Számít-e bármit DeMarcus Cousins érkezése a bajnoknál?

A szezon közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő idényben - elsőként a bajnok Warriors kerül terítékre.

Golden State Warriors

Draft: Jacob Evans III (1/28)

Távozott: Chris Boucher (Raptors, 1 év 1.35 millió), JaVale McGee (Lakers, 1 év 2.4 millió), Pat McCaw (?), David West (?), Zaza Pachulia (Pistons, 1 év 2.4 millió), Nick Young

Érkezett: DeMarcus Cousins (Pelicans, 1 év 5.3 millió), Jonas Jerebko (Jazz, 1 év 2.1 millió), Danuel House (Suns, 1 év 1.6 millió), Marcus Derrickson (nem draftolt, 1 év 0.8 millió), Damion Lee (Hawks, two-way)

Maradt: Steph Curry, Kevin Durant (2 év 61.5 millió), Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala, Shaun Livingston, Quinn Cook, Damian Jones, Kevon Looney (1 év 1.6 millió), Jordan Bell, Pat McCaw (?), David West (?)

Keret:
Curry - Thompson - Durant - Green - Bell
Livingston - McCaw (QO, ?) - Iguodala - Jerebko - Looney
Cook - House (TO) - Evans - Jones - Cousins
Derrickson (TO)
Lee (tw)

A Golden State egyetlen célt tűzhetett ki maga elé a nyár folyamán: a bajnok nem akart gyengülni, és amennyiben lehetősége adódott rá, megpróbálhatott erősíteni.

Két emberről nem tudjuk, hogy hogyan fog dönteni, és talán Pat McCaw lehet az érdekesebb a két érintettből. McCaw a legutóbbi hírek szerint a QO-ért alá fog írni egy évre a Warriorsszal, ez azonban hetek óta nem történt meg, nem tudni, hol áll a dolog. Az ő játéka még akár hiányozhatna is az oaklandieknél, de az előző idény végén Quinn Cook révén megvolt a helyettese, és a gárda első körös draftoltja, Jacob Evans III is be tud ugrani a helyén, még ha utóbbi kérdőjeles is egyelőre, hiszen még csak most kezdi majd meg NBA karrierjét. A tempót diktáló periméteralakzatban azonban ez lehet az egyetlen változás (Nick Young távozását leszámítva, amit valahogy csak túlélnek, a PO-ban 2.6 pontos átlaga volt...), gyakorlatlag az elmúlt évek kerete fut majd ki a pályára idén is.

A palánk alatt jóval nagyobb volt a jövés-menés, hiszen távozott Zaza Pachulia és JaVale McGee is, David Westről pedig még annyit sem tudni, mint McCaw-ról - West saját elmondása szerint még nem döntötte el, hogy folytatja-e karrierjét, és McCaw-éhoz hasonlóan már ez is többhetes hír. Az érkezők névsorát az Achilles-szakadásából felépülni próbáló DeMarcus Cousins és Jonas Jerebko jelentik, de ennyi bőven elég is lehet majd. A rájátszásban ugyanis McGee-nek volt még szerepe, Jordan Bell mellett azonban Kevon Looney is feltűnt a színen, utóbbit sikerült megtartani az off-szezonban, így ha a két fiatal továbbfejlődik, az Jerebko érkezésével együtt simán minimum szinten tarthatja a Warriors palánk alatti részlegét - Bell alapvetően jóval sokoldalúbb, mint akár McGee, akár a rájátszásra a rotációból kiszoruló Pachulia volt, ő már elég is lehet akár mindkét delikvens pótlására.

Cousins teljesen külön eset viszont, és rengeteg homlokegyenest más véleményt is olvashattunk már a témában. Sokak szerint tönkrevágta a ligát, hogy egy újabb sztár érkezett a Golden State-hez, mások szerint gyakorlatilag semmi plusz nem jelent majd Steve Kerr csapatának ilyen vagy olyan okok miatt.

Alapvetően valahol a kettő között helyezkedne el a véleményem. Cousins játéka nem nagyon illik a Warriors jelenlegi rendszerébe. Egyrészt azért, mert nem a legjobb védő, márpedig a Golden State utóbbi éveinek sikereiben kulcsszerepet játszott az, hogy ötös poszton mennyire jó vagy/és hasznos védőik voltak - bár a New Orleans Pelicanstől érkező játékos fejlődött ebben az évek során, közel sem annyira homály, mint még pár éve Sacramentóban, egyáltalán nem tartozik az erősségei közé továbbra sem a védekezés. Amiben segíthet a csapaton, az a pattanózása, ebben dobhatna a bajnokon, a támadójáték azonban megint kérdéses.

A Warriors up-tempo, sokat passzoló játékában nem nagyon látszik Cousins szerepe, ráadásul még jobban széttördelné azt a folyékony labdajáratást, amit már Kevin Durant is megakaszt némileg. Az 5.4 gólpassza miatt van egy tévhit is Cousinsszal kapcsolatban: az, hogy jó passzoló, pedig az első hat idényében mindig több eladott labdája volt, mint asszisztja, azóta is épphogy több gólpasszt oszt ki a csapattársainak, mint amennyi labdát elad az ellenfélnek, és az előző szezonban is volt 5.0 eladott labdája. Sokat passzol, de rengeteg rizikót vállal, ami összességében alig kifizetődő, Kerréknek pedig mindig akkor voltak gondjaik, amikor sok volt az eladott játékszer - Cousins ezen nem segítene.

Azon viszont segíthetne, amikor a Warriors a PO-ban a keményebb védekezések ellen szenved, ekkor ugyanis lenne egy teljesen új dimenziója a csapatnak, ami időtlen idők óta nem volt: egy olyan center, aki meg tudja oldani maga is a helyzetek megteremtését és befejezését. Sokszor lett volna szüksége erre a Golden State-nek az elmúlt években is, hiába lettek háromszor bajnokok négy éven belül, és mivel Steph Curry-ékről továbbra sem nagyon ildomos behúzódni, ezért Cousinsnak minden helye meglenne arra, hogy egy-egyben büntesse a védőjét - ezzel vagy váltásra kényszeríthetné a védelmet, vagy egymaga olyan produkciót nyújthatna, ami meccsnyerő lehet.

A gond az, hogy Cousins egy olyan sérülésből tér vissza, ami szinte mindenkinek derékba törte a pályafutását, és óriási kérdés, hogy ebben a szezonban lesz-e bármikor 100%-os állapota közelében. A Warriors nélküle is lehozza simán az alapszakaszt, és nélküle is lehet újra bajnok a Golden State (sőt...), de ahhoz, hogy ő bármiféle pozitívumot hozzá tudjon tenni a gárdához, lényegében teljesen fel kell épülnie és formába kell lendülnie - ellenkező esetben védekezésben akkora lyuk, hogy teljesen mindegy, mit csinál támadásban, nem tud jól kijönni a Warriors abból, ha ő a pályán van, ennyit számít, ha csak egy kicsit lassabb, mint top formában. Teljes lutri, hogy mikorra épül fel, megtippelhetetlen, hogy a PO előtt formába tudják-e hozni vagy sem (valamikor december-január környékén kezdheti el talán a szezont a jelenlegi hírek alapján), de ez egy elég nagy kérdőjelet tesz amellé, hogy Cousins milyen fit lesz ebbe az állományba és játékba.

Összességében nézve túl sok változás nem várható a Golden State-től, a játék ugyanaz lesz, mint eddig, a főszereplők ugyanazok lesznek, mint eddig, aztán Cousins vagy felépül teljesen vagy nem - semmiféle kockázat nincs vele, egy évre kevés pénzért érkezett, ráadásul komoly elvárásai nem lehetnek a csapattal szemben, itt most neki kell bizonyítania, hogy vissza tud térni. Miután a nyári tervet sikerült megoldani, nem gyengült az állomány (míg a riválisoknál ez egyáltalán nem ennyire egyértelmű), így a Warriors továbbra is a bajnoki cím legfőbb esélyese Cousinstól függetlenül - természetesen egy komolyabb sérüléshullám keresztbe tehet a gárdának, ahogy ez az NBA összes csapatáról elmondható.

Tipp: Nyugat 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus