NBA Draft 2018: Centerek

A kérdőjeles védekezésű 1/1 esélyes, Gobert- és Capela-hasonmások, érdekes projektek és néhány rossz korba született center alkotja a 2018-as évfolyamot.

Deandre Ayton

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/216 cm/118 kg
NBA hasonmás: David Robinson/Joel Embiid
Várható drafthely: 1/1

A centerek mezőnye évről évre egyre vékonyabb, de mindig van néhány kimagasló tehetség – idén az egyik ilyen a bahamai származású Ayton. A karibi óriás középiskolás éveit már San Diegóban kezdte, majd Arizonában töltött el két évet, többek között Marvin Bagley III csapattársaként. Természetesen ott volt 2017-ben a Jordan Brand Classicon és a McDonalds Tornán, és az egyetemi váltás sem volt túl éles, hiszen az Arizona Wildcatset választotta. Bár a csapat nem jutott messze a March Madnessben, Ayton 20.1 pontot, 11.6 pattanót és 1.9 blokkot átlagolt, mezőnyből 61, a triplavonal mögül 34% felett tüzelt, és a 73%-os büntetőzés is rendben volt. Beválasztották az év legjobb ötösébe, gyakorlatilag csak az a kérdés vele kapcsolatban, hogy elviszi-e első helyen Arizona NBA-klubja, a Phoenix Suns – nagyon úgy tűnik, hogy igen annak ellenére, hogy Igor Kokoskov vezetőedző korábban edzette Luka Doncicot a szlovén válogatottban. 

Egy ilyen szintű magasembert azonban a csapatok hagyományosan nem hagynak bent, hiszen mint tudjuk, mindent meg lehet tanítani, kivéve a magasságot. Támadásban egyébként sem nagyon kell tanítani Aytonnak semmit, gyűrű közelében kiválóan dolgozik akár pozícióból, akár belépésből, a tökéleteshez közelítő fizikai felépítéséhez nagyon finom csukló és iszonyatosan széles támadórepertoár tartozik amellett, hogy zseniális érzékkel pöcizi vissza a lecsorgókat. Ha esetleg van is az ellenfélnél egy hasonló felépítésű magasember, akkor sincs megoldva az Ayton-probléma, mivel már most kiválóan dobja a hármasokat, ha erre kicsit ráfekszik, levédhetetlen fegyverré változik, hiszen nem lehet feladni kint sem, és jó térlátásának és hosszú karjainak köszönhetően helyzetbe tudja hozni társait, illetve elzárásoknál folyamatosan kétségben tarthatja az ellenfeleket, hogy kifelé vagy befelé válik-e. 

Támadásban tehát „egyszer, maximum kétszer egy évtizedben” típusú center, ám a rengeteg dicsérő szó után említsük meg, hogy amekkora császár az előrejátékban, annyira sok gondja van védekezésben. Az 1.9 blokk szépen mutat a statlapon, de általános vélekedés, hogy messze nem ligaelit védőjátékosról beszélhetünk. A gondok már a palánk alatt kezdődnek, a számai ellenére egyáltalán nem rim protector típusú játékos, inkább látványos szerelésekre megy rá, az apró kis ütközéseket vagy nem érzi, vagy félti a testét, így összességében nagyon nem hatékony. A gondok a gyűrűtől távolodva sokasodnak, egyelőre nagyon könnyen be lehet vinni az erdőbe pick and rolloknál, itt a súlya Embiidhez hasonlóan egy icipicit hátrány, és az egyetemen is már hajlamos volt lelazsálni a kisegítéseket – akármekkora tehetség, ezt az NBA-ben csak ideig-óráig teheti meg. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=-mfrZtajDQE

Mohamed Bamba

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/216 cm/102 kg
NBA hasonmás: Rudy Gobert
Várható drafthely: Top5-Top10

A draftosztály másik óriási tehetsége Mohamed Bamba, akinek szülei Elefántcsontpartról vándoroltak ki Amerikába, de ő már Harlemben született. Van némi kötődése Aytonhoz és Arizona Egyetemhez, bár nem pozitív: féltestvére, Sidiki Johnson itt játszott, őt tavaly ítélték börtönbüntetésre egy rablássorozat miatt. Másik féltestvére, Ibrahim Johnson se egyszerű eset, tavaly nyáron egy Facebook-videóban gyanúsította meg öccsét, hogy tiltott juttatásokat fogadott el – tette mindezt azért, mert ő akart lenni Bamba ügynöke, ám a center nem kért a családi vállalkozásból. Bamba egyébként is elég határozott és céltudatos ember, ezt bizonyítja az is, hogy visszautasította a 4. picket birtokló Memphist, és nem ment el a próbajátékukra, jelezve, hogy nem akar ott játszani. 

A mellékzöngék után lássuk, hogy mit is várhatunk Bambától, röviden: védőoldalon szinte mindent. 216 centis magasságához hihetetlen, 240 centis karfesztáv tartozik, majdnem állva eléri a gyűrűt, mindez parádés ütemérzékkel és rugókkal párosul – blokkolásban, lepattanózásban azonnal óriási pluszt tud majd adni. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy egyelőre elég nyers hátul, a fizikai kontaktust nem nagyon vállalja fel, köszönhetően annak is, hogy van még mit erősíteni a felsőtestén – ha rápakolnak némi izmot, egy elit rim protector válik belőle, aki hosszú évekre bebetonozhatja a helyét a liga legjobb centerei között. Támadásban is elsősorban a rugóiban bízhat, ugyanakkor a rendszerben gondolkodást még el kell sajátítania: az elzárásokba és elzárásokból történő mozgásokat rendesen meg kell tanulnia, illetve el kell felejtenie, hogy leszegett fejjel nekimegy a védelmeknek, ha hozzákerül a labda, mert annyira nem jó egy-egyben. Ezek azonban olyan hiányosságok, amiket 1-2 év alatt el lehet tüntetni, ráadásul nála olyan problémákkal sem kell megküzdeni, mint a gyenge büntetőzés (68%). A spacing javításában is jók az alapok, 51 kísérletből 14 triplát bedobott az NCAA-ben, a 28%-ra már lehet építeni. 

Összességében védekezésben már az első perctől több hasznot csinál majd, mint kárt, támadásban pedig lehet építeni a meglévő alapokra, és pár év alatt támadásban is nehezen védhető játékost lehet belőle faragni.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=ME3RGv1-j4I

Robert Williams

Osztály: Másodéves (Sophomore)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/206 cm/108 kg
NBA hasonmás: Clint Capela
Várható drafthely: Top15-Top20

Bambához hasonlóan Texasban, de az A&M csapatában játszott Robert Williams, aki már tavaly is kijöhetett volna a draftra, de némi meglepetésre maradt a második egyetemi szezonjára is. Most már nem volt apelláta, az alulméretezett, de brutálisan hosszú karokkal (kb. 230 centis wingspan) és irtózatos rugókkal megáldott center garantáltan a Top20-ban fog elkelni. Williams dupla-dupla közeli átlagot hozott idén 2.6 blokkal fűszerezve, Clint Capelához hasonlóan úr volt a palánkok környékén védekezésben, támadásban pedig koptatta a gyűrűt rendesen az alley-oopoknál, ráadásul ő is villámgyorsan közlekedik a pályán, védő lábmunkája is remek, vagyis hátul gyakorlatilag nincs gyenge pontja a játékának. A lepattanózást kifejezetten elit szinten csinálja védekezésben és támadásban is, amit józan ész szerint meg lehet szerezni, azt megszerzi, bár hozzá kell tenni, hogy inkább erőből oldja ezt meg, és az NBA-ben azért több hozzá hasonló rugójú játékossal fog találkozni, mint az egyetemen. 

Mélyüljünk el egy kicsit a gyengeségeiben is, amik támadóoldalon azért ki fognak ütközni: 50% körüli büntetőző, nem hogy triplája, középtávolija sincs, szét kell majd szedni és újra összerakni a dobását, annyira messze van a jótól. Emiatt a spacinget öli, illetve vele könnyen kiismerhető lesz csapata játéka, hiszen borítékolhatóan ő ad majd elzárást, amiből befelé fog válni. Persze Capelánál is láthattuk, hogy ha ezt a befelé válást tökéletesen csinálja és jó ütemben kapja a labdákat, akkor ennél több nem is nagyon kell az érvényesüléshez, de Houstonból egyelőre csak egy van a ligában, és Williams valószínűleg nem oda fog kerülni. Összefoglalva prototípus small ball centerről beszélhetünk esetében, aki védekezésben elit, támadásban gyenge – rövid távon is azonnal használható egy kisebb célokért küzdő csapatban, de hosszú távú projektnek is tökéletes. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=LwMuMY73Tgo

Mitchell Robinson

Osztály: -
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/213 cm/101 kg
NBA hasonmás: Tyson Chandler/David Robinson
Várható drafthely: Top20-Top30

A floridai Robinsont kis híján Bambával lehetne egy lapon említeni, hiszen 213 centis, brutálisan atletikus centerről beszélünk, akinek nagyon hosszú karjai vannak és nem is fél használni, Bambánál is jobb érzékkel blokkol, érti és érzi az elzárás-leválásokat. Külön érdekesség, hogy David Robinsonhoz hasonlóan ő is hirtelen nőtt meg, 186 centis hátvéd-kiscsatárból 15-16 évesen hirtelen egy 213 centis center vált belőle, innentől kezdve borzasztó sikeres volt a középiskolás kosárlabdában, és tavaly meg is hívták az évzáró tornákra. Robinson a félelmetes rugói és magassága mellett jól meg tud élni a mozgékonyságából, simán felér a lerohanásokkal, védő lábmunkája is elég jónak tűnik, minden szempontból egy prototípus centerről beszélhetünk esetében – utolsó középiskolás évében figyelemreméltó fejlődést mutatott a tripladobásban és rendbe tette a büntetőzését, ezekre már lehet építeni. 

A figyelmes olvasó már kitalálhatta, hogy mégis miért nem a Top10-ben rangsorolják: nem járt egyetemre. Robinson az első olyan játékos, aki a középiskola befejezése után nem ment el egyetemre vagy a G-Ligába, nem játszott tengerentúli profiligában, hanem egyéni edzésekkel készült az NBA-re. Eredetileg nem így tervezte, a Texas A&M-nél játszott volna, de az őt odavivő segédedző a Western Kentuckyra ment, ő pedig szerette volna követni. Követhette is, de nem ment el a csapattal az edzőtáborba, majd más csapatokkal kezdett el tárgyalni, ám az NCAA végül nem engedélyezte neki az újabb váltást. A WKU-ra nem ment vissza, inkább bejelentette, hogy kihagyja a szezont és egyedül készül. A draft combine-ra sem ment el, csak néhány csapathoz egyéni edzésre, így próbálva alakítani azt, hogy ki draftolja le. A tehetsége kétségkívül megvan az NBA-hez, és a hírek szerint az első körben ki is fogják húzni – a zuhanyhíradó szerint a Hawksnak (19. pick) és a Lakersnek (25. pick) tetszett, amit láttak. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=EvFYtuhDA_M

Ray Spalding

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/208 cm/102 kg
NBA hasonmás: Clint Capela
Várható drafthely: második kör

Ahogy a neve is mutatja, Spalding régi, patinás kosarascsaládból származik - elnézést a gyenge viccért, komolyra fordítva a szót, kis túlzással eddig ki sem mozdult Louisville-ből, Kentuckyban született, nőtt fel és járt három évet a Louisville Egyetemre. Első két évében inkább csak kiegészítőként számoltak vele: 5-6 pont, 4-5 lepattanó jutott neki 17-19 perc alatt. 2017-18-ban robbantott, 28 perces játékosként 12.3 pont, 8.7 pattanó, 1.7 blokk és 1.5 szerzett labda került a neve mellé, és büntetőzését is feltornázta az elfogadható 64%-ra. 

Nagy rejtélyek nincsenek a játékában, a fentebb már tárgyalt Robert Williamshez hasonlóan Clint Capeláéval lehet a leginkább leírni, annyi különbséggel, hogy bár Williamshez hasonlóak a testi paraméterei, védőoldalon egy kicsit mindenben (ruganyosság, sebesség, védő lábmunka, keménység) gyengébb nála. Félreértés ne essék, így is bőven megüti az NBA mércéjét, és a büntetőzése miatt valószínűleg meg is fog ragadni a ligában, azonban egyrészt az ő atletikussága már csak a liga egy részénél jobb, másrészt támadásban semmi extrája nincs, triplára kétmeccsenként egyszer vállalkozott, így összességében kicsit projekt-játékos, ami a 21 éves korral kombinálva jó eséllyel nem lesz elég az első körre. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=wlg1Xk-WXlE

Brandon McCoy

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/213 cm/113 kg
NBA hasonmás: Timofej Mozgov/Marc Gasol
Várható drafthely: második kör

A Chicagóban született, de San Diegóban felnövő McCoy játéka az állandóság és a megbízhatóság szinonimája, 2017-ben ott volt az évzáró tornákon, bronzérmet nyert az U19-es világbajnokságon, és az UNLV-n is kiváló szezont tudhat maga mögött – büszke lehet arra, hogy Deandre Ayton ellen akadt egy 33 pont-10 pattanós meccse, bár ez inkább Ayton védekezését jellemzi jól, nem McCoy támadóarzenálját. 

McCoy ugyanis egy klasszikus, megbízható, palánk közelében hasznos center, aki gyengébb csapatokban kezdő, erősebb csapatokban csere lehet az NBA-ben – jó két évtizeddel korábban kellett volna születnie, hogy ennél komolyabb karriert fusson be. Hiába számított jó lepattanózónak és blokkolónak az egyetemen, nem láttuk tőle azt a kirobbanó rugót, ami manapság már elengedhetetlen, ha valaki kiemelkedő center akar lenni a ligában. A „szolid” kifejezés tökéletesen fedi a játékát, fizikálisan rendben van, a palánk közelében elöl-hátul rendben van, de ha jön egy valamiben kiemelkedő ellenfél, akkor nem tud ellene semmit előkapni. Pick and rollokból csak befelé tud válni, külső dobása nincs, középtávolija van, de sok fejlesztést igényel, hátul pedig nem elég „pattogós” a blokkoknál és az elváltásoknál sem. A jelenlegi csomagja a második körre elég, ugyanakkor ha valahol fel tudják kicsit gyorsítani és megtanítják a középtávolikra, külső dobásokra, a későbbiekben akár a draft egyik stealje is lehet, mert egyébként Marc Gasolhoz hasonlóan jól lát a pályán, szépen olvassa az ellenfél játékát és hátul rendszeresen irányítja is a védelmet. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=7fz9r24l44Y


Chimezie Metu

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/211 cm/102 kg
NBA hasonmás: Noah Vonleh
Várható drafthely: második kör

Metu fiatalkora nem volt egyszerű, Los Angelesben született és élt öt éves koráig, amikor is apjával együtt elköltözött Nigériába, és csak 12 évesen tért vissza az Államokba. Szépen végigjárta a lépcsőfokokat, és 2015-ben az USC-re került, ahol első évében nem jutott sok szóhoz, de már ekkor megmutatta, hogy van érzéke a védekezéshez. Második és harmadik évében aztán szinte ugyanolyan számokat hozott (15 pont, 7-8 lepattanó, 1.5 assziszt és blokk, 73-74%-os büntetőzés), harmadik szezonjában pedig óvatosan, de elkezdte dobálni a hármasokat is. Érdekesség, hogy a „szórakozás” (kosárlabda) mellett ő nagyon komoly munkát tett bele az egyetemi tanulmányaiba, három év elég volt neki, hogy elvégezze a jogi szakot – sok szakértő szerint egyébként a tehetsége adott lett volna egy jóval komolyabb kosárprogramhoz is. 

Áttérve a játékára, egy alulméretezett, de átlag feletti atlétikával megáldott center, szépen és erőteljesen fejezi be a palánk közeli támadásokat, gyorsan közlekedik a pályán, és védő lábmunkája is abszolút alkalmassá teszi őt arra, hogy váltások után kisembereken is jó munkát tudjon végezni. Bár a tripláján még van mit csiszolni, lehet benne potenciál, mivel a középtávolijait évek óta folyamatosan javítja, összességében viszont nem biztos, hogy ezt magas szintre tudja felhozni. Emiatt, illetve fejlesztésre szoruló labdakezelése miatt elsősorban a palánk közelében lehet őt használni egyelőre, itt viszont hátrányt jelent, hogy átlagos (vagy annál talán még kisebb is) a karfesztávja, ezért kérdéses, hogy remek blokkolói adottságait eggyel magasabb szinten mennyire tudja kamatoztatni. Matu személyében egy remekül edzhető és fejleszthető játékost tisztelhetünk, akinek lesz helye a ligában – nála a nagy kérdés az, hogy fejlesztéssel mennyire lehet kompenzálni a magasságbeli és egyéb fizikai korlátait. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=V__8dRw_1wA

Tyler Davis

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/208 cm/120 kg
NBA hasonmás: Robert Sacre
Várható drafthely: második kör

Robert Williams mellett még egy Texas A&M center jelentkezett az idei draftra, a Puerto Ricóból származó Tyler Davis. A kicsit alulméretezett center szolid három évet húzott le a Baggiesnél, végig 10 pont felett átlagolt, idén pedig 14.9 pont, 8.9 pattanó, 1.3 blokk került be a neve mellé. Davis az egyetemi karrierje mellett felnőtt rendezvényeken is részt vett, tavaly Puerto Ricóval ott volt az amerikai kontinenstornán, 12.3 pontot és 6.7 pattanót átlagolva. 

Játéka nem túl bonyolult, egy kicsit alacsony, kicsit zömök, de nagyon erőszakos és kemény centerrel van dolgunk, aki kiverekszi magának a kosarakat és lepattanókat, ezekből él. Tőle nem fogunk lerohanás végén behúzott labdákat látni, viszont ha valakinek ki kell taposni a belét akár meccsen, akár edzésen, akkor rá mindig lehet számítani. Az idők szavát azért ő is meghallotta, idén már elkezdett hármasokat dobálni, és tekintve, hogy a középtávoli dobása meglepően jól néz ki, lehet is benne potenciál. A lehetőséget valószínűleg meg fogja kapni, ebből kijöhet egy hosszabb NBA-kiegészítő karrier, időnként egy-egy európai kiruccanással és egy hosszú válogatott pályafutással. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Gqa-BzWCoq0

Dusan Ristic

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1995/213 cm/111 kg
NBA hasonmás: Zaza Pachulia
Várható drafthely: második kör

Az Arizona is két centerrel képviselteti magát, a szerb Dusan Ristic a nem hagyományos utat választotta a délszláv kosárlabdában, 18 évesen, többszörös utánpótlás-válogatottként inkább az NCAA-be ment és a kosárlabdázás mellett kijárta az egyetemet. Első két évében nem kapott sok percet, de fokozatosan beépítették a csapatba, majd harmadik évében már 10 pont és 5 pattanó felett átlagolt – ekkor büntetőzése is nagyot javult, most már ott tart, hogy majdnem 80%-kal küldi helyére a szabaddobásokat. Utolsó egyetemi évében Deandre Ayton helyett kellett végeznie a piszkos munkát, de ezt jól csinálta, 12.2 pont, 6.9 pattanó mellett közel 57%-kal dobott mezőnyből, és bár nagyon kevés kísérletből, de 40 százalékkal triplázott. 

Ristic a klasszikus európai iskola neveltje, és mint ilyen, nagyjából két évtizeddel elkésett, már ami az NBA-t illeti. Magas, erős, remekül dolgozik a palánk három méteres körzetében, de se nem kiemelkedő a gyűrűnek háttal, se nem decens középtávoli és kinti dobó, és hátul is nagyon könnyen le tudják atletizálni – hiába tud mindent erről a játékról, ha azt nem tudja megvalósítani a pályán. A tapasztalata azért sokat érhet, ha nem is draftolják le, lehetőséget kaphat az edzőtáborokban, de sokkal valószínűbb, hogy záros határidőn belül visszatér majd Európába, ahol egyébként komolyabb csapatokba is beküzdheti magát. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=6zCo6yCmaxM

Isaac Haas

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1995/218 cm/137 kg
NBA hasonmás: Zydrunas Ilgauskas
Várható drafthely: második kör/draftolatlan

A centerosztály végén jöjjön egy igazi, klasszikus középjátékos: Haas egy valódi emberhegy, 218 centijéhez 135-137 kiló társul, amivel egyébként a 2018-as combine legnehezebb játékosa volt. Az alabamai óriás első két egyetemi évében AJ Hammons cseréje volt, lépésről lépésre építették be a Purdue-ba. Rendbe tették a büntetőzését, ami 54%-ról indult, idén pedig már 76% körül alakult, rendbe tették a palánk körüli mozgását, így az 53%-os mezőnymutatóból közel 62% lett, és utolsó évére már blokkolásban is mutatott szép dolgokat. Összességében azért elmondható, hogy az NBA-standardtől messze van a sebessége, fordulékonysága, arról nem is beszélve, hogy a meccsenkénti 5-6 lepattanó kevésnek tűnik egy ekkora embertől, középtávolija csak nyomokban létezik, triplája pedig egyáltalán nincs - abban viszont bízhat, hogy a mozgása kifejezetten ruganyos, emiatt láthatnak benne fantáziát. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a March Madness első körében eltört a könyöke, illetve áprilisban beperelték, mert egy hölgyet állítólag herpesszel fertőzött meg – egyetemi karrierje emlékezetesen zárult, csak nem pozitív értelemben. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=8SMAz6_BAnM

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus