FA-piac: kik keltek el az 1. nap után?

A nagy nevek közül egyelőre csak Jalen Brunson váltott, a többség hosszabbított eddigi állomáshelyén. 

A moratórium miatt több játékos szerződése még nem hivatalos, de a források alapján 100%-osnak tekinthető a kontraktusuk. 

Bradley Beal (Wizards): 5 év, 251 millió. Már a piac nyitása előtt olyan hírek érkeztek, hogy a Wizards klasszisa marad a fővárosban, nem is történt meglepetés. 

Jalen Brunson (Knicks): 4 év, 104 millió. Brunson előbb kapott egy ajánlatot a Dallastól (5 év, 106 millió), majd gyakorlatilag ugyanezt megkapta a Knickstől, csak éppen 4 évre, ráadásul az utolsó éve játékosopciós - a New Yorknál együtt dolgozhat édesapjával, Rick Brunsonnal. 

Anfernee Simons (Trail Blazers): 4 év, 100 millió. A kiváló, fiatal hátvéd hosszabbítása gyakorlatilag CJ McCollum elcserélése óta biztosnak volt tekinthető, hamar meg is egyeztek a felek. 

Luguentz Dort (Thunder): 5 év, 87.5 millió. Az OKC nem hívta le Dort előző szerződésének utolsó, minimális pénzt garantáló évét, hanem jutányos áron hosszú távra lekötötte a kiváló védőjátékost. 

Bobby Portis (Bucks): 4 év, 48.6 millió. Portis kilépett szerződése utolsó évéből, és bár érkeztek hírek, hogy több csapat szívesen látná, nem igazán volt kérdés, hogy a közönségkedvenc magasember marad Milwaukee-ban, ha tisztességes pénzt ajánlanak neki. 

Marvin Bagley III (Pistons): 3 év, 37 millió. A Detroit és Bagley kölcsönösen meg volt elégedve a közös fél évével - a Pistons nem vállalta túl magát, de pont olyan ajánlatot adott, ami a játékos számára is elfogadható és ösztönző. 

Chris Boucher (Raptors): 3 év, 35.25 millió. A folyamatosan fejlődő magasember is megkapta a tisztességes és egyben tovább ösztönző, közepesen hosszú kontraktusát. 

PJ Tucker (76ers): 3 év, 33 millió. Tuckert nagon meg akarta tartani a Heat, de Daryl Morey és James Harden megoldotta, hogy szép pénzt kapjon a veterán védőspecialista. Tucker a Houstonnal és a Miamival főcsoportdöntőzött, a Bucksszal bajnokságot nyert, hasonló sikerekben bíznak a Sixersnél is. 

Tyus Jones (Grizzlies): 2 év, 30 millió. A Memphis a drafton húzott egy biztosíték-irányítót, Kennedy Chandlert, aki még később kellhet is, de egyelőre a liga egyik legmegbízhatóbb irányítója marad a Maciknál. 

Gary Payton II (Trail Blazers): 3 év, 28 millió dollár. Az idén berobbanó GP2 a liga egyik legjobb periméter-védőjévé avanzsált, nem nagyon volt kérdés, hogy az idén 170 milliós luxusadót kicsengető Warriors őt azért már nem tudja megtartani. Megjegyzés: a Blazers szépen csendben brutális backcourtöt épít Lillarddel, Simonsszal, GP2-val, Josh Harttal (és ha marad, akkor az 1/7-es Shaedon Sharpe-pal). 

Jae’Sean Tate (Rockets): 3 év, 22.1 millió. A Rockets kicsiben ugyanazt csinálta, mint a Thunder Dorttal, egy minimum-szerződésen lévő, de bizonyított védőspecialistát kötött le hosszabb időre, az ár egyébként nagyon jutányos. 

Nicolas Batum (Clippers): 2 év, 22 millió. Batumot is sok mindenkivel hírbe hozták, de a Portis-dealhez hasonlóan a LAC is értékelte veterán játékosa hűségét és hogy eddig kis pénzért nyújtott sokat. 

Mohamed Bamba (Magic): 2 év, 21 millió. Némi meglepetésre az Orlando visszaigazolta az eddig eléggé besülő centert, gyakorlatilag ad neki még egy-két évet, hátha a lassan újjáépülő csapatban kijön belőle valami nagy dolog. 

JaVale McGee (Mavericks): 3 év, 20.1 millió. McGee remek kapcsolatot ápol Jason Kiddékkel még a 2020-as bajnoki cím kapcsán, így nem volt nehéz meggyőzni - taktikailag amúgy telitalálat a szerződtetése támadó- és védőoldalon is, simán kezdő is lehet, ennyi pénzért ajándék. 

Nic Claxton (Nets): 2 év, 20 millió. A Brooklyn az Irving-Durant saga árnyékában gyorsan megegyezett egy rövidtávú szerződésben a fiatal magasemberrel. 

Malik Monk (Kings): 2 év, 19 millió. Az idei Lakers szinte egyetlen üde színfoltja volt a hátvéd, amit gyorsan dollárokra is váltott - a Sacto örülhet, hogy viszonylag olcsón (a mérce: Buddy Hield...) szerzett egy padscorert. 

Kyle Anderson (Timberwolves): 2 év, 18 millió. A Grizzlies az elmúlt draftokon halomra igazolta azokat a fiatalokat, akik Anderson játékidejét zabál(hat)ják fel, így Slow Mo maradására nem is volt sok esély - a Minny egy rutinos, minden hájjal megkent mindenest szerzett. 

Isaiah Hartenstein (Knicks): 2 év, 16.7 millió. Mitchell Robinson hosszabbítása után gyorsan megszerezték a cseréjét is - Hartenstein remek évet rakott össze a Clippersnél, sok kérője akadt, Brunson megszerzése mellett Leon Rose ezt az igazolást is személyes sikerként élheti meg. 

Delon Wright (Wizards): 2 év, 16 millió. A megbízható kombóhátvéd nem túl drágán mélyítheti a fővárosi backcourt rotációt. 

Patty Mills (Nets): 2 év, 14.5 millió. Pénzügyi jellegű újraszerződés volt ez, hiszen a pár nappal korábban egy kicsit alacsonyabb opcióról mondott le az ausztrál veterán - egyelőre mondjuk kérdéses, hogy a cserekérelmek fényében mi lesz a sorsa. 

Ricky Rubio (Cavaliers): 3 év, 18.4 millió. A cikk írása közben egyezett meg a spanyol irányító a Clevelanddel - a 2021-22-es évadban remekül működött a kapcsolat, de Rubio térdsérülése miatt elváltak útjaik. Decemberben szakadt el az ACL-je, valószínűleg 1 évet kell kihagynia, így a szezon második felében már ismét komoly segítségére lehet a Cavsnek - mivel a Pacers nem vásárolta ki, hanem leketyegett a szerződése, ezért nem kellett kivárnia az egy évet, hogy visszatérhessen korábbi csapatához. 

Victor Oladipo (Heat): 1 év, 11 millió. A veterán hátvéd kapott még egy évet, hogy még jobban formába lendüljön. Ha bejön, nagyon bejön, ha nem, akkor sem kötötte le magát hosszútávra a Miami - a csapatnál voltak a Bird-jogai, ami megkönnyítette a megállapodást. 

Amir Coffey (Clippers): 3 év, 11 millió. A Clippersnél 2019 óta lépésről lépésre építkező wing megugrotta a következő lépcsőfokot, újabb fontos rotációjátékost kötött le a LAC, akit bármikor be lehet dobni PG vagy Leonard sérülése/pihentetése esetén. 

Dewayne Dedmon (Heat): 2 év, 9 millió. A Miami a cserecenterét is visszaigazolta - nem fizették túl, és várhatóan a bi-annual kivétellel kötötték le a sapka felett. 

Danuel House (Sixers): 2 év, 8.42 millió. A Philly szerzett egy ideális kinti célpontot, aki szét tudja húzni a pályát, ráadásul olcsón. 

Andre Drummond (Bulls): 2 év, 6.6 millió. Valamivel a minimum felett szerezték meg Drummondot, ennyi pénzért nem túl nagy kockázat cserecenternek. 

Joe Ingles (Bucks): 1 év, 6.48 millió. Valószínűleg az luxusadós MLE-ből igazolta le a Bucks a sérülésből lábadozó ausztrál veteránt - ha valamikor 2023 elejére teljesen felépül az ACL-szakadásából, akkor a playoffban komoly mélységet adhat a csapatnak. 

Lonnie Walker (Lakers): 1 év, 6.48 millió. A Lakers a Spurs által elengedett dobóhávédnek ad egy esélyt, hogy megmutassa, mit tud - ha a triplázását rendbe teszik, akkor jó döntés lesz. 

Kevin Knox (Pistons): 2 év, 6 millió. A Detroit szeret esélyt adni máshol leírt játékosoknak (lásd Bagley), low risk high reward húzás ez Troy Weavertől - Knox nagyjából az utolsó esélyt kapta meg a ligában, ami ösztönzőleg hathat rá. 

Jevon Carter (Bucks): 2 év, 4.6 millió. Jutányos áron tartotta meg megbízható, második-harmadik számú irányítóját a tavalyi bajnok. 

Wesley Matthews (Bucks): 1 év minimum. Jutányos áron tartotta meg megbízható, bár időnként már lassuló 3-D specialistáját a Milwaukee. 

Damian Jones, Juan Toscano-Anderson, Troy Brown (Lakers): 1 év, minimum. A center egy évvel ezelőtt már játszott a Lakersben, nem ismeretlent vesznek, Troy Brownnak akadtak jó meccsei a Bullsban, JTA pedig több lehetőséget kaphat a Lakersben, mint a Warriorsnál. 

DeAndre Jordan, Davon Reed (Nuggets): 1 év minimum ill. 2 év minimum. DAJ egyéves minimumával semmit nem kockáztat a Denver, míg a kiváló csuklójú hátvéd a 2021-22-es évadban bizonyított a csapatnál, jöhet a következő szint. 

Trevelin Queen (Sixers): egy év minimum. A 25 éves kombóhátvéd főként remek triplázásával tűnt ki a Houstonból, ugyanezért vitték Philly-be is.

Anthony Gill (Wizards): két év minimum. Az alulméretezett erőcsatár mindkét profiévét a Washingtonnál töltötte, nem meglepetés az újraigazolása. 

Mike Muscala (Thunder): 1 év minimum. A Thunder a piacnyitás előtti napokban nem hívta le 3.5 milliós opcióját, de aztán minimumért visszavitte a veterán kiegészítő magasembert, elsősorban mentornak. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus