Forgatókönyvek az alapszakasz utolsó két napjára - a draft-lottery

Két nappal az alapszakasz vége előtt végignézzük azt is, hogy az alsóházban mi a helyzet, kik milyen esélyekkel indulnak a lottery előtt.

Az alapszakasz utolsó két napja előtt már több minden eldőlt az "alsóházban", de lássuk a részleteket.

Annyi biztos, hogy a New York Knicks (16-64) a ligautolsó, a Cleveland Cavaliers (19-62) és a Phoenix Suns (19-62) pedig hátulról a második és a harmadik helyen végeznek majd - egyelőre nem eldöntött, hogy milyen sorrendben.

Idén változtak a draft lottery szabályai, esélyei az alábbiak szerint:

Az tehát biztos, hogy a Knicks-Cavs-Suns hármasnak ugyanannyi esélye lesz az 1/1-re (pontosan 14%), illetve a Top4 összes helyére. Az, hogy ki hanyadik, ennél a három csapatnál csak az ötödik-hatodik-hetedik helyre meglévő esélyeket befolyásolja: a Knicks egészen biztosan nem csúszhat hátrébb az ötödik pozíciónál, hiszen idén négy együttest sorsolnak majd ki (az eddigi három helyett), így ha egyik sem a Knicks lesz, az ötödik hely akkor is garantált a New York számára.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha a Cavs és a Suns azonos mérleggel végeznek, akkor nem az egymás elleni mérleg vagy bármely alapszakaszmutató számít majd, hanem lesz egy külön sorsolás (szintén a lottery idején, közvetlenül előtte), ahol eldöntik, hogy melyik együttes lesz a második és melyik a harmadik (illetve az összes hasonló ütközést, ahol kettő vagy több csapat azonos mérleggel végez).

Ez két dologgal jár.

Egyrészt azzal, hogy az esélyeket összeadják, majd megfelezik, és ha nem kerek a szám, a több labdát a sorsolás nyertese kapja - ez a Cavs és a Suns esetében semmit nem számít, ugyanúgy 14% esélye marad mindkét együttesnek (140-140 labda az 1000-ből), de ha mondjuk a 6-7. helyen lesz holtverseny, akkor a két helyezés összesen 165 labdájából 83-at az kap, aki megnyeri ezt a sorsolást, 82-t pedig az, aki elveszíti. A másik következmény az, hogy ha egyik gárdát sem sorsolják be a Top4-be, akkor az az együttes húz majd előrébb a drafton, aki ezt a tie-breaker sorsolást nyerte.

A lottery negyedik már egészen biztosan a Chicago Bulls lesz (22-58), amelynek alig valamivel lesz kevesebb az esélye az 1/1-re, mint a top3-nak (12.5%), míg az ötödik az Atlanta Hawks (29-52), amely 10.5%-os sansszal vág neki majd a lottóhúzásnak az első draftpickért... és vélhetően Zion Williamsonért.

A 6. és a 9. hely között van egy elég szép tumultus, amiben várhatóan több sorsolás is lesz majd, hiszen egyelőre ugyanannyi győzelme van a Washington Wizardsnak (32-49), a Dallas Mavericksnek (32-48) és a Memphis Grizzliesnek is (32-48) - a hátulról kilencedik New Orleans Pelicansnek (33-48) már "szerencsére" is szüksége lesz ahhoz, hogy beleszóljon az előtte lévő pozíciókba, mivel egy győzelemmel többel rendelkezik a többieknél.

Emögött a "brancs" mögött a Minnesota Timberwolves saját kezében a sorsa és a 10. hely a lottery-n (36-44), a Los Angeles Lakersnek pedig attól nem nagyon kell tartania, hogy lejjebb esik a 11. helynél (37-44), mivel az előtte álló két gárda, a Miami Heat (38-42) és a Charlotte Hornets (38-42) még a PO-ért küzdenek keleten. Ez viheti egyébként jobb helyre a jelenleg 14. helyen álló Sacramento Kingst is (39-42).

A lottery-re május 14-én kerül sor.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus