Kawhi-on az NBA-világ szeme

Nagyot nyerhet, de óriásit is bukhat a Los Angeles Lakers - minden Kawhi Leonard döntésén múlik.

Őrült rohanás jellemezte a 2019-es szabadügynökpiac nyitását az NBA-ben - sok tranzakció részleteit már ismerhettük korábban (Woj pédául szépen agyonlőtte KD instás kísérletét azzal, hogy előbb jelentette be a Brooklynt), de bőven akadtak azért meglepetések is. Viszont amekkora erővel tombolt a Free Agency-hurrikán, olyan gyorsan le is csendesedett - a mai nap fő híre nagyjából Isaiah Thomas Wizards-ba szerződése volt.  

Egyetlen nagyobb nyitott kérdés maradt, amely egyben a legnagyobb is az összes közül: hogy dönt Kawhi Leonard?

Ezt egyelőre senki sem tudja - Tóth Attila kollégával egymás mellett ülve egész nap frissítgettük a Twittert, én még riasztást is raktam rá, hátha kijön valami érdekes Woj-tól, de csalódnunk kellett. Nem sieti el a döntést a kétszeres Finals MVP, mintha csak fentől figyelné az eseményeket.

"Durant, Irving, Butler, Walker, Horford mind-mind sietősen leléptek régi csapatuktól, de én más szintet képviselek" - gondolhatja Leonard, és egy ilyen szezon után van is oka erre. Persze a döntése súlya is más - az egész liga erőviszonyait átírja, ha a Lakerst választja -, de a szituáció is, hiszen mégiscsak bajnok lett egy olyan gárda vezéreként, ahová igazából nem saját akaratából került. A fentebb említett játékosok döntése könnyebb volt, hiszen vagy nem érezték jól magukat korábbi állomáshelyükön (Irving, Horford), vagy a potenciált nem látták a keretben (Walker), esetleg csak máshová vágytak, hogy kiteljesedhessenek (Butler, Durant). Náluk a média is sejtette, vagy sokszor konkrétan tudta is, hogy váltani fognak. The Klaw ebben is más - még a hozzá közel állóknak sincs fogalma arról, hogy fog dönteni, vagy ha mégis, remekül titkolják. Olyan kiváló kapcsolatokkal rendelkező újságírók mint Zach Lowe, Bill Simmons, Adrian Wojnarowski vagy  Brian Windhorst is csak találgatnak.

Kawhi-nak - a fentebb említett játékosokkal ellentétben - egyetlen rossz szava sem lehet csapatára, minden tőle telhetőt megtett a Raptors vezetősége, hogy bizonyítson neki. Marc Gasol megszerzésével beszálltak a keleti "fegyverkezési versenybe" a deadline-kor, amikor is Tobias Harris Phillybe, Nikola Mirotic Milwaukee-ba, egy Top 55-ös védett második körös pedig Bostonba került (a három közül az egyik kakukktojás), figyeltek a terhelésére, és igazi vezérként kezelték. Logikus lépés lenne tehát, ha maradna, valószínűleg még nagyobb imádat övezné Kanadában, mint azelőtt, és a Golden State érájának végével akár a címvédésre is lenne esélyük. 

Viszont az a tény, hogy meghallgat más csapatokat is, azt támasztja alá, hogy korántsem döntött még - bajnoki cím ide vagy oda, Toronto talán mégsem az igazi. Azzal, hogy eddig várt - milyen érdekes, hogy a free agency második napjáról beszélünk, és máris későinek tűnik minden -, egy bizonyos: ha nem a Lakers lesz a befutó, akkor nagyot koppanhatnak az aranysárga-lilák. A Raptors előtt ugyanis két út van: vagy marad Kawhi, vagy nem, ha viszont megy, nem tudják pótolni senkivel. A Clippers merülhet még fel erős esélyesként megszerzésére, de ha mégsem őket választja, ott akkor sem történik tragédia - elég jó csapatuk van így is, van költőpénzük, majd a következő halat talán kifogják. Más esélyesről nem hallani, meglepő lenne, ha nem ebből a hármasból kerüle ki a befutó. A Lakers esete azonban más, mint a többieké. 

Ha ugyanis kikosarazza őket Leonard, akkor ott állnak letolt gatyával a négyfős keretükkel (bizony négy, ne feledjük, hogy Troy Daniels már a zsákban van!), és a mostani FA-kínálat már korántsem az, mint a két nappal ezelőtti - rengeteg olyan spíler elkelt már, aki nagy hasznukra lehetett volna. Kik maradtak? DeMarcus Cousins, Rajon Rondo, Marcus Morris, Danny Green, Kentavious Caldwell-Pope, Rondae Hollis-Jefferson, Noah Vonleh, Emmanuel Mudiay, Kenneth Faried, Joakim Noah, T.J. McConnell, Iman Shumpert, Willie Cauley-Stein. Nem túl veretes. Ráadásul a Lakers ellen szól, hogy Kawhi reputációja a "Dinasztiák legyőzője" irányba mozdult el, ha ezt az image-et akarja tartani a továbbiakban is, nem lesz egy új dinasztia létrehozója.   

Viszont ha enged a csábításnak, és LeBron négédes szavainak (hajlandó háttérbe vonulni, tisztában van vele, hogy nem lesz fiatalabb, ő már csak a napokat számolja, amíg a fiával játszhat egy csapatban stb.), akkor minden idők talán legdurvább triója állhat össze Los Angelesben - a Curry-Durant páros két Top 3-as játékos duója volt, itt azonban három Top 5 körüli spílerről beszélünk. A lehetőségekről egyelőre korai beszélni, de alighanem sokan vannak, akik megnéznének egy ilyen hármast - rengeteg ember legacy-je múlhat ezen a döntésen.

A legnagyobb vesztenivalója tehát a Lakersnek van - azzal, hogy kivárnak, szinte mindenkit elvittek előlük. Viszont a legnagyobbat is ők nyerhetik - high risk, de lesz-e reward?

 

 

Kép: BlackSportsOnline 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus