Kivel tudja megerősíteni a periméter-védekezését a Rockets?

Bár Carmelo Anthonyt fillérekért sikerült megszerezni, ő inkább a pad vezére lehet – Trevor Ariza helyére nagy erőkkel keres utódot a Houston. 

A Houston helyzete nagyjából közismert: jelenleg valamivel 139 millió dollár alatt áll a bértömegük, a fizetési sapka közel 101.9 millió dollár, a luxusadó határa pedig 123.7 millió dollár. Jelenleg 15 millió dollárral (meg az apróval) vannak a luxusadó határa felett. 

A Rockets jelenlegi kerete:

Chris Paul - James Harden - PJ Tucker - Carmelo Anthony - Clint Capela
Eric Gordon - Gerald Green - James Ennis - Isaiah Hartenstein - Nene Hilario
Michael Carter-Williams - Bruno Caboclo - Vincent Edwards (újonc) - Ryan Anderson - Xhou Qi

A legnagyobb problémájuk amellett, hogy Arizát egyelőre nem sikerült megnyugtató módon pótolniuk, Ryan Anderson óriási szerződése. Az erőcsatár idén 20.4 milliót, jövőre 21.2 milliót fog keresni, ami pénzügyi szempontból problémás, hiszen a sorozatban luxusadót fizető csapatokat jobban sújtják a kollektív szerződés ide vonatkozó részei. Bár Tilman Fertitta, a csapat új tulajdonosa lenyilatkozta, hogy a nyári döntéseknél nem a luxusadó elkerülése a fő szempont, hanem a csapat megerősítése, az egyértelmű, hogy Anderson nem jelent erősítést a jelenlegi játékstílusban, az ő pénzével egy periméteren jól védekező hátvéd-kiscsatárra van szükségük. Andersonnak egyébként már megvan a helyettese, a napokban kapott minimum-szerződést a korábban draftolt német Isaiah Hartenstein. 

Anderson kivásárlása a kétéves szerződés miatt sem igazán opció (öt évig nyomná a sapkát nagyságrendileg évi 8 millió dollárral). 

Kent Bazemore

A Hawks swingmanjét már július végén hírbe hozták a Houstonnal a Carmelo Anthony-ügylet kapcsán. Bazemore-nak van playoff-tapasztalata, hiszen 2013-ban a Warriorsszal játszott két kört, később pedig Atlantában 32 rájátszás-meccsen szerepelt. Bár egy-az-egyben nem pótolná Arizát, aki képes volt lépést tartani a magasabb-erősebb kiscsatárokkal is, de összességében egy igen jó opció: a legjobb korban van (29 éves), nem különösebben sérülékeny, tavaly majdnem 40%-kal dobta a hármasokat és 1.5 labdát szerzett. 

Bazemore 2018-19-ben 18.1, 2019-20-ban 19.2 millió dollárt keres, ugyanakkor második éve játékosopciós, ami gond, legalábbis a Houston szempontjából - legalábbis addig, amíg nem lesz az ő játékosuk. A Rocketsnál nyilván gond nélkül lehívná a játékosopcióját, az Atlantánál viszont minden megtettek az elmúlt időszakban, hogy semmi kedve ne legyen ott játszani, hiszen szétcserélték mellőle a csapatot. Az Atlanta szívesen cserélné őt is, de csak legvégső esetben Andersonra, mivel a Houston valamelyik későbbi elsőköröse nem annyira tűnik értékesnek, hogy befogadjanak érte egy 21.2 milliós garantált fizetést 2019-20-ra, ezzel csökkentve saját esélyeiket egy komolyabb szabadügynök leigazolására 2019 nyarán (ugyanez igaz kisebb mértékben akkor is, ha kivásárolják stretch provisionnel 2019 nyarán). 

Esély a cserére: 30%.

Wesley Matthews

Matthews egy remek védőspecialista volt Portlandben, és bár elszakította az Achillesét, köszönhetően DeAndre Jordan 2015-ös visszatáncolásának, Mark Cuban kicsit dacból is adott neki egy brutálisan nagy szerződést. Ez a szerződés ketyeg le 2019 nyarán, amit Matthews már nagyon várhat, hiszen a Smith-Doncic páros leigazolásával gyakorlatilag új csapatot épít a Mavs, ebbe a koncepcióba pedig Matthews már nem fér bele. 

Matthews egyébként szintén nem tökéletes opció a Houstonnak, 32 éves lesz októberben, és bár az Achillesével nincs gondja, érezhetően gyengült a védekezése, meg sem közelíti a a portlandi szintjét - bár itt kérdéses, hogy egy negyven felé tartó Nowitzkivel felálló Dallasban mennyire mérvadó bármi, amit hátul mutatnak a játékosok. A dobásaival viszont nincs gond, 38%-os triplázó, 82 százalékos büntetőző. Van benne kockázat, de ha PJ Tuckerrel sikerül jól megosztani a perceket és kevesebbet kell fent lennie, akkor jó eséllyel előjönnek a védekezésbeli reflexek, a rájátszásban pedig egy hozzá hasonló, éles veterán aranyat ér. 

Bár a Houston későbbi pickjei a Dallast sem nagyon érdekelhetik, érdekelheti viszont őket Ryan Anderson, aki gyakorlatilag a szegény ember Dirk Nowitzkije. Az igazi Nowo idén még lesz, de ki tudja, hogy mennyire bírja már a gyűrődést – Anderson egy nagyon kellemes opció lehet Nowitzki tehermentesítésére, még akár 2019-20-ban az átmeneti pótlására is. A Dallas payrollja jelenleg 106 millió dolláron áll, bőven a luxusadó alatt, így befér hozzájuk Anderson szerződése. 2019 nyarán eddig 56 milliós a bértömegük (Dennis Smith Jr. csapatopciójának lehívásával), vagyis ha Andersont kivásárolják stretch provisionnel, akkor nagyjából 63 millióra ugrik a payroll, ami még menedzselhető egy maximum szerződés kiosztásánál – hozzátéve, hogy az utóbbi időben a szabadügynökök azért nem kapkodtak a Mavericksért. 

Egy apró érdekesség: ha összejönne a csere, akkor Matthewsnak mindhárom texasi franchise-hoz lenne némi köze – 1986-ban San Antonióban született, mert édesapját öt nappal a születése előtt tette ki keretéből a Spurs...

Esély a cserére: 50%. 

Nicolas Batum

A legfrissebb pletyka a francia Batum átigazolása, ahol az a furcsa helyzet állt elő, hogy ezzel a Charlotte Hornets járna jobban a fizetéseket tekintve. Michael Jordanék mintha takarító-üzemmódba kapcsoltak volna, Kemba Walkerről lassan fél éve jönnek folyamatosan a pletykák, és bár a hivatalos kommunikáció szerint vele még terveznének, a francia mindenesről nem jönnek ilyen információk, nem véletlenül. Batum anno éppen Matthews-zal alkotott igen jó párost Portlandben, de 2015-ben elcserélték Charlotte-ba, ahol 2016 nyarán kötött egy ötéves, 120 milliós dealt. Ennek a közepe következik 2018-19-ben, cirka 24 millió dollárért, utána 25.6 milliót, majd egy játékosopció lehívása után 27.1 milliót keresne.

A játékosopció lehívása nagyjából garantált, mivel ilyen fizetést már most sem kapna sehol, viszont ezzel a Hornets jövőbeni újjáépülését igencsak gátolná, így logikus, hogy a gárda túladna rajta – csak nem nagyon van kinek. A csapatoknak nem igazán van szükségük ennyi pénzért egy jó karban lévő, de első-második opciónak már vékony, 29 éves játékosra. A Houstonnak viszont ideális lehetne Batum, aki támadásban simán eljátszik 3-4. opciót, kiscsatárhoz képest parádésan passzol, hátul pedig gyengeoldali blokkolóként, besegítő lepattanózóként még többet tudna hozzátenni, mint Ariza. 

Az ára persze borsos, de a Houston kényszerpályán mozog: értelmes szabadügynököt piaci áron kis túlzással 2030-ig nem tudnak igazolni, igazán magas draftpickjeik sem lesznek, így körülbelül egy esélyük van: kockáztatni és előremenni, a következő két-három évre bemondani a pénzügyi all-int. Erre Batum ideális lehet, mert komolyabb sérülése eddig nem volt, jó karban van, óriási tapasztalata van, two-way játékos, és a bizonyítási vágy is lehet benne. 

Érdekesség: ha összejönne a csere, akkor Batum "hazatérne", hiszen 2008-ban éppen a Houston Rockets draftolta, de nem sokkal később elcserélték Portlandbe. 

Esély a cserére: 70%. 

Akik szóba jöhetnének, de minimális az esély, hogy Ryan Andersonért odaadják

Evan Turner. Elfogadható játékos lenne a Houston rendszerébe, azonban hiába szabadulnának már tőle Portlandben, egyrészt közvetlen riválisnak nem fogják odaadni, másrészt Ryan Anderson-típusú fiatal játékosaik vannak sokkal olcsóbban is (Zach Collins, Meyers Leonard), harmadrészt Turner kontraktusa ugyanúgy két évig ketyeg még, mint Andersoné, és még picivel kisebb is. Talán egy későbbi elsőkörösért belemennének, de erre kicsi az esély – pláne úgy, hogy már most is a luxusadó szintje felett vannak. 

Tyler Johnson vagy James Johnson. Ugyanaz a helyzet fizetésileg és sapka szempontjából a Miami esetében is, mint a Trail Blazersnél: Tyler Johnson majdnem ugyanannyit keres még két évig (második éve játékosopciós, de jó eséllyel lehívja), James Johnson pedig csak 15 millió körül keres, őt ráadásul tudják is használni a Heatnél – a floridaiak szintén masszívan luxusadó felett vannak, több fizetést nem nagyon fognak tudni átvállalni. 

Otto Porter. Ez már inkább csak egy elrugaszkodott ötlet, mert Porter (ha kicsit talán túlfizetett is) egy már bizonyított, még mindig csak 25 éves játékos, de tény, hogy 2018-19-ben a Wall-Beal-Porter trió még "csak" valamivel 70 millió felett keres, 2019-20-ban viszont életbe lép Wall új kontraktusa, ami azt jelenti, hogy a 100 millió dollár környéki sapkából több, mint 92 millió dollárt visz majd el hármójuk fizetése. A trióból Porter helyzete a legbizonytalanabb pénzügyi szempontból, mivel 2020 nyarán játékosopciója lesz 28.5 millió dollárra, de ha nem lesz addig sikeres a csapat, akkor könnyen dobbanthat, míg Bealnek 2020-21-re még majdnem 29, Wallnak majdnem 41 millió fizetése lesz (Wallnak 2021-22-re is majdnem 44 millió dollár jár). 

Az már csak érintőlegesen a cikk témája, hogy a Wizards Dwight Howarddal all-int mondott, ha az a húzás nem jön be, akkor jó eséllyel 2019 nyarán valaki menni fog Washington triójából. Annál hamarabb nem valószínű, ráadásul az esetleges Porter-csere szempontjából lényeges, hogy Porter eleve 26 milliót keres 2018-19-ben, erre pedig jönne még 15%, mivel ekkora a trade kickere. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus