NBA Draft 2020 - Erőcsatárok

Holnap NBA draft, így posztonként haladva végignézzük, kik a várható legjobbak. Az utolsó előtti poszt az erőcsatároké, akiknél egy pazar támadójátékos és több olyan prospect is van, akik védekezésben lehetnek majd igazán jók.

A korábban tárgyalt posztok:

Irányítók
Dobóhátvédek
Kiscsatárok

 

Jónéhány potenciális erőcsatárról volt már szó a kiscsatároknál is - a két poszt egyre inkább összemosódik. Simán beszélgethetnénk a PF-eknél Patrick Williamsről és Saddiq Bey-ről is, de megtettük ezt már a legutóbbi posztban, így ide inkább csak azok kerülnek, akiknek a legvalószínűbb posztjuk a négyes, nem azok, akik hármasban és négyesben is szinte ugyanolyan jól használhatóak lesznek. A centereknél is lesznek olyan nevek, akiket négyesben is láthatunk majd, de náluk az ötös poszt lesz az első számú.

 

1. Obi Toppin (Dayton)
6'9" (206 cm), 220 lbs (99.8 kg), 22 éves

Nagyon atletikus támadójátékos, akinek van triplája is, ennek megfelelően sokoldalúan lehet majd használni az NBA-ben is. A gyorsindításokat nagyszerűen fejezi be, de elzárás-leválás játékból is jól és agresszíven támadja a gyűrűt, plusz a kifelé leválásokból a hármasokat is jó százalékkal szórja (41.7% a két egyetemi évében) - a matchup nightmare kifejezés tankönyvi változata lehet majd, mert mindenre fel kell készülni ellene. A betörések azért nem az erősségei, viszont centermozgásokból is egészen eredményes. A nagyobb gond vele kapcsolatban az, hogy védekezésben nehéz látni a helyét a profik között. Sokszor jók a megérzései a pálya ezen oldalán, de nem elég sokoldalú: az irányváltásokban kifejezetten gyenge, és az elzárás-leválás elleni védekezésnél sem teszi mindig oda magát annyira, amennyire kellene. A triplavonalon zavarba lehet hozni, ez pedig nem túl jó előjel - kérdés, centerként használják-e majd többet, az egyetemen is ezen a poszton játszatták.

Az ESPN és a Tankathon is a Top6-ba várja, minden bizonnyal el is kel majd a Ball-Edward-Wiseman-Avdija négyes mögött nem sokkal.


2. Precious Achiuwa (Memphis)
6'9" (206 cm), 234 lbs (106 kg), 21 éves

Jó adottságai vannak ahhoz, hogy a két csatár poszt mellett smallball centerként is lehessen használni - 7'2 a karfesztávja, jól mozog, az emelkedése is megvan, úgyhogy egészen jó védekező magas lehet belőle, aki akár a periméterre is ki tud váltani, ha arra lesz szükség. Leginkább hátul lehet majd használni, mert előrefelé egyelőre nagyon nyers még. 32.5%-os triplamutatója elfogadható, de csak 59%-os volt a büntetővonalról, ami viszont pocsék. Nagyon kellene fejlődnie mindkét szegmensben, mert egyelőre leginkább a gyűrűt tudja jól támadni, egészen agresszíven tör befelé, csakhogy a sűrűjében sok labdát veszít, csőlátása van, ha meg beütnek neki egy-egy faultot, azt utána nem tudja pontokra váltani. Előrefelé rengeteg munka van tehát vele, és védekezésben is kell még dolgozni vele az alapokon, de hátrafelé jó lehetőségek vannak benne.

Az ESPN a 12. helyen hozza, ami talán kicsit magas számára, a Tankathon a 17. helyre rangsorolja - valahol a kettő között lehet a legreálisabb helye, de az sem lenne meglepő, ha a 20-hoz közeledve kelne csak el.


3. Alekszej Pokusevszki (Olympiakosz B, Görögország)
7'0" (213 cm), 195 lbs (88.5 kg), 18 éves

A szerb-görög kettősállampolgár egészen különleges testi adottságokkal bír: 7 láb magas, emellett 7'3" a karfesztávja. Csak december 26-án lesz 19 éves, ő a draftosztály legfiatalabb játékosa. Támadásban kifejezetten képzett, sokoldalú, és sokféleképpen képes veszélyt jelenteni az ellenfélre - jól lát a pályán, a betörés-kiosztásokat is jól játssza, de ha kell, a saját lepattanója után is végigmegy a pályán. Az már gond, hogy egyelőre nem egy hatékony scorer: duplából csak 40%-os, triplából pedig 32%-os pályafutása során. Emellett borzasztóan vékony, és a testalkata mellett alapvető keménység sincs benne - jó néhány év lesz, mire annyi izmot pakolnak rá, hogy szóba jöhessen az NBA-ben, és remélhetőleg egy kicsit erősebb testalkattal a harci kedve is megjön. Semmi köze nincs egyébként a center poszthoz, egyértelmű wing a magassága ellenére is, és komoly problémát jelenthet majd mindenkinek a képzettsége és a magassága miatt. Egyelőre azonban még a görög másodosztályban is csak a szárnyait bontogatja, úgyhogy kell rá várni jócskán.

Mindkét drafttal foglalkozó oldal a 18. helyre rakja jelenleg a Dallas Maverickshez - az biztos, hogy csak olyan csapat fogja kihúzni, akinek nem kell most az erősítés, és hajlandó legalább 2-3-4 évet várni arra, hogy Pokusevszkiről egyáltalán kiderüljön, át lehet-e vinni a ligába vagy sem.


4. Jalen Smith (Maryland)
6'10" (208 cm), 225 lbs (102 kg), 20 éves

Kifejezetten jó méretei vannak, hiszen magasságához egy 7'2-es karfesztáv párosul. Centert játszott az egyetemen, és szinte biztos, hogy mindkét magas poszton meg fogják próbálni használni. Az már más kérdés, hogy megállja-e majd a helyét, mert védekezésben már az egyetemen is voltak gondjai: egy kicsit lassú ahhoz, hogy megfogja lábon az erőcsatárokat, ahhoz meg nem elég erős, hogy a tradicionális centereken hatékonyan védekezzen. Az ütemérzéke kifejezetten jó, így a dobásblokkolással nincs gondja, de hogy elzárás-leválás ellen például hogyan fog védekezni, az jó kérdés. Elöl nincsenek ilyen nagy problémái: játékszervezőnek nem a legjobb, de ilyen méretekkel nem is nagyon fogják megkérni erre. Emellett viszont 37%-os tripladobó, 75%-kal célzott a büntetővonalról, és mindkét kézzel hatékony a centermozgások után. Elég nagy benne a versenyszellem, jó a mentalitása, de hogy lehet-e igazán jó játékos, azt a védekezésbeli problémák esetleges megoldása dönti majd el.

Az ESPN-en és a Tankathonon is a 20. helyen rangsorolják a Miami Heathez.


5. Jaden McDaniels (Washington)
6'10" (208 cm), 200 lbs (90.7 kg), 20 éves

Igazi boom or bust prospect McDaniels, akinek szintén jó adottságai vannak ahhoz, hogy jó védő legyen NBA szinten is, és kicsit javult is a hozzáállása a szezon során... volt azonban honnan: borzasztó testbeszéde volt sokszor, ami nem sok jót vetít előre az NBA-karrierjével kapcsolatban. A magassága, rugói, karfesztávja meglenne a fényes jövőhöz, de rettenetesen vékony, és a "váza" miatt kérdőjeles, hogy mennyi izmot lehet igazán pakolni rá. Ha nem sokat, az problémás, mert fizikális ellenfelekkel szemben már így is komoly gondjai voltak, az NBA-ben még nagyobbak lesznek. 34%-kal dobta a triplákat egyetlen washingtoni szezonjában, de a dobómozdulata jó, arra lehet építei. A labdakezelése sem rossz, passzai is lennének, de egyelőre egészen pocsékul hoz döntéseket - ő vezette a Pac-12 konferenciát az eladott labdákban (és beütött faultokban is). A testbeszéde mellett az sem sokat segít a megítélésén, hogy rendszeresen eltűnik a pályán - lehet belőle egy jó játékos is, de nagyon nagy a kockázata annak, hogy pár éven belül már meg sem említik a nevét az NBA-vel kapcsolatban. Ő egyébként simán lehet, hogy kiscsatár lesz, bár a jelenlegi ligában ennek azért nincs akkora jelentősége.

Az ESPN a 23. helyen hozza, a Tankathonon viszont az első körből is kicsúszik (33.) - nem véletlen, nagyot zuhanhat még.


6. Paul Reed (DePaul)
6'9" (206 cm), 220 lbs (99.8 kg), 21 éves

Egy újabb nagyszerű adottságokkal rendelkező játékos: 7'2-es karfesztávja van, és bár a súlya egyelőre egy kiscsatáré, azon azért könnyen lehet segíteni. Néha túlságosan is a fizikális adottságaira hagyatkozik, de összességében egy rendkívül sokoldalú védő, aki a periméteren és a gyűrű közelében is rettenetesen hatékony - az utóbbi egy évtizedben összesen 6 játékos átlagolt az NCAA-ben legalább 1.9 szerzett labdát és 2.5 blokkot egyszerre, Reed közéjük tartozik. Támadásban nagyon kérdőjeles, mert óriási butaságokat is tud vállalni. Ettől függetlenül a mezőnyszázaléka egyáltalán nem volt rossz, a tripladobása viszont három szezon alatt megjárta a 20, a 40 és a 30%-ot is... Állítólag az interjúi nem sikerültek túl jól, és a csapatok háttérinfók alapján megkérdőjelezik a játékhoz való hozzáállását - védekezésben óriási Jolly Joker lehet, de az előbb említett okok miatt mégsem taksálják túl sokra.

Az ESPN-nél éppen ezért csak az 52., a Tankathonon viszont 39. - ha összeszedi magát fejben, komoly erősítés lehet egy csapatnak védekezésben, akár azonnal is, mert az ottani erényei elvitathatatlanok.


7. Paul Eboua (Pesaro, Olaszország)
6'8" (203 cm), 197 lbs (89.3 kg), 20 éves

A kameruni kosaras az olasz első osztályban szerepelt az előző idényben, és voltak egészen jó meccsei is a Pesarónál: dobott 20 pontot, voltak dupla-duplái, és végül 7.4 pontot és 5.3 pattanót átlagolt, ami egy ilyen fiatal játékostól Európában nem rossz. A nagyszerű adottságokhoz (7'3-as karfesztáv) egyelőre még csak fizikalitás párosul nála. Az alapok megvannak, amire lehet építkezni, de támadásban még nagyon nyers és a játék minden elemére igaz ez, így ő is szinte biztosan marad Európában még néhány évig - ha nem a G-Liga lesz neki a következő állomás.

Az ESPN-en a 63., de a Tankathonon is csak az 59. helyre fér be - nagyjából azért került fel a listára, mert sok erőcsatárt kitárgyaltunk már a kiscsatároknál, és lesznek még páran a posztra a centereknél is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus