NBA Draft 2017: Irányítók

Az 1/1 és több komoly sztárkaliber - következzen az idei draft krémje, az irányító poszt. 

Markelle Fultz

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1998/193 cm/88 kg
NBA-hasonmás: James Harden
Várható drafthely: Top 2

Nem akarjuk előre ellőni, hogy ki lesz az 1/1, így maradjunk abban, hogy a Top 2-ben fog elkelni Fultz, de nagyon úgy tűnik, hogy a megszerzett 1/1-es joggal őt fogja kiválasztani a Philadelphia 76ers - így Embiidék mellé, egy fiatal, már felfelé szálló csapatba kerülhet a jövő egyik szupersztárja. Fultz mindent tud, amit egy újonc hátvédnek tudnia kell, megvannak a fizikai adottságai (sebesség, magasság, erő, atletikusság) ahhoz, hogy az első perctől felvegye a kesztyűt bárkivel a profik között. Szinte bárhogy képes pontot szerezni, stabil a triplája, simán átdobja a védőjét (kiegyensúlyozottan, folyamatosan) középtávolról, de rendszeresen megtalálja a rést a gyűrűig és ott keményen be is fejezi az akciókat - elit pontszerző lehet belőle az NBA-ben is. Labda nélkül is hatékony játékos, de a ligában kiemelten fontos pick and rollt is nagyon magas szinten űzi, kreatív, nagyszerű döntéshozó és nagyon labdabiztos is. A kettő-kettők után rendszeresen volt eredményes középtávolról, nagyon nehéz ellene védekezni bárkinek, mert a dobása és a testi ereje miatt sokszor könnyedén megy el a gyűrűig - egy-egyben is kiváló, rá lehet bízni a fontos dobásokat, vagy az elrontott támadások befejezését is. A pontszerző képességei mellett ösztönös passzoló, aki nagyon érzi, hogy mit kíván meg az adott szituáció, remekül ad ritmust csapatának, mindig jó helyre küldi a labdát és sokkal kevesebbszer adja el, mint például Lonzo Ball. 

Az ösztönös tehetsége védekezésben is sokszor megmutatkozott, nagyon érezte a váltásokat, a besegítéseket, voltak ebből nagyon nagy blokkjai is. A figyelme és a koncentráltsága azért nem itt volt a legnagyobb, ezen mindenképpen javítania kell, de a nagy wingspan és magassága, atletikussága miatt már most sem emberhátrány hátul, sőt, kifejezetten hasznos és mindene megvan ahhoz, hogy hátul is elit játékossá váljon. Drámai fejlődést mutatott be az egyetemen évről évre, egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy hol van a határ számára. Kérdés, hogy védekezésben mikor és mennyit tud fejlődni, mekkora munkát fektet ebbe, illetve hogy sikerül-e jól dobást választania, ami nála néha problémás és az újoncoknál általában nehéz kérdés az NBA-ben. A szokásos kérdőjelek vele kapcsolatban is megvannak, például hogy tud-e egy komoly profi csapat vezére lenni, vagy hogy mennyire tud majd érvényesülni az atletikus, erős védők ellen (hamar megkaphatja a nyakába az ellenfél legjobb periméter-védőit), de mindene megvan ahhoz, hogy All-Star irányító legyen belőle - minimum.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=DS1qL99qYzo

Lonzo Ball

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1997/198 cm/86 kg
NBA-hasonmás: Jason Kidd
Várható drafthely: Top 2

Az se jár rosszul, aki lemarad Fultzról, de klasszis irányítóra van szüksége a draftról - Lonzo Ball is "megteszi" erre a szerepre. Fizikálisan ő is tökéletesen kész van az NBA-re, gyors, magas, agresszív, nem fog elveszni a profi védők ellen sem, legalábbis nem ezért. A leindítások nagymestere, egyrészt sok labdaszerzést harcol ki hátul, másrészt megvan a sebessége, hogy átrohanjon a pályán, harmadrészt pedig nagyon érzi ennek ritmusát. Mindig tudja, hogy hol vannak a társai és azt is tudja, hogy mikor kell őket kiszolgálni, illetve mikor kell neki vállalnia. Gyors döntéseket hoz, nem pihen nála a labda, nagyon gyorsan mozgatja azt, ritmust ad csapatának, ami óriási érték - kreatív, mindig a passz lehetőségét keresi és meg is találja. Ugyan kiemelkedő labdavezető és labdakezelő, egyáltalán nem pumpál, mindig a legjobb helyre küldi a játékszert, meglátja a mismatcheket és ki is használja. Korához és tapasztalatához képest lenyűgöző, hogy mennyire előre látja az eseményeket, hogy milyen intelligenciával játszik, ráadásul manapság már az is külön kiemelendő, hogy mennyire önzetlen, hogy mennyire csapatban godolkozik. A dobómozdulata ugyan nem a legszebb, de nagyon hatékony, főleg a kiosztásoknál, catch and shoot helyzetekből, ami illik ahhoz, hogy elsősorban nem magának keresi a helyzeteket - 40% felett triplázott idén, ráadásul már most sokszor NBA-távolságból tüzelt. Egy-egyben a fő fegyvere a visszalépős tempó, általában ehhez nyúlt izolációs helyzetekben, de sokat mozog labda nélkül, jó pár kosarat dobott sima gyűrű alá befutásokból is.

Persze nála sem tökéletes minden, az első lépése NBA-szinten nem számít túl jónak, leütésből nem tudott rendszeresen eljutni a gyűrűig, ami azért okozhat neki gondokat a profik között akkor is, ha nem ez az erőssége, nem ezért fogják kiválasztani. Mégis ez a legnagyobb kérdőjel nála, a kettő-kettőket is nagyon nagy százalékban passzal fejezi be és egy idő után a védelmek simán felkészülhetnek arra, hogy ő nem nagyon fog támadást befejezni úgy, hogy ő indítja az akciót. Védekezésben remek labdaszerző, de a fizikai adottságaihoz képest nincs komoly hatása, a gyors, atletikus hátvédekkel nagyon szenvedett egy-egyben. 

Vele egy klasszis és klasszikus irányítót húzhat valaki, akitől nem a pontszerzést kell elsősorban várni, de kiemelkedő ösztönnel rendelkezik és olyan erényekkel, amelyek egyre ritkábbak a mai NBA-ben. A hibái is jól látszanak azonban és nem lehet vele kapcsolatban megkerülni az apját - aki Ballt húzza, folyamatos médiacirkuszra és reflektorfényre számíthat. Ez persze Los Angelesben megszokott dolog...

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=s0vaLqTw9pw

De'Aaron Fox

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1997/193 cm/78 kg
NBA-hasonmás: John Wall
Várható drafthely: 5-10. hely

Ha nem lenne két ilyen játékos a posztján, simán top ötben lenne, sőt, nem kizárt, hogy végül így is ott lesz a drafton. Az idei szezonban sokan és sokszor hasonlították John Wallhoz a sebessége és az atletikussága miatt, parádés az első lépése, a gyűrű alatt óriásit emelkedik és határozottan fejezi be az akciót, leindításoknál pedig tarthatatlan. Nagy erénye, hogy egy pillanat alatt fel tud gyorsítani, amit az egyetemen nem nagyon tudtak lekövetni a védők, kérdés persze, hogy az NBA-ben ez hogyan fog működni. Sebességét és robbanékonyságát remek labdakezelés egészíti ki, ezért is borzasztó nehéz megállítani, amikor betör - sok büntetőt harcolt ki és a pontokat is stabilan hozta. A betörések végét rendszeresen be tudja fejezni floaterrel is, de leütésből megvan a középtávolija is, ha arra van szükség - folyamatosan mozgásban tartja a védelmet, igazi rémálom bárkinek. A pick and rollokból nagyon sokszor produkált látványos dolgokat a magasemberekkel szemben, erre számíthatunk az NBA-ben is. 

A passzjátéka ugyanakkor nincs ezen a szinten, nem passzol rosszul, de nem ez a fő erőssége, ritkábban találja meg a társait és nem is mozgatja őket igazán, legalábbis közel sem úgy, mint mondjuk Ball. A dobásán is dolgozni kell, 31%-kal dolgozott pull-up helyzetekből és 20%-kal spot-up helyzetekből, ez nem elég az NBA-ben, igaz, ezek a számok 55 és 36%-ra nőttek márciusban. A profik között egyelőre gyakorlatilag nincs triplája, az még nem az ő távolsága, ami azért jelentősen behatárolhatja a lehetőségeit, de ez tanulható szegmens. Még tanulja, hogy mikor kell dobni és passzolni, nem hoz olyan szinten döntéseket, mint az előtte lévő két irányító. Védekezésben kapar, nem pihen, rendszeresen megtöri az ellenfél ritmusát, fegyelmezetten kizár a lepattanóknál, de itt is van még miben fejlődnie. Némi izom is elférne rajta az NBA-ben, de összessésében atletikus, gyors pontszerző, akinek gondjai támadnak, ha dobni kell és az irányítómunkájával is van még dolga - ezzel együtt elit prospect, csak még nincs teljesen kész.  

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=NVuoR5BC6Kg

Dennis Smith

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1997/191 cm/88 kg
NBA-hasonmás: Baron Davis
Várható drafthely: top 10

Smith egy évvel ezelőtt elszakította az ACL-jét, de jól tért vissza és továbbra is elképesztően atletikus, sőt, talán a legjobb ezen a téren az egész drafton. Kicsit Derrick Rose-ra hajaz ezen a téren, rendszeresen kőkeményen fejez be a gyűrűnél, nekiugrik a védőnek, keresi a kontaktot és jóval magasabbnak tűnik ilyenkor, mint valójában, elképesztő emelkedése van - ebből jó pár óriási zsákolás született idén. A méretéhez képest elég erős is, ami egyrészt sokat segít neki védekezésben, másrészt támadásban is nagy erény. Elsősorban pontszerző, aki folyamatos nyomás alatt tartja a védelmeket, jól érzi a pick and rollokat, mindkét kezével jól kezeli a labdát és szünet nélkül támadja a gyűrűt, nagyon nehéz ellene védekeznie az emberének és a "kihívott" magasembernek is. A dobása is javul, de ez még messze nem jó, ami okozhat neki gondot a profik között, igaz, most már azért vállalható a hatékonysága, idén 35,9%-kal triplázott. A középtávolija stabilabb és amikor az is ül, szinte lehetetlen megfogni, jól illik a modern egyesek sorába.

Emellett ráadásul védekezésben is nagyon aktív, nagyon agresszív, a sebessége és ereje miatt nagyon nehéz őt megverni - legalábbis az egyetemen az volt, kérdés, hogy az NBA-hátvédek számára mekkora gondot tud majd okozni. Kérdés, hogy a ligában milyen passzoló lesz belőle, egyetemi csapatában mérsékelt volt körülötte a tehetség, de most azért lesz kit játékba hoznia és azt már megmutatta, hogy legalább a pick and rollokból megtalálja a többieket, méghozzá minkét kezével, váratlan megoldásokkal is. Ezzel együtt még mindig tanulja, hogy mi is egy irányító feladata, mit jelent jó döntéseket hozni, vezetni egy csapatot, ebben nem túl jó, pedig több szakíró szerint is a draft egyik, ha nem a legtehetségesebb játékosa. Hajlamos elszórni a labdákat, mielőtt bármilyen játék kialakulna, mielőtt zárást kapna, védekezésben néha hajlamos beletörődni, hogy az embere meglógott és nem megy utána, vagy nem rohan ki a dobóra. Duplázásokból sokszor az üres társakat sem veszi észre.

A legfőbb kérdés a dobása, a döntéshozata és az, hogy képes-e vezérré válni, példát mutatni, olvasni a játékot, illetve irányítani a többieket, hangadóvá válni - ha igen, óriási karrierje lehet, ha nem, akkor viszont nehéz helyzetbe kerül.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=KZHykc7dmDU

Frank Ntilikina

Osztály: nemzetközi
Születési év/magasság/súly: 1998/196 cm/77 kg
NBA-hasonmás: Dante Exum
Várható drafthely: 10-15. hely

Ntilikina tapasztalt és rutinos egyes a korához képest, aki egyáltalán nem a pontszerzéssel, hanem a passzolással törődik. Már most jól játssza a pick and rollt, mert türelmes és mindig vár a megfelelő helyzetre, a jó ütemű passz lehetőségére. Mindig a társakat keresi, nagy százalékban hoz jó döntést. A posztjához képest kiemelkedően magas, atletikus, ráadásul remekül kezeli a labdát, így kiválóan egy-egyezik, ha arra van szükség. Fizikai adottságai miatt azonnal faktor lehet védekezésben is, mert egytől háromig bárkire rá lehet tenni, a méretei, a sebessége és a karhossza is megvan ahhoz, hogy megállítsa, aki szembe jön. Némi izomtömegre még szüksége van, de elit védő lehet belőle rövid idő alatt, aki támadásban is remek floor generalként működhet.

Fejlődik a dobása is, de ez még nem az erőssége, alapvetően a dobómozdulata sem letisztult, emiatt elég ingadozó a teljesítménye. Mivel nem is bízik a dobásában, ezért sokszor túl önzetlen, akkor is passzol, amikor nem kellene, túl passzívnak tűnik, ezt az NBA-ben meg fogják büntetni a védők. Azt egyelőre nem érzi, hogy mikor kell neki vállalkoznia, mikor kell hátára vennie csapatát és előlépnie vezérré, sem a játékával, sem a hangjával nem teszi ezt meg. Hiába vannak remek adottságai, kicsit félénk, amikor kontaktról van szó, a fizikális játék nem az erőssége, sokszor inkább egy nehezebb középtávolit választ ahelyett, hogy ütközne egy betörés végén. Az agresszivitás hiánya a legnagyobb gyengesége, ez védekezésben is látszik, sokszor túlságosan a magasságára épít, amelyből felesleges faultok születnek. Az erősebb játékosok simán beviszik a gyűrű alá és a pick and rolloknál is elveszik néha. 

Nagy benne a fejlődési potenciál, de fejlődnie is kell, hogy elit irányító legyen az NBA-ben, remek adottságokkal és ösztönnel rendelkezik, viszont komoly hiányosságai vannak még, közel sem kész játékos.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=l8Qb62Rcaz0

Jawun Evans

Osztály: Sophomore
Születési év/magasság/súly: 1996/185 cm/80 kg
NBA-hasonmás: Tyronn Lue
Várható drafthely: első kör vége

Ígéretes szezonja volt freshmanként, de egy sérülés közbeszólt, így sophomore-ként kellett bizonyítania - ezt megtette, jó teljesítménnyel tért vissza. Okos játékos, aki remekül érzi, hogy mit kell csinálnia a pick and rolloknál és művészien használja a zárásokat, hogy jó dobóhelyzethez jusson. Képes vezetni egy csapat támadójátékát, jó döntéseket hoz, kiszolgálja a társait és emellett jó dobó is, 38%-kal triplázott utolsó évében és 80% felett büntetőzött, ráadásul folyamatosan fejlődik ezen a téren is, úgy fest, hogy a játéka könnyedén átültethető a profik közé. Képzett játékos, aki közel húsz pontot tudott átlagolni amiatt, mert rengeteg helyzetből talált megoldást arra, hogy kosarat szerezzen. 6,4 gólpassza is jól mutat, ráadásul vigyáz a labdára és hátul is aktív, elit labdaszerző volt idén.

A magassága viszont problémát jelenthet neki az NBA-be, kezdve rögtön a védekezéssel, ahol rendre magasabb, erősebb, atletikusabb játékosokat kell majd fognia - ő egyik téren sem kiemelkedő, sőt, átlag alatti. A profik között ezt a témát nem lehet kikerülni, így minden más erénye is halványulhat, ezért sem valószínű, hogy az első kör végénél előbb kiválasztják majd. Szinte biztosan csereként számítanak rá eleinte akkor is, ha az irányítóvénája még az NBA-ben is remeknek számít - ha jól használják, jó rendszerben játszatják, így is lehet belőle kezdő, meghatározó játékos. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=pWnEwWM8gPs

PJ Dozier

Osztály: Sophomore
Születési év/magasság/súly: 1996/198 cm/91 kg
NBA-hasonmás: Shaun Livingston
Várható drafthely: második kör

Nem véletlenül hasonlítjuk Shaun Livingstonhoz, Dozier is igazából poszt nélküli, de úgy is lehet mondani, hogy minimum két poszton használható játékos. Magassága miatt egyestől hármasig mindent képes megoldani, idén főleg egyest játszott. Remek atléta, mindkét kezével jól kezeli a labdát és bár főleg jobbra indul a betörései végén, ballal is be tudja fejezni az akciókat. Azt már megtanulta, hogy hogyan használja a testét és hogyan használja ki magasságát, az irányítókat rendszerit átdobja, illetve befejezi felettük a betöréseket - van egy jó spin move-ja, ami segít neki ebben, de a sebessége is megvan ahhoz, hogy megverje papíron robbanékonyabb egyeseket. Jól lát a pályán és jól passzol, érzi, hogy mikor hova kell helyezkednie, hogyan tarthatja életben a játékokat, illetve hogy védekezésben hogyan törje meg az ellenfél ritmusát. Hátul is rátehető bárkire egytől háromig, ez pedig komoly érték, önmagában ez is elég lehet ahhoz, hogy draftolják. Kosárcsaládból jön, édesapja az NBA-ben is játszott, de testvére és unokatestvére is kosárlabdázott a South Carolinán.

Olyan potenciál azonban nincs benne, mint Livingstonban, mert egyszerűen nem olyan tehetséges. Kettesnek nem elég jó a dobása (30% alatti tripla, 60% alatti büntető), egyesnek pedig tulajdonképpen semmije, ahhoz nem lát elég jól, nem passzol elég jól és nem kezeli elég jól a labdát, hogy a fentebb említett irányítók szintjén legyen. Mindegyikben jó ahhoz, hogy játsszon az NBA-ben, de a magasságát a lepattanóknál például nem tudja kamatoztatni, kifejezetten gyenge ezen a téren. A nagy kérdés nála, hogy lesz-e stabil dobása, ha igen, akkor fontos láncszem lehet azért a magassága és atletikussága miatt sok helyen. Érdekes kérdés, hogy többposztos, vagy poszt nélküli játékos lesz belőle, utolsó egyetemi évében sem volt ez egyértelmű.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=FWCBj1y593s

Edmond Sumner

Osztály: Sophomore
Születési év/magasság/súly: 1995/196 cm/77 kg
NBA-hasonmás: Semaj Christon
Várható drafthely: második kör

A sebesség, az atletikusság és a magasság is megvan nála az NBA-hez, ráadásul a karhossza is megfelelő, így komoly problémákat okozhat a kisebb hátvédeknek. Remek az első lépése, robbanékony játékosról van szó, aki gyakran eljutott a gyűrűig, ahol jó hatékonysággal be is fejezte az akcióit - a mezőnykísérleteinek fele erről a területről érkezett. A leindítások irányítása mindenképpen az erősségei közé tartozik, önzetlenül passzol és védekezésben is megvannak a képességei ahhoz, hogy komoly faktorrá váljon. Jó mentalitású játékos, az edzők szeretnek vele dolgozni, folyamatosan fejlődött is egyetemi évei alatt, emiatt pedig még sokan látnak benne potenciált, hiába 22 éves - ennél még bőven lehet jobb.

Aggodalomra ad viszont okot a dobása, ami gyakorlatilag nem létezik, 30% alatt triplázni ennyi idősen nagyon kevés, ráadásul sokszor erőlteti is az egy-egyeket, sokat pumpál - pedig ezzel nem használ csapatának, nem hatékony ilyen helyzetekből. Még ismerkedik az egyes poszt rejtelmeivel, nem igazán érzi, hogy mi is az az irányítómunka. Nem elég fizikális a játéka, sokszor kitolják, leütközik, amitől a kedve is elmegy. Nem használható pozícióban és labda nélkül úgy összességében, ráadásul tapasztalatlan is, ami mindenképpen hátrány. A fő "hibajelzés" nála egy ACL-sérülés, amely után még nem tudni, hogy teljesen felépül-e - januárban ért véget a szezonja emiatt. Korábban is volt már sérülése, agyrázkódása is.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=FzcqtTaeQl8

Frank Jackson

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1998/193 cm/94 kg
NBA-hasonmás: Cory Joseph
Várható drafthely: második kör

Jacksont elsősorban pontszerzőként használták az egyetemen és ez lehet az erőssége az NBA-ben is. 40% körüli (néha feletti) tripladobó, akinek erős a középtávolija és a gyűrű alatt is átlag alatti befejezőnek számít - atletikus, járt zsákolóversenyen, nagyon komoly emelkedése van. A betörései veszélyesek, gyors az első lépése és van egy-két trükkje, amivel kibillenti a védőjét, jól kezeli a labdát, ez valószínűleg a profik között is elég lesz számára a pontszerzéshez - a remek dobásával megspékelve. Igazi posztja viszont nincs, mert irányítani nem nagyon tud, kettesnek pedig kicsit alulméretezett, főleg egy padról érkező pontszerző kombó hátvédként lehet őt elképzelni az NBA-ben. Nagy energiával játszik, szeret ütközni, kellően erős is ahhoz, hogy felvállalja a kontaktokat, jól őrzi meg az egyensúlyát a kemény faultoknál is.

A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban az, hogy ki tudja kiaknázni a benne lévő potenciált, mert védekezésben nem nagyon használható, támadásban pedig főleg csak saját magának tud helyzeteket teremteni - meg kell találni, hogy milyen játékos kell mellé, akivel hatékony lehet és hogy milyen szerepben tud segíteni. Maradhatna még egy évet a Duke-on, hogy az irányítómunkáját csiszolja, de olyan tehetségek érkeznek valószínűleg a csapatba, hogy jobbnak látta inkább lelépni, mert nem nőtt volna a szerepe. Az NBA combine-on jól teljesített, ez is arról győzte meg, hogy lehet keresnivalója és a második körben meg is érheti valakinek őt húzni, akinek pontokra és energiára van szüksége a kispadon. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=A9_FC0lR3tQ

Derrick White

Osztály: Senior
Születési év/magasság/súly: 1994/196 cm/91 kg
NBA-hasonmás: E'Twaun Moore
Várható drafthely: második kör

White kellően magas ahhoz, hogy a legtöbb védő felett tudjon játszani, de egyébként is jól lát a pályán, mindig a passz lehetőségét keresi. Leindításoknál mindig fent van a feje, türelmes és érzi, hogy mi a helyes lépés, jó ütemben adja ki a labdát a tripladobóknak, de ha van rá lehetősége, mindig a belépő magasembereket találja meg először. A magasságát kihasználva sokszor átdobja az alacsonyabb védőit középtávolról és ezt a képességét védekezésben is kamatoztatja, sok dobást nehezít meg, illetve sok passzsávot zár le. A dobása remek, a Coloradónál 22,3 pontot átlagolt úgy, hogy 57%-kal dobta a duplákat és 40%-kal a triplákat, jól választott helyzeteket és remekül értékesítette is azokat. Kifinomult a floatere és gyakran nyúl ehhez a fegyveréhez, de labda nélkül is hatékony, jó spot-up shooter, jól kerüli a zárásokat. Sok pick and rollt játszott az egyetemen és jól is oldotta meg ezeket a helyzeteket, ami mindenképpen mellette szól a profik között - nyugodt tud maradni akkor is, amikor a védelem komoly nyomás alá helyezi, megtalálja a jó megoldást.

Neki az atletikus képességei szabnak határt, az egyszerűen nem elég ahhoz, hogy komoly faktor legyen az NBA-ben. Támadásban is szenvedni fog ezzel, de védekezésben még inkább, ahol már a magassága sem lesz akkora előny, mint az egyetemen - kérdés, hogy a lassú első lépésével hogyan fog eljutni a gyűrűig, hogyan fogja kiaknázni a benne rejlő potenciált. Ezt támasztja alá az is, hogy már az egyetemen is nagyon megérezte, hogy milyen csapat ellen játszott, főleg a gyengébbeket szórta meg, a komolyabb ellenfelekkel szemben jelentősen romlott a hatékonysága - most még sokkal nagyobb lesz számára az ugrás. Nagy kérdés, hogy mire lehet őt igazán használni a profik között.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=n5JeuyF760Q

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus