Jimmy Butlerre volt szüksége a Sixersnek?

A Sixers újabb vezérrel bővült, de vajon megnyugszik-e végre Butler? A Timberwolves lezárt egy kellemetlen fejezetet, de most bizonyítania kell, többek között volt sztárjának is.

Tegnap este bombaként robbant a hír, hogy Jimmy Butlert a Philadelphia Sixershez cserélte a Minnesota Timberwolves, és azonnal elkezdődtek a találgatások, elemzések, hogy hova juthat ezzel a tranzakcióval a Sixers.

Ami játékban biztos, hogy Butler sokoldalúbb kosaras, mint Robert Covington, aki egy 3&D prototípus, míg az érkező sztár egy elöl-hátul bármire képes játékos, tud magának és másoknak is helyezetet teremteni, és erre Covington nem volt alkalmas. A kérdés az, hogy erre mennyi szükség lesz a Sixersnél, miután Markelle Fultzot tavaly nyáron szintén hasonló támadási feladatkörre szerezték meg, Ben Simmons ugyanezt tudja, Joel Embiid pedig szintén nem csak abból él, hogy mások leosztogatják neki a labdát egy-egy üres zsákolásra.

Brett Brown feladata nem egyszerű, mert nem csak azt kell figyelembe vennie, hogy mindenki elégedett legyen, hanem azt is, hogy Fultznak és Simmonsnak továbbra sincs külső dobása. Én őszintén szólva azt sem nagyon értettem, hogy egymás mellett miért erőltetik ezt a két embert, de most még bejön a képbe Butler is: nem lennék meglepve, ha Fultz a padról szállna be egy idő után, mert ha valamiben nem jobb Butler, mint a távozó Covington volt, az pont a spot up shooting. Egyáltalán nem rossz dobó Butler, de ő nem egy catch-and-shoot, labdaigénnyel nem rendelkező kinti dobó, úgyhogy fog elvenni játékszert a többiektől, és amikor kint kell majd álldogálnia a triplavonalon, várhatóan kevésbé lesz hatékony, mint Covington volt (igaz, kiegyensúlyozottabb lehet majd, mert ezzel voltak gondjai a távozó kiscsatárnak).

Covington mellett új csapathoz került az idén eddig egy percet sem játszó Jerryd Bayless, egy 2022-es második körös, ami nagyjából senkit nem hoz lázba, illetve Dario Saric is, akinek a játékában nem sok köszönet volt idén - pont azt nem tudta, amit kellett volna, 30%-kal dobta a triplát, így semmilyen spacinget nem generált Simmonséknak. Saric távozása darabra érzékeny veszteség lehet, de helyette be lehet tenni a kezdőbe JJ Redicket vagy a sérüléséből lassan, de az utóbbi négy találkozón biztosan visszatérő Wilson Chandlert is, és így olyan játékosok is szerephez juthatnak, akik eddig kevesebb szóhoz jutottak (Furkan Korkmaz, Jonah Bolden akár, de Landry Shamet is még többet lehet a parkettán). Az érkező Justin Patton sem fog sok vizet zavarni: tavaly sem játszott, idén is sérült, a Minnesota le sem hívta a harmadik évi csapatopcióját, úgyhogy meglepő lenne, ha az aktív rotációban szerepet kapna.

A játékerősség és amellett, hogy Butler mennyire illeszkedik majd három labdát igénylő ember mellé, fontos kérdés még az elégedettségi faktora. Már a Chicago Bullsnál sem kedvelték a fiatalok őt és Dwyane Wade-et, és ugyanez volt a helyzet a Minnesota Timberwolvesnál is. Azt is hozzá kell tenni, hogy Butlernek mindenhol egy baja volt: ő a tökéletességet, a kemény munkát és a győzelmeket várja el mindenkitől, és ezt (illletve ehhez a segítséget) nem kapta meg az előző két munkahelyén a fiataloktól.

Elvileg ebben a Philly-nél nincs hiba, de ha túlzott maximalizmusba csap át ez a dolog, és mondjuk Fultz nem javul (mert eddig nehéz lenne rá azt mondani, hogy jó), akkor az is elképzelhető, hogy Butler megbontja a csapategységet, azt pedig láttuk Minnesotában, hogy így már akkor sem jöttek az eredmények, ha játszott. Az ő mentalitása jó eséllyel nem fog változni, de Brett Brown jelentősen jobban bánik a játékosaival (az eddigiek alapján), mint az ilyen szempontból kicsit jellegtelennek tűnő Fred Hoiberg, vagy az ilyen szempontból (is) borzasztóan vaskalapos Tom Thibodeau. Most kap egy igazán nehéz feladatot a tréner, de nála reális esély mutatkozik arra, hogy Butlert kordában tudja tartani - aztán vagy megy neki, vagy nem.

Pénzügyileg is érdekes a helyzet, hiszen a Philly a jelenlegi állapotok alapján 72 millió dollárnyi fizetéssel áll a Fultz, Simmons, Butler, Embiid, Shamet, Bolden, Smith hetessel a jövő nyáron. Butlernek játékosopciója van, minden bizonnyal ki fog lépni a szerződéséből, és mivel a jelenleg beírt játékosopciója helyett 30 millió dolláros cap holdot fog levenni a fizetési sapkából (amíg alá nem írja új szerződését, ami minden bizonnyal a maximum lesz), ezért nagyjából 21 millió dollárnyi sapka alatti helye lesz a Sixersnek az off-szezonban, ha minden szabadügynöke jogairól lemond, kivéve Butlert és TJ McConnellt.

Ez amellett, hogy sok hely, újabb kérdéseket vet fel Fultz jövőjével kapcsolatban, neki ugyanis a játékbeli, beilleszkedésben tapasztalható problémái mellett most már más szerepe is lehet: ha el tudja cserélni őt úgy a Sixers, hogy nem kap vissza fizetést, akkor jövő nyáron közel egy maximumnyi szerződést oszthat ki a klub, márpedig ha Butler beilleszkedik ebbe a gárdába, akkor a Simmons-Butler-Embiid trió borzasztóan erős lehet, nemcsak kelet, hanem a liga szintjén is, és nagyon vonzó célpont lehet a Sixers. Természetesen mindent keresztülhúzna, ha Butler a jövő nyáron lelépne, de Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint mindkét oldal hosszútávon tervez egymással - Butler sem kerülhet ennél sokkal jobb csapatba, a Philly pedig nem akart lecsúszni LeBron James, Paul George és Kawhi Leonard után még egy elit játékosról.

Összességében nézve a Sixers vállalt kockázatot ezzel, és nem is Butler lejáró szerződése, hanem a személyisége és a fiatalokkal ápolt korábbi kapcsolata miatt. Ettől függetlenül egy igazi sztár érkezett Philadelphiába, akit csak a győzelem izgat, és aki jelentősen jobb kosaras minden távozónál. Ha valaki fogékony Butler munkamoráljára és győzniakarására, azt egy szinttel feljebb is segítheti majd - aki nem, az meg fog törni, és le fog szakadni, ez Butlerben a rizikó.

Nem oldja meg a Philly összes gondját, mert a spacinggel továbbra is akadnak majd problémák, ez teljesen világos (igaz, azzal most is voltak, és Saric a 30%-os triplamutatójával csak rontott ezen), de a Sixers hosszabb távon (is) építkezik, úgyhogy a nyáron is orvosolhatja ezt a gondot, másrészt idén is lesznek majd kivásárolt vagy olyan játékosok, akiket el akarnak cserélni a csapataik, közülük is lehet majd szemezgetni, ahogy tavaly is megtette ezt a Sixers Ersan Ilyasovával és Marco Belinellivel.

 

A Minnesota egy teljesen más kérdés, miután a Butler-sztori miatt fogalmunk sincs, hogy mi van ebben a keretben. Butler állandó cserekérelme és az, hogy egyfolytában a sajtóban szerepelt, láthatóan nem tett jót az együttesnek. Az egy dolog, hogy mit gondolok egy érvényes szerződésben lévő játékosról, aki mindenképpen "ki akarja magát rúgatni" (szerintem ha valaki hosszútávra biztosítja a megélhetését egy többéves megállapodással, az a szerződés időtartamára eladta a játékjogát, nem rendelkezik vele, így aztán zsarolni sem zsarolhatná a csapatát), az viszont egy másik kérdés, hogy Butlernek tökéletesen igaza volt: nélküle nem tud(ott) nyerni a Timberwolves.

Megint más kérdés, hogy a végén már vele sem, de a védekezés első és egyetlen oszlopa Butler volt. Covington fog tudni segíteni ebben (még ha nem is olyan vezér, mint Butler, ligaelit védőnek számít ő is a periméteren), de az is biztos, hogy Saric-csal lesznek gondok ilyen szempontból (amellett, hogy a horvát még akár Nemanja Bjelica karrierjét is befuthatja a TWolvesnál kevés vagy rettenetesen hullámzó játékidővel), így összességében ilyen tekintetben semmit nem lépett előre a gárda. A támadójátékot még Derrick Rose, Karl-Anthony Towns, vagy ha összekapná magát, akkor Andrew Wiggins vezetésével megoldhatják, de a Minnesota szűk keresztmetszete nem ez, hanem az, hogy meg tudnak-e állítani bárkit védekezésben. Mert ha továbbra sem, semmi esélyük nincs arra, hogy nyugaton PO-ba kerüljenek.

Az egyértelmű egyébként, hogy jobb csapat papíron nem lett a Minny (Bayless-szel sem lenne az, de őt ki is vásárolják a hírek szerint), de Butler viselkedése és távozása még hozhat akár pozitív változásokat is. Ha előjön többekből az, hogy csakazértis megmutatják, hogy igenis képesek jól játszani, és hátul is meghalni a pályán, akkor ennek több haszna is lehet a vártnál. Ha nem, akkor viszont az is bebizonyosodik, hogy Butlernek igaza volt: a jó nevű fiatal sztárok a mentalitásuk miatt képtelenek lesznek ebből a franchise-ból bármikor komolyan vehető együttest csinálni, akármilyen statisztikákat gyártanak támadásban.

A Timberwolvesnak egyébként nem volt választása, hiszen az ismert volt, hogy Butler le fog lépni a nyáron, a jelenlegi Butler már segíteni sem tudott a védekezésével, annyira ölte a csapatszellemet, és ennél sokkal jobb csomagok sem érkeztek a swingmanre - a Miaminél a Josh Richardson-féle az lehetett volna, de azt túlhúzta a Timberwolves, a Houston pedig négy, várhatóan kései első köröst adott volna, annál Covington sokkal hasznosabb, Saricban pedig sokkal több lehetőség van, amit vagy kihoznak még belőle, vagy nem.

Innentől a munkáé a főszerep Minnesotában, mert már nincs kire mutogatni - ez a csapat újra a fiataloké (meg Rose-é), nem lehet mellébeszélni, és Butler nélkül eddig nem sokat mutatott a társaság, most viszont itt az idő bizonyítani.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus