Forró Kézzel: Beszédes számok CP3 hatásáról és a Clippers gondjáról

Lonzo Ball éppen rendbe szedi a dobásait - Evan Fournier szerződésért játszik? - Randleletlenül halad(t) a Knicks - mi a helyzet Minnesotában? - nem Clint Capela játékába bukott bele Lloyd Pierce - Josh Jackson mégis komolyan gondolja ezt az NBA-dolgot? - ha clutch szituáció, akkor Hornets! - James Harden éppen saját magát ismétli.

Ismét összeszedtünk néhány érdekességet, ami az utóbbi egy hétben megütötte a szemünket:

Evan Fournier szerződésért játszik?

Fourniert az idény elején sérülések hátráltatták, és az első néhány meccsen el is maradt az előző idényben mutatott formájától, visszatérése után viszont már emlékeztetett a tavalyi önmagára, majd egy újabb rövid kihagyást követően még jobb teljesítménnyel rukkolt elő. Jelenleg ott tart, hogy hozza a tavaly felállított 18,5 pontos karriercsúcsát, miközben sosem harcolt ki annyi büntetőt (5), mint idén, ahogyan sosem adott annyi gólpasszt (3,8) sem, mint ebben a szezonban. Egyszerre játszik agresszíven, és mégis önzetlenül, és legjobb tudása szerint igyekszik feledtetni, hogy ezer sebből vérzik a Magic, amiből csak az egyik, hogy Fultz kidőlésével elvesztették a kezdő irányítójukat. Az utolsó 7 meccsén igazán jó formát mutat, 20 pontos átlagába belefér 3 bedobott tripla 40,4%-kal, és emellett 4,3 lepattanót, valamint 4 gólpasszt is hozzátett ebben az időszakban.

Felmerül a kérdés, hogy mennyiben a természetes fejlődés jele a több kiharcolt büntető és a több gólpassz, illetve a mostanában picikét felfelé elmozduló pontátlaga, mert Fournier a szerződése utolsó évében jár. 28 évesen várhatóan az utolsó nagyobb szerződését kötheti meg, mert 4 év múlva már nem valószínű, hogy hosszú és jövedelmező megállapodást fog még kapni, és mindig gyanús, ha valaki a szerződése lejárta előtt javul fel. A francia esetében ugyanakkor közel sem biztos, hogy ez van a háttérben, sokkal inkább az, hogy a Magicnél sok a hiányzó, és ezért neki is feljebb kellett lépnie, és ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt 5 évben is mindig 15 pont felett átlagolt, és tette ezt többnyire jó triplázással, vagyis semmi sem indokolja, hogy ne tudná ugyanezt hozni azt követően is, hogy aláírja a következő szerződését a nyáron. Az izgalmasabb kérdés az lehet, hogy hol teszi ezt meg, mert a Magic évek óta stagnál, és adódhat úgy, hogy az ambíciói máshová vezetik őt.

 

Josh Jackson mégis komolyan gondolja ezt az NBA-dolgot?

Már az idény elején is örömteli fejlemény volt, hogy Josh Jackson egészen jól mozgott a Pistonsban, majd egy aprócska sérülés kicsit visszavett a lendületéből, de az elmúlt bő egy hónapban jobb, mint valaha. A büntetőzése még mindig nem az igazi, de legalább karcolja a 70%-ot, ahogyan a triplája sem a legbiztosabb, de jobb napjain beesik néhány kinti dobása is. Előre játékban továbbra is a legnagyobb erőssége a gyűrű támadása, meccsenként 4,1 dobást vállal a festék védett területén belülről, és ezeknek a 64,1%-a célba is ér. Az előző 15 meccsén 16,9 pontot, 6 lepattanót és 2,1 gólpasszt átlagol, és az összhatékonysága sem vészes, legalábbis erről árulkodik az 55,2%-os True Shooting mutatója.

Jackson esetében mégsem a támadás az igazán érdekes, hanem a védekezés, mert abban szintkülönbség mutatkozik a Pistons játékában. Vele a pályán 797 perc alatt 104,8-es Defensive Ratinget tudnak felmutatni, míg abban a 865 percben, amikor nincs fent, 115,7-et hoz. A teljes képet árnyalja némileg, hogy a támadójáték 108,3-es mutatóról 104-re esik vele vissza, de ez így is óriási kifejtett hatást jelent. A fejlettebb statisztikai mutatók közül a RAPTOR +1,7-es értéket jelez nála védekezésben, amivel az 57. helyet foglalja el a ligában, míg a LEBRON index csak a 168. helyre teszi őt, de az alapján is pozitív értéket képvisel védekezésben, +0,23-as mutatót társítanak a neve mellé.

 

Mi a helyzet Minnesotában?

Elsőként a Timberwolves váltott edzőt a szezon során, ami valahol indokoltnak tűnt, mert nyugat végén állnak. Ryan Saunders mentségére el lehet mondani, hogy a csapat két All-Star játékosa, Towns és Russell mindössze 4 meccsen játszott együtt a szezon során, közte az idény első 2 találkozóján, amiket egyaránt megnyertek. Azóta előbb Towns, majd Russell, majd megint Towns, majd megint Russell dőlt ki, így pedig nem könnyű köréjük csapatot építeni. KAT a visszatérése óta egyre jobban mozog, 11 találkozón 22,5 pontot, 10 lepattanót és 3,9 gólpasszt átlagol, bár utóbbit megdobja egy 11 gólpasszos este, amit az új edző, Chris Finch bemutatkozásakor ért el.

4 meccsből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de azt azért érdemes megjegyezni, hogy Saunders alatt átlagosan 34,6 triplát vállaltak meccsenként, míg Finch irányítása mellett 40,5-et. Mégsem lenne meglepő, ha ezt tartanák a továbbiakban is, mert Finch attól a Raptorstól érkezett, akik a 4. legtöbb hármast (40,2) emelik rá a szezon során, korábban pedig éveket töltött el annál a Rocketsnél, akik már hagyományosan sok kinti dobásba állnak bele.

Fájó fejlemény ugyanakkor számukra, hogy Russell továbbra is maródi, és most az a Malik Beasley is kiesett eltiltás miatt, aki az elmúlt időszakban kiválóan teljesített, illetve akinek nagy szerepe lehet ebben az eddiginél is több triplára épülő játékban. Beasley a szezon során 8,7 kísérletből 40,6%-kal dobja a triplát, és az eltiltása előtti hetekben ettől is jobb volt, az utolsó 13 meccsén 10,3 kísérletének 44,8%-a célt ért. Februárban 60 bedobott triplája volt, aminél többet egyedül Steph Curry tudott. Más kérdés, hogy ez az extra is csak egy 2-11-es mérleghez volt elegendő ebben az időszakban, ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy ezeken a meccseken egyszer volt 8 pontnál nagyobb a különbség. Mióta nincs Beasley, egy 16 és egy 19 pontos zakót gyűjtött be a Minny.

 

Randleletlenül megy tovább a Knicks

Rég látott magasságokban jár a Knicks, és a 2012/13-as idény óta először van pozitív mérlegük 35 meccs után. A szezon során ritkán fordult elő, hogy ne legyen legalább egy hiányzójuk, az elmúlt meccsek Mitchell Robinsont kellett nélkülözniük, de a kezdőbe kerülő Nerlens Noel nagyszerűen pótolja őt, és az utolsó 8 meccsén 8 pontot, 7,3 lepattanót, 1,1 labdaszerzést és 2,1 blokkot átlagol, ami egészen egybevág Robinson 8,4 pontos, 8,4 lepattanós, 1,2 labdaszerzéses, 1,5 blokkos átlagaival. Az utolsó 3 meccsről Elfrid Payton is hiányzott, de a helyén előlépett Derrick Rose, RJ Barrett is feljebb kapcsolt, és még Frank Ntilikina is újra megjelent a rotációban, tökéletesen megvalósul az az elv, hogy a kieső játékos helyére a sorban következőnek fel kell lépnie.

A csapat sztárja, és egyben All-Starja mégis Julius Randle, aki a kiváló idénykezdés után sem lassított le. Eddig mind a 35 meccsen bevethető volt, ami rajta kívül egyedül RJ Barrett esetében elmondható a Knicksnél, és 36,7 perces átlagánál csak James Harden kap nagyobb terhelést, de ő meg 5 meccsel levesebb játszott, 1285 játékpercével Randle vezeti a ligát. 23,4 pontos, 10,9 lepattanós, 5,5 gólpasszos átlagai önmagukért beszélnek, és ekkora terhelés mellett a 3,3 eladott labda sem olyan sok. Az elmúlt 15 meccsén még egy lapáttal rátett támadásban, ugyanis olyan eszeveszett triplázásba kezdett, hogy azt nagyon sokan megirigyelnék. Az elmúlt 15 meccsén 5,7 kinti dobásba állt bele, és ezeknek a 48,2%-a célba is ért, és ennek köszönhetően a pontátlaga is felment 25,1-re ebben az időszakban.

* ez a szösszenet még a ma hajnali, Spurs elleni bukta előtt született...

 

Lonzo Ball éppen rendbe szedi a dobásait

A 2017-es draft 1/2-ese két lakerses szezonjában (joggal) volt élcelődések céltáblája, hiszen újoncként a 30.5%-os triplázás és 45% körüli büntetőzés nagyon gyenge. Bár másodévesként picit javultak a hármasai, a büntetőzése szépen lassan megközelítette a 40%-ot, ami egy hátvédtől szánalmas kategória. Tavaly a csonkaszezonban már mutatkozott némi fejlődés (37.5% tripláról, 56.6% büntetőből), de ekkor a kétpontosokat dobálta nagyon gyatrán. 

Na most ehhez képest Ball idén közel 40%-kal triplázik, 49% körül dobálja a ketteseket, és bődületesen nagyot javult a vonalról, 77% körül dobálja be a büntetőket – mindez 57-es TS%-et jelent, ami messze karrierje legjobbja. Ami még kiemelendő, hogy 12 mezőnykísérletének kétharmada hárompontos, amikből 3.1-et be is vág, ezek már szabad szemmel is jól látható számok – és a duplái is szinte kivétel nélkül ziccerek, zsákolások, mutatóba vállal középtávolit, vagyis korszerű a játéka.

Így áll össze a közel 15 pontos karriercsúcs, és bár gólpasszokban és lepattanókban „carrier-low” számokat hoz, de messze most tűnik a legkomplettebb játékosnak három és fél profi évében. Ballnak nyáron lejár az újoncszerződése, maxot valószínűleg nem fog kapni (bár Rich Paulnál sose lehet tudni), ám egy tisztességes új megállapodást ezzel a játékkal már köthet – akár New Orleansban is, mert kezd elég jól idomulni a játéka a Zion-Ingram duóhoz.

 

Nem Clint Capela játékába bukott bele Lloyd Pierce

A Hawks tegnap menesztette vezetőedzőjét, mivel indoklásuk szerint nem jöttek az eredmények. Ha csak a tabellát nézzük, jogos az indulat. Ha azt nézzük, hogy az erősítésnek, „veteran presence”-nek szánt játékosok közül Dunn és Bogdanovic szinte nem játszott, Gallinari és Rondo is elég sokat hiányzott, akár azért árnyalt a kép.

Kérdés, mennyire volt tervezett a váltás, mert a Pacerst többször playoffba vezető (ez most "a" szempont Atlantában) Nate McMillant leigazolták pár hónapja. Így utólag erős „biztosíték” szaga volt ennek a húzásnak: ha nem működik a csapat, akkor azonnal elő lehet kapni a rendszert addig már megismerő, rutinos szakvezetőt.

Clint Capela is új embernek számít, hiszen tavaly igazolták le, de idén mutatkozhatott be a csapatban - brutálisan. Gonoszkodhatnánk, hogy Atlantában nyugodtan alkothat védekezésben, a társak nem zavarják, de ne vicceljük el. Capela ugyanis 14.1 lepattanóval ligaelső, de itt a hatékonyság az igazán érdekes: a lehetséges védőpattanók majdnem 34%-át (ligaharmadik), míg a támadópattanók 18%-át (ligaelső) begyűjti. Emellett kioszt 2.3 blokkot (szintén ligaharmadik).

PER-ben (összhatékonysági mutató) Top15-ös a ligában, amivel Anthony Davis és Nikola Vucsevics szintén van – emlékeztetőül, mindketten (picit határeset) All-Starok idén. Mezőnyből majdnem 60%-kal céloz (csak kétpontost vállal), 55%-os büntetőzése ugyan nem jó, de még így is karrierátlag feletti.

Még nagyon friss az edzőváltás, de az szinte biztos, hogy a védekezéshez nagyon értő McMillannel jól ki fog jönni a svájci center. Az idei teljesítményében valószínűleg már így is vastagon benne van a mester keze – érdekes lesz megfigyelni, hogy ha a csapatvédekezésre (várhatóan) nagyobb hangsúly kerül, akkor ez hogyan befolyásolja Capela mostani elit számait. 

 

Beszédes statisztika Chris Paul hatásáról

A Suns veterán irányítóját mi is éltettük nemrég ebben a rovatban, nem tesszük meg megint, de a ligamásodik (!) helyre fellépés alkalmából íme egy számsor arról, hogy mi történik egy csapattal, ha leigazolja CP3-t.

Hornets szezonja CP3 előtt: 22%-os győzelem-vereség mutató
Hornets szezonja CP3 érkezésével: 46,3%-os győzelem-vereség mutató

Clippers szezonja CP3 előtt: 39%-os győzelem-vereség mutató
Clippers szezonja CP3 érkezésével: 60,6%-os győzelem-vereség mutató

Rockets szezonja CP3 előtt: 67,1%-os győzelem-vereség mutató
Rockets  szezonja CP3 érkezésével: 79,3%-os győzelem-vereség mutató

Thunder szezonja CP3 előtt (Westbrookkal és George-dzsal, nagy reményekkel): 59,8%-os győzelem-vereség mutató
Thunder szezonja CP3 érkezésével (tankolást várva, kiürülve): 61,1%-os győzelem-vereség mutató

Suns szezonja CP3 előtt: 46,6%-os győzelem-vereség mutató
Suns  szezonja CP3 érkezésével: 67,7%-os győzelem-vereség mutató

 

James Harden saját magát ismétli

Az NBA történetében most fordulhat elő másodszor, hogy egy játékos 25 pontot és 10 gólpasszt átlagoljon legalább 60%-os TS-sel.

Az eddigi egyetlen ilyet James Harden csinálta meg 2016-2017-ben. Most ismét ő átlagol ennyit.

 

Ha clutch végjáték, akkor Hornets és semmiképp sem Clippers

A Charlotte Hornets eddig ebben a szezonban "egész jól" teljesít clutch helyzetben:

ilyen szituációkban vezetik a ligát offensive ratingben, net ratingben, mezőnyszázalékban, triplaszázalékban, eFG%-ban és TS%-ban is. Nem mellesleg clutch helyzetben száz támadásra vetítve 53 ponttal verték meg ellenfeleiket, több mint kétszer annyival, mint a vonatkozó lista második helyezettje.

Ezzel szemben nézzük meg, hogy a Clippers hogyan teljesít clutch szituációkban:

ligautolsó defensive ratingben, net ratingben, gólpasszokban, utolsó előtti mezőnyszázalékban, 28. lepattanózásban, 27. engedett mezőnyszázalékban és 20. győzelmi mutatóban. Oké.

Plusz adalék, hogy Paul George az utóbbi két negyedik negyedben összesen hét pontot szerzett 3/19-es mezőnymutatóval és 1/11 triplával. Az egész szezont tekintve mindössze 25%-kal dob clutch helyzetben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus