NBA Draft 2022: Irányítók

A draft legjobb irányítója a top ötben is elkelhet, de több ígéretes tehetséget, többfunkciós prospectet is fel tud sorakoztatni az egyes poszt idei kínálata.


 

Jaden Ivey

Osztály: Sophomore
Magasság/súly/születési év: 193 cm/88 kg/2002
NBA-hasonmás: Donovan Mitchell
Várható drafthely: Top 5

Kérdés nélkül a draft legjobb irányítója, illetve legjobb hátvédje, de nem biztos, hogy igazi egyes lesz, inkább csak megvan benne a potenciál ahhoz, hogy majd ezt a posztot is megoldja. Erős felépítése, jó wingspanje van, emiatt egész "hosszú" akkor is, ha igazából nem magas. Gyors, robbanékony és jó atléta, agresszív felfogásban támad, nemcsak leindításoknál, de félpályán is kamatoztatni tudja ezeket - jól tör be, simán meg tudja verni a védőjét és folyamatosan nyomás alatt tartja az ellenfelet, folyamatosan mozog, rohan. Labda nélkül is ezt csinálja egyébként, ha más irányít, akkor is szünet nélküli veszélyt jelent, jól mozog be üresbe, jó cutter, ami pedig tovább emeli az értékét, az az, hogy alacsonysága ellenére jól fejez be a "sűrűben" is a gyűrű körül. Nem kell neki sok hely, egy leütésből bemegy a védője mellé és onnantól sebességből már nem lehet vele mit kezdeni, ha pedig összeomlik a védekezés, akkor megtalálja az üresen maradó társat. Pick-and-rollozni is tud, ha nem is elit szinten, de ebben még bőven fejlődhet és már most is használható erre. 

Védekezésben is aktívak a kezei és a lábai is, beleugrik a passzsávokba, de egy-egyben is kemény védőnek számít, az ereje és az atletikussága megvan ehhez, de a szükséges akarattal is rendelkezik ahhoz, hogy igazán jó védő legyen. A dobása folyamatosan fejlődik, most már 40% felett triplázik nagyjából meccsenkénti öt kísérletből, van visszalépős mozdulata is. Egyelőre a középtávolija nem pontos és nem is igazán jó playmaker, ezért kérdéses, hogy lehet-e irányító, vagy labdás kettes lesz a fő szerepe, mint ahogy az NBA-hasonmásnak feltüntetett Donovan Mitchellnek. A negatívumai is ide vezethetők vissza: kicsit türelmetlen, ha nem az történik, amit várt, akkor erőlteti a dobást rossz helyzetekből is, nehezen reagál, és hajlamos túl agresszívvé válni. Ebből védekezésben is jönnek a faultok, de támadóhibákat is vét, túlsegít, nem gondolkozik eleget, amikor már megverte az emberét. Ezek persze javítható hibák, főleg hogy februárban lett húsz éves, még van ideje ezeken túllendülni.

Alapvetően mindene adott ahhoz, hogy szupersztár legyen, a hibái főleg a fiatalságából adódnak és az sem kizárt, hogy végül ő futja be a legnagyobb karriert az egész idei draftról - top ötös pick lesz minden bizonnyal, van, aki második-harmadik helyre teszi, ő azonnal különbséget jelenthet szinte bármelyik csapatnál.

 

 

TyTy Washington

Osztály: Freshman
Magasság/súly/születési év: 191 cm/89 kg/2001
NBA-hasonmás: Anthony Edwards
Várható drafthely: Top 15

Komoly potenciállal bíró hátvéd, aki egyest és kettest is tud játszani minden további nélkül. A Georgia ellen végig irányítania kellett, ebből 17 gólpassz jött össze, aki Kentucky-rekordnak számít, de tud labda nélkül is játszani - képzett, okos, jól használja ki a védők egyensúlyvesztéseit, egy és két leütésből is van begyakorolt mozdulata, dobása. A dobómozdulata rendben van, jelenleg 35%-os triplázó, de képes lehet javítani rajta. Jól passzol, jól olvassa a védelmeket és ritkán adja el a labdát, nem az a játékos, akinél minden passzánál benne van, hogy az ellenfél viszi el. Nagy előnye, hogy képes működtetni egy rendszert és egy kitalált csapatjátékot, szereti bevonni a társakat és megszabni a ritmust, dobatni a többieket, viszont ha szorul a hurok, nem működik a kitalált stratégia, akkor minden adott ahhoz, hogy leszegje a fejét és egyedül megoldjon egymás után több labdabirtoklást is. 

Természetesen ennyi pozitívum mellett találunk negatívumot is, hiszen nem véletlenül "csak" top 15-ös tehetségként tartják számon. A magassága, hosszúsága nem az igazi és bár a profik között lehet, hogy inkább kettesként, másodlagos labdakezelőként találhatná meg a helyét, de ehhez a szerepkörhöz könnyen lehet, hogy alulméretezett lesz. Nem is túl gyors, nincs igazán veszélyes első lépése, nem feltétlenül atletikus, inkább fineszből és képzettségből, technikából él, ami nyilván kérdésessé teszi a hatékonyságát a legjobb védőkkel szemben. Egyelőre nem ő a hangadó, hajlamos csendben lenni hosszú ideig, ami egy irányítónál sosem előny, ezért is valószínűbb, hogy combo guard lesz, vagy olyan hátvéd, aki mellett van fent egy veterán, sokat beszélő irányító. A dobását dicsértük, de tegyük hozzá, hogy nem ugrik túl magasra a tempójánál, ami a profik között megint csak problémát okozhat.

Összességében egy okos, jó érzékkel rendelkező, az egyetemen nagyon értékes játékosról beszélünk, akinél a fizikális korlátai miatt egyelőre bizonytalan, hogy a profik között mennyire tud érvényesülni - elvileg minden tudása adott ahhoz, hogy ott is fontos szerepet töltsön be, hogy meghatározó kezdő legyen, de csak akkor, ha a viszonylag alacsonyságát és "rövidségét", atletikus hátrányát ellensúlyozni tudja. 

 

 

Blake Wesley

Osztály: Freshman
Magasság/súly/születési év: 196 cm/84 kg/2003
NBA-hasonmás: Latrell Sprewell
Várható drafthely: Top 15

Előkelő helyen választhatják ki, mert egy atletikus, fizikálisan NBA-kész, egyébként pedig komoly fejlődési potenciállal bíró combo guardról beszélünk. Egyelőre semmiben sem extra, csak a fizikai képességeiben, gyors, robbanékony, posztjához képest magas, az izomzata is alakul, atletikus, nagyot ugrik - megveri a védőjét egy-egyben, leindításoknál is hatékony. Ehhez jön hozzá az, hogy a labdakezelése is kezd egész jól kinézni, magának már meg tudja csinálni a helyet és a helyzeteket, bele lehet látni, hogy igazi go-to-guy lesz a profik között, mert agresszív, de azért a társakat is meglátja, ha arra van szükség - ösztönös érzéke van a dobásokhoz, befejezésekhez, ez mindenképp biztató. A dobómozdulatával nincs nagy gond, voltak is már remekül triplázó meccsei, de ezt nyilván még stabillá kell tennie.

Egyelőre abszolút nyers, képzetlen és tapasztalatlan játékos, akinek talán jót tenne még egy év egyetem, ha ott is így folytatná a fejlődését, akár top ötös tehetség is válhatna belőle, így egy kicsit talán korai lesz neki az NBA. Szinte mindenben jelentőset kell fejlődnie, még az egyetemen sem volt vezér vagy egyáltalán igazán komoly, meccset eldöntő játékos. Hatalmas lehetőség van benne, de most még rengeteg mindent kell megtanulnia a kosárlabdáról, jelenleg egy többéves, magas kifutással bíró projektet vásárolhat vele valaki - viszont mivel olyan adottságokkal rendelkezik, amelyeket nem nagyon lehet tanítani, így akinek két-három éve foglalkozni vele, annak megéri akár egész magasan is kihúzni. Egyébként jelenleg az sem világos, hogy egyesként vagy labdás kettesként lehet majd őt igazán használni, egyelőre az sem tisztázódott le, hogy mi is a posztja. 

 

 

Kennedy Chandler

Osztály: Freshman
Magasság/súly/születési év: 183 cm/78 kg/2002
NBA-hasonmás: Mario Chalmers
Várható drafthely: Első kör vége

Chandler alapvetően remek triplázó, szezonszinten is közelítette a 40%-ot, de voltak olyan átmeneti időszakai, amikor meccseken keresztül szenzációs volt távolról. Ehhez jön hozzá, hogy rendkívül gyors, hamar el tud jutni a gyűrűig és kiválóan passzolja meg a wingeket, valamint a magasembereket is a festékben. Pontosan passzol, keveset hibázik, csapata sokszor játszott két klasszikus magassal, Chandler pedig folyamatosan képes volt használni őket. A középtávolija és a gyűrű közeli befejezése még nem túl hasznos, a pontjainak jelentős részét dobja a triplavonalon túlról, ebben egyébként jelentősen javult az előző szezonban, így lett mostanra jó triplázó.

Védekezésben is jó érzéke van a játékhoz, több mint két labdaszerzést átlagolt és még besegítőként is hasznos tudott lenni, akár a magasember megzavarására is alkalmas volt - odaér a passzsávokba, hajlamos hibákba kergetni az ellenfelet. Képes alkalmazkodni a játék alakulásához és ahhoz szabni csapata ritmusát, ebből a szempontból klasszikus irányító, aki érzi, hogy mikor mire van szükség a győzelemhez. Az igazi gondja az, hogy alacsony és nagyon könnyű profi kosárlabdázónak, ezekkel a méretekkel nehéz azt látni, hogy komoly faktor lesz majd az NBA-ben akkor is, ha a képességei abszolút alkalmassá teszik erre. Ezen felül a 60% körüli büntetőzése aggasztó még, a dobómozdulata sem az igazi, ami a triplájával kapcsolatban is kérdéseket vet fel a jó hatékonyság ellenére. A képességei alapján így is lehetne akár lottery pick is, de mivel rendkívül alacsony, ezért alighanem hátrébb fog csúszni - őt alapvetően vezérnek, floor generalnak lehetne használni, de nagy kérdés, hogy ki vállalja be erre a szerepkörre.

 

 

Dalen Terry

Osztály: Sophomore
Magasság/súly/születési év: 201 cm/88 kg/2002
NBA-hasonmás: Patrick McCaw
Várható drafthely: Első kör vége

Terryt nemrég még szinte sehol nem jegyezték, de a felmérők és az interjúk során kilőtt az égig és most már elsőkörös jelöltként beszélnek róla. A csapatok és a szakértők gyakorlatilag arra jöttek rá, hogy iszonyatos potenciál van benne: két méter feletti, képzett playmaker, akinek ugyan a dobásával és bizonyos készségek fejlesztésével még sokat kell dolgozni, de egy többposztos, többfunkciós játékost kaphat az, aki kiválasztja, méghozzá jó védekezéssel.

Az előző szezon során döntéshozataslban, hibamennyiségben lépett előre a legtöbbet, sokkal jobban átlátta a játékot, ritkábban adta el a labdát, többször találta meg a helyes megoldást és az üres társat, olyan játékos, aki akkor is képes komoly hatást gyakorolni egy meccsre, ha nem nagyon szerez pontot. Remekül látja meg a többieket, gyorsan reagál, gyors a psszmozdulata, jól olvassa, hogy ki mikor hova tud belépni esetleg a gyűrű alá, alley-oopokat is szívesen "dobat" másokkal. A playmakingje mellett a hosszúsága a fő erénye, olyan wingspannel rendelkezik, mint néhány erőcsatár és magasságban is megüti ezt a szintet - védekezésben rengeteg mindenre használható, lehet vele váltani egytől négyig, tud besegítőt játszani, egy-egyben is kőkeményen szívja ellenfele vérét. Dobása egyelőre nem nagyon van, ugyan a triplaszázalékát felhúzta, de egyelőre nagyon keveset vállal, ez lesz a fő projekt számára az NBA-ben, hogy minél előbb veszélyes legyen kintről - középtávolija vagy elit gyűrű közeli befejezése sincs, de az lenne az első, hogy legalább távolról hasznos legyen, hogy széthúzza a pályát. Ha ez megtörténik, akkor egy sokoldalú védőt és egy okos playmakert húz vele valaki, ha nem is lesz szupersztár, de nagyon hasznos puzzle-darab lehet akár komoly célokért küzdő csapatban is.

 

 

Jamaree Bouyea

Osztály: Senior
Magasság/súly/születési év: 188 cm/82 kg/1999
NBA-hasonmás: Sleepy Floyd
Várható drafthely: Második kör

Bouyea jó játékos, viszont probléma, hogy már most 23 éves és nem túl magas, nem túl erős - egyszerűen idős és fizikálisan nem megfelelő ah hoz, hogy igazán komoly faktor legyen vagy igazán komoly fejlődési potenciál legyen benne. Pedig a tripladobása drámaian fejlődött az előző szezonban, igazából ez tette fel a térképre. Alapvetően egy trükkös scorer, jók a crossoverei, képes magának helyzeteket és helyet teremteni, majd abból dolgozni, de nagyon sokat segített neki, hogy kintről is veszélyessé vált, ráadásul pozitívum, hogy már NBA-távolságból is bátran dobálgatott, sőt visszalépős NBA-távolságú hármasokat is beemelgetett. Tud dobni labdavezetésből, cselezésből, de már spot-up shooterként is abszolút használható.

Összességében nem túl jó irányító és a méretei miatt nagy dolgokat nem érdemes várni tőle - védekezésben is aktív, lepattanózásban is az, de vannak dolgok, amiket az NBA-ben már nem lehet akarattal eltüntetni. Nem pass-first játékos, márpedig a pontszerzését nagyon meg fogják nehezíteni a profik, gyakorlatilag az a helyzet, hogy jelen állapotában a következő szintre kevés lesz. Ezzel együtt azonban mégis abszolút NBA-ready, mert sokkal stabilabb, mint más hátvédek, elsősorban az életkora és a letisztultabb játéka miatt - ugyanazok jelentik az erényeit, mint a hátrányait, nagy fejlődési ívet nem érdemes belelátni, de most egészen jó szinten van ahhoz, hogy cserehátvédként valaki ledraftolja.

 

 

Iverson Molinar

Osztály: Junior
Magasság/súly/születési év: 191 cm/86 kg/1999
NBA-hasonmás: Saben Lee
Várható drafthely: Második kör

Érdekes prospect, kicsit talán alulértékelik, több is lehet benne, mint az a második kör, amit a legtöbben jósolnak neki. Jól tör be, gyorsan játszik, a befejezéseknél pedig még jobban fel tud gyorsítani, ritkán kap blokkot és a nagyobb védőket (jellemzően az elváltásoknál rá kerülő magasembereket) folyamatosan képes megverni. Jól látja a pályán a megnyíló területeket, azokat akár passzokkal, akár labda nélküli befutásokkal is képes bejátszani, ráadásul nyugodtan kosarazik, de ebből az állapotból egy pillanat képes sprintbe váltani - folyamatosan figyelni kell rá a védőjének. A triplája kiegyensúlyozott, sophomore-ként még 40% felett dobta, tavaly 25%-ra esett vissza, ez mindenképpen kérdőjel vele kapcsolatban, de ha valaki a 40% környékét feltételezi, akkor értékes játékosról beszélünk.

Leütésből elengedett tempódobása nem nagyon van még, de remek büntetőző és a gyűrű körüli befejezéseiből szerzi a kosarai nagyobb részét. A triplája mellett az is probléma, hogy a gyenge felépítése miatt védekezésben komoly lyukat jelent már most is, csak egy poszton tud hozzátenni és ott sem sokat, folyamatosan támadhatja őt az ellenfél - sem besegítgetni, labdákat szerezni, sem egy-egyben brusztolni nem tud. Félpályán hajlamos lehajtani a fejét, ha az első opcióját elveszik, onnantól csőlátása van, de ez azért fejleszthető, javítható. A gólpasszira jutó eladott labdák száma elég magas, nem vigyáz eléggé a játékszerre. Végezetük pedig 1999-es, lassan 23 éves lesz, nem fiatal már újoncnak - mindezek a kiegyensúlyozatlanságával együtt okozhatják azt, hogy a második körben kel csak el, de ha a tripláját összeszedi és a passzjátékát sikerül koncentráltabbá tenni, akkor így is hasznos csereirányító lehet belőle.

 

 

JD Davison

Osztály: Freshman
Magasság/súly/születési év: 191 cm/88 kg/2002
NBA-hasonmás: Dennis Smith Jr.
Várható drafthely: Második kör

Atletikus, robbanékony, látványos játékra képes combo guard. Rendkívül gyors, jól tör be, ha le tudja ütni a labdát, akkor képes könnyedén megverni a védőjét, majd beleugrani a gyűrűbe, gyorsindításos játékoknál elöl és hátul is nagy fegyver. Még csak 19 éves, így a remek adottságok miatt értékes játékos lehet, a többi képességét lehet fejleszteni, mert érdemes foglalkozni vele. Viszont tény, hogy fejlődnie kell szinte mindenben: megvannak az ösztönei ahhoz, hogy egyes legyen, nem önző, képes nagy passzokra, csak egyelőre kiegyensúlyozatlan ebben. A dobásai közel fele a gyűrű környékéről érkezik, de van egy egészen jó dobómozdulata, leütésből is könnyedén engedi el a labdát és van fantázia a triplájában is.

Ha a dobását sikerül stabilizálni (egyelőre 30%-os triplázó, 40% alatti duplázó és 75% alatti büntetőző), akkor komoly érték lehet, mert alapvetően most is jó lehet betörés-kiosztást játszani, de ha a jó alapokkal rendelkező dobása elkezd jó hatékonysággal beesni, akkor szintet léphet. Tegyük hozzá, hogy egyelőre ezek és az egyéb képességei miatt sem feltétlenül hasznos labda nélkül, védekezésben sem tud sokat hozzátenni, így pedig eléggé leegyszerűsíti a csapata játékát, nem használható sok mindenre. Egyelőre a második sor "felpörgetőjeként" lehetne bevetni, hogy vigyen sebességet, atletikusságot, energiát a játékba, de van benne potenciál ahhoz, hogy ennél több legyen - dolgozni kell vele, hogy huzamosabb ideig fent lehessen tartani a pályán.

 

Jordan Hall

Osztály: Sophomore
Magasság/súly/születési év: 203 cm/98 kg/2002
NBA-hasonmás: Kyle Anderson
Várható drafthely: Második kör

Hivatalosan egyes-kettes, egyébként poszt nélküli játékos, akinek a magassága a hármas vagy bizonyos szerkezetekben akár a négyes poszthoz is elég lehet, bár ehhez feltétlenül magára kell pakolnia jó pár kiló izmot. Azért listázzuk az egyesek között, mert hivatalosan itt (is) játszott és kiválóan lát a pályán, valamint a skillsetje is megvan ahhoz, hogy megfelelően passzoljon, de klasszikus egyesként valószínűleg nem sokat látjuk majd, sokkal inkább elképzelhető valamilyen point forward szerepkörben. Alapvetően jó triplázó, 36%-kal tüzelt kintről közel hat kísérletből meccsenként úgy, hogy sok nehéz dobásba is beleállt leütésből, de sokszor lehet ő igazi matchup nightmare, amikor a kezébe adják a labdát, hogy szervezzen - elég jól kezeli ahhoz, hogy mondjuk a második sort elirányítgassa, viszont olyan magas, hogy simán átlát mindenki felett és képes akár a gyűrűnek háttal is játszani.

A kettesei azért egyelőre nem hatékonyak a méretei ellenére, illetve ki kell emelni, hogy gyengébb ellenfelekkel játszott eddig, ami kérdéseket vet fel - vajon mire lesz képes, ha komoly fizikummal, sebességgel és magassággal rendelkező profik ellen kell érvényesülnie? Emiatt csúszhat a második körig, ráadásul alapvetően nem túl jó atléta, ami támadásban is limitálja, de védekezésben is problémákat okozhat neki ezen a szinten. A gyengeségeit eddig jól tudta ellensúlyozni, de az NBA más kávéház, ott könyörtelenül megbüntetik ezeket, egyébként a triplavonalon belülről nem jó pontszerző, kevés büntetőt harcol ki, a magassága ellenére nem szeret igazán ütközni, úgyhogy bőven van vele kapcsolatban kérdőjel. Ez a magassága és a játékolvasás, a passzkészség a jó triplázással együtt azért értékes lehet valakinek a második körben.

 

Matteo Spagnolo

Osztály: Nemzetközi
Magasság/súly/születési év: 193 cm/84 kg/2003
NBA-hasonmás: Beno Udrih
Várható drafthely: Második kör legvége – talán 

Olasz combo guardról van szó, egyelőre a profik között inkább kettesnek tűnik, mint klasszikus egyesnek, mert a legnagyobb erénye a dobása. Ami miatt egyes is lehet, az a játékolvasása, illetve az, hogy fizikálisan nem túl erős, bár utóbbin azért lehet még dolgozni, főleg hogy 2003-as, még nagyon fiatal. Európai hátvédként nyilván átlátja a játékot, de nem annyira, mint egy klasszikus irányító, nem is tud olyan magabiztosan passzolni, nem olyan labdabiztos. A magassága és a karfesztávja rendben lehetne, de az átlag alatti atletikussága behatárolja, hogy mire lehet képes, sem a sebessége, sem az emelkedése, sem a robbanékonysága nem adott ahhoz, hogy igazán komoly faktor legyen a profik között.

Dobni azért tud, leütésből, betörésből eredményesen dolgozott eddig, viszont az sem segíti, hogy a kiosztásoknál bizonytalan és ingadozó, ebben feltétlenül javulnia kellene. Pick-and-rollt azért le tud vezényelni, abból ő is tud pontokat szerezni és az egyszerű lehetőséget meg is tudja passzolni, de egyelőre nagyjából ennyit tud felmutatni - nagyon hinni kell az ő fejlődésében, dobásában és a passzjátékának javulásában ahhoz, hogy valaki kiválassza, mert az atletikus képességek hiánya igazából nem pótolható.

 

Izaiah Brockington

Osztály: Senior
Magasság/súly/születési év: 193 cm/90 kg/1999
NBA-hasonmás: Brad Wanamaker
Várható drafthely: Második kör legvége – talán 

Hivatalosan egyes-kettesként jegyzik, ezért tárgyaljuk mi is itt, de alapvetően messze van a klasszikus irányítóktól. Sokat játszik labda nélkül, gyakorlatilag wingként indulva, egészen magas, erős, atletikus játékosról beszélünk, aki a profik között aligha lesz fő labdás playmaker. Balkezes, probléma viszont szinte kizárólag ezt a kezét használja, a másikat maximum integetésre és helycsinálásra "veti be", labdát nem nagyon vezet vele, gyűrű közeli befejezést sem igazán vállal fele, ezek miatt szinte minden betörése a bal oldala felé történik. Ha viszont el tud indulni balra, akkor onnantól nehéz megállítani, kemény, fizikális játékos, aki sokat mozog és dolgozik, az atletikussága és magassága miatt jó lepattanózó, de ugyanezek miatt nagyon stabil a középtávoli dobása - magasról engedi el, a védők nem nagyon érnek oda. 

Védekezésben is hasznos, a méretei miatt nagy nyomást tud helyezni a labdás emberre, de váltani is lehet vele egytől kis túlzással négyig, ezt pedig szeretik a csapatok az NBA-ben. A probléma nyilván az, hogy nincs igazi posztja: egyesnek nem lehet használni, mert semmilyen képessége nem adott hozzá, másodlagos labdavezetőként és jól lepattanózó védőként, wing poszton bevethető, de ahhoz a profik között nem biztos, hogy elég magas és erős lesz - az egyetemen ezek voltak az erényei, de az NBA azért más. Láthat benne valaki fantáziát, de egyébként ezen a drafton ő idős játékosnak számít, nincs benne annyi potenciál, mint a nála 3-4 évvel fiatalabbakban - ezzel együtt vannak olyan képességei, amelyek megérhetnek egy második kör végi picket.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus