni - támadásban egészen brutális párost alkothatnának, védekezésben viszont egy nagyon jó rendszer kellene köréjük (meg Barnes és Noel legjobbja), hogy összességében hasznot hajtsanak.

Értékelés: B


Denver Nuggets: A Denver az 1/13-ról visszacserélt az 1/24-re, ezért megkapták Trey Lylest. Mivel az 1/24-en is erőcsatárt húztak Tyler Lydon személyében, így ennek szerintem nem sok értelme volt - Lydon egy egész jó shooter négyes, de pont semmi helye nem lesz ebben a keretben. Az is kérdés, hogy az eddig Utah-ban nem sok mindent mutató Lylesnak majd hol fognak játékidőt adni Jokic, Faried, Hernangomez és ha megtartják, akkor Mason Plumlee mellett. Az egyetlen dolog, amit fel lehet mellettük hozni az az, hogy lényegében az 1/13-on sem nagyon tudtak volna olyat húzni, aki nagyon kellett lett volna nekik - Harris és Murray miatt Donovan Mitchellnek náluk kevésbé lett volna értelme, a magasemberek pedig ugyanúgy nem tűntek létszükségletnek, mint Lydon és Lyles.

2/49-en Vlatko Cancar, 2/51-en pedig Monté Morris érkezett még, de ennyire fiatal és telített keretnél nagyon nehéz dolguk lesz - Cancar szinte biztosan marad a Meg Bemaxban (volt Mega Vizura). Morris érdekes lehet, ha Mudiay nem tud magán állítani, mert ebben az esetben lehet, hogy Murray, Harris és a mentor Nelson mellett akár kaphat is szerepet, viszont amíg Mudiay is a tervek között szerepel, addig úgy tánik, hogy Morris is parkolópályán lesz.

Értékelés: D+


Detroit Pistons: Az 1/12-vel húzhattak, és Luke Kennardra esett a választásuk - itt azért erősen felmerül, hogy miért nem a jóval jobb adottságokkal rendelkező Donovan Mitchellt választották. Kennard támadásban sokoldalú, kiváló shooter, labda és labda nélkül is hasznos, de alapvető kérdés, hogy NBA szinten egyáltalán pályán tartható lesz-e a védekezése miatt. Stanley Johnson mellé egyébként jól illik a cserék közé (valószínűleg nem Kentavious Caldwell-Pope helyére draftolták), de csak abban az esetben, ha sikerül bármit kezdenie védekezésben a pocsék fizikai adottságaival is.

Értékelés: C-


Golden State Warriors: A Warriors kihasználta a komoly bevételpluszait, 3.5 millió dollárért megvették a Bullstól a 2/38-as picket, amin Jordan Bellt választották ki. Bell idén a Pac-12 legjobb védője volt, és borzasztóan jó fitnek tűnik a jelenlegi Warriorsba - agilis, atletikus, kitűnően vált, a periméterre is ki tud váltani, nem mellesleg nem nagyon használ el labdát (támadásban nem is képzett, de ha valahol nem lesz erre túl nagy szüksége, akkor az a Golden State). Általában az első kör végébe, a második elejére jósolták - a Warriors nagyot húzott vele úgy, hogy semmit nem kockáztattak.

Értékelés: B-


Houston Rockets: A 2/45-öt a Memphis Grizzlieshez postázták, a 2/43-on pedig a német Isaiah Hartensteint választották ki, aki szinte biztosan marad még a Zalgiris Kaunasnál egy(-két) évet, mielőtt áttenné székhelyét az NBA-be.

Értékelés: C


Indiana Pacers: Az talán kisebb meglepetés volt a Pacersnél, hogy Paul George-ot nem cserélték el, hiszen tudható, hogy legkésőbb jövő nyáron távozni fog tőlük a kiscsatár. Az 1/18-cal TJ Leafet draftolták - jó kezű magasember, támadásban ráadásul nemcsak ezt tudja, sokoldalú, mobilis, már-már Kevin Love-szerű játékos, viszont védekezésben nincs mire építeni, nem túl erős, nincsenek hosszú karjai, és az elzárás-leválás védésével is vannak gondjai. Nagy kérdés, hogy tudnak-e javítani a védekezésén, vagy hoz-e annyit majd elöl, amennyit elvisz hátul, mert mellette Turnernek melóznia kell majd rendesen.

2/47-en azt az Ike Anigbogut húzták ki, akit sokan az első kör végébe vártak, és kiváló adottságai vannak ahhoz, hogy egy jól védekező, támadásban csak a biztosat elvállaló center legyen belőle. Megvették emellett a 2/52-es picket, amin Edmond Sumnert választották ki - nagyon atletikus, jó fizikai adottságokkal rendelkező irányító, akinek azonban egyrészt minden másban fejlődnie kell (dobás, döntéshozatal), másrészt volt egy ACL-szakadása, kérdés, hogy mikorra nyeri vissza korábbi sebességét, robbanékonyságát.

Értékelés: C+
 

Los Angeles Clippers: Két draftjogot vett a Clippers. Egyrészt a 2/39-et, amivel Jawun Evanst húzták, másrészt a 2/48-at, amin Sindarius Thornwell lett a kiválasztottjuk. A Clippersnél elég komoly a bizonytalanság Chris Paul, Blake Griffin és most már DeAndre Jordan jövőjével kapcsolatban is, úgyhogy nem tudni, ki mennyire lehet jó fit - a jelenlegi keretben azért a már lassan 23 éves, a SEC játékosának választott Thornwellnek, illetve Evansnek is nagyon kell keresni a játéklehetőséget, hiszen előbbi dobóhátvéd, utóbbi irányító, de ha mondjuk lelép JJ Redick és ne adj' Isten Paul is, akkor még akár szerepük is lehet majd.

Értékelés: C 


Los Angeles Lakers: Az aranysárga-lilák voltak a draft egyik főszereplői. Az 1/2-vel végül nem okoztak meglepetést, Lonzo Ballt választották ki, aki a jelenlegi és a George-dzsal (és talán Jamesszel) kiegészülő keretbe is jó fit lehet, amennyiben limitált atletikus képességei nem okoznak majd gondot ezen a szinten. A Brooklyn Netstől a napokban szerzett 1/27-en Kyle Kuzma lett a kiválasztottjuk, akinél komoly kérdőjel, hogy mennyit tud majd játszani, hiszen ott van Larry Nance Jr. és egyelőre Randle is, de minden bizonnyal Ingram is lesz smallball négyes néha, helye nem nagyon van jelenleg.

Az 1/28-ról hátracseréltek, és az 1/30-on elvitték Josh Hartot, ami viszont még komoly steal is lehet - nem egy túl nagy atléta, a dobómozdulata miatt vannak kétségek a triplájával kapcsolatban, hiába dobta azokat 40% fölött az utolsó évében, de borzasztóan jó hozzáállása és munkamorálja van, nagyon érti a játékot, és védőként is kiemelkedőt tud nyújtani, nagyon könnyen elképzelhető, hogy sokkal komolyabb befolyása lesz a Lakersre, mint mondjuk Kuzmának. A szintén az 1/28-ért kapott 2/42-n Thomas Bryant lett a kiválasztott - nála pedig Zubac és Black miatt kérdés, hol lesz játékideje, mert az adottságai jók, de iszonyatos mennyiségű munkát kell még beleölni, és sokat kellene játszania, mert a döntéshozó képessége az egyik gyengéje.

Értékelés: A-


Memphis Grizzlies: Két második körös pickjük lett, miután cseréltek a 2/35-ért is. Ezen Ivan Rabbet húzták ki, akinek egyelőre a posztja sem tisztázott (borzasztóan vékony, de erőcsatárnak meg nem tud dobni semennyire sem), és lehet, hogy túl sok játékideje sem lesz eleinte, hiszen Marc Gasol és Brandan Wright mögött ott van a tavaly húzott Deyonta Davis, és maradhat JaMychal Green és Z-Bo is. 2/45-tel Dillon Brooks lett a kiválasztott, aki a támadójátékban lehet produktív hármas poszton, ez egyébként is sarkallatos kérdés most már évek óta a Grizzliesnél - kérdés, hogy mennyire volt kiugró ez a 40%-os triplázása idén, de védekezésben például nagyon más alapokra kell helyezni a játékát, ott elég komoly lyuk lehet annak ellenére is, hogy a felépítése kifejezetten jó már most is.

Értékelés: C


Miami Heat: A Heat  az 1/14-gyel "némi" meglepetésre kihúzta Bam Adebayót, aki lényegében Hassan Whiteside gyengébb kiadása egyelőre - nem ő lesz a támadójáték középpontja, védekezésben viszont jók az adottságai, az atletikus képességei és a hozzáállása is rendben van. Kérdés, hogy Whiteside mögött mennyire kap szerepet, vagy mennyire gondolkodnak benne erőcsatárként Hassan mellett, de a játéka alapján nagyon komoly spacing gondokat okoz ez a két ember egyszerre a pályán. Az mindenesetre érdekes, hogy talán a legkomolyabb alappillér posztjára húztak.

Értékelés: C-
 

Milwaukee Bucks: A Bucks kétszer választott. Először az 1/17-en elhozták DJ Wilsont, aki megint egy irgalmatlan hosszú végtagokkal rendelkező játékos - mivel Giannis Antetokounmpót oda tolják, ahova akarják, így az erőcsatár Wilsonnak lehet helye. Egészen jól is dob, és egy kis felerősítéssel nagyon jó two-way játékos lehet, mert amikor odateszi magát, akkor a hátvédek előtt is ott tud maradni lábon. A második körben a Sixerstől vette meg a Milwaukee a 2/46-ot, ahol Sterling Brown került kiválasztásra, aki egyrészt Shannon Brown öccse, másrészt végzősként érkezett a draftra, és tipikus 3&D prototípus kettes jó adottságokkal, hozzáállással, szép és eredményes dobómozdulattal. Mivel ilyen típusú játékosból nem lehet elég, simán elképzelhető, hogy Rashad Vaughnt el is temeti a rotáció szempontjából, ő lehet a következő Malcolm Brogdon.

Értékelés: B-


Minnesota Timberwolves: A draft estéjének óriási nyertese a Minnesota, amely úgy szerezte meg Jimmy Butlert, hogy egy, az első évében semmit nem mutató, sokszor a rotációba kerülésért is küzdő Dunnt, illetve a Butlernél kategóriákkal gyengébb LaVine-t adta, és mindössze 9 hellyel kellett még emellett lejjebb cserélniük. Ennél több nem is kellene, emellett pedig kiválasztották a Bullstól kapott 1/16-tal Justin Pattont, akinek borzasztóan jó adottságai vannak - kérdés, hogy Karl-Anthony Towns mögött mennyit tud majd fejlődni, mert azt még kell neki akár védekezésben, akár a pattanók olvasásában.

Értékelés: A+ (a Butler-cserével együtt, ami a draft(este) része volt)


New Orleans Pelicans: A Pelicans a Wizardstól kapott 2/52-t eladta, a 2/40-nel viszont előrecserélt, és a 2/31-en elvitte Frank Jacksont. Vannak vele kapcsolatban kérdések, főleg védekezésben, de egyébként egészen jó keze van, és amikor odatette magát, akkor az egyetemen tudott jól védekezni is. A New Orleansnak borzasztóan nagy szüksége van jó periméterjátékosokra, főleg jó külső dobókra a Davis-Cousins páros mellé - irányítót valószínűleg igazolni szeretnének, illetve Jrue Holiday-t próbálják majd megtartani, úgyhogy Jackson adta magát a második kör elején.

Értékelés: C+


New York Knicks: Az első körben az 1/8-cal semmilyen meglepetést nem okoztak, kiválasztották a Strasbourg irányítóját, Frank Ntilikinát - az irányítógondokat hosszútávon megoldhatja a francia akkor is, ha jó eséllyel hoznak is majd egy tapasztalt egyest. Hogy Ntilikina mennyire lesz jó NBA szinten, az persze még kérdés - egészen jó dobó, és védekezésben nagyon rendesen odateszi magát, az adottságai is jók, hogy megállja a helyét a ligában, viszont túl nagy szerepet főleg pályafutása elején nem nagyon szabadna rábízni, és nem kifejezetten atletikus és robbanékony kosaras. Dennis Smith-t választhatták volna ki helyette, aki homlokegyenest más típus, de Derrick Rose-t láthatták élőben, úgy tűnik, a fiatalabb változata nem kellett nekik.

A második körben is két hátvéd érkezett, 2/44-gyel kettes posztra Damyean Dotson, 2/58-cal pedig a Mega Bemaxtól a szerb Ognjen Jaramaz. Utóbbi gyakorlatilag biztos, hogy marad Európában, jó eséllyel nem is egy évre, Dotsonnak viszont azonnal lehet helye, mert sokoldalú dobó, utolsó évében pedig 44.3%-kal szórta a hármasokat, erre a szerepre tökéletes.

Értékelés: B


Oklahoma City Thunder: Az 1/21-gyel Terrance Fergusont választották ki, aki lényegében egy spot up shooter, aki védekezésben is megállja a helyét, jó adottságai vannak - ez jól illene Russell Westbrook mellé, de egyrészt kérdés, hogy mikor tudnak rá izmot pakolni, mert rettenetesen vékony egyelőre, másrészt hogy mennyi játékideje lesz, megpróbálják-e hármas poszton is, vagy csak kettesben.

Értékelés: C+
 

Orlando Magic: Az 1/6-tal Jonathan Isaac több mint jó prospect számukra, egészen félelmetesen jó védő lehet, aki gyakorlatilag mindenkit el tud váltani a palánk alatt és a periméteren is, hátul lényegében mindent tud, amit egy mai modern játékosnak kell. Elöl is kifejezetten pofás dolgokra képes (talán a dobás az egyetlen gyengéje, de ebben is mutatott előrelépést), kifejezetten pazar testi adottságai vannak (nyilván izom még kerülhet rá), a hozzáállása pedig kitűnő. Kicsit talán többet is vállalhatna, mert egyáltalán nem egy sokat vállaló típus, és ez amilyen előny lehet, annyira hátrány is, ha maximalizálni akarja a benne rejlő lehetőségeket, de Aaron Gordon felkötheti a gatyáját, mert egy Isaac-Biyombo kettősnek Frank Vogel irányítása alatt több értelme van, mint akár neki, akár Vucevicnek.

2/33-mal Wesley Iwundut húzták ki, akinek a dobását kell stabilizálni, erősödnie is kell, de borzasztóan jó magassággal és karfesztávval rendelkezik, lábon is elég gyors, úgyhogy van mire építeni, hogy egy jó kiegészítő legyen belőle idővel.

Értékelés: B+


Philadelphia Sixers: Nem sokat vacakoltak, miután cseréltek nemrég az 1/1-ért, kiválasztották Markelle Fultzot, aki minden szempontból tökéletes lehet nekik - ha Ben Simmons nem jön be, ott van az első számú irányítójuk, de Fultz labda nélkül is képes játszani, Simmons mellett is használható, így lényegében Jolly Joker.

Ez gyakorlatilag semmilyen meglepetés nem okozott, és abban is van ráció, hogy az 1/25-tel Anzejs Pasecnikset, a 2/36-tal Jonah Boldent, a 2/50-nel pedig Mathias Lessortot, tehát három Európában edződő fiatal magasembert választottak. Helyük ugyanis nem nagyon van a rosteren, és jó eséllyel mindhárman maradnak is az Öreg Kontinensen (vagy maximum egyikőjük teszi át most a székhelyét), de ha Jahlil Okafor továbbra sem embereli meg magát, Joel Embiid pedig ne adj' Isten megint lesérül, akkor pótolni ugyan nem fogják tudni őket, de mégis van kihez nyúlni. Lessort a FIBA Europe Cup döntős francia Nanterre-ben játszott, Bolden az Adria Liga legjobb fiatal játékosa volt, Pasecniks pedig a spanyol élvonalban edződik, mindhárman komoly sorozatokban szerepelnek - közülük talán Boldenben lehet a legtöbb NBA szinten, de ez úgyis csak idővel derül ki.

Értékelés: A


Phoenix Suns: Az arizonai alakulatnak sikerült elhoznia az 1/4-gyel Josh Jacksont, akiből könnyen elképzelhető, hogy a draft legjobb játékosa lesz pár éven belül. Hátul nagyon oda tudja tenni magát, több posztot is képes levédekezni, óriási versenyszellem van benne, nagyon jók az atletikus képességei, gyors is. Az a nagy kérdés, hogy a dobásával mit tudnak kezdeni, mert finoman szólva sem a legbiztosabb pont ez a játékában (a triplákat nézve sem, és főleg nem a büntetőket figyelve), és ebből lehetnek gondjai NBA szinten, hiába bont jól védelmet, de ez az a szegmens, amit lehet tanulni, ráadásul Jackson a jelenleg skillsetjével is közel tökéletes párost alkot papíron Devin Bookerrel, a Suns jelenlegi franchise-playerével.

A második kör elején, a 2/32-vel kihúzták a Miami végzős kettesét, Davon Reedet, aki egy tipikus 3&D lehet jobb napjain, és erre is nagy szükség volt a Sunsnál, amelyik az egyik legrosszabb periméter védekezéssel operált az előző idényben. 2/54-gyel Alec Peters már kicsit kevésbé érthető, hiszen egy jó kezű négyes, de nagyon kérdőjeles védekezéssel, márpedig Marquese Chriss és Dragan Bender mellett nem sok vizet fog várhatóan zavarni.

Értékelés: A


Portland TrailBlazers: Az oregoniak két jobbik első körösüket (1/15, 1/20) összekötötték, elküldték a Sacramentóhoz az 1/10-ért, ahol Zach Collinst választották ki, míg az 1/26-tal Caleb Swaniganre esett a választás. Két erőcsatár-center átmenetet húztak tehát - ez azt is jelenti valószínűleg, hogy egyrészt nem akarnak állandóan smallballozni Aminuval és Harkless-szel, másrészt Meyers Leonardnek nem sok szerepe lesz várhatóan a továbbiakban. Mindketten projekt játékosok, de Collinsnak egyrészt nincsenek kifejezetten nagy gyengeségei, tud dobni, védekezésben pedig nagyon jó elzárás-leválás ellen például (ezzel együtt lényegében mindenben fejleszteni kell), Swanigan pedig egészen elit pattanózó volt egyetemi szinten (kérdés, hogy a limitált atletikus képességeivel ezt ki tudja-e használni az NBA-ben, illetve hogy védekezésben ez mekkora gondot okozhat, mert a mai kosárlabdában nagyon fontos lenne a mobilitás, ami nem feltétlenül az ő sajátja).

Értékelés: B-


Sacramento Kings: A kaliforniai alakulatnak hatalmas gondjai voltak eddig egyes poszton, de pár hónappal a Cousins-csere után egészen pofássá kezd alakulni az együttes. Az 1/5-ön De'Aaron Foxot tudták kiválasztani, és elképzelhető, hogy az 1/1 után is őt húzták volna a másik három előttük lévő pickkel - egészen félelmetes atléta, aki nemcsak védelembontásra használja ezt, hanem védekezésre is, Buddy Hield (és Bogdan Bogdanovics) mellett pedig kiteljesedhet mindkettejük támadójátéka. A gyenge triplamutatója ellenére nincs rossz keze, de Hielddel párban ez talán kevésbé fog számítani, jó fit a jelenlegi mag mellé és egyébként is komoly potenciál van benne.

Ahogy arról már a Portlandnél volt szó, lejjebb cseréltek az 1/10-ről az 1/15-re és az 1/20-ra - előbbiből Justin Jackson, utóbbiból Harry Giles lett. Jackson olyan szempontból kérdőjel, hogy egy jó role playernél nem nagyon lesz belőle több (viszont az hármas posztra pont jó is lehet a Sacramentónak), Giles pedig a 20. helyen már bevállalható rizikó - ha vissza tudja nyerni régi robbanékonyságát és atletikus képességeit, kiváló védő center lehet belőle, de a bal térdében már elszakadt az ACL, az MCL és a meniscus is, a jobban pedig az ACL-térdszalag, úgyhogy az is lehet, hogy nem nagyon tudják majd használni. 2/33-on behúzták Fox mögé az év egyetemi játékosát, Frank Mason III-öt, aki gyors, agresszív, robbanékony, tud dobni is, de 180 centi, ami főleg védekezésben fogja megnehezíteni az életét, ettől függetlenül kifejezetten produktív támadó lehet a padról.

Értékelés: A 


San Antonio Spurs: Gregg Popovich-ék 1/29-én Derrick White-ot húzták be, aki egy egészen jó támadójátékos, jól dob, a faultok kiharcolásában is jeleskedett, viszont nem túl atletikus, a fizikai adottságai sem kiemelkedőek, és nem túl erős testfelépítésű, így védekezésben hiába vannak jó megérzései, komolyabb játékosokat nem nagyon tud megállítani - hiába lehet Hanga Ádám posztellenfele kettesben, homlokegyenest más típusú kosaras. A 2/59-en kiválasztott Jaron Blossomgame nála is nagyobb projekt - atletikus, jó adottságai és magassága van, de hátul néha az alapokkal és az odafigyeléssel is gondjai vannak, elöl pedig nem nagyon van erőssége, ha nem lehet futni és gyorsan befejezni az akciót, mert sem dobni nem tud (legalábbis nagyon nem kiegyensúlyozott, pocsékul sikerült ilyen szempontból a végzős éve), sem helyzetkreálásban nem elit, ráadásul a szezon kezdetére már 24 éves lesz.

Értékelés: C


Toronto Raptors: Egyetlen pickje volt a kanadaiaknak, az 1/23-mal OG Anunobyt választották ki - félelmetesen jó alapadottságai vannak, mobilis, a magassága, a karefesztávja, a rugói, mindene megvan, hogy elit védő legyen, ráadásul nem is dob reménytelenül rosszul, de egyrészt nem kiegyensúlyozott shooter, másrészt januárban elszakadt az ACL-térdszalagja, kérdés, hogy mikorra nyeri vissza teljes korábbi önmagát.

Értékelés: C


Utah Jazz: A Jazz rögtön azzal kezdett, hogy az 1/24-gyel és Trey Lylesszal felcseréltek az 1/13-ra - ez szerintem tökéletes lépés volt, Lylesszal nem sok mindent tudtak kezdeni, de 11 helyet előre tudtak lépni, így kiválasztották Donovan Mitchellt. Elég nagy a kérdőjel, hogy George Hill-lel és Gordon Haywarddal mi lesz, mert homlokegyenest más csapat lenne velük és nélkülük a Jazz, de Mitchellben 3&D potenciál van, az pedig mindig jól jön Hayward és Hood mellé is. Kifejezetten jó szellemű játékosként ismerték az egyetemen, Utah-ban ilyen szempontból tökéletes helye lesz, és mivel Dante Exum továbbra is nagyon messze van a meggyőzőtől, Alec Burksről pedig lassan lemondhatnak, mert borzasztóan sérülékeny, így Mitchellnek lehet bőven lehetősége is.

Ezt követően az 1/30-cal és a 2/42-vel előrecseréltek az 1/28-ra, ahol Tony Bradley-t választották ki - ez azért érdekes, mert Rudy Gobert és Boris Diaw mögött várhatóan nem sok ideje lesz Bradley-nek fejlődni, így pedig alapvetően hiába vannak jó adottságai, csiszolni nem nagyon fogják tudni a játékát - ha Diaw lelép, akkor lehet Gobert cseréje is akár jelen állás szerint. A 2/55-ön kihúzott Nigel Williams-Gossnak ennél is nehezebb a helyzete egy fokkal - nála is kulcskérdés, hogy mi lesz Hillékkel, mert ha például az irányító marad, neki semmi lehetősége nem lesz várhatóan Hill, Exum és Neto mögött, ha egyáltalán kap szerződést.

Értékelés: B-


Washington Wizards: Nem volt pickjük a draftra, miután elcserélték a 2/52-t Tim Frazierre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus