Indul a kivásárlási szezon az NBA-ben

A cserehatáridő lejárt, de ez korántsem jelenti azt, hogy elfogytak a csapatok lehetőségei, ha erősíteni (vagy szándékosan gyengíteni) szeretnék keretüket. A playoffra nem esélyes gárdák ugyanis elkezdenek megszabadulni a ballaszttól - indul a szabadrablás, jönnek a kivásárlások!

One man's trash is another man's treasure, tartja a mondás – röviden így lehetne körülírni a trade deadline utáni időszakot az NBA-ben. Azok a gárdák, akik már érdemi erősítést nem terveznek az évben (értsd: tankolnak), elkezdik kivásárolgatni a nekik nem kellő spílereket, akik aztán új állomáshely után néznek – főként gyűrűre éhes veteránok szoktak az étlapon lenni, de időnként akad egy-két fiatalabb delikvens is. Nézzük, kik jöhetnek szóba a közeljövőben!

 

Marvin Williams – Charlotte Hornets
Reggie Jackson – Detroit Pistons
Isaiah Thomas – Los Angeles Clippers

Kezdjük a három biztos befutóval. Az egykori 1/2-es Marvin 2014-ben tette át székhelyét Charlotte-ba, idén azonban – főként PJ Washington érkezése miatt – jóval kevesebb lehetőséget kapott. Tavalyi 28 perc fölötti átlaga idén 20 alá csökkent, és bár a triplát még mindig 37% fölött dobja, érdemi haszna már nem nagyon volt belőle a 16-35-ös mérleggel szerénykedő Lódarazsaknak. A hírek szerint gyakorlatilag készpénznek vehető, hogy hétfőn alá is ír Milwaukee-ba, így kvázi arra a helyre érkezik, amit tavaly Nikola Mirotic töltött be az együttesnél – kicsit talán kevesebb pont, de jobb védekezés várható tőle.

Jackson nem tudta megváltani a világot Detroitban, pedig öt évre 80 millió dollárnyi bizalmat szavazott neki a vezetőség. Gyakorlatilag folyamatosan ligaátlag alatti hatékonysággal dolgozott, emellett sokat is volt sérült – nem sokan fogják hiányolni szerintem. Ha valóban behúzza a Clippers, érdekes lesz, hogy ott mire tudja majd használni Doc Rivers – a kezdőbe biztos nem megy Leonardék mellé, a padról pedig Lou Williams a fő labdás emberük. Ezzel együtt ő a jobb buyout-játékosok közé tartozik, hiszen bár még csak 29 éves, várhatóan nem fog sokat kérni szolgálataiért.

Thomas papíron akár még el is fért volna a Clippersbe, de a jelek szerint inkább Jackson lesz a befutó, a kisember pedig csapat nélkül marad. Washingtonban összerakott egy 41%-os triplázást, de ezzel a pozitívumok végére is értünk – védekezésben óriási emberhátrány, és valószínűleg sosem tudja már ezt elöl kompenzálni, mint tette azt a varázslatos 2016/17-es szezonban. A fél ligát végigturnézta már, Bostonon kívül nem tudom, ki tenne még egy próbát vele – a Keltákhoz is inkább gesztus lenne a leigazolása, a hírek szerint ők egy másik korábbi játékosukat, Evan Turnert nézegetik.


Evan Turner – Minnesota Timberwolves
A 2016-os sapkaemelkedési–bonanza egyik nyertese a 4 évre 70 milkát kaszáló Turner volt, aki igazából sosem volt több egy hatodik embernél, abból is a felejthető kategóriába tartozik. A Blazersben három év alatt 8 pontos, 3.8 pattanós, 3 gólpasszos átlagot hozott ezért a pénzért, majd elpasszolták Atlantába Kent Bazemore-ért  (egy másik 2016-os aranyifjú, fillérre azonos szerződéssel). Ő is részese volt az Atlanta – Houston – Denver – Minnesota négyescserének, amely során a Wolvesnál kötött ki – ez azonban aligha a végállomás számára.


Tyler Johnson – Phoenix Suns
Egy újabb 2016-os kitömött, akit anno a Heat tett gazdaggá - eredetileg a Nets ajánlott neki egy erősen backloaded, vagyis eleinte keveset, később sokat fizető szerződést, de ezt meccselte a floridai alakulat. Egy éve került Arizonába, ahol elméletileg cserehátvédként még lehetett is volna haszna, idén azonban másfelé indult el a Monty Williams irányította Suns – Elie Okobo és Ty Jerome kapja a Rubio mögötti perceket, Johnson eléggé szórványosan kap csak lehetőséget a bizonyításra. Nem sok PO-csapatnak kell cserehátvéd, én talán a Houston – Philly duó valamelyikénél tudnám elképzelni, de bármi lehet, nem sokat hallani egyelőre a Phoenix szándékairól.


Yogi Ferrell – Sacramento Kings
A dallasi „melegágyból” való eljövetel nem jött be Yoginak, idén mindössze 11 percet átlagol, nem számolnak érdemben vele a Kingsnél. Alig 3 millió dollár a bére, ezt nem lesz nehéz kivásárolni, és akár vissza is mehet Mark Cuban ölelő karjaiba.


Courtney Lee – Dallas Mavericks
Ha már Dallas, akkor térjünk ki gyorsan egy erős leszállóágban lévő 3-and-D wingre Texasból. Még a Porzingis-féle tranzakcióban érkezett a Knickstől, de sosem tudta megvetni a lábát a Mavsben – valamivel több mint 12 millió dollár az idei bére, ha valamennyiről lemond, lehet, hogy lesz olyan contender, aki lát benne fantáziát. Avery Bradley fel tudta támasztani pislákoló karrierjét a Lakersben, talán van még esély Lee számára is – ha akkora szerepet biztosan nem is fog kapni sehol, mint Bradley az arany-liláknál.


Michael Kidd-Glichrist, Bismack Biyombo – Charlotte Hornets
Amit Marvin Williamsszel már meglépett Michael Jordan, azt másik két feleslegessé váló veteránjával is megteheti. MKG-nek sosem jött ki igazán  a lépés, a tripladobás teljes hiányát nem tudja védekezésével kompenzálni – epizódszereplőnek még jó lehet egy jobb csapatba, de nagyjából ennyi van az egykor Anthony Davis utáni pickkel kiválasztott kiscsatár pályafutásában. Épp most jött a hír Woj Twitteréről, hogy meg is történik a kivásárlás, és a Dallast emlegetik lehetséges kérőként – van ráció ebben. Biyombo fölött szerintem eljárt az idő, sokkal jobb centerek vannak már a padon is sok helyen – talán egy Rockets még rárepülhet, csak hogy ne keverjék őket össze a reptéren egy marék zsokéval.


Derrick Rose – Detroit Pistons
Vince Carter – Atlanta Hawks

Két „tiszteljük meg az öreget, hadd menjen, ha akar” típusú játékos, de Rose-ban azért még van kakaó (plusz nem is öreg, talán mégis külön kellett volna őket venni?), Carter már játékosként nem sokat tud hozzátenni egy csapat eredményességéhez. Ha Collison nem jön, a Lakers szerintem rámegy Rose-ra, más kérdés, hogy biztosan jó fit-e ő oda.  

 

Matthew Dellavedova – Cleveland Cavaliers
Szerintem a Cavsen kívül senki nem lát már játékosként értéket Delly-ben, annyira meg csak nem haver LeBronnal, hogy odavigyék a Lakersbe – valószínűleg lefőtt az egykor Curry-t vesztegzár alá helyező, majd dehidratáció miatt kórházba kerülő ausztrál hátvéd NBA-pályafutása, de így is sokkal többet hozott ki belőle, mint arra bárki is gondolhatott anno. 

 

Dion Waiters - Memphis Grizzlies
Egy kis gumicukrot, valaki? Senki? 


Bobby Portis, Taj Gibson, Elfrid Payton, Maurice Harkless, Reggie Bullock, Wayne Ellington – vagyis a fél New York Knicks

Steve Mills „búcsúajándéka”, Dolan bácsi meg fizethet a semmiért, mint a katonatiszt. Portist elnézném Bostonban, Smarttal micsoda állatok lennének... Bullock és Ellington folytathatja liga körüli turnéját, Harkless pedig akár még érdekes is lehet egy-két helyen (Rockets?).


Markieff Morris, John Henson, Brandon Knight – Detroit Pistons 
Napi kétszeri meleg étkezésért vihető mind, és Morris 39%-os triplázása még vonzó is lehet pár jobb együttesnek. Henson sosem tudta hosszú kezeit igazi védőmunkára váltani, Knight pedig erősen kopik kifelé a ligából.


DeMarre Carroll – San Antonio Spurs
Nincs hely a texasiak rotációjában Carroll számára, valamiért nála is a Houstont tudom elképzelni, mint egy utolsó mentsvár, ahol megmentheti karrierjét. 

 

Kép: lakersnation.com
Slide: fadeawayworld.net

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus