Forró Kézzel: Muszáj beszélni Curryről

Új arc a Pelicans rotációjában - Matisse Thybulle sokat érhet a playoffban - Lu Dort elrontaná a Thunder tankját - Isaiah Stewart a Pistons nyerőembere - Landry Shamet nagyon forró - Rondo jól néz ki a Clippersben - Olynyk hajt az új szerződésért - az igazi Forró Kéz azonban most Steph Curry.

 

Új arc a Pelicans rotációjában

Április 2-án a tartalékosnál is tartalékosabban állt ki a Pelicans a Hawks ellen, hiányzott náluk Williamson, Ingram, Ball, Adams és Hart is, és így fordulhatott elő, hogy Naji Marshall 30 percet játszott ezen a meccsen. Az a Naji Marshall, aki ezelőtt mindössze 7 meccsen jutott szóhoz, és összesen 23 percet töltött a pályán. Azóta Harton kívül visszatért mindenki (Alexander-Walker viszont kidőlt), Marshall ugyanakkor maradt a Pelicans aktív rotációjának a tagja, miközben Stan Van Gundy úton-útfélen dicséri őt, főleg a védekezése és a hajtós játéka miatt.

Marshall a Pelicans legutóbbi 11 meccsén átlagosan 27,8 percet játszott, a jelek szerint maximálisan élni tudott azzal a lehetőséggel, amit egy kisebb sérüléshullám teremtett számára. Már az első meccsein is kitűnt a mezőnyből a sokoldalú és önzetlen játékával, igyekezett jó döntéseket hozni a pályán, hiába árulkodik néha másról a mezőnymutatója, de az elmúlt 6 meccsen már statisztikailag is látványos mindaz, amit csinál: 11,8 pont, 6,3 lepattanó, 4,5 gólpassz, valamint 1,7 bedobott tripla 40%-os hatékonysággal. A játékra gyakorolt hatását a Pelicans NET ratingje is jól visszaadja, mióta Marshall bekerült az aktív rotációba, vele -2-es mutatót hoznak, míg nélküle -10,8-est, és ebben az időszakban csak Ingram ültetésekor esik vissza nagyobb mértékben a csapat (1,1-ről -11,6-re).

 

Isaiah Stewart a Pistons nyerőembere

Hosszú éveken keresztül állandó pontot jelentett a Pistons kezdőjében Andre Drummond, míg tavaly szintén náluk robbantott Christian Wood, akit aztán eléggé meglepő módon elengedtek a szezon előtt. Ezt ugyanakkor nem ingyen tették, hanem megkapták érte és egy jövőbeli első körös draftjogért a 2020-as játékosbörzén 1/16-tal kiválasztott Isaiah Stewartot, aki egy teljesen korrekt első évet fut, ha azt nézzük, hogy 20,3 perc alatt 7,3 pontot, 6,5 lepattanót és 1,1 blokkot átlagol. Mostanában egy érdekes jelenség figyelhető meg vele kapcsolatban, ugyanis az elmúlt 9 meccsből 4 alkalommal is bekerült a kezdőbe, és ezeket a meccseket kivétel nélkül megnyerte a Pistons, míg a másik 5 találkozón mindig zakóztak. A 4 győztes meccsen Stewart 15,3 pontot, 14 lepattanót és 2,5 blokkot átlagolt, és amúgy a másik 5 mérkőzésen sem hozott rossz számokat, csereként 10,2 pontot, 7,2 lepattanót és 0,8 blokkot tudott felmutatni, egyértelműen látszódik nála a fejlődés.

Egy valamit még külön érdemes az esetében kiemelni, ugyanis Stewart mutat arra jeleket, hogy triplázó center vállhat belőle. Noha nem valami hatalmas a minta, de azt azért érdemes megjegyezni, hogy 56 meccsen 28 triplába beleállt, és ezekből 12 célba is ért. Úgy azért hosszabb távon talán nem is fog annyira rosszul kinézni Wood elengedése, ha az érte kapott ellenértékből kihoznak egy nem túl labdaigényes, de jól lepattanózó és a gyűrűt is jól védő centert, aki a jobb napjain be tud pötyögni egy-egy triplát is.

 

Dort próbál tenni a Thunder tankja ellen

Oklahomában elég szépen beröffent a tank mostanában, amit rendesen segít Shai Gilgeous-Alexander és Al Horford hiányzása/mellőzése, illetve az is, hogy Luguentz Dort is csak 4 alkalommal lépett pályára az elmúlt 13 találkozóból. Dort ezeken a találkozókon bőven tett azért, hogy lassuljon a tank tempója, a 11 meccses vereségsorozatuk 3 legkisebb különbségű zakója olyankor jött, amikor ő is játszott, és ezeken a meccseken sorrendben 42, 26 és 29 pontot dobott. Azért nem kell félteni azt a páncélos járművet, összességében 243 ponttal kapott többet ezen a 11 meccsen a Thunder, mint amennyit szerzett, vagyis átlagosan 22,1 ponttal kaptak, míg Dort remeklései során egyszer 10, kétszer 6 ponttal maradtak alul.

 

Rondo jó

Ezt igazából ennyiben is hagyhatnánk, mert mióta Rajon Rondo játszik, nagyon úgy tűnik, hogy más szintet képvisel vele a pályán a Clippers. A 9 meccsén 8-1-re állnak, és abban a 167 percben, amit ő pályán töltött, +85-ben voltak az ellenfélhez képest, míg a maradék 265 percben -3-ban. Mindezt úgy, hogy box score alapon nem csinál semmi extrát Rondo, átlagol 6,7 pontot, 5,2 gólpasszt, és ennyi. Extra adalék, hogy Kawhi Leonard az elmúlt 6 meccsből 5 alkalommal is hiányzott, és ennek ellenére ilyen jók az utóbbi időszakban.

 

Landry Shamet keze nagyon forró

Sok mindenre lehetett számítani a Nets ideje szezonjával kapcsolatban, de arra talán kevésbé, hogy lesz egy olyan 5 meccses periódusuk, amikor Shamet 20,8 pontot és 4 gólpasszt fog átlagolni. Persze úgy könnyebb, ha közben Harden egyáltalán nem játszik, Durant csak 62 percet, és Irving is kihagy egy meccset, de ez nem vesz el Shamet érdemeiből, ugyanakkor megmutatja, hogy milyen tartalékok vannak még ebben a Netsben. Ezen az 5 meccsen 22/44 triplát küldött a helyére, amivel elhomályosította Joe Harrist is, aki megállt 16/34-nél, illetve 18,2 pontos átlagnál ebben az időszakban.

 

Olynyk hajt az új szerződéséért

Kelly Olynyk nagy hévvel vetette bele magát a houstoni kalandba, és egyelőre maximálisan kihasználja a neki jutó lehetőséget arra, hogy megmutassa, miért is kapott anno 4 évre 50 milliót (bónuszokkal együtt), és egy olyan játékos képét festi, aki statisztikai alapon ismét megérhetne legalább ennyit a piacon. 14 meccsen átlag 30,9 percet játszott a Rocketsban, ami alatt 17,9 pontot, 7,9 lepattanót és 2,6 gólpasszt átlagolt, továbbá a 4,7 ráemelt triplájának a 40,9%-át is elsüllyesztette. Ez azért is nagy szó, mert a legmagasabb pontátlag, amit egy teljes hónapon keresztül tartani tudott, az 16,6 még az újoncévéből, míg azóta egyetlen hónapban sem átlagolt 13,5 pontnál többet, úgyhogy nem tűnik megalapozatlannak a gyanú, hogy Olynyk az új szerződésére hajt jelenleg. Különösen éles a kontraszt ahhoz képest, amit a Heatben hozott, ott 26,9 perc alatt 10 pontot, 6,1 lepattanót és 2,1 gólpasszt tett hozzá, míg az 5,7 ráemelt triplájának csak 31,7%-a ért célba. Ott 54,9%-os True Shooting mutatót tudott felmutatni, míg Houstonban egészen elképesztő, 71,1%-os hatékonysági mutatója van.

 

Mattisse Thybulle még sokat érhet a playoffban

A Philly fiatal védőspecialistájáról keveset beszélünk, de mivel az már gyakorlatilag eldőlt, hogy hacsak nem történik valami váratlan, akkor minimum a második, de könnyen lehet, hogy az első helyről kezdi meg a keleti rájátszást a csapat, így már bőszen lehet készülni azokra a csatákra, matchupokra. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy Thybulle ellen 38%-kal dobnak eddig azok a játékosok, akiket ő fog, ez pedig a liga legjobb mutatója azok közül, aki legalább 300 dobást védtek a szezon során.

Például az Év Védője díjra ismét fő esélyesnek tartott Rudy Gobert-rel szemben ez a szám 42,8%, Myles Turner ellen 44,1% - és csak hogy a Sixers-szurkolók még inkáb bizakodhassanak, Ben Simmons ellen például 41,7%. Egy ilyen periméter-védekezés Embiiddel a hátukban eléggé megizzaszthat bármilyen ellenfelet bármilyen matchupban és akár a Brooklyn sztárjainak dolgát is megnehezítheti...

 

Muszáj most is Curryzni

Egy olyan cikkben, aminek az a neve, hogy Forró Kézzel, nem lehet nem írni Steph Curryről, mert ha valakinek forró a keze, akkor az biztosan ő. Nem akarjuk tovább ragozni, hogy mennyire MVP-számokat hoz és hogy mennyire csak a GSW gyenge mérlege miatt nem esélyes erre igazán, de az utóbbi időszak számait egyszerűen muszáj megint rögzíteni...

Egyrészt eddig két olyan szezon volt csak az NBA történetében, amikor egy játékos legalább öt bedobott triplát átlagolt meccsenként, Steph Curry 2015/2016-ban és Steph Curry 2018/2019-ben - nos igen, hacsak valami nagy fordulat nem következik be, akkor Steph Curry 2020/2021-es idénye lesz a harmadik ilyen.

Másrészt az ember az elmúlt öt mérkőzésén összesen 46 triplát dobott be, a korábbi rekordot egy meccsel korábban ő állította fel 44-gyel, de az ötmérkőzéses időszakból kicsúszó estéje helyett legutóbb megint egy 10 triplás teljesítményt rakott le az aszfalra.

A Hónap MVP-je címet aligha veheti el tőle akárki, mert áprilisban (10 meccs eddig) 40,8 pontot és 7,2 bedobott triplát átlagol mérkőzésenként 55%-os mezőnymutatóval, 50%-os távoli mutatóval 91%-os büntetőzéssel.

Tehát igen, ezen a 10 meccsen 72 triplát bombázott be összesen, ami több, mint amennyit Chris Paul, Tobias Harris, Russell Westbrook, Pascal Siakam, Giannis Antetokounmpo, vagy Joel Embiid az egész szezonban.

Amúgy Currynek 21 olyan meccse van pályafutása során, amikor legalább 10 triplát dobott. Hat ilyen mérkőzést produkált csak ebben a szezonban. Ebből négy az utóbbi öt találkozója során érkezett. És rajta kívül senki, de tényleg senki nem produkált ötnél több ilyen meccset az egész karrierje során. Döbbenetes.

Mindezzel pedig most már ott tartunk, hogy megelőzte Bradley Bealt és 31,4-es átlagával ő vezeti a pontszerzők listáját, vagyis ő lehet a pontkirály.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus