Forró Kézzel: Leonard beindult, Giannis üzembiztos

Kawhi Leonard az aktuális Forró Kéz - Trae Young javult, a Hawks rosszabb lett - nagy kihívás előtt áll a Minnesota - Mikal Bridges is belendült - eltűntek Siakam triplái - Terry Rozier jól tért vissza - Shaedon Sharpe élete formáját futja - Giannis Antetokounmpo futószalagon gyártja az extrát.

Forró Kézzel Extra rovatunkban a hamarosan induló All-Star szavazás apropóján átnéztük, hogy jelen állás szerint hogyan áll majd fel Kelet és Nyugat kezdőötöse (a liga visszatér a hagyományos formációhoz). Azt is végigvettük, hogy kik lehetnek ott a cserepadon, kik szoríthatják ki onnan őket, illetve kik azok, akik sérülésük, lufi statisztikájuk, gyenge csapatuk vagy a rotációban elfoglalt helyük miatt eleve hendikeppel indulnak. 

Nagy kihívás előtt a Timberwolves

Eddig minden várakozást felülmúlt a Timberwolves, 17-5-ös mérlegükkel vezetik a ligát, ráadásul a közelmúltban úgy tudtak összerakni egy 6 győzelemből álló sorozatot, hogy Jaden McDanielsre egyáltalán nem számíthattak, míg Anthony Edwards csípősérüléssel bajlódott. A sorozatuk megszakadt ugyan a Pelicans ellen, de McDaniels legalább visszatérhetett, ugyanakkor tán az eddigi legnehezebb időszakuk következik most, a következő egy hónapban kizárólag olyan csapatok ellen lépnek pályára, amelyeknek jelenleg pozitív a mérlegük. A következő 15 meccs alapjaiban határozhatja meg, hogy milyen mérleggel zárják majd az alapszakaszt, mert ha sikerül pozitívan kijönniük ebből az erőltetett menetből, akkor után már sokkal hálásabb lesz a sorsolásuk, bár lesz még egy öt- és egy hatmeccses idegenbeli túrájuk is a szezon második felében.

A nehéz időszak tulajdonképpen már a Pelicans ellen elkezdődött, és sorrendben ilyen ellenfeleik lesznek ezt követően: Mavericks, Pacers, Heat, 76ers, Lakers, Kings, Thunder, Mavericks, Lakers, Knicks, Pelicans, Rockets, Mavericks, Magic, Celtics. Ebből az utolsó négy meccs egy idegenbeli túra lesz, a végén back-to-back lépnek pályára a Magic és a Celtics ellen, ezen kívül viszont csak egy back-to-back fellépésük lesz ebben az időszakban, bár az nem éppen az egyszerű fajtából: december 21-én mennek a 76ershez, majd másnap fogadják a Lakerst. Később cserébe lesznek hálásabb meccseik, még kétszer játszanak a Pistons, a Wizards és a Spurs ellen is, ahogyan a Trail Blazers elleni négy meccsükből sem játszottak még le egyet sem.

Az nagyon nem lesz mindegy, hogy Edwards mikor lesz ismét bevethető, illetve mikor tud visszatérni az első 17 meccsen mutatott formájához, mert azokon 26,2 pontot, 5,9 lepattanót, 5 gólpasszt és 1,3 labdaszerzést átlagolt, miközben 37,7 százalékkal triplázott. Ezen a 17 meccsen ráadásul 100 labdabirtoklásra vetítve 12 pontot vert ellenfeleire a Timberwolves akkor, amikor Edwards pályán volt, míg nélküle -8,5-es NET ratingje volt a csapatnak, ezért az kimondottan nagy fegyvertény, hogy az elmúlt 5 meccsükön 4-1-es mérleggel zártak, noha a csapat sztárja csak egyszer tudott érdemi perceket a pályán tölteni, míg egy másik alkalommal 4 percet bírt.

Ezen a pár meccsen Rudy Gobert lépett előre, aki addig is hatalmas hatással volt a Timberwolves játékára, de ezeken a találkozókon 96,8-es Defensive ratingje volt a csapatnak vele a pályán, illetve 18,6-es NET ratingje – nélküle 125,6-es védőmutatót és -16-os NET ratinget hozott össze a csapat. Nem véletlen, hogy csak azt az egy meccset bukták el ezek közül, amelyiken Gobert faultgondok miatt csak 25 percet tudott játszani, bár az is igaz, hogy vele a pályán sem ment a Timberwolvesnak a Pelicans ellen.

 

Young jobb lett, a Hawks rosszabb

Érdekes trend figyelhető meg Atlantában: az első 12 meccsen úgy hoztak 6-6-os mérleget, hogy közben Trae Young pocsék hatékonysággal dolgozott mezőnyből, míg az azóta eltelt 10 meccsen hiába javultak fel az irányító mutatói, mégis mindössze 3-7-et értek el. (Young mindkét időszakban kihagyott egy-egy meccset.)

Young az első 11 meccsén 23,4 pontot és 11,1 gólpasszt átlagolt, ugyanakkor 35,6 százalékkal dobott mezőnyből, illetve 28,2 százalékkal a triplavonalon túlról, és mindössze a 89,8 százalékkal értékesített 9,8 büntetőkísérletének köszönhette, hogy a True Shooting mutatója nem volt rosszabb 53,2 százaléknál. Young az ezt követő 9 meccsén már 31 pontot átlagolt 9,8 gólpasszal, az eladott labdáinak a száma is 4,1-ről 3,7-re csökkent, miközben már 46,7 százalékkal dobott mezőnyből, illetve 41,3 százalékkal a triplavonalon túlról – mindez egy 61,2 százalékos True Shooting mutatót eredményezett.

Az igazán érdekes része ennek az egésznek, hogy amíg az első 11 meccsen 3,9-es NET ratingje volt Youngnak, addig az azóta eltelt időszakban -4,5-es, és a valódi változás védekezésben történt, mert a szezon elején vele a pályán 112,6-es Defensive ratingje volt a Hawksnak, míg azóta 122,8-es. A probléma rendszerszintűnek tűnik, mert ebben az időszakban Young nélkül is 118 volt a csapat mutatója védekezésben, ami ugyan jobb annál, mint amire vele képesek, de jónak egyáltalán nem nevezhető.

A védekezés visszaesése nem pont ennél a határnál domborodik ki, mint ahol Young elkezdett egyénileg jelentősen jobb számokat hozni, hanem Jalen Johnson sérülésénél, aki a csapat 15. meccsén dőlt ki. A szezon első 15 találkozóján 113,4-es Defensive ratingje volt a Hawksnak olyankor, amikor Johnson pályán volt, illetve 120,4-es olyankor, amikor ült, és ez az utóbbi érték máris nem tér el nagyban attól, mint az a 122,2-es érték, amit a sérülése óta hoznak csapatszinten.

 

Mikal Bridges felvette a tempót

A Nets sztárja kicsit lassan kezdte az új idényt, az első 13 meccsen 20,3 pontot átlagolt csak, miközben 31,3 százalékkal dobta a triplát, de a Hawks ellen hosszabbításban elbukott meccsen valami átkattant nála: karriercsúcsot jelentő 31 dobásba állt bele, a 45 pontjával beállította az egyéni legjobbját, és azóta megindult felfelé a Nets is. Amíg az első 13 meccsen 6-7-et hoztak össze, addig azóta 6-3-at, és ebben benne van már az a Hawks elleni zakó is, utána viszont hoztak hétből hatott, mielőtt kikaptak volna a Kings ellen.

Bridges ezen a 9 meccsen 27,2 pontot átlagolt 52,3 százalékos triplázással, ráadásul lepattanókban (+0,4) és gólpasszokban (+0,5) is többet hozott ebben az időszakban, bár ez részben abból is fakadt, hogy 34-ről 36,2-re emelkedett a percátlaga. A triplázása mellett a másik legnagyobb változás a támadójátékában, hogy a kiharcolt büntetői számát 3,9-ről 6,2-re emelte, és itt érdemes megjegyezni, hogy akadt 12 és 18 kiharcolt büntetős meccse is – ebben azért még kiegyensúlyozottabbá kell válnia, mert a 22 meccséből 12 olyan volt a szezon során, amin legfeljebb 3 büntetőt dobhatott rá.

 

Eltűntek Siakam triplái

Pascal Siakam már az előző idényben sem triplázott kiemelkedően, meccsenkénti 4 kísérletből mindössze 32,4 százalékkal célzott távolról, idén viszont ez is drasztikusan leromlott, 3,7 próbálkozásból csak 21,2 százalékkal dob kintről. Ezt a visszaesést nem lehet azzal magyarázni, hogy nagyon szorosan őriznék, 2,4 triplát dob el úgy, hogy a legközelebbi védő legalább 6 lábra helyezkedik tőle (wide open), de ezeket is csak 24 százalékkal értékesíti – tavaly ugyanilyen helyzetekből 34,3 százalékkal célzott. Amikor 4-6 lábra van tőle egy védő (open), akkor meccsenkénti 1,2 kísérletének a 20 százaléka esik be, noha tavaly ilyen szituációkból is 33,7 százalékkal dobott.

 

Rozier jól tért vissza

Nincs szerencséje a Hornetsnek, mert ahogy Terry Rozier felépült, LaMelo Ball megsérült, előbbi ugyanakkor kiváló formában tért vissza. Noha a Hornets azóta csak 2-5-re áll, ez nem Rozier játékán múlik, a visszatérése óta 24,7 pontot és 9,6 gólpasszt átlagol mindössze 2,7 eladott labdával, ráadásul meccsenkénti 7,4 triplakísérletének is a 44,2 százaléka célba ér. A Hornets csapatszintű triplázásán is szinteket emelt, az első 14 meccsen 30,7 kísérletből 34 százalékkal dobtak távolról, míg a hátvéd visszatérése óta 32,1 próbálkozásuknak a 44 százaléka sikeres. Amikor Rozier fent volt ezen a 7 meccsen, csapatént 46,9 százalékkal tripláztak, míg amikor ült, 34 százalékkal.

 

Kawhi Leonard felvette a fordulatszámot

Ahogy a teljes Clippers, úgy Kawhi Leonard játéka is eléggé akadozott egészen az elmúlt időszakig, egy-két jobb meccset leszámítva nem volt túl nagy diadalmenet az idei szezonja - az első tizenöt mérkőzésén egyszer érte csak el a 30 pontos határt (akkor is kikaptak), viszont kétszer is tíz egység alatt maradt, összességében nem sokkal 20 felett átlagolt, nem volt túl meggyőző.

Az elmúlt időszakban viszont kezd kisimulni a "hardenes" LAC támadójátéka, Kawhi pedig kezdi megtalálni a helyét és a formáját: az elmúlt nyolc mérkőzéséből ötször is 30 pont felett dobott, egyszer pedig 41-gyel megdobta idei szezoncsúcsát is. A mezőnydobásai kisimultak (16-23 között vállalt mindegyik meccsén) és nyolcból hétszer legalább 50%-kal mezőnyözött. a triplái pedig kezdenek nagyon ülni: meccsenként 2,5-szer zörget be távolról úgy, hogy 54%-kal dobja őket ezen a nyolc mérkőzésen.

Az utóbbi három mérkőzését külön is érdemes kiemelni, 35,3 pont, 5 lepattanó és 4,3 gólpassz az átlaga szombat óta, 64%-kal mezőnyözik, dobott 11 triplát 58%-kal, bevágott 23/23 büntetőt, és csak négy labdát adott el, míg a LAC mindhárom meccset megnyerte - idén először dobott zsinórban háromszor legalább 30 pontot, ez már kezd az a Kawhi lenni, akire majd később, a playoffban elengedhetlen szüksége lenne a csapatának.

 

Shaedon Sharpe keze is forró

A Blazers fiatal hátvédje profi karrierje talán legjobb időszakát éli éppen, ezzel került be heti rovatunkba: az elmúlt öt mérkőzésen szinte mindent jól csinál. Ezek mindegyikén 24-29 pont között dobott, és 26,2-t átlagol úgy, hogy 50%-kal dob mezőnyből és 45% körüli hatékonysággal dob meccsenként 4 triplát, 6 felett átlagol lepattanóból és kereken 5-öt gólpasszból.

Ezt megelőzően egész szezonban összesen négyszer jutott el 20 pontig és novemberben például alig érte el a 40%-ot mezőnyből, ráadásul most az eladott labdáig is 1,3-ra szorította le a korábbi 3,4-ről - igaz, ez utóbbi egy 10 turnoveres meccs (!) is erősen felhúzta. 

Sharpe-nak tavaly márciusban volt először 10 pont feletti átlagú hónapja, és tavaly áprilisban volt egy, a mostanihoz hasonló, de ennyire nem hatékony, nem erős pármeccses sorozata - nem túlzás azt állítani, hogy ennyire jól még sosem játszott az NBA-ben, mint most.

 

Giannis számait is jegyezzük meg

Csak érdekességként nézzünk rá Giannis Antetokounmpo statisztikáira, aki amúgy is 30 pont felett átlagol a szezonban, de az utóbbi időszakban egyre stabilabbá és kiegyensúlyozottabbá vált nála a jó teljesítmény, nincsenek benne akkora kilengések, mint korábban. Zsinórban négyszer, összességében az utóbbi nyolc meccsén hétszer dobott 30 felett, és a helyzetkiválasztása is tolódik: ezen a nyolc meccsen összesen 2/8 triplája volt, vagyis alig-alig, szinte csak véletlenül vállalkozik kintről, ugyanakkor 11,5 büntetőkísérlete volt átlagban ezen a nyolc találkozón, az előző kettőn pedig összesen 31.

A decemberi statisztikáiban eddig átlagosan 34 pont, 10,3 lepattanó, 7 gólpassz, 69%-os mezőnyözés, 0,8 triplakísérlet és 11,3 büntetőkísérlet szerepel - üzembiztosan dolgozik és hozza a klasszisteljesítményt meccsről meccsre, a Bucks meg is nyert hatot ebből a nyolc találkozóból.

Egy lábjegyzet ehhez: a jó számokhoz viszont kell is tőle átlagosan 38 (!) játékperc decemberben, és a teljes szezonban is 35-öt játszik meccsenként, ami nem kevés...

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus