Megint Kawhi Leonard zárhat le egy korszakot

A Heat öt évvel ezelőtt kikapott a Leonard vezette Spurstől, majd LeBron James távozott a floridai csapattól - idén nyáron Kevin Durant jövője kérdéses.

2014. június 15., San Antonio. Kawhi Leonard győzelemre vezeti a San Antonio Spurst, így a texasi gárda 4-1-es összesítéssel legyőzi a nagydöntőben a kétszeres címvédő Miami Heatet.

2014. július. LeBron James bejelenti visszatérését a Cleveland Cavaliershez, így a Heat nagy hármasa, amely 2010 nyarától 2014 nyaráig uralja keletet, és két bajnoki címet szerez, felbomlik.

Öt év telt el azóta, és sok víz folyt le a Dunán, a narratíva azonban nagyon hasonlít a 2014-eshez.

Kezdve azzal, hogy van miért visszavágnia Leonardnak. 2013-ban egy megnyert finálét veszít el a Spurs legendás módon, Chris Bosh támadólepattanójával és Ray Allen ikonikus hármasával a Heat elleni hatodik meccsen. Gregg Popovich úgy kezdi a következő idény edzőtáborát, hogy levetíti a játékosoknak azt a találkozót. Csak hogy fájjon, ha esetleg nem fájna eléggé, és mindenki mindent megtegyen azért, hogy ilyen még egyszer ne forduljon elő. Nem is fordul.

Idén az a Golden State Warriors Kawhi jelenlegi csapatának, a Toronto Raptorsnak az ellenfele a döntőben, amelynek közvetlenül vagy közvetve, de komoly szerepe van abban, hogy Leonard a kanadai együtteshez kerül.

2017. május 14. Kawhi Leonard 26 pontot szór kevesebb, mint 24 perc alatt, amikor Zaza Pachulia alálép a 2017-es PO nyugati döntőjének első találkozóján. A Spurs sztárjának bokája újra megsérül.

A Spurs ezt követően félrekezeli sztárját/nem hisz neki, hogy nem tud játszani. A bizalomvesztés megtörténik, Kawhi pedig kikényszeríti a cseréjét 2018 nyarára. Ebben a San Antoniónak (és Leonardnak, ezt nehéz eldönteni innen) legalább annyi sara van, mint az oaklandiek egykori centerének, viszont az előző idényre lavinává növő történet egy kis grúz hógolyóként indul a hegy tetején, azon a bizonyos két évvel ezelőtti mérkőzésen. Pachulia már nincs a Golden State-nél, Leonard azonban valószínűleg így sem őriz szép emlékeket a Warriorsról.

Az öt évvel ezelőtti eseményekhez képest egy másik párhuzam is van azonban.

2014 nyarán felbomlik a Heat, LeBron James visszatér a Cavshez, így a 2010-ben összehozott Big3 összesen két bajnoki címmel zár (négy esztendő alatt). Nagyon könnyen elképzelhető, hogy idén nyáron a három éve összerakott Warriors bomlik fel két bajnoki címet követően, hiszen Kevin Durant oda igazol, ahova akar. Leonard újabb szupercsapat történetének végére tehet pontot - még ha egyik esetben sem Kawhi a távozás oka.

Van különbség a két eset között. LeBron távozása a semmiből érkezik, míg Durantnél az egész idény másról sem szól, csak arról, hogy hova fog menni, és hogy szinte biztos, hogy megy. A távozás hatásában is lehet differencia, hiszen a Heat megzuhan James lelépése után, míg a Golden State-nél egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a vége a Durant esetleges távozásának - a 73-9-es szezonban KD még nincs a Golden State-nél.

Könnyen előfordulhat, hogy a Warriors megnyeri a nagydöntőt (a legtöbb embernél és fogadóirodánál is favorit az oaklandi alakulat) és az is, hogy Durant marad a Warriorsnál (a legnagyobb esélye itt van nyerni, igaz, ennél a Durant-helyzet sokkal komplikáltabb, de erről majd később). Az is benne van a pakliban, hogy a Golden State nyer, de Durant így is megy.

Ha azonban a Toronto le tudja győzni a Warriorst, majd KD távozik jelenlegi csapatától, akkor Leonard megint lezár egy történelmi korszakot, és akkor egészen nyugodtan kijelenthető, hogy hiába van csak két gyűrűje, a 2010-es évek három legmeghatározóbb játékosa közé tartozik Steph Curry és James mellett - azt a két együttest győzi le csapataival, amelyek a liga arcai ebben a 10 évben. És ebben az esetben az almanachokba bekerülhet még két bekezdés, amely kísértetiesen hasonlít az első kettőre:

2019. június, Kanada. Kawhi Leonard győzelemre vezeti a Toronto Raptorst, így a kanadai gárda legyőzi a nagydöntőben a kétszeres címvédő Golden State Warriorst.

2019. július. Kevin Durant bejelenti távozását, így a Warriors nagy négyese, amely 2016 nyarától 2019 nyaráig uralja nyugatot és két bajnoki címet szerez, felbomlik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus