Forró Kézzel: ki hol köthet ki az alapszakasz végén?

Mindkét konferenciában ismertté vált az a 10-10 csapat, amely érdekelt lehet a playoffban, de nagyon nem mindegy, hogy végül ki melyik helyen végez – felmértük az esélyeiket. 

Nyugat

1-3. hely: Nuggets, Thunder, Timberwolves

Nuggets (56-24): Spurs (idegenben), Grizzlies (i)
Thunder (55-25): Bucks (otthon), Mavericks (o)
Timberwolves (55-25): Hawks (o), Suns (o)

Szerda este a Nuggets szoros meccsen legyőzte a Timberwolvest, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve rajtuk múlik, elviszik-e a nyugati pályaelőnyt: a Spurs és a Grizzlies is veszélyes kis csapat, de nem Jokicsék szintje. Itt maximum akkor borul a papírforma, ha Jokicsék esetleg taktikáznak, de egyrészt ez nem jellemző rájuk, másrészt ahogy látni fogjuk, az utolsó pillanatig bizonytalan lehet, hogy a 6-10. vagy 7-10. helyen ki végez, az azt követő playinről nem is beszélve. 

A három gárda egy divízióban szerepel, ezért a Nuggets-nak mindkét hátralévő meccsét nyernie kell, hogy biztosan első legyen. Ha az egyiket elveszti, akkor holtverseny alakulhat ki, amiben semmiképp nem végezhetnek az élen. A Thunder ellen 1-3 az egymás elleni mérleg, a Wolves ellen 2-2 – a Minnesota esetében a divízión belül mérlegben jobbak Anthony Edwardsék (10-6, illetve 12-4). Hármas holtverseny esetén divíziógyőztesek nem lehetnek (minden holtverseny előtt meg kell állapítani, hogy ki a divíziógyőztes, és hármas holtversenynél ez az első számú tie-breaker), vagyis az 1. kiemelés nem lehet az övék, és utána akárkivel kerülnek sima holtversenybe, alulmaradnak – ergo három azonos mérleg esetén a 3. pozícióban végeznek. 

A Thunder és a Timberwolves sorsolása sem egyszerű, de talán az OKC helyzete könnyebb. A Bucks Giannis Antetokounmpo nélkül érkezik majd, és bár nekik is nagyon kellene a győzelem, a Thunder esélyesebb. A Dallas elleni összecsapás már keményebb dió – lenne, de addigra a Dallas fixen az 5. helyen végez, így valószínűleg a cserék cseréi fognak játszani. 

A Minnesota a sok gonddal bajlódó Hawks ellen is gond nélkül győzhet, itt a Suns elleni összecsapás a kérdéses: Durantéknek szintén nagyon kell a siker, hogy esetleg megelőzzék a Pelicanst és elkerüljék a play-in lutriját. 

Érdekes helyzet áll elő, ha a Thunder és a Timberwolves azonos mérleggel végez az 1-2. vagy 2-3. helyen. Egymás ellen 2-2, a divízión belül egyaránt 12-4 a mérlegük, így a nyugati konferencián belüli mérlegük döntene a Wolves javára. A Minny 37-14-gyel, a Thunder 35-16-tal áll jelenleg, és mivel még 1-1 alkalommal játszanak nyugati gárda ellen, az OKC nem előzheti meg ellenfelét ebben a mutatóban, a Minnesotáé a tie-breaker. 

4-5. hely: Clippers, Mavericks

Clippers (51-29): Jazz (o), Rockets (o)
Mavericks (50-30): Pistons (o), Thunder (i)

A Clippers és a Mavericks is megnyerte a divízióját, de holtverseny esetén a két gárda egymás elleni eredménye döntene, ami 2-1 a Clippers javára – vagyis Leonardéknek egy meccset kell behúzniuk, hogy biztosan a Mavs előtt maradjanak. Ezt valószínűleg már a Jazz ellen abszolválják és utána a sztárok mennek is pihenni, de ha hatalmas meglepetésre nem sikerülne győzni, akkor még a Rockets ellen javíthatnának. 

A Dallas számára kényelmes helyzet alakult ki. A divízió-rivális, egyúttal 6. helyen álló Pelicans már semmilyen körülmények között nem érheti őket utol (holtverseny esetén az egymás elleni 2-2-es mérleg kiesik, a következő tie-breakernél, a divízión belüli mérlegnél jobb a Dallas), vagyis az ötödik hely már biztosan megvan. A negyedik helyre sincs igazán reális esélyük, így akár azt is megtehetik, hogy mindkét meccsen pihentetik a legjobbjaikat. Valószínűleg a Pistons elleni hazai alapszakasz-zárót nem engedik el teljesen (pláne a tavalyi szezonvég után, amikor „üzleti döntéseket” hoztak a minél rosszabb mérleg miatt), de a Thunder ellen nincs sok értelme játszatni a kulcsembereket. 

6-7. hely: Pelicans, Suns

Pelicans (48-32): Warriors (i), Lakers (o)
Suns (47-33): Kings (i), Timberwolves (i)

Péntek hajnalban a Pelicans megverte a Sacramentót, ezzel pedig eldőlt, hogy 7. helynél hátrébb nem végezhetnek: vagy egyenes ágon jutnak be a rájátszásba, vagy végig hazai pályán játszhatnak a playinben. Bár egymeccses az előnyük a Suns-szal szemben, mindkét hátralévő meccsüket be kell húzniuk a 6. helyhez, mivel egymás elleni eredményben jobb a Phoenix (2-1). 

Először jön egy back-to-back a Warriors otthonában, ami elsőre nem tűnik sétagaloppnak, viszont a GSW is b2b játszik, ráadásul messzebbről (Portland) kellett hazautazniuk, mint a Pelicansnek, akik a San Franciscóval szinte összenőtt Sacramentóból érkeznek. Nehéz belőni, hogy mire mennek velük, mert utoljára január közepén találkoztak, azóta mindkét gárdánál sok minden történt, ráadásul a Golden State-nek is kell a győzelem. Ezt követően hazautaznak és fogadják a Lakerst, ami akár könnyű meccs is lehet, ha a Los Angelesnek addigra elszáll az esélye, hogy előrébb lépjen a 10. helyről. 

Az biztos, hogy a kettőből legalább egyet be kell húzniuk, különben a Suns megelőzheti őket. Bookerék először a Kings otthonában lépnek fel, és egyrészt papíron erősebbek, másrészt a kicsit foghíjas Kings a Pelicans elleni back-to-back vereségből érkezik. Ha a Phoenix behúzza a Sacto ellen, a Pelicans pedig kikap a Warriors otthonában, akkor a Suns lép fel a 6. pozícióba, és úgy mehetnek Minnesotába, hogy tudják: ha azt is megnyerik, biztosan bent vannak a playoffban. 

Szintén a Suns jut be a playoffba, ha egy meccset nyernek, a Pelicans pedig mindkét mérkőzését elbukja – viszont a Sunson is van teher, ugyanis ha egyik meccsét sem hozza, akkor még a 7. helyük is veszélybe kerülhet. Egymás elleniben jobb a Lakers (3-2), illetve ha a Kings nyer, Sabonisék is 3-2-re viszik a tie-breakert, egyedül a Warriors ellen jobb a Suns (3-1). 

8-10. hely: Kings, Warriors, Lakers

Kings (45-35): Suns (o), Trail Blazers (o)
Warriors (45-35): Pelicans (o), Jazz (o)
Lakers (45-35): Grizzlies (i), Pelicans (i)

Ahogy fentebb már esett róla szó, a Sacramento számára a Suns elleni otthoni csata lesz a vízválasztó. Ha megverik Bookeréket, akkor reménykedhetnek abban, hogy felléphetnek a 7. pozícióba – ehhez persze az is kell, hogy a Phoenix kikapjon Minnesotában is, amire azért van esély. Ha kettőből kettőt nyernek, a Suns-t „tartalmazó” többcsapatos holtverseny esetén sem tudnak visszacsúszni a 8. pozíció alá. 

Ha a Suns megveri a Kingst, onnantól a Sacto célja az lehet, hogy azonos mérleggel végezzen a Lakers-szel és a Warriors-szal. Hármas holtverseny esetén övék a 8. hely (a Lakers ellen 4-0-ra, a Warriors ellen 2-2-re végeztek). 

Ha a Warriors szemszögéből nézzük a dolgokat, akkor egyértelműen mindkét győzelemre szükségük lesz. Ha a Pelicans ellen a nehezét megcsinálják, utána a Jazz hazai pályán nem okozhat gondot. Ebben az esetben a 8. hely megcsíphető. A 7. nem igazán, mert a Suns ellen 1-3-ra, a Kings ellen 2-2-re, a Lakers ellen 3-1-re állnak, és a 7. helyes holtversenyben biztosan benne lenne a Suns, és ellenük az az 1-3 lehúzza az esélyeiket. 

A Lakers van a legnehezebb helyzetben. A Grizzlies ellen kötelező lenne nyerni, de egyet valószínűleg a Warriors és a Kings is behúz a Jazz és a Blazers ellen, márpedig LeBronéknak a Kings ellen 0-4, a Warriors ellen 1-3 a mérlegük, minden holtversenyben utolsó helyen végeznének. Ha esetleg behúzzák a New Orleans elleni idegenbelit és 2-0-val zárnak, akkor talán lehet esélyük előrébb lépni. Ha a Warriors vagy a Kings 1-1-gyel végez, akkor megcsípik a 9. helyet, ha mindketten, akkor a 8. pozíciót, ha pedig emellett a Suns 0-2-vel zár, akkor a 7. helyig léphetnek fel – utóbbi forgatókönyv megtörténhet, de túl soknak tűnik a „ha”. Legvalószínűbb opció, hogy a Lakers marad a 10. pozícióban. 

Kelet

1 hely: Celtics (62-18): Hornets (o), Wizards (o)

A Celtics csak a rend kedvéért került ide, már jó ideje biztos Tatumék abszolút első kiemelése, és a hátralévő meccseiken olyan csapatokkal találkoznak, akik nem érdekeltek a playoff-playin helyek elosztásában – várhatóan mindenkit kiültetnek, akit csak lehet.

2-3. hely: Bucks, Knicks

Bucks (49-31): Thunder (i), Magic (i)
Knicks (48-32): Nets (o), Bulls (o)

Annál sűrűbb napok várnak a Milwaukee-ra. Giannis sérülése nagyon rosszkor jött, ugyanis két kőkemény meccs vár rájuk – ha mindkettőt elbukják, akkor akár a 4. helyig is visszaeshetnek. Ha ugyanis a 4. Cavs kétszer nyer, akkor holtversenybe kerülnek, és mivel egymás ellen 2-2-vel zárták az alapszakaszt, a divízión belüli mérleg számít, amiben jobb a Cleveland. 

Könnyen elképzelhető, hogy a Knicks lesz a nevető harmadik – ha lehozzák a simának ígérkező két hazai mérkőzésüket, és a Bucks egyet sem nyer, akkor biztosan második helyen végeznek. Ha viszont hármas holtverseny alakul ki, akkor negyedik helyen végeznek: a Cavaliers divíziógyőztesként a második helyen végez (a divíziógyőzteseket minden holtverseny előtt meg kell állapítani), a Bucks-Knicks egymás ellenit pedig 3-2-re viszi a Milwaukee (a két csapat találkozott az IST-n, ezért játszottak ötször). Utóbbira minimális az esély. 

A New York számára tehát a két győzelem lenne ideális és nem is nagyon tudnak helyezkedni, leendő ellenfelet választani. Egyrészt nagyon sűrű a 4-8. hely, másrészt ha mindkét meccsüket elvesztik, akkor a Magic-kel és Pacers-szel is holtversenybe kerülhetnek és elveszthetik az elsőkörös pályaelőnyüket: mindkét gárdával szemben ők maradnának alul az egymás elleni eredmények tekintetében. Summa summarum, egy meccset biztosan nyerniük kell, hogy meglegyen a 4. pozíció, ezt pedig minden józan számítás szerint meg is oldják. 

4-8. hely: Cavaliers, Magic, Pacers, 76ers, Heat

Cavaliers (47-33): Pacers (o), Hornets (o)
Magic (46-34): 76ers (i), Bucks (o)
Pacers (46-34): Cavaliers (i), Hawks (o)
76ers (45-35): Magic (o), Nets (o)
Heat (44-36): Raptors (o), Raptors (o)

Tűzijáték várható a keleti középmezőnyben. Fentebb írtuk, hogy a Cavaliers szerencsés esetben 2. helyen végez, ha azonban két vereséget szenvednek, akkor lecsúszhatnak a 7., playint jelentő pozícióba is. Ez valószínűleg nem történik meg, mert a Hornets ellen otthon szégyen lenne kikapniuk: ha azt hozzák, akkor a Top6 biztosan megvan. 

Előtte viszont még vár rájuk egy kulcsmeccs a Pacers ellen. Ha nyernek, akkor jó eséllyel megvan a Top4 és az elsőkörös pályaelőny. Ha vesztenek, akkor jöhet a matekozás. 

Ha a Pacers megveri a Clevelandet, akkor Haliburtonéknek biztosan megvan a Top6 és a playoff-hely. Ekkor a 76ers már csak utolérheti őket és egymás elleniben 2-1-re nyert az Indy, az Orlandóval pedig csak úgy kerülhetnek hármas holtversenybe, ha a Magic megnyeri a divízióját – ebben az esetben az Orlando nyeri a minitabellát (a divíziógyőztes jogán), majd a Pacers egymás elleniben üti a Philly-t. 

Valószínűtlen, de ha a Pacers mindkét meccsét behúzza, és a Cavs mindkét meccsét elveszti, akkor a 4. helyet is megszerezhetik – ha viszont az Orlando is mindkétszer nyer, akkor a mini-tabellán a Magic lesz a 4., mivel megnyerik a Southeast divíziót, az Indiana pedig az 5. helyen végez. Persze mindezt bonyolíthatja, ha a Knicks is kétszer bukna, de ennek kicsi a valószínűsége. 

A kiemelt fontosságú Cavs-Pacers-szel azonos napon lesz még egy kulcsmeccs: a Magic-76ers. Az Orlando győzelme esetén Bancheróéknak biztosan megvan a Top6 és a playoff, egyúttal viszik magukkal a Clevelandet és az Indianát. Mindez azt is jelentené, hogy biztosan a 7-8. helyen végző Philly és Miami játszik egymás ellen a playin első körében. 

Ha viszont a Philadelphia nyer, akkor utolérik ellenfelüket, 2-1-re viszik a Magic elleni összevetést, vagyis egymás elleni eredmények tekintetében előnybe kerülnének. Feltételezve, hogy a záró napon legyőzik a Brooklynt, az Orlando pedig az Atlantát, akkor mindketten 35 vereséggel zárnak. Ebben az esetben csak akkor előzik meg az Orlandót, ha ketten kerülnek holtversenybe. Többes holtverseny esetén (hármas holtversenyben a Pacersszel, hipotetikus esetben négyes holtversenyben a Pacersszel és a Cavaliersszel)  az Orlando, mint divíziógyőztes előnyt élvez. 

A Miami Heat két hazai, Raptors elleni mérkőzéssel zár, ami nem igazán jelenthet gondot, és ha előrébb akarnak lépni, mindkettőt be is kell húzniuk. Eközben szurkolniuk kell a Magic-nek, hogy gyűrje le a Philadelphiát, mert akkor utolérik Maxey-éket a tabellán – egymás ellen 2-2-vel állnak, a divízión belül viszont a Miami 13-3-mal, a Philly 7-8-cal, így felléphetnek a 7. pozícióba és otthon játszhatnak a playinben.

A Miami szerencsés esetben a 6. helyet is megcsípheti, ha a 76ers megveri az Orlandót, majd kikap a Brooklyntól, eközben pedig a Magic kikap a Milwaukee-tól. Ekkor a Miami-Orlando-Philly trió egyaránt 46-36-tal zárna, a divízió-elsőséget és ezzel a 6. helyet vinné a Miami, míg a Philly az egymás elleni meccsek (2-1) miatt 7., a Magic pedig 8. pozícióban végezne. Ennek kicsi a realitása, hiszen ha a Sixers nyerni akar, le tudja nyomni a Brooklynt, míg az Orlando a Giannis nélküli Bucks ellen is esélyesebb – plusz a Magic-nél ekkor az lehet a tét, hogy minimum a 7. helyet és a playin-hazai pályát megszerezzék, ami azért elég motiváló. 

9-10. hely: Bulls, Hawks

Bulls (38-42): Wizards (i), Knicks (i)
Hawks (36-44): Timberwolves (i), Pacers (i)

Evezzünk nyugodtabb vizekre: az már hetek óta biztos, hogy ez a két gárda végez a 9-10. helyen és játszik egymás ellen a playin első körében. Az egymás ellenieket 2-1-re hozta a Bulls, így már az is eldőlt, hogy a playin-mérkőzést Chicagóban rendezik, vagyis egyik gárda sem fogja szétszaggatni magát az alapszakasz utolsó hétvégéjén. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus