Jön a szezon folytatásának első fele - kezdődik a harc a rájátszásért

Ma éjszaka két meccsel újraindul az NBA - végignézzük, kik milyen előjelekkel és helyzetből várják a folytatást azok közül a csapatok közül, akik a play-in párharcokban szerepelhetnek.

Mint azt már sokszor sok helyen olvashattátok, ma éjszaka újrakezdődnek a meccsek az NBA-ben. A 22 meghívott gárda egyenként 8-8 mérkőzést játszik majd, ezzel pedig lezárul az alapszakasz. A két konferencia első 7-7 helyezettje automatikusan megy a PO-ba, a 8. és a 9. helyezett között pedig egy, két nyert meccsig tartó, ún. play-in párharc dönt majd arról, ki csatlakozik a rájátszás mezőnyéhez. Play-in párharcot csak akkor rendeznek, ha a 8. és a 9. helyezett között maximum 4 meccsnyi távolság van, és a 8. helyezett 1-0-s előnyből kezdi majd a sorozatot.

Hogy a bajnokesélyeseknél vagy a többi, már biztos PO-résztvevőnél mi lehet a szezon kulcsa, arról talán még korai beszélgetni - ezt a rájátszás beharangozóknál megtesszük. Annyi biztos, hogy nem mindennapi idény előtt állunk, amelyben az alkalmazkodóképességnek a szokottnál is nagyobb szerepe lesz - a családtól távol, közönség és lényegi hazai pálya nélkül kell majd megvívni a csatákat a bajnoki címért. Soha korábban nem láttunk még csak hasonlót sem, maximum amatőr szinten, ezzel pedig lényegében minden előzetes esélylatolgatás, erősorrend megkérdőjelezhető.

Keleten három, nyugaton pedig hat csapatnak azonban nincs már ideje akklimatizálódni, mivel még be is kell kerülni a rájátszásba, ez pedig főleg nyugaton még óriási csatákat hozhat.


Tud-e elég gyenge lenni a Brooklyn ahhoz, hogy bekerüljön a veszélyzónába?

A keleti főcsoportban valamivel egyszerűbb a helyzet, mivel csak három csapat harcol két helyért. A hetedik Brooklyn Nets 30-34-gyel, a nyolcadik, mondhatni házigazda Orlando Magic 30-35-tel, míg a Washington Wizards 24-40-nel áll jelenleg, tehát a Nets fél meccsel előzi a Magicet és 6-tal a fővárosiakat. Látszólag egészen simának tűnik a helyzet, főleg hogy a Magicnél még Jonathan Isaac is felépült - lényegében teljes fegyverzettel mehet neki a folytatásnak a floridai gárda, ezzel jelen helyzetben ha borítékolni nem is lehet a PO-jukat, de nagyon masszív esélyeik vannak a hetedik helyre.

A nyolcadik hely viszont még érdekes is lehet(ne...). A Nets 6 meccses előnye a Wizards-dzal szemben sok... de igazából az csak 2 mérkőzésnyi fór a play-inhez viszonyítva, a Brooklyn pedig teljesen szétesett. Miután Kyrie Irving állítólag "kiadta a parancsot" a csapatmegbeszélésen, hogy nem kéne folytatni a szezont, DeAndre Jordan, Spencer Dinwiddie és Taurean Prince is a koronavírus nem lesznek ott a csapatban. Jordan és Dinwiddie június legvégén, Prince pedig július első hetében jelentette ki, hogy nem játszik, mert fertőzött - ennek 4, illetve 3 hete, ebből kiindulva nem nagyon szakadtak meg azért, hogy ott legyenek a buborékban.

Wilson Chandler is június végén jelezte, hogy nem kockáztatja családja egészségét, nem lesz természetesen az Achilles-sérüléséből még csak lábadozó Kevin Durant és maga Irving sem. Tyler Johnson, Lance Thomas, Justin Anderson, Jamal Crawford és Donta Hall érkeztek a kimaradók helyére, de ennek a Netsnek semmi köze nincs még csak ahhoz sem, amelyik a leállásnál pályára lépett. Ha az előbb említett ötös mellé odarakjuk Joe Harrist, Caris LeVertet, Garrett Temple-t, Dzanan Musát, Rodions Kurucsot és Jarrett Allent, akkor sem sokkal jobb a helyzet. Ezzel az állománnyal az sem lenne meglepő, ha egy meccset se nyerne a Disney Worldben a Nets.

Más kérdés, hogy a Wizardsnak úgy kell két győzelemmel többet szereznie, hogy Bradley Beal és Davis Bertans nincs, ez pedig nagy érvágás a fővárosiaknak. A Washington mostani keretében talán egy fokkal több fantázia van, mint a Brooklynéban, de nem sokkal, és papíron nekik is szenvedniük kell majd minden sikerért - így nézve pedig az a két meccs még mindig soknak tűnik.

Azért is érdekes a keleti "ki múlja alul a másikat" harc, mert a leállás környékén már felröppentek pletykák, hogy a Nets Bealt szeretné megszerezni harmadik sztárnak Irving és Durant mellé, márpedig ez így egy lehetőség sok szempontból. LeVert és Allen kicsit feltornázhatja a csereértékét, megmutathatják a Wizardsnak, hogy érdemes elgondolkodni egy rájuk épülő csomagon. Tim Connelly, a Washington GM-je már nyilatkozta, hogy nyáron védekezésben, blokkolásban hasznos centert akarnak szerezni (ez lenne Allen), LeVert pedig továbbfejlődhetne, mint a fővárosiak első számú embere. Ha meg már Beal megy, akkor a többiek kibontakozhatnak akár már Orlandóban is - itt az esélyük. Hivatalosan persze nem eladó Beal, mint ahogy senki és semmi olyan, akiért és amiért az ember még több értéket akar kapni...

Ami biztos, hogy a Milwaukee Bucksnak az alapszakasz nagyjából három hete után lesz még egy pihenő első köre. Nagy meglepetés lenne, ha a Magic nem tudná lenyomni a Brooklynt jelen helyzetben, a Nets-Wizards párosból pedig bárki jön szembe, 4-0-tól bármi más eredmény csalódás lesz a Milwaukee-nak.


A Grizzlies kitart, vagy a Pelicans/Blazers párosból valaki megmenti a szezonját?

Nyugaton már sokkal nagyobb csata várható, jóval többen pályáznak a play-inre, és nagyobb is az esélye egy ilyen párharcnak. A Memphis Grizzlies 32-33-mal a nyolcadik, a Portland TrailBlazers (29-37), New Orleans Pelicans (28-36), Sacramento Kings (28-36) trió három és fél meccsel van lemaradva tőlük, egy fél meccsre jön ettől a hármasról a San Antonio Spurs (27-36), a Phoenix Suns pedig két mérkőzésre van még a Spurstől is (27-36).

Kezdjük azokkal, akiknek kevesebb esélyük van. A Suns sokkal jobban játszott idén, mint amire számítani lehetett, és ha Mikal Bridges is szintet lép (a felhozómeccsek alapján erre van esély), még érdekesebb együttest alkothat Monty Williams alakulata. A két és fél meccs lemaradás azonban sok a 9. helytől, ráadásul négy ellenfelük van, és mind a négyet le kellene nyomniuk a play-inért. A Spurs talán még ennél is kisebb sansszal bír, miután LaMarcus Aldridge nincs ott a buborékban, Gregg Popovich pedig nyíltan kijelentette, hogy a tehetségek fejlesztése az első számú cél a Disney Worldben - elképzelhető, hogy ez utóbbi csak vetítés, de a józan ész is ezt diktálja.

A Kings valahol a senki földjén helyezkedik el. Félig Sacramento-drukkerként elmondhatom: egészen meglepő, hogy egy De'Aaron Fox-szal, Buddy Hielddel és Bogdan Bogdanoviccsal felálló gárda hogyan tud ilyen színtelen-szagtalan lenni, mint az idei Kings volt. Voltak jó periódusai Luke Walton legénységének, a leállás előtti utolsó másfél hónap nem sikerült rosszul a kaliforniai együttesnek, de mintha nem fejlődtek volna tovább, csak ugyanazt a fejlődést mutatták volna be, mint tavaly, ugyanonnan indulva. Mindenesetre a Kingsnél nem lesz Marvin Bagley III (majdnem egész évben ez volt a helyzet, nem ez fogja megborítani a csapatot), van Corey Brewer, de mivel van két jóval izmosabbnak tűnő rivális is, így a Sacramento play-inje is meglepő lenne.

A Memphisre ugyanis a Pelicans és a Blazers is valós veszélyt jelent, és nem igazán lehet eldönteni, melyik jelenti a nagyobbat. A Pels december közepéig pocsékul játszott, utána viszont sima PO-csapatnak tűnt a gárda. Zion Williamson mellett több hiányzó is volt az elején, rengeteg sérüléssel bajlódott az együttes, most viszont mindenki bevethető Darius Millert leszámítva, és az utolsó három hónapban mutatott játék elég is lehet a folytatásban.

A Portlandnél hasonló volt a helyzet: a leállás időt adott Jusuf Nurkicnak, hogy teljesen felépüljön, ez pedig kategóriajavulást eredményezhet a csapatnak magas posztokon - nem mellesleg Zach Collins is újra játszhat. A Blazersnek kellettek is a magasok és Skinny Melo, mert Trevor Ariza nem lesz ott a buborékban, Rodney Hood pedig még korábban sérült le, így most a wingposztokon lehet némi probléma az oregoniaknál. Mindent egybevetve viszont még így is jobb állapotban van Terry Stotts együttese, mint volt a leállásnál - Nurkic visszatérése és egészsége döntő lehet a PO-ért folytatott harc szempontjából, mint ahogy a szezon előtt is az volt a kulcskérdés, mikor és milyen formában tud pályára lépni a bosnyák.

A Grizzliesnél az egyik új szerzemény, Justise Winslow csípősérülése miatt hiányozni fog, de magas posztokon jobb lesz a helyzet, mint a leállás előtt: Jaren Jackson Jr. és Brandon Clarke is felépültek, pluszba még Anthony Tolliver is megérkezett. Taylor Jenkins csapata hatalmas meglepetést okozott idén eddig, és a három és fél meccs elegedőnek tűnik arra, hogy Ja Moranték megtartsák a nyolcadik helyet, így 1-0-val menjenek egy esetleges play-in tornára. Más kérdés, hogy papíron a Pelicansé az egyik leggyengébb sorsolás a folytatásra, így Moranttól nagyon fog kelleni a varázslat a PO-ért.

Meg kell említeni még a Dallas Maverickset is, mivel ha a Grizzlies az összes meccsét megnyeri, a Mavs pedig az összeset elbukja, akkor a texasiak kerülnek a nyolcadik helyre, de ennek csak matematikai esélye van.

Ami biztos, hogy a Bucksszal ellentétben a valószínűsíthető nyugati első, a főcsoportot 5.5 meccsel vezető Los Angeles Lakers nem fog tapsikolni örömében, főleg ha az első körös ellenfél egy teljes kerettel felálló Pelicans lesz (vagy egy formában lévő Damian Lillard). Zionéknak azonban ehhez előbb a Portland/Sacramento/San Antonio/Suns négyest, aztán várhatóan a Memphist kell lenyomniuk, itt pedig még nem tartunk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus