Egy meccs az élet - forgatókönyvek az alapszakasz hajrájára

A Blazers már nyolcadik, de még a Grizzliesnek, a Sunsnak és a Spursnek is van esélye erre a pozícióra és a play-inre is - lássuk, hogyan alakulhatnak az alapszakasz utolsó napjai.

Két nappal ezelőtti bejelentkezésünkhöz képest sokat egyszerűsödött a képlet a rájátszással és a play-innel kapcsolatban. Keleten már két napja is biztos volt a Milwaukee Bucks - Orlando Magic és a Toronto Raptors - Brooklyn Nets párharc, valamint a Boston Celtics harmadik helye. Pontosabbat még most sem lehet 100%-ra mondani, de egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a Celtics a Philly ellen kezdje a PO-ot - matematikailag ez ma este el is dőlhet.

4. Miami Heat 44-27
5. Indiana Pacers 43-28
6. Philadelphia Sixers 42-29

Hátralévő meccsek:

Houston - Indiana   (magyar idő szerint szerda 22:00)
Philadelphia - Toronto   (csütörtök 00:30)
Oklahoma City - Miami   (csütörtök 02:00)
Houston - Philadelphia   (péntek este/szombat hajnal, de a pontos időpont még nem ismert)
Indiana - Miami   (péntek este/szombat hajnal)

A képlet nagyon egyszerű, mivel a Heat 3-0-lal áll a Pacersszel szemben, 3-1-re megnyerte a Sixers elleni párharcot, az Indiana pedig szintén 3-1-re verte a Philly-t az egymás ellen lejátszott mérkőzéseken. Ez azt jelenti, hogy minden holtversenyben Heat-Pacers-Sixers a sorrend, ami megegyezik a jelenlegi tabellával is, ráadásul egy-egy meccs különbség is van  csapatok között.

Ha a Miami Heat mindkét hátralévő meccsén kikap, a Pacers pedig mindkétszer nyer, akkor a Heat ötödik, minden más esetben negyedik.

Ha az Indiana Pacers mindkét hátralévő meccsét megnyeri, a Heat pedig mindkétszer kikap, akkor az Indiana negyedik. Ha a Pacers mindkét hátralévő meccsét elveszíti, a Philly pedig mindkétszer nyer, akkor az Indiana hatodik. Minden más esetben az Indiana ötödik.

Ha a Philadelphia Sixers mindkét hátralévő meccsét megnyeri, a Pacers pedig mindkétszer kikap, akkor a Philly az ötödik, minden más esetben hatodik.

Ma este ki is alakulhatnak a párharcok, tekintve hogy a 4-5. hely leosztása jelen helyzetben teljesen mindegy. A Pacers a back-to-backen lévő Houstonnal találkozik majd, amely láthatóan nem nagyon izgult rá a nyugati harmadik helyre, a Sixersnek meg a Torontót kellene legyőznie, amire jelen helyzetben azért nem sok pénzt tennénk. Egy Pacers-győzelem vagy egy Sixers-vereség el is dönti, hogyan néz ki keleten a PO-fa.

 

Nyugaton a play-inért folytatott küzdelem az, ami egészen parádésan alakult így a végére, és változott a helyzet a két nappal ezelőttihez képest.

8. Portland TrailBlazers 34-39
9. Memphis Grizzlies 33-39
10. Phoenix Suns 33-39
11. San Antonio Spurs 32-38

A Grizzlies Boston elleni vereségével és a Blazers Dallas elleni győzelmével fordult a kocka a nyolcadik helyen, és már az oregoniak kezében van az, hogy 1-0-s előnyből kezdhessék meg a rájátszásért folytatott, két győzelemig tartó párharcot. Más kérdés, hogy a Blazers még akár ki is csúszhat a 9-ből is, ha az utolsó mérkőzésén kikap.

Hátralévő meccsek

Memphis - Milwaukee   (csütörtök 22:00)
Phoenix - Dallas   (csütörtök 22:00)
Utah - San Antonio   (péntek 00:30)
Brooklyn - Portland   (péntek 03:00)

Ha a San Antonio Spurs legyőzi a Utah-t, és a Memphis, Phoenix, Portland trió minden tagja kikap ellenfeleitől, akkor a Spurs nyolcadik. Ha a San Antonio legyőzi a Utah-t, és a Memphis, Phoenix, Portland trióból csak az egyik nyer, akkor a Spurs kilencedik. Minden más esetben a Spurs nem játszik play-int.

Ha a Phoenix Suns legyőzi a Dallast, a Memphis és a Portland pedig kikapnak, akkor a Suns a nyolcadik. Ha a Phoenix legyőzi a Dallast, a Memphis és a Portland közül pedig csak az egyik nyer, akkor a Suns a kilencedik. Minden más esetben a Suns nem játszik a play-int.

Ha a Memphis Grizzlies legyőzi a Milwaukee-t, a Portland pedig kikap, akkor a Grizzlies nyolcadik. Ha a Memphis nyer, de a Portland is, akkor a Grizzlies kilencedik. A Grizzlies akkor is kilencedik, ha kikap a Buckstól, de a Suns és a Spurs is vereséget szenvednek. Minden más esetben a Grizzlies nem játszik play-int.

Ha a Portland TrailBlazers legyőzi a Brooklynt, vagy ha kikap, de a Memphis, Phoenix, San Antonio trió is, akkor a Blazers nyolcadik. Ha a Portland kikap, és a Memphis, Phoenix, San Antonio trióból csak az egyik nyer, akkor a Blazers kilencedik. Minden más esetben a Blazers nem játszik play-int.

A Memphisnek és főleg a Portlandnek van saját kezében a sorsa. Más kérdés, hogy a Grizzlies az előző két meccsen sem tudott nyerni olyan keleti élcsapatokkal szemben, amelyeknek már nem számított az adott találkozó - Ja Moranték önerőből vannak óriási gödörben, és a négy érintett közül az ő buktájukra van a legnagyobb esély. A Bucksnál sem játszik mindenki persze, és az nagy segítség lehet, hogy Giannis Antetokounmpo valószínűleg "kifejelte" magát az alapszakaszt lezáró összecsapásról. Ha ezt sem tudja kihasználni a Grizzlies...

A Suns és a Spurs szép csendben kúsztak felfelé a szinte esélytelen státuszból oda, hogy még mindig van sanszuk a rájátszásra, miközben a sokkal többre taksált New Orleans már elszállt. A San Antonio helyzete így is kicsit reménytelennek tűnik, mivel a saját győzelme mellett az kellene, hogy legalább két rivális elbukjon az utolsó küszöbben. A Grizzliesnél erre azért van esély, a többi meccsen viszont jóval kisebb: a Nets már nem is a C, hanem az E keretével játszik, és jó eséllyel a Dallas sem fog megszakadni, miután biztossá vált a hetedik helye.

A Blazers van a legkényelmesebb helyzetben, ráadásul Damian Lillard láthatóan szeretné idén is kicsapni Paul George-ot a rájátszásból... A Portlandnél viszont oda kell figyelni másra is, tekintve hogy CJ McCollum múlt csütörtök óta egy kisebb gerinctöréssel játszik - itt nagy kérdés, hogy rá majd csak akkor figyelnek oda, ha biztos a PO, vagy inkább már most elkezdik pihentetni, hogy az esetleges első körben, vagy legalábbis annak az elején a lehető legfittebb legyen.

 

2. Los Angeles Clippers 47-23
3. Denver Nuggets 46-25
4. Houston Rockets 44-26
5. Oklahoma City Thunder 43-27
6. Utah Jazz 43-28

Hátralévő meccsek:

Houston - Indiana   (szerda 22:00)
Oklahoma City - Miami   (csütörtök 02:00)
Denver - Clippers   (csütörtök 03:00)
Utah - San Antonio   (csütörtök este/péntek hajnal)
Houston - Philadelphia   (péntek este/szombat hajnal)
Clippers - Oklahoma City   (péntek este/szombat hajnal)
Toronto - Denver   (péntek este/szombat hajnal)

A nyugati biztos PO-mezőnyből a Dallas Mavericks hetedik helye garantálttá vált a ma hajnali, Blazers elleni vereséget követően.

A Utah Jazz hatodik helye is körvonalazódik, miután Quin Snyder csapatának már csak egy meccse van hátra, az  pedigéppen egy play-inért küzdő együttessel, a San Antonióval szemben. Mivel a Utah 2-1-gyel elbukja a Thunder és a Rockets elleni összevetést is, így maximum egy helyet tud előrébb menni, a Houstont már semmiképp sem tudja megelőzni. Az OKC-t viszont csak úgy tudja maga mögé utasítani a Jazz, ha legyőzi a Spurst, míg a Thunder mindkét hátralévő meccsén kikap - utóbbira még van is esély, arra viszont vajmi kevés, hogy a Utah a Top9-ért harcoló Spurs útját állja.

A második-harmadik hely leosztása is egyre valószínűbb, tekintve hogy 1.5-1.5 meccs van a Los Angeles Clippers-Denver Nuggets-Houston Rockets trió között. A Nuggets csak akkor lehet második, ha mindkét hátralévő meccsét megnyeri, a Clippers pedig mindkettőn kikap - a két együttes játszik még egymással, de a buborékban látott teljesítmények alapján nehéz azt mondani, hogy a coloradóiaknak jó esélyeik vannak. A Nuggets viszont csak akkor csúszhat le a harmadik pozícióból, ha mindkétszer kikap, a Rockets pedig mindkét alkalommal nyer - ezt a forgatókönyvet még nem lehet kategorikusan kizárni.

A negyedik-ötödik helyen még lehetne változás, mert az Oklahoma City Thunder 2-1-re nyerte az alapszakaszpárharcot a Houston Rockets ellen, így hiába van egy meccs hátránya, azonos mutatónál már ő állna jobban - ez pedig azt jelenti, hogy elég egy mérkőzéssel többet nyernie a hátralévő kettőből. Ahogyan azonban azt már többször is írtuk, jelen helyzetben, a buborékban, egy semleges pályán teljesen mindegy, melyik gárda a negyedik és melyik az ötödik, így lényegi jelentősége nincs annak sem, ha itt előznek Chris Paulék.

Akkor változhat leginkább a helyzet, ha a Rockets beelőzi a Nuggetset - a többi helycserére nem sok esély mutatkozik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus