Elkezd-e végre fejlődni a fiatal mag a Kingsnél?

A szezon közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő idényben - másodjára a Sacramento Kings kerül terítékre.

A korábban tárgyal csapatok:

Pacific: Warriors
 

Sacramento Kings

Draft: Marvin Bagley III (1/2)

Távozott: Bruno Caboclo (Rockets, 1 év 1.4 millió), Vince Carter (Hawks, 1 év 2.4 millió), Nigel Hayes (waiver, Galatasaray), Jack Cooley (Dinami Sassari), Garrett Temple (csere, Grizzlies), JaKarr Sampson (?)

Érkezett: Nemanja Bjelica (Timberwolves, 3 év 20.5 millió), Ben McLemore (csere, Grizzlies), Yogi Ferrell (Mavericks, 2 év 6.2 millió), Deyonta Davis (csere, Grizzlies), Jamel Artis (Magic, 1 év 1.4 millió), Wenyen Gabriel (nem draftolt, two-way)

Maradt: Zach Randolph, Iman Shumpert, Bogdan Bogdanovic, Kosta Koufos, De'Aaron Fox, Willie Cauley-Stein, Buddy Hield, Justin Jackson, Harry Giles, Skal Labissiere, Frank Mason III

Keret:
Fox - Bogdanovic - Bjelica - Bagley III - Cauley-Stein
Ferrell - Hield - Jackson - Randolph - Koufos
Mason III - Shumpert - McLemore - Labissiere - Giles
Artis (TO) - Davis
Gabriel (tw)

A Kingsnek nem volt sok dolga a nyárra, hiszen a fiatal magjuk kész volt, a drafton érkezett még Marvin Bagley III is, így lényegében annyi lehetett a kaliforniaiak célja, hogy ne nagyon szórjanak el pénzt, tartalékoljanak minél többet a következő off-szezonra, miközben a fejlődést majd megoldják házon belül.

Ennek megfelelően nem a Kings nyarától volt hangos az NBA, de azért Vlade Divacéknak volt egy pár érdekes lépése. A legnagyobb távozó Vince Carter, aki mentorként még segítség volt az előző szezonban, de játékban már nem sokat tett hozzá a csapathoz. Garrett Temple talán érdekesebb lehetne, de a Ben McLemore-ért és Deyonta Davisért elcserélt hátvédet Yogi Ferrell-lel pótolták, olcsón. A legtöbb pénzt Nemanja Bjelicára költötték, de a szerb évi 6-7 millió dolláros szerződése sem akkora probléma, főleg hogy a sok fiatal ballhandler mellé egy jól dobó kiegészítő érkezett.

Mivel a Chicago Bulls megmentette a csapatot attól, hogy Zach LaVine-re kiszórjanak évi 20 millió dollárt, gyakorlatilag teljesen fölöslegesen - akár már a negyedik számú hátvéd is lehetett volna LaVine -, így az anyagi részt is sikerült teljesíteniük, Ferrell-lel és Bjelicával az aktív rotáció minősége is javult (és Bagley is hozzátehet már a csapathoz akár az első évében is), úgyhogy nem zártak rossz off-szezont, igaz, kirívóan jót sem - azt továbbra sem értem, hogy ha valaki kihúzhatta Jaren Jackson Jr.-t, akkor miért Bagley-t választotta, de az évek során úgyis eldől, hogy ki volt a jobb döntés.

Mindettől függetlenül totális kérdőjel, hogy a Sacramentótól mit várhatunk, és talán az a legegészségesebb, ha azonnal, ebben a most következő idényben még semmit. Bagley egy plusz tehetséges fiatal, a két érkező kiegészítő pedig hasznos lesz, de teljesen egyértelmű, hogy azon múlik a Kings idénye (és a következő pár is), hogy a már adott fiatal magból mit sikerül kihozni, márpedig ebben egyelőre a Dave Joerger vezette szakmai stáb sem bizonyított még semmit. Azt is hozzá kell tenni, hogy ennyi tehetség a 2000-es évek eleje óta nem volt a Sacramentóban, de nagyon sok buktatója lehet még ennek a fejlődésnek, és a szakmai stábon, az általunk nem látott, háttérben elvégzett munkán múlik most minden - ez persze minden csapatnál igaz, csak amíg máshol láttunk már játékosokat kinevelni, addig a Kingsnél nem mostanában történt ilyen utoljára.

Érdekes kérdés lesz például De'Aaron Fox fejlődése, mert ő tűnik a jelenlegi mag szűk keresztmetszetének. Bogdan Bogdanovic és Buddy Hield ugyanis képesek labda nélkül is hatékonyak lenni támadásban (Temple mellett a szezont befejező keret legjobb triplázói voltak), Fox azonban nagyon nem, és egyelőre az irányítói képességeit sem csillogtatta, úgyhogy a rendkívül jó fizikális adottságain és az atletikusságán kívül nem sok mindent bizonyított - már ha kezdő NBA irányítóként tekintünk rá. Valamilyen szinten kötelező lesz megtanulnia dobni, ez a mai ligában teljesen egyértelmű, és abban az esetben már az atletikusságát is jobban használhatná (plusz jelentősen jobb off-the-ball opció lenne, a többiek kreativitása is jobban kijöhetne mellette, mert az ő védője nem segíthetne be folyamatosan máshova), de számtalan olyan játékos volt már, akinek "csak" dobnia kellett volna megtanulni, mégsem tudott, és végül ezért nem futott be közel sem akkora pályát, mint amekkorát reméltek.

Fox fejlődésének üteme vagy éppen a hiánya nagyon nem mindegy a Sacramento számára (nyilván nem véletlenül húzták tavaly 1/5-ként), de talán még túlélhető, megoldható probléma lenne, mert Hield, Bogdanovic és Bagley is képes magának helyzeteket teremteni, ez mennyiségileg rendben van (mindhárom fejlődhet természetesen, ők sincsenek készen, de ha Fox, mint felállt védelem elleni helyzetkreáló besülne, van hova fordulnia Joergeréknek). Az persze már más kérdés, hogy mennyire egészséges játék születhet abból, ha ez a három játékos kreál, mert a szerb játszik irányítót néha a válogatottban is, de Hield teljes mértékben scorer, és Bagley is az első sorban, úgyhogy másoknak nem nagyon teremtenek helyzetet, csak maguknak.

Mindemellett az is kérdéses egyelőre, hogy négy ilyen fiatal, mint Fox, Hield, Bogdanovic és Bagley, hogyan tud majd egyszerre fejlődni, képes lesz-e közülük mind egy lépéssel visszább venni annak érdekében, hogy jusson labda mindenkinek, mennyire fogja valaki stoppolni a labdát, vagy Joergerék tudnak-e egy több lábon álló, de alapvetően a folyamatos labdajáratásra épülő támadójátékot kiépíteni, ahol több olyan ember is lesz, aki képes befejezőként funkcionálni. A támadójátékot egy kicsit tallonba téve még nagyobb kérdőjel, hogy védekezésben mi lesz ezzel az együttessel, mert a liga harmadik leggyengébb hátsó alakzatát Bjelica és Ferrell sem fogják majd helyre tenni, Bagley pedig még ronthat is rajta így az első évében.

Olyan kérdések még fel sem merültek, hogy hol és mikor juthat játéklehetőséghez Skal Labissiere és Harry Giles, hiszen a két rutinos magasember, Zach Randolph és Kosta Koufos szinte biztosan előttük vannak a rotációban - ha nem, és erre is van esély, a Kings "arcátlanul" pihentette már a tavaly is az idősebb játékosokat, akkor Bagley és Willie Cauley-Stein mögött ők lesznek a harmadik-negyedik számú opciók. Ez a kérdés, illetve Justin Jackson játéka, annak további fejleszthetősége viszont gyakorlatilag eltörpül amellett, hogy a "négy nagy" hova jut majd egyénileg, illetve csapatként tudnak-e funkcionálni.

Mindent egybevéve ezt a Kingst is érdemes lehet már nézni, ha valaki kíváncsi rá, hogy Joerger és a szakmai stáb különb-e, mint az elődei, és megláthatjuk-e valaha a jelenlegi Kings keretben lévő potenciált. Divacék a LaVine-szerződést leszámítva nem rontottak pénzügyileg, de ott is megmenekültek, és mivel a szezon végén lejár az Iman Shumpert, McLemore, Randolph, Koufos, Deyonta Davis kvintett összesen 38.5 millió dollárja, így azt lehet mondani, hogy a Kings egészen pazar anyagi helyzetbe került (ezt a mondatot azért szokni kell még a Sacramentóval kapcsolatban). Persze a költőpénz sokat nem ér, ha senki nem akar a csapathoz igazolni, de újabb esélyt kapnak a fiatalok, hogy bizonyítsanak, és akár még ide is csábítsanak egy nagyobb nevet.

Nyugat annyira erős, hogy szerintem a rájátszás közelébe sem fognak kerülni a szezon végére (nagyjából a Phoenix Suns megelőzése lehet számukra reális), de a játék és az irány sem mindegy, amely felé a keret elindul - sőt... ez az év nagyon könnyen vízválasztó lehet abból a szempontból, hogy Joergerrel vagy mással képzelik-e majd el Divacék a jövőt. Ha legalább a pálya egyik oldalán mutat valamit a gárda, és elhagyja azt a káoszt, amit az előző idényben is láthattunk a legtöbbször, akkor egy esetleges gyenge szezon végi eredmény is előremutató lehet, amennyiben mondjuk csak a rutin hiányzik sokszor. Ha marad az ad hoc játék, és egyénileg sem lehet majd fejlődést észlelni senkin, akkor jó esély van rá, hogy nyáron lesz egy újabb váltás a kispadon.  

Tipp: Nyugat 14-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus