Hol helyezkedik el erősségben a 2020-as Hall of Fame-osztály?

Az ESPN egyik szakértője szerint nagyon elöl, de nem legelöl - íme a kosártörténelem 10 legerősebb HoF évfolyama egy speciális számítás alapján. 

Kevin Pelton néhány éve állított fel egy rangsort a ligatörténet legjobb játékosai között, kifejezetten arra fókuszálva, hogy egyes játékosok csapataik playoff-meneteléseihez, bajnoki címeihez milyen mértékben járultak hozzá. Ehhez kitalált egy mérőszámot is, ami alapvetően a Win Shares magasabb szintű statisztikai mutatóin alapul - most ez alapján rakta össze, hogy melyik a tíz legerősebb draftosztály, ha csak az NBA-sztárok playoff-teljesítményét vesszük számításba - a 2020-as osztály majdnem megnyerte ezt a versenyt...

10. helyezett: a 2008-as osztály. Hakeem Olajuwon két bajnoki címet és egy harmadik döntős szerpelést, Patrick Ewing két nagydöntőt, Adrian Dantley egy nagydöntős szereplést mutathat fel, ezzel már odaértek a Top10-be. Az osztály tagja volt egyébként az edzőként ötszörös bajnok Pat Riley is, aki 1972-ben Lakers-játékosként is nyert bajnoki címet, 1994-ben pedig a Ewing vezette Knickset edzette a nagydöntőben Olajuwonék ellen.

9. helyezett: az 1993-as osztály. A valaha volt egyik legalulértékeltebb évfolyam, hiszen Julius Erving az NBA-ben és az ABA-ben is elképesztő pályafutást tett le az asztalra, Bill Walton ha egészséges marad, valószínűleg nem csak egyszer nyer bajnokságot a Portlanddel, Dan Issel az ABA egyik sztárja volt fénykorában, a ligatörténet egyik legjobb lepattanózója, Walt Bellamy pedig abba a korba született, amikor Bill Russell Bostonja és a West-Baylor (majd Chamberlain) vezette Lakers mellett a playoffban nem nagyon lehetett labdába rúgni.

8. helyezett: a 2018-as osztály. A visszavonulás utáni várakozási időt ekkor szállították le ötről négy esztendőre, így brutális évfolyam jött össze: Jason Kidd, Steve Nash, Grant Hill és Ray Allen eleve fenomenális névsor, de ekkor lett HoF a liga egyik legjobb védője, Maurice Cheeks, illetve két WNBA-klasszis, Katie Smith és Tina Thompson is.

7. helyezett: a 2010-es osztály. Scottie Pippen és Karl Malone fémjelezte a csapatot, de ekkor került be Dennis Johnson (bajnok a Bostonnal és a Seattle-lel) illetve Gus Johnson is (bajnok az ABA-ben) - no meg Cynthia Cooper, aki az első négy WNBA-szezonban az összes bajnoki címet és Finals MVP-t begyűjtötte.

6. helyezett: az 1979-es osztály, avagy Wilt Chamberlain egy személyben. A klasszis center mellett neves játékos nem is került be ebben az évben, de a számítások szerint egyedül is hozzátett ennyit a playoffokban. 

5. helyezett: az 1995-ös osztály, avagy Kareem Abdul-Jabbar majdnem egy személyben. Mellette egy komolyabb játékos került be, Vern Mikkelsen, aki a Minneapolis Lakers négy bajnoki címében a másodhegedűs szerepet játszotta George Mikan mögött. Ebben az osztályban került be egyébként Cheryl Miller is, aki sokak szerint minden idők egyik legjobb női kosarasa (és Reggie Miller nővére).

4. helyezett: a 2016-os osztály. Shaquille O'Nealt és Allen Iversont senkinek nem kell bemutatni, ahogyan Yao Mingre is emlékezhetünk. Ekkor került be a WNBA-klasszis Sheryl Swoopes, illetve Zelmo Beaty is, aki kétszeres NBA All-Starként nyergelt át az ABA-re és nyert bajnoki címet. 

3. helyezett: az 1980-as osztály. Az NBA-logóról ismert Jerry West (tíz nagydöntő, ebből egy bajnoki cím), illetve a tripla-dupla király Oscar Robertson (két nagydöntő, egy bajnoki cím) már eleve bődületesen erős duó, ehhez jön még Jerry Lucas, aki hétszeres All-Star volt, és 1973-ban a Knicksszel nyert bajnokságot. 

2. helyezett: a 2020-as osztály. Kobe Bryant és Tim Duncan 5-5 bajnoki címet nyert, ezen kívül is voltak nagydöntőben, Kevin Garnett 2008-ban nyert bajnokságot, 2010-ben döntőzött, de a Minnesotával is járt főcsoportdöntőben - majdnem meg is nyerték ezt a különversenyt...

1. helyezett: a 2009-es osztály. A "Dream Team-évfolyammal" viszont Garnették sem bírtak. Michael Jordan szedte össze a legmagasabb egyéni pontszámot az ESPN számításaiban, Wilt Chamberlaint is megelőzte, de ő sem volt egyedül, hiszen David Robinson és John Stockton is extraklasszis volt a maga idejében, akik a playoffokban is komoly teljesítményeket tettek le az asztalra. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus