Luka Doncic vagy egy magasember érkezik a Kingshez?

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, de előtte idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - ma elsőként a Sacramento Kings kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Phoenix Suns


A Kings borzasztóan régóta nem találja már magát, rengeteg gyenge próbálkozása volt az utóbbi években az újjáépülésre és arra, hogy a 2000-es évek első felében látott együttes teljesítményét megközelítse. DeMarcus Cousins elpasszolása után azonban volt már egy draftja és nyara a klubnak, amin látszódott némi fény a nagyon hosszú alagút végén, és a szezon második felében egészen biztatóan mozgott ez az új társaság Dave Joerger vezetésével. Gyengén teljesítettek összességében (a jó szezonzárással együtt a Bullsszal holtversenyben hátulról a 6-7. helyen végeztek 27 győzelemmel), de legalább De'Aaron Foxban, Bogdan Bogdanovicban és Buddy Hieldben (valamint talán Willie Cauley-Steinben) látszik némi lehetőség, hogy a jövő csapatának gerincét alkothatják.

A Kings pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:

Fox - Bogdanovic - Jackson - Randolph - Cauley-Stein
Mason III - Hield - Shumpert - Labissiere - Koufos
Temple (PO) - Caboclo (QO) - Giles


A Sacramento tavaly támadásban a 29., védekezésben pedig  28. helyen végzett az egész ligában, az erősítés tehát a pálya mindkét oldalán elkelne a klubnak. Támadásban a Fox-Hield-Bogdanovic trióval, az ő egyéni fejlődésükkel és az összeszokottsággal meg is lehet a várt előrelépés, ez a hármas játékban nagyon passzol egymás mellé, más kérdés viszont, hogy hátul miből akarnak várat építeni, mert Cauley-Stein kifejezetten védő specialista játékosként jött ki az egyetemről, de lényegében semmit nem tudott belőle kihozni a gárda egyelőre.

A draft mindennél előrébb való éppen ezért a Kingsnek, hiszen a fiatal mag mellé jöhet még egy nagy potenciállal rendelkező fiatal, miután a lottery-n mázlista volt a kaliforniai alakulat, és a második helyre sorsolták előre. Az azonban elég komoly kérdőjel, hogy melyik posztra akar húzni, mit szeretne a Sacramento, kiben lát fejlődési lehetőséget, illetve kiről gondolja úgy, hogy ki tudja hozni belőle a legtöbbet.

Ha és amennyiben Cauley-Steinben, az ő további fejlesztésében bízik még a gárda, akkor a Luka Doncic, Marvin Bagley III, Jaren Jackson Jr. hármasból bárki jó lehet nekik.

Doncic-csal teljes smallballra válthatna a klub, a Fox, Bogdanovic, Doncic, Hield négyesből három mindig a pályán lehetne akár, és Frank Mason III-mal meglehetne egy ötös alap hátvédrotáció a külső három posztra. Rengeteg olyan játékosuk lenne, akik önmaguknak is meg tudják csinálni a helyzeteket, és a mások által megteremtett lehetőségeket is értékesíteni tudják. Ha ez a rendszer működne, az a lehetőségek egész tárházát nyitná ki Joergernek támadásban úgy is, hogy a magasemberektől túl sokat nem várhat a tréner elöl. A nagy kérdés viszont az, hogy nem lenne-e túl sok egyszerre a jóból, össze tudnák-e csiszolni mondjuk Foxot és Doncicot úgy, hogy még Bogdanovicnak és Hieldnek is kell labda, közülük egyik sem sima spot up shooter, Foxnál pedig egyelőre a dobással gondok is vannak, tehát ha nem az ő kezében van a labda, akkor úgy kellene mozognia a pályán, hogy mégse legyen emberhátrány.

WCS mellé négyes posztra Bagley és Jackson lennének az evidens húzások, az viszont talán nem véletlen, hogy a hírek szerint a Kings lejjebb akar cserélni - ez jó eséllyel azt jelenti, hogy Bagley nem győzte meg őket, Jacksont pedig a jelenlegi hírek szerint a 4-5. helyen is el lehet vinni kisebb fizetéssel. Azért is adná magát egy erőcsatár, mert Zach Randolph lényegében mentornak van a Kingsnél, ő már nagyon a pályafutása vége felé közeledik, Skal Labissiere-ből pedig egyelőre ugyanúgy nem sikerült túl sok fejlődést kihozni, ahogy Cauley-Steinből - a szezon második felében voltak jobb meccsei, meg rengeteg kihagyott találkozója is. A két említett közül Jackson tűnik talán jobb választásnak WCS mellé, mert jobb two-way játékos, és a furcsa dobómozdulata ellenére nincs rossz keze sem, de sem ő, sem Bagley nem kész kosaras. Bagley-nek védekezésben vannak gondjai bőven, támadásban viszont a palánk közelében jobb, képzettebb Jacksonnál (egyelőre) - kérdés, hogy ez Cauley-Stein vagy egy másik nem jól dobó, tehát spacinget nem generáló center mellett mennyire tud kijönni.

Ne adj' Isten Wendell Carter Jr.-t is megnézheti a Sacramento, de őt egyértelműen Bagley és Jackson mögé sorolják, utóbbi helyett érdekes választás lenne...

Ha lemondtak Cauley-Steinről, akinek a munkamoráljáról az eddigi évek alatt elég sok negatív hír jött ki, akkor lehetne opció DeAndre Ayton, amennyiben a Phoenix Suns lemond a lehetőségről, hogy őt válassza. Más kérdés, hogy ha Cauley-Steinből nem sikerült védekező fenomént csinálni, akkor ha van center, akit el kellene kerülnie a kaliforniai gárdának, az Ayton. Adja viszont magát ebben az esetben Mo Bamba, és érte megint lehet, hogy lejjebb is lehet cserélni - adott esetben Bambát úgy is meg lehet próbálni, ha Cauley-Stein négyes lesz, a szezon egy szakaszában egészen pofás középtávoli tempója volt WCS-nek, és Bamba sem teljesen halott, ha tempódobásról van szó, együtt pedig komolyabb védekezést tehetnének már össze hátul, mint amikor Cauley-Stein egyedül próbálkozott ezzel az egész keretből. Azt is hozzá kell tenni, hogy lehetnek meglepetések a draft éjszakáján, és Bamba vagy Jackson előbb is elkelhetnek, mint azt sokan gondolnák, akkor pedig nem érdemes nagyon mozgolódnia a Kingsnek, ha őket szeretné kiválasztani.

Eleinte nagyon biztosnak tűnt, hogy Bagley lesz a befutó náluk, most nagyjából ugyanakkora a bizonytalanság, mint a szintén hezitáló Sunsnál. A második kör 36. pozíciójában húz majd még egyszer a Kings, de az nem lenne meglepő, ha az a draftjog bekerülne egy cserébe - ott azért már lutri, hogy olyan embert húz-e egy csapat, aki egyáltalán meg tud ragadni az NBA-ben.
 

A draft idén is sokkal fontosabb szerepet tölt be a Sacramento jövője szempontjából, mint a szabadügynökpiac. Egyrészt azért, mert 76.5 millió dolláron áll a csapat Bruno Caboclo QO-ja nélkül, amiből csak Garrett Temple 8 milliója jöhet le, ha esetleg kilép a játékosopciójából - Iman Shumpert esetében már tudjuk, hogy lehívta a 11 millió dolláros opcióját. Ez elég kevés hely, még ha esetleg 68.5 millióra le is mennek Temple nélkül, mivel a Kingst egyelőre nem nagyon keresik a jobb szabadügynökök, de még a kiegészítők is csak akkor, ha túlfizetik őket (ahogy túlfizették Vince Cartert, Randolph-ot, George Hillt és Temple-t is). A Fox-Bogdanovic-Hield vonulat még nem eléggé, a Z-Bo-Shumpert sor pedig már nem vonzó senki számára, de ez nem is feltétlenül baj.

Külön cikkben a nyár folyamán majd tárgyalunk még arról, milyen lehetőségek vannak a Kingsben, de fontos év elé néz a csapat, egy év múlva ugyanis kihullik a Randolph-Koufos-Shumpert-Temple négyes összesen 40 millió dollárja, senkivel nem kell idén hosszabbítani, és bár jövő nyáron Cauley-Steinnek új szerződést kellene adni, nem biztos, hogy ez meg fog történni, akkor pedig rengeteg helye lesz a klubnak igazolni jó esetben egy már nem csak tehetséges, de emellett bizonyító fiatal maggal. A lényeg úgyis az, hogy a legjobb prospectek minél több lehetőséget kapjanak - a Hill-féle projekt nem jött be, egy hasznos játékos nem igazán boldog, ha a padon kell ücsörögnie nála gyengébb játékosok miatt, pláne akkor nem, ha rendszeresen kiültetik meccsekről akkor is, ha nem sérült. Ha mégis szerződtetnek bárki veteránt, azt maximum egy évre tehetik meg, minden más szerződtetés logikailag bukta - már persze ha nem itt áll össze LeBron valamelyik másik sztárral, amire sok esélyt nem látni, hiába Kalifornia ez is, mint a Lakers.


Összességében nézve idén a szabadügynökpiactól akár távol is tarthatja magát a Kings, főleg ha megtartja mondjuk Cartert a fiatalok mellé. A draft viszont kulcsfontosságú lesz a jövő szempontjából, és egyelőre úgy tűnik, hogy a Sacramento nem igazán tud választani, legalábbis ha igaz az, hogy lejjebb akarnak kerülni a draftsorrendben. Rengeteg jónak tűnő opció van a gárda előtt, aztán persze attól függ majd leginkább az egész kiválasztás sikere, hogy utána hogyan tudják fejleszteni az itt kihúzott és a már csapatban meglévő fiatal játékosokat. A múlt alapján túlzott bizakodásra biztosan nincs ok, de az elmúlt egy évben látott csapatépítés már legalább némi reménnyel kecsegtet, hogy elindul(ha)t a Kings is a jó irányba.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus