Forró Kézzel: Ennyit jelent, ha Lillard keze nem forró

Bajban van a Portland és egyértelmű, hogy miért - milyen a Bulls-Vucsevics házasság? - összeáll a Timberwolves? - mi történt Pöltl büntetőzésével? - Miles Bridges él a lehetőséggel - érdekességek, amelyekre felfigyeltünk az utóbbi időben.

Ennyit jelent Lillard formája

Ma hajnalban mindössze a 4. meccsét nyerte a Blazers április 6-a óta, miközben 9 alkalommal is vesztesen hagyhatták el a pályát. Ebben az időszakban Lillard 3 meccset is kihagyott sérülés miatt, de az azt megelőző pár meccsen, illetve a visszatérése óta lejátszott találkozókon sem az igazi. Azon a 10 meccsen, amin pályára tudott lépni, 21,9 pontot átlagol, miközben 36%-kal céloz a mezőnyből, illetve 32,6%-kal dobja a triplát. Ez nagyon elmarad attól, amit az első 47 meccsén hozni tudott, amikor 29,6 pontot jegyzett, 44,8%-kal dobott mezőnyből, és 38,2%-kal triplából. 7,7 gólpasszos átlaga is visszaesett 6,1-re az elmúlt meccseken.

A Blazers védekezése eddig is katasztrofális volt, és ebben most sincs nagy változás, sőt, április 6-a óta csak az 6. legrosszabb a mezőnyben a hátsó alakzatuk, miközben összességében csak a Kings rosszabb náluk. Lillard gyengébb időszaka viszont egyértelműen meglátszik a támadójátékuk minőségén, korábban 116,3-es Offensive ratinggel a 6. helyet foglalták el a ligában, míg az elmúlt bő 3 hétben csak a 10. pozícióra jók a 114,7-es mutatójukkal. Persze nem lehet mindent egyetlen játékos nyakába varrni, a csapatszintű triplázásuk is visszaesett, amiben CJ McCollum keze is vastagon benne van, az ő 40,9%-os mutatója 36,2%-ra esett vissza, míg Norman Powell azóta, hogy az első 5 meccsén 45,8%-kal kezdett, 28,2%-kal riogat az elmúlt 12 találkozóján. Carmelo Anthony kicsit ellentétes utat jár be, ő korábban 38,2%-kal tüzelt kintről, míg mostanság 45,7%-kal, de ez nem tűnik jó váltásnak, hogy hárman sokkal rosszabbul dobnak, és helyettük csak egy valaki céloz pontosabban, mint korábban.

Az elmúlt 2 meccsét már megnyerte a Blazers, úgyhogy pislákol már a fény az alagút végén, de hosszabb távon szükségük lesz arra, hogy Lillard visszataláljon a korábbi formájához, ahogyan arra is, hogy McCollum és Powell tripláira is lehessen számítani.

 

Összeáll a Timberwolves?

Április 5-én visszatért D’Angelo Russell, és ennek köszönhetően most először tölthet érdemi időt a pályán úgy, hogy Karl-Anthony Towns is ott van mellette. Mióta ismét játszik Russell, 7-6-ra áll a Timberwolves, és a 6 vereségből 2 olyankor jött, amikor Towns nem játszott. Az All-Star irányító hiányzásának volt egy jelentős hozománya, Anthony Edwards sokkal nagyobb lehetőséget kapott, mint az idény elején, amivel olyan szinten élni tudott, hogy nem lehetett őt visszatenni a padra. Ennek a vége az lett, hogy Russell kezdett el jönni a padról, míg az ő helyén a védekezésben és játékszervezésben jobb Rubio maradt a kezdőben, akinek megvan az a jó tulajdonsága is, hogy csapattársával ellentétben nem igényel túl sok dobást.

Russell egyelőre jól száll be a padról, 19,6 pontját 61,2%-os True Shooting mutatóval szerzi, és 7,2 kísérletből 41,9%-kal dobja a triplát is, de vele -6,2-es NET ratinget hoz a csapata, míg nélküle 0-st. Nagyobb gond talán, hogy amikor Rubio pályán van, -10,3-es értéket tudnak felmutatni április 5-e óta, míg amikor a spanyol irányító ül, 3,5-est. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jobban működne a Russell-Edwards-Towns trió, mint a Rubio-Edwards-Towns hármas, előbbi 138 perc alatt -4,9-es NET ratinget hoz, utóbbi 230 perc alatt -4,6-est. A csapat sikerének titka abban van, hogy mindkét trió csak akkor működik valamennyire, amikor Josh Okogie és Jaden McDaniels van mellettük, utóbbi játékos viszont csak ebben a két ötösben tűnik pályán tarthatónak mostanság. Az azért egészen biztatónak hangzik, hogy a Russell-Edwards-Okogie-McDaniels-Towns ötös 11,6-es NET ratinget tud, még úgy is, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindössze 51 percet töltöttek a pályán ebben a formában. Amikor Russell helyett Rubio van, már -1,6 ez a mutató, de még ez is a jobb ötösök közé tartozik a Wolvesnál.

 

Mi történt Pöltl büntetőzésével?

Jakob Pöltl sosem számított jó büntetőzőnek, a legjobb évében is csak 59,4%-kal dobott, míg ebben a szezonban minden korábbinál gyengébben célzott a vonalról, március 31-ig bezárólag 38%-kal. Noha csak 1,8 kísérlete akadt meccsenként, de mindig benne volt a levegőben, hogy az ellenfelek elkezdik őt szándékosan faultolni, bár ehhez a fegyverhez egyedül a Bulls nyúlt március 27-én, és akkor is belefért, hogy csak 4/10-et dobjon be, mert a Spurs nyert. Áprilisra mintha kicserélték volna őt, meccsenként 2,1 büntetőt dobhat, amiknek a 77,4%-át értékesíti. A Pistons ellen április 22-én karriercsúcsot jelentő 5 bedobott büntetővel zárt, és ehhez csak 6 kísérletre volt szüksége.

 

Milyen a Bulls-Vucsevics házasság?

A cserehatáridő lejárta előtt robbantott a Bulls, és egy Wendell Carter Jr. köré épülő csomagért megszerezték Nikola Vucsevicset Orlandóból. Az ő érkezésétől azt lehetett várni, hogy a Bulls megindul felfelé, ehhez képest a montenegrói center első 11 meccsén 3-8-as mérleget hoztak, és elkezdtek távolodni a play-in helyektől. A zuhanás meglepő módon azt követően állt meg, hogy LaVine sérülés miatt kiesett, és azóta 4-4-re állnak. Vucsevics azóta mintha kicsit kényelmesebben érezné magát, bár ez a pontátlagán csak marginálisan látszódik, 22,5-ről (59,5%-os TS) 22,8-re (60,7%-os TS) emelte az elmúlt 8 meccsen. A javulása inkább az apró dolgokban látszik, a kezdeti 9,8 lepattanós átlagából 11,8 lett, míg a 3,3 gólpasszából 4. Ezek sem eget rengető különbségek, de minden javulás örvendetes.

A statisztikák tehát megvannak, de a Bulls összességében mégsem az igazi, erre utal az is, hogy vele a pályán az elmúlt bő egy hónapban 614 perc alatt 116,1-es Defensive ratinget tudnak (-6,6-es NET rating), míg amikor ül, olyankor 298 perc alatt 106,3-est (1,5-es NET rating). Az is aggasztó lehet, hogy amíg játszott LaVine, az alábbiak szerint változott a Bulls teljesítménye:

LaVine és Vucsevics is pályán van: 245 perc alatt -12,3-es NET rating

Csak Vucsevics van pályán: 106 perc alatt -11,8-es NET rating

Csak LaVine van a pályán: 104 perc alatt 20-as NET rating

Egyikük sincs pályán: 72 perc alatt -12-es NET rating

 

Miles Bridges él a lehetőséggel

Sokan féltették a Hornets harmadéves üdvöskéjét, amikor a csapathoz került Gordon Hayward, és ennek megfelelően a szezon jelentős részében csak azzal tudott kitűnni, hogy mekkorákat zsákol, illetve milyen jól kiszolgálja őt LaMelo Ball. A zsákolások most is megvannak, de Hayward kidőlése óta pontszerzésben is csillog, és nagyban köszönheti neki az elmúlt időszakban sokszor bántóan tartalékos Hornets, hogy az előző 13 meccsükből is jött azért 5 győzelem. Ezeken a meccseken 20,2 pontot átlagolt, begyűjtött 7,3 lepattanót, kiosztott 2,8 gólpasszt, és elvállalt 7,1 triplát is, aminek 45,7%-a célba is ért. Utóbbi azért is nagy szó, mert korábban 3,4 kísérletből dolgozott és 38,3%-kal tüzelt, vagyis a több mint kétszeres mennyiség ellenére is javítani tudott az amúgy sem rossz hatékonyságán.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus