Jön-e újra a 2017/18-as Victor Oladipo?

A Pacers sztárja új társakat kapott maga mellé, de mikor tér vissza, milyen formában, és mi lesz addig a csapattal nélküle?

Indiana Pacers

Draft: Goga Bitadze (1/18)

Távozott: Bojan Bogdanovic (Jazz, 4 év 73 millió), Darren Collison (visszavonult), Tyreke Evans (2 évre eltiltva), Thaddeus Young (Bulls, 3 év 41 millió), Cory Joseph (Kings, 3 év 37 millió), Wesley Matthews (Bucks, 1 év 2.56 millió), Kyle O’Quinn (Sixers, 1 év 2.1 millió), Davon Reed

Érkezett: Malcolm Brogdon (Bucks, 4 év 85 millió), TJ Warren (csere, Suns), Jeremy Lamb (Hornets, 3 év 31.5 millió), Justin Holiday (Grizzlies, 1 év 4.8 millió), TJ McConnell (Sixers, 2 év 7 millió), JaKarr Sampson (Bulls, 1 év 1.7 millió), CJ Wilcox (sérülésből tér vissza, 1 év 1.7 millió), Jakeenan Gant (nem draftolt, 0.9 millió), Amida Brimah (G-Liga, 1 év 0.9 millió), Naz Mitrou-Long (Jazz, two-way), Brian Bowen II (Ausztrália, Sydney Kings, two-way)

Maradt: Aaron Holiday, Alize Johnson, TJ Leaf, Doug McDermott, Victor Oladipo, Domantas Sabonis, Edmond Sumner (3 év 6.5 millió), Myles Turner

Keret:
Brogdon – Oladipo – Warren – Sabonis – Turner
McConnell – Lamb – J.Holiday – McDermott – Bitadze
A.Holiday – Sumner – Sampson – Johnson – Leaf
Wilcox (nem garantált) – Gant (ng) - Brimah (ng)
Mitrou-Long (two-way) – Bowen (tw)

Elég érdekes nyáron van túl a Pacers - nehéz lenne azt állítani, hogy mindennapos, amikor egy csapat egyik kezdő hátvédje 31 évesen visszavonul hittéríteni, az első számú cserét pedig 2 évre eltiltják. Márpedig Indianában ez volt a helyzet Darren Collisonnal és Tyreke Evansszel, akik mellett Wes Matthews, Cory Joseph és Bojan Bogdanovic is távoztak az együttestől - a periméterről lényegében a sérült Victor Oladipót, illetve a cserék közül Aaron Holiday-t, Doug McDermottot és az alig használt Edmond Sumnert leszámítva mindenki ment. A látszólag komoly vérveszteségek ellenére nagyszerűen megoldotta a problémákat a vezetőség.

Malcolm Brogdon 4 évre 85 millió dollárért érkezett, ami bőven jó ár egy 15.6 pontos játékosért, ha azt is mellétesszük, hogy Brogdon nagyszerű védő, tavaly az 50-40-90-es klub tagja lett (százalékok mezőnyből, triplából és büntetőből), emellett nulla labdaigénye van. Evans jó igazolásnak tűnt tavaly, viszont Oladipóval nem nagyon sikerült összecsiszolni - ilyen gondok Brogon esetében várhatóan egyáltalán nem lesznek, a Milwaukee-ból érkező mindenes maximálisan ki fogja szolgálni a térdsérüléséből lábadozó sztárt.

Brogdon megszerzése mellett volt egy lehúzása is Kevin Pritchardnak: még a Phoenix Suns fizetett azért, hogy elhozzák a mindössze 11 milliót kereső, viszont labda nélkül egészen kiválóan mozgó, emellett az előző idényben 42.8%-kal triplázó TJ Warrent. Azt majd meglátjuk, hogy ez egyszeri, kiugró teljesítmény volt-e a kiscsatártól (egy 40%-os idénye volt még, a többi 30% alatti), vagy tényleg megtanult dobni (korábban jóval kevesebb volt a vállalása is, mint a 2018/19-es alapszakaszban), de ha marad 40% környékén, akkor ebben a szegmensben még előre is lépett szerintem az Indiana, függetlenül attól, hogy Bogdanovic összességében sokoldalúbb kosaras Warrennél.

A padra érkezett egy igazi irányító TJ McConnell személyében, Jeremy Lamb évi 10 millióért írt alá (15 pontos szezonból érkezik, de 35% alatt hármasozott, igaz, neki a helyzetek megteremtésében is lesz szerepe, és az 55%-os TS egyáltalán nem számít rossz hatékonyságnak), valamint two-way embernek Justin Holiday.

Ez a keret így együtt szerintem előrefelé is jó (Oladipo és Lamb mellett megvannak a tripladobók, McConnell pedig szervezettséget tud vinni a játékba, ha nem feltétlenül a két dobóhátvéd állandó betörés-kiosztásaira építene Nate McMillan), és hátrafelé sincs nagy baja, tekintve hogy a festéket továbbra is Myles Turner védi majd, aki az előző szezonban a liga egyik legjobb védője volt. A periméteren Brogdon és Oladipo is jó védőnek számítanak, ahogy Justin Holiday is, Warrennek pedig adhatunk egy esélyt, tekintve hogy normális rendszerben nagyjából először fog kosárlabdázni. Kettő kérdés ettől függetlenül is van azonban.

Az egyik a négyes poszt, amiben egyáltalán nem vagyok biztos, hogy meg van oldva. A Pacers saját bevallása szerint Domantas Sabonisszal próbálja megoldani Young távozását, de az előző idényben azért voltak gondok azzal, ha a litván és Turner egyszerre a pályán voltak - Sabonis jóval hatékonyabb volt a padról beszállva centerként. Ha nem lesz jó Sabonis, akkor viszont nincs kihez nyúlni, csak a smallballhoz, mert igazi négyese nincs ennek a keretnek (TJ Leafet leszámítva, akiből sokat még nem láttunk). Ha smallball lesz, akkor lesz érdekes kérdés még, hogy mi lesz az idén draftolt, kifejezetten tehetséges Goga Bitadze sorsa, aki harmadik számú ötösként nyilván nem sokat lesz majd a pályán - az alapfelállásban, cserecenterként bőven van helye. Szerintem Young távozása még nagyobb gond lehet, mint azt most gondolnánk.

A másik ugyanilyen kulcskérdés az Oladipo visszatérési időpontja, amit egyelőre november-decemberre jósolnak, de nagyon nem mindegy, hogy melyik lesz. Addig ugyanis vezér nélküli a Pacers, amíg nincs Oladipo, nagyon akadozhat a támadójáték (és a védekezés is), és addig szerintem össze fog szedni némi hátrányt a csapat a riválisokkal szemben. Ha visszatér a sztár, akkor is kérdés, hogy milyen állapotban teszi majd meg mindezt, de egy rövidebb bemelegítő időszakot követően szerintem nagyon könnyedén ott lehet a 2017/18-as alapszakasz mutatói környékén (23.1 pont, 5.2 pattanó, 4.3 gólpassz, 2.4 szerzett labda), mert a kiszolgáló személyzete megvan.

Pont Oladipo sérülése és kihagyása miatt kerül be nálam csak a nyolcadik helyre az Indiana - a Magic és a Heat teljes kerettel megy neki a szezonnak -, a PO-ból viszont szerintem nem csúsznak ki - egyelőre nem látom magam előtt ezt a Pistonst. A nyarat több helyen is kiválóan oldották meg, ami nálam lehúzza némileg az értékelést, az Young távozása, illetve az, hogy azon a poszton nem történt pótlás, Sabonist pedig nem érzem biztos megoldásnak. Ettől függetlenül összességében nem lett rosszabb csapat a Pacers, hosszútávon Brogdon egészen pazar fit Oladipo mellé (mindegyik sztár mellé az lenne), nem is annyira drágán, ez pedig pozitív irányba viszi Kevin Pritchardék munkáját.

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Kelet 8.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus