NBA Draft 2023: Kiscsatárok

Az idei játékosbörze legmélyebb posztján egy sztárjelölt mellett több hasznos és értékes kiegészítőt lehet kifogni: íme amit tudni kell a kiscsatárokról.

Brandon Miller

Magasság, súly, születési év: 206 cm/ 91 kg/2002
Várható drafthely: top 5
Hasonmás: Paul George

Kérdés nélkül Miller a poszt legjobbja ebben az évben, ő az egyetlen olyan, akiben ott lakozik a szupersztár-potenciál NBA-szinten. Egy magas, atletikus játékos, aki négyest is tud játszani bizonyos szerkezetekben (bár ehhez azért még elég vékony), ráadásul remekül dob kintről: bőven NBA-távról dobált az utolsó évében, méghozzá meccsenként hét kísérletből 45% körüli hatékonysággal. Be tudja dobni leütésből, be tudja dobni „shooterként”zárásokon át futtatva, be tudja dobni a sima kiosztásokat, nagyon biztos keze van, és hozzá is szokott ahhoz, hogy fontosak az ő triplái. Jó pár olyan meccse volt tavaly, amikor igazán felpörgött és legalább öt hármast bombázott be, ilyenkor egymaga képes eldönteni találkozókat – rengeteg nehéz dobást tud a gyűrűbe küldeni a védője felett is a magassága miatt, ez is segített neki abban, hogy amikor igazán forró volt a keze, akkor bármit meg tudott oldani.

Labdával a kezében már limitáltabb, egyrészt kell neki idő és hely ahhoz, hogy kialakítsa a saját dobását, másrészt leütésből azért inkább átlagosan dolgozik, de azért volt jó pár szép középtávolija is, amit magának csinált meg, és az atletikussága, magassága miatt a gyűrűnél is jól tud befejezni, ha eljut odáig. Erősebb, keményebb egyébként annál, mint amit a súlya sejtet, ha nem is a fizikális játék a fő profilja, de nem riad meg tőle, és ezen a szinten nem nyomták el – meglátjuk, hogy a profik között ez mennyire lesz problémája. Remekül teljesít a leindításoknál, jól érzi a ritmust és jól helyezkedik, illetve a gyűrű feletti játéka miatt is veszélyes befejező.

Jó lepattanózó (8 feletti átlagot is hozott), de védekezésben is hasznos a fizikai adottságai miatt: lehet vele váltani, sok dobásra oda tud érni, illetve az akaratával sincs gond, ha fennakad egy záráson, akkor sem adja fel a játékot, űzi-hajtja ellenfelét. Nem önző játékos, nem erőlteti a saját dobásait, meglátja az üres társat és van is szíve odaadni neki, nem statgyáros, illetve azt is emeljük ki, hogy a mérkőzések végén, döntő szituációban sem megy el a bátorsága, sok ilyen szituációt oldott már meg.

A problémája igazából a sebesség és robbanékonyság hiánya: nem jó az első lépése, nem tud igazán meglódulni, emiatt már az egyetemen is volt gondja azzal, hogy mondjuk leütésből kreáljon – egyszerűen nem elég gyors ahhoz, hogy megverje az emberét, és ezt nehezíti az is, hogy nem elég ügyes a labdákból. Ezekből sok a nehéz, kézen át elemelt dobása, és amikor lelassul a játék, akkor még inkább efelé tolódik a munkája, még kevésbé tud eljutni a gyűrűig. Nem igazi playmaker, nincs hátvédszintű passzoló készsége, illetve az említett izomtömegen is dolgoznia kell – ezzel együtt már elsőre is hasznos pontszerző lehet, akiben komoly potenciál lakozik a későbbiekre nézve, bár tegyük hozzá, hogy 21 évesen lesz újonc. 

 

Cam Whitmore

Magasság, súly, születési év: 201 cm/ 105 kg/2004
Várható drafthely: 5-10. hely
Hasonmás: Justise Winslow

Whitmore más jellegű prospect Millerhez képest, neki kifejezetten a fizikai ereje az előnye: remek felépítésű, a poszthoz képes bulldózer-szerű megoldásokra képes, emiatt valószínűleg egészen jól és könnyen fogja felvenni a profik ritmusát ezen a téren. Megvan az atletikussága és a robbanékonysága is, két lábról nagyon határozottan emelkedik el, jó az első lépése, és kontakton keresztül is képes hatékonyan dolgozni. Ezt az erényét megtanulta már használni, jól kontrollálja a testét és az egyensúlyát, a fő alakítása pedig az, amikor egy-egy zárás mögül érkezve, szemből, lendületből megkapja a labdát, és azzal elgyalogolhat a gyűrűig - az első lépése miatt leszakítja a védőjét, majd lendületből megérkezve képes jó hatékonysággal befejezni a gyűrű körül.

Nem kifejezetten labdás játékos, nem az az erőssége, hogy kreál, nem is lát jól a pályán, és nem is elég biztos a labdakezelése ehhez - de nem is erőlteti egyébként, bár néha látványosan bizonytalan volt, amikor nem maradt más választása. Nagyon jó a fent említett szituációkban, kifejezetten okosan oldja meg a helyzeteket a gyűrű körül, de inkább reaktív, mint proaktív, sokszor megy neki a falnak terv és ötlet nélkül, aztán majd ott kitalálja, hogy hogyan oldja meg. A betöréseinél nem nagyon vált irányt, egyenes vonalban elindul, és ahhoz tartja magát, annak a végén "valami történik", de nem igazán tudja bonyolítani a helyzetet. Jelenleg nincs nagy eszköztára, vagy az említett bulldózerkedés marad, vagy eldobja a hármast, igazából sem középtávolija, sem floatere nincs még. A triplája nem rossz, de nem ugrik fel hozzá túl magasra, és nem is túl gyors a mozdulata, idő és hely kell neki ahhoz, hogy elemelje, így összességében egy jó védekezés számára ő azért leradírozható támadójátékos most még. Érdekesség, hogy a fizikai erényei ellenére nem sok büntetőt harcolt ki, és azokat sem dobta jól, itt is látszik, hogy még képzetlen.

Viszont csak 19 éves, a fizikai adottságai mellett pedig a mentalitása is megvan: nem szereti az üresjáratokat, védekezésben is keményen dolgozik, és a jó alapokra egy jó környezet felépíthet belőle egy jó játékost. Sok munka lesz még vele, és első körben azt sem ártana tisztázni, hogy milyen poszton számítanak rá, de a többposztos lehetőség azért most még előnynek számít - kettestől négyesig bármi elképzelhető attól függően, hogy hogyan fejlődik. 


Bilal Coulibaly

Magasság, súly, születési év: 203 cm/ 86 kg/2004
Várható drafthely: 10-15. hely
Hasonmás: szegény ember Giannis Antetokounmpója, OG Anunoby

Coulibaly rendkívül érdekes alapanyag, ugyanis fizikális szempontból talán benne van a legnagyobb potenciál ezen a poszton. Pillanatok alatt nőtt hatalmasat, bő tizenöt centit, és még mindig nem állt meg, a wingspanje a mérések szerint 7'3, és a növekedése ellenére semmit sem veszített a mozgásából, a dinamikájából, ami remek előjel. Remek atléta, sokáig tud a levegőben maradni, egy és két lábról is nagyot ugrik, és a robbanékonysága is megvan. 

Elsősorban tranzíciós játékos most még - abban gyilkos, remekül rohan és fejez be, már egy-két eurostepet is láttunk tőle, minden gyorsindításnál életveszély ezekkel a fizikai adottságokkal. A probléma akkor van, amikor nem tud rohanni, ugyanis ahogy a korai Giannis, úgy ő is totálisan képzetlen - sőt, ő még inkább, illetve ő nyilván azért alacsonyabb. Maga a dobómozdulata sem stabil, egyszer így, egyszer úgy engedi el a labdát, nem ugyanaz a mozdulat amikor leütésből dob és amikor a kiosztásokat vállalja el, nem is jó a hatékonysága, helyre és időre van szüksége, ha nem is teljesen veszélytelen dobó, de közelít hozzá. Passzolni sem tud, és ami legalább ekkora baj, hogy alapvetően is képzetlen - nem tud jól labdát vezetni, sokszor tanácstalan, hogy mit is kellene csinálnia, és hajlamos eltűnni akár hosszú percekre. Azért nem teljesen ügyetlen nyilván, de azt is emeljük ki, hogy Franciaországból érkezik, ott kapta meg az alapokat. 

Az biztos, hogy hatalmasat fejlődött egy év alatt, és védekezésben már most is az osztály egyik legjobbja lehet az adottságai miatt, de rendkívül nyers prospect még, sem taktikailag, sem a játék átlátásában, sem képzettségben, dobásban nem üti meg a megfelelő szinten - ezzel együtt olyan alapot adhat egy játékosfejlesztőnek, hogy egészen jó helyen is elkelhet. 


Maxwell Lewis

Magasság, súly, születési év: 201 cm/ 88 kg/2002
Várható drafthely: Első kör közepe
Hasonmás: Devin Vassell

Lewis nagyot fejlődött az utóbbi év során, megváltozott a szerepe az egyetemi csapatánál, és ő lett a fő pontfelelős, az első opció, ez pedig jót tett neki - a dobómozdulata, az egész támadójátéka megváltozott, és rengeteget lépett előre. Jól dob kintről, beveri a kiosztásokat, a dobómozdulata sokkal stabilabbá vált, és nem ijed meg a tehertől sem, rengeteg clutch helyzetet oldott meg tavaly, és sokszor vette a hátára a csapatát, ez is jól állt neki.

Megvan a kellő magassága, illetve inkább a hosszúsága, valamint az atletikussága ahhoz, hogy komoly játékos legyen ezen a poszton, a képzettsége még nincs, de az is alakul - egyelőre playmakerként nem sokat mutatott, de a leütésből való dobás sem tartozik még az erősségei közé. Összességében jól választ dobóhelyzeteket, 50-40-85% körül dolgozott tavaly, de nem az a játékos, aki mindent meg tud oldani, a profik között majd nehezebb lesz eljutni a maga helyzeteiig.

Ami probléma, az egyébként főleg a védekezés: sem a koncentráció, sem az akarat nem látszott a pálya ezen oldalán. Fizikálisan alkalmas lenne arra, hogy jó védő legyen, de fejben erre egyelőre nem ért meg: sem a tudása, a játékolvasása nincs meg a védekezéshez, és rendszeresen elkóvályog a figyelme, sok a kihagyása, illetve a megfelelő intenzitás is hiányzik. Ezen biztos, hogy dolgozni kell az NBA-ben, támadásban viszont egészen jó játékos lehet, ha a labdakezelése, labdavezetése javul, és magabiztosabban veri meg a védőjét. Most még sokszor lelassították azzal, hogy egy nagyobb védőt tettek rá, mert hiába gyorsabb, nem elég ügyes labdakezelő ahhoz, hogy leütésből, betörésből stabilan kihasználja az előnyét, és pontokat szerezzen belőle. 

További aggodalomra adhat okot a Pepperdine helyzete: nem túl nívós ellenfelekkel találkozott, nagy lehet neki az ugrás az NBA-ben. 


Rayan Rupert

Magasság, súly, születési év: 199 cm/ 93 kg/2004
Várható drafthely: Első kör közepe
Hasonmás: Nic Batum

Rupert NBL-szezonja egy kézsérülés miatt rövidebbre sikerült a tervezettnél, de így is éppen eleget mutatott ahhoz, hogy elsőkörös prospectként beszéljünk róla. Még nem kész "termék", de az alapjai megvannak: fizikálisan jó felépítésű, hosszú, erős, és sokoldalú játékos, akinek a mozgása is felépített - jól forgolódik, jól indul el, jó ütem-, és ritmusérzékkel találja meg a pozícióit. 

Alapvetően 3&D prototípusnak tűnik, védekezésben komoly potenciál van benne, támadásban pedig ugyan a triplája még kiegyensúlyozatlan, de egész jól néz ki, azon "csak" dolgozni kell ahhoz, hogy komoly spacinget biztosítson a csapata számára. Támadásban mást egyelőre nem nagyon tud, de van agya a játékhoz, átlátja a helyzeteket, egy bizonyos szintig tud passzolni, és bár egyelőre playmakernek nem igazán használták, de azért nem elveszett ezen a téren sem - amikor ő vezényli a pick-and-rollokat, akkor azokban azért van ötlet és elképzelés. 

A 7'3-as wingspanje már önmagában érték, a hosszú karjaival, erős vállaival nagy területet "foglal el", és ha megindul, akkor megállítani sem könnyű - a leindításoknál kifejezetten veszélyes, egyébként előszeretettel várja meg és veri meg a closeoutokat, azokból is egész hatékonyan dolgozik. 

Még nincs kész, nem elég képzett, és izomtömeget is kell még magára pakolnia, de jó alapokra építkezhet - az utóbbi időben felfelé lépdelt a mock draftokon, a csapatoknak kifejezetten jó a véleményük róla. 


Brice Sensabaugh

Magasság, súly, születési év: 198 cm/ 107 kg/2003
Várható drafthely: Első kör második fele
Hasonmás: egy nagyobb Shake Milton

NFL tight-endekhez hasonló felépítéssel rendelkezik, ezért is írjuk azt, hogy egy "nagyobb" Shake Milton - mert a skillsetje viszont hasonlít a Sixers hátvédjéhez. Kellően robbanékony, az első lépése megvan, a sebessége is adott, és az ereje a sokoldalú, csiszolt támadóarzenáljában rejlik: az egyetemen gyakorlatilag mindig mismatchet jelentett ezek miatt. Mindhárom szintről veszélyes pontszerző, 40%-os triplázó, de stabil, megbízható középtávoli dobó, az ereje miatt pedig egyrészt a betöréseket is megoldja, másrészt még pozícióból is elég gyakran tudott eredményes lenni.

A dobómozdulata elég folyamatos, akár a kiosztásokat kell bedobni, akár leütésből elemelni valamit, mindegyiknél magabiztos és kiegyensúlyozott. Alapvetően képzett, van begyakorolt megmozdulása egy és két leütésből is, a rövid kiosztásokat, leosztásokat rendkívül jól oldja meg, és az előbb tárgyalt játékosokkal ellentétben ügyes is a labdával: jól dolgozik leütésből, emiatt tud pick-and-rollozni, ehhez az első lépése is megvan, úgyhogy nyugodtan oda lehet adni a kezébe a játékszert. Nem feltétlenül a társakat keresi, de képes őket megtalálni.

A kérdés az, hogy a fizikai adottságai mire lesznek elegendőek az NBA-ben: igazából sem túl nagy, sem túl atletikus, sem túl gyors, bár az átlagnál erősebb, szélesebb, de nem kiemelkedő atléta. A szép eszköztára és az ereje miatt az egyetemen mindent képes volt megoldani, de kérdés, hogy a profik között nem lesz-e csak átlagos ezekkel az erényeivel együtt. Emellett a védekezése is kérdés, abban rengeteg a hiányossága, csak a jó alapfelépítését lehet pozitívumként említeni.

Összességében egy sokoldalú támadójátékost vesz vele az, aki kiválasztja a drafton, de nem biztos, hogy akkora fejlődési potenciál van benne, mint egy-két előtte rangsorolt poszttársában.


Dariq Whitehead

Magasság, súly, születési év: 201 cm/ 100 kg/2004
Várható drafthely: Első kör vége
Hasonmás: lebutított Bradley Beal

Whitehead jelen pillanatban egy tripladobó, méghozzá az egész osztály egyik legjobbja: 43%-kal célzott tavaly távolról, és ez a fő erénye, a fő erőssége is. A baj az, hogy egyelőre más nincs: elsősorban fizikálisan van bajban, kifejezetten lassúnak tűnt, és az atletikus képességei jelentik a legnagyobb kérdőjelet - igaz, állítólag tavaly végig egy sérülés lassította, ami erősen befolyásolhatta ezen a téren. Ezzel együtt még az egyetemen is lemaradásban volt a sebességet tekintve, ami már ott is jelentősen behatárolta a lehetőségeit: egyszerűen nem volt jó másra, mint a triplázásra. 

A wingspanje és a lábereje megvan, védekezésben lehet vele váltani és több poszton is bevethető, ráadásul itt az akaratára sem lehet panasz, nagyon aktívak a kezei, idegesítő az ellenfél számára. Elöl viszont a triplákon kívül mást nem tud hozzátenni, a vonalon belül már egyre inkább fogy a tudomány, vannak azért belépegetései labda nélkül, vannak középtávolijai, van egy-két betörése, de ez az NBA-ben elég kevés lesz - nem véletlenül, hogy az egyetemen is 10 pont alatt átlagolt. A mentalitása sem feltétlenül az, hogy "ide nekem az oroszlánt is", hajlamos elbújni, passzívvá válni - tipikus role playernek tűnik jelenleg.

Annak viszont jó lehet a triplázása és az aktív védekezése miatt, aztán ki tudja, hogy egy jó játékosfejlesztő stáb mit tud még belőle kihozni - alapvetően nem ügyetlen, és ha tényleg a sérülése lassította tavaly, akkor akár sokkal több is lehet benne, mint amennyi most látszik.


Julian Strawther

Magasság, súly, születési év: 201 cm/ 93 kg/2002
Várható drafthely: Első kör vége
Hasonmás: Doug Christie

Strawther támadójátéka jelenleg meglehetősen letisztult: ő elsősorban egy triplázó, aki széthúzza a pályát, a vonalon túlról bárhonnan és bárhogyan életveszélyes, amikor pedig úgy ítéli meg, hogy túl szorosan érnek oda rá, akkor szépen megveri a closeoutot és közelről szerez kosarat. Gyors dobómozdulata van, magabiztos a kiosztásoknál, előszerettel vállal triplát leindításokból, de hamar észleli, hogy mit kell csinálnia, érzi a játék ritmusát, és tudja, hogy hol kell lennie - remekül illeszkedett a Gonzaga gyors játékába.

Labdával a kézben még nem túl ügyes, alig-alig adott gólpasszt úgy, hogy ő kreált, és ő ütötte le a játékszert, inkább "azonnali" passzokat csinált meg, amikor olvasta a játékot. Jó lepattanózó, de a keménységét sok kritika érte az utóbbi három évben, nem éppen az a fizikális játékos. Az atletikussága sincs meg igazán, ezt pedig a jó csapatok mind ki is használták: az összes rossz meccse akkor jött, amikor minőségi ellenféllel találkozott, aki jó atlétát rakott rá, akit egyáltalán nem tudott megverni.

Strawther egy igazi shooter, annak minden előnyével és hátrányával, de maga a dobómozdulata is kritika tárgya (a testét, a lábait nem túl természetes módon tartja), és az sem túl biztató, hogy ennek ellenére rossz büntetőzőnek számít - az pedig nagy kérdés, hogy a jó atléták között mire megy majd az NBA-ben. Egy jól triplázó, kétméteres wing persze sosem hátrány, potenciál van benne, úgyhogy az első kör vége felé elkelhet. 


Andre Jackson

Magasság, súly, születési év: 198 cm/ 95 kg/2001
Várható drafthely: Első kör vége
Hasonmás: Matisse Thybulle

Jackson jelenleg egy védekezőspecialista energiabomba, aki támadásban konkrétan használhatatlan. Hátul nagy energiákat mozgósít, labdákat szerez, hatalmas sebességgel és intenzitással játszik, belehajszolja az ellenfeleket a hibába, és saját csapattársait is felpörgeti a stílusával, de a kosárra csak leindításokból veszélyes - azokból igen, robbanékony, gyors, atletikus, szeret is rohanni, nehéz vele tartani a lépést.

Ennél többet viszont nem tud, támadásban totálisan képzetlen, a triplája is esetleges, labdával a kezében sem nagyon tud mit hozzátenni, ráadásul kifejezetten passzív is: alig 6 pontos átlaga van karrierszinten, ez sokat elárul, nem is nagyon néz rá a gyűrűre. Passzolni összességében tud, mert jól átlátja a pályát, kifejezetten intelligens kosaras, amivel azért tud ellensúlyozni dolgokat a passzivitásából és a "dobástalanságából." 

3&D prospect, de egyelőre csak prospect, meg kell tanítani dobni és agresszívabbá kell tenni - a védekezése, az energiája és az intelligenciája miatt viszont így is érdemes lehet belevágni a csapatoknak ebbe a projektbe.


Sidy Cissoko

Magasság, súly, születési év: 203 cm/ 91 kg/2004
Várható drafthely: Első kör vége
Hasonmás: Jaren Jackson Jr. "light"

Cissokónak egyértelmű erényei és gyengeségei vannak. Egy magas, erős hármas, aki simán tud négyest játszani, valószínűleg sokat is fogják ezen a poszton használni, mert megvan az ereje és a termete hozzá. Jól olvassa a passzsávokat, és támadásban is remekül olvassa a játékot, jól passzol, kifejezetten jó playmaker ebből a szempontból elöl-hátul. Simán képes leradírozni az ellenfél legjobb atlétáit a pályáról, ez lehet a legnagyobb erőssége: hátul extra munkára képes egy-egyben, de a besegítéseknél is hatékony tud lenni az esze és a hosszúsága miatt.

A triplája "létezik", de nagyon kiegyensúlyozatlan még, vannak jó meccsei távolról, de a találkozói közel felén egyszer sem talált be kintről, ezen még sokat kell dolgoznia. Egyéb skillje a pontszerzésre nem nagyon van, bár le tudja ütni a labdát, és tud abból valamennyit kreálni, de nagy kérdés, hogy NBA-szinten, NBA-védőkkel szemben ebből mi marad. Ugyanis egyáltalán nem gyors, nem robbanékony, nem igazán atletikus, ez pedig a legnagyobb erősségének számító védekezésben is behatárolhatja, hogy mire lehet használni - látni kell, hogy ezen a szinten mennyire tudja ezt érvényesíteni. 

Nagyon gyenge lepattanózó a magassága és ereje ellenére, nincs hozzá érzéke, gyenge büntetőző, hajlamos faultgondokba keveredni, és mivel a labdával azért nem túl ügyes, ez a sebességhiánnyal együtt komoly károkat okozhat neki a profik között. Ha a tripláját stabillá tudja lenni, akkor azért lehet belőle egy értékes 3&D hármas-négyes, aki okosan tud játszani a pálya mindkét oldalán, de a távoli dobásán sokat kell dolgoznia, hogy tényleg folyamatos veszélyt jelentsen és ezzel megnyissa a pályát. 


Jordan Walsh

Magasság, súly, születési év: 201 cm/ 93 kg/2004
Várható drafthely: Első kör vége, második kör eleje
Hasonmás: DeMarre Carroll

Fizikális wing megfelelő magassággal, 7'2-es wingspannel, jó rugókkal, és olyan felépítéssel, ami már most is erős, és könnyen lehet rá megfelelő izomtömeget pakolni. Nagyjából ezt veszi meg vele, aki megveszi - támadásban bedobálgatja a kiosztásokat, de nem túl képzett és a labda sem a legnagyobb barátja, ráadásul nem is túl magabiztos, 18 pont volt a szezoncsúcsa, sokszor még az üreseket is elpasszolgatta. Ha kijön rá a tripla jó ritmusban, akkor azokat be tudja dobni, de a bizonytalansága 30% alá szorította a szezonátlagát távolról, még ezen is bőven dolgoznia kell, hogy hasznos legyen. 

Védekezésben megvannak az alapjai, de fegyelmezetlen, sokszor került faultgondokba, bár ezen tavaly azért javított. Mégsem lehet igazán jó védőnek nevezni, nem specialista - egyelőre semmiben sem kiváló, a fizikai alapokra lehet építkezni egy jó stábbal, de rengeteg mindent kellene kijavítani. Valószínűleg egy második kört megér, lehet belőle hasznos kiegészítő. 


Jaime Jaquez

Magasság, súly, születési év: 198 cm/ 102 kg/2001
Várható drafthely: Első kör vége
Hasonmás: az egy poszttal kisebb, és még nem triplázó Kelly Olynyk

Magassága, wingspanje még egy hármasnak sem túl nagy, a játékstílusa viszont inkább egy négyesre emlékeztet: sokszor fog pozíciót, jól is csinálja ezt, jól fordul be, jól válik le a zárások után, abszolút erőcsatárt tud játszani. Csak éppen ehhez nincsenek meg a megfelelő adottságai, így valahol a hármas és négyes poszt között lehet majd rá számítani.

Jó esze van a játékhoz, kifejezetten képzett pozíciós játékos, sőt szokatlanul képzett ezen a téren, próbál fizikálisan játszani, és nehéz vele mit kezdeni - támadásban sokoldalú, ráadásul szeret gyorsan kosárlabdázni, mozgásban tartani a védekezést. A problémája az, hogy szinte egyáltalán nincs dobása, alig talál be kintről, se a dobótávja, se a dobómozdulata nincs meg, leütésből próbálkozik, de egyszerűen nincs meg a skillsetje ahhoz, hogy labdás ember legyen. Nem elég atletikus, bár a combine-on hatalmas emelkedést mértek neki, de a pályán ez nem látszott, főleg védekezésben.

Összességében lassú és fakezű játékos hírében áll, aki viszont okos, intelligens és keményen, nagy akarattal játszik - egy jó séma képes lehet elfedni a hibáit és problémáit, esetleg kidomborítani az erényeit, de hatalmas fejlődési potenciál nincs benne, és a tudása inkább a négyes poszthoz illik, míg a magassága maximum a hármashoz. 


Jett Howard

Magasság, súly, születési év: 203 cm/ 98 kg/2003
Várható drafthely: Első kör vége
Hasonmás: Doug McDermott

Howard egy jó kezű, magas hármas, az ő megszerzésétől leginkább a dobásokat, a pontszerzést várhatja a csapata. Már középiskolásként is erről ismerték, és az egyetemen is ez volt az erőssége: simán megvan az NBA-dobótávja, messziről is halálos, magabiztosan, nyugodtan áll bele a dobásokba, nem kapkod, nem siet, sok módon, sok helyről, sok figurából tud hatékony lenni. Emellett az esze is megvan, jól olvassa a játékot, jól kerül helyzetekbe, a keze miatt pedig akkor is megoldja, amikor az a helyzet nehézzé válik - jól válik le a védőjéről és kézen át is bedobja, ha úgy hozza a szükség.

Viszont fizikálisan komoly korlátai vannak, egyáltalán nem atletikus és kifejezetten lassú, sőt lassan is mozdul, nincs első lépése, valamint védekezésben is "nehézkes" a mozgása, lassan reagál. Ez eléggé behatárolja, hogy mire lehet képes az NBA-ben, kérdés, hogy a dobása és az intelligenciája ebből mit ellensúlyoz majd a ligában - azért van olyan keze és játékolvasása, hogy megéri foglalkozni vele, de csak akkor, ha az edzői stáb megtalálja a helyét ezekkel a fizikai hátrányokkal is. 


Keyontae Johnson

Magasság, súly, születési év: 196 cm/ 108 kg/2000
Várható drafthely: Második kör
Hasonmás: Justin Anderson

Valahol a draft végén kelhet el, és nagyon nagy sztori lesz, ha bekerül az NBA-be: a 2020-2021-es szezonban összeesett a pályán, de visszajött ebből az ijesztő esetből, és reális esélye van a profivá válásra. Sokoldalú támadójátékos, fizikálisan játszik, megvan benne az akarat, ugyanakkor alulméretezett a posztjához képest, a súlya megvan, de összességében ,lassú, nem atletikus, és nem is túl képzett, ráadásul az egészségügyi problémája miatt csúszott ism már 23 évesen lesz újonc.

A játékintelligenciája és a keménysége miatt lehet kedvelni, a kisebb játékosokat egyszerűen benyomta a gyűrű alá az egyetemen és 18 pontos, 8 lepattanós időszakokat produkált, rengeteg dupla-duplát gyártott, de a magasabbak ellen szenvedett, márpedig az NBA-ben nagyrészt magasabbak lesznek - a skillsetje nincs meg igazán ahhoz, hogy labdás játékos legyen, meglátjuk, hogy milyen szerep jut neki.


Colby Jones

Magasság, súly, születési év: 198 cm/ 94kg/2002
Várható drafthely: Második kör
Hasonmás: Josh Hart

Jones inkább kettes-hármas átmenet, akinek oda lehet adni a labdát: van pick-and-rollja, valamelyest tud belőle kreálni, és jó érzéke van a félpályás játékhoz. Mindhárom szintről veszélyes pontszerző, kifejezetten jó triplázó tud lenni, és nagy erénye, hogy győztes típus, sok clutch játékot oldott meg a pálya mindkét oldalán. Nincsenek extra számai, de megbízható dobó, az üreseket bedobja, a nehezeket nem igazán, de jól olvassa a játékot, jó döntéseket hoz, nem csinál nagy butaságokat.

Nincs benne túl nagy fejlődési potenciál a fizikai paraméterei miatt, nem igazán atletikus vagy gyors, de egy okos és jó kezű játékosról beszélünk, akivel nem vesz zsákbamacskát az őt kiválasztó csapat - jól beépíthető, jól mozog labda nélkül, teszi a dolgát, ő nem fog kárt okozni, és biztos, hogy azonnal bevethető rotációs tag lesz, csak valószínűleg ennél több nincs benne.


Emoni Bates

Magasság, súly, születési év: 206 cm/ 81 kg/2004
Várható drafthely: Második kör
Hasonmás: 

Bates érdekes prospect, mert nagy volt körülötte a felhajtás a középiskolában és az egyetemre igazolása körül, de aztán Memphisben csalódást okozott: számára idegen poszton játszatták, sokszor bajlódott sérüléssel, nem ment neki a játék, egyszer sem tudta elkapni a fonalat, így odáig csúszott, hogy valószínűleg a második körben valaki megpróbálkozik vele.

Két méter feletti, de nagyon vékony játékos, fizikálisan elnyomják, ezért inkább "lefelé" játszatták, de ahhoz nem elég ügyes - irányítóként is erőltették, de nem ment neki, ezért van most bajban. Voltak 30+ pontos és 8+ triplás meccsei, a potenciál megvan benne ahhoz, hogy igazán veszélyes támadójátékos legyen, igazából minden szintről képes hatékony lenni, de kiegyensúlyozatlan, és nem atletikus, így pedig elég nagy lutri, hogy mi várható tőle az NBA-ben. Nem segít rajta az sem, hogy nem ő látja át legjobban a helyzetet, hajlamos hősködni, rengeteg rossz dobást vállalt, de lehet, hogy ezeket a mentális dolgokat egy jó rendszer, egy NBA-stáb képes kijavítani - a keze és a képessége megvan, de egyelőre több a kérdőjel vele kapcsolatban, mint a pozitívum.


Julian Phillips

Magasság, súly, születési év: 203 cm/ 90 kg/2003
Várható drafthely: Második kör
Hasonmás: Lamar Stevens

Ő még nagyon nyers játékos, egy 3&D prospect, akinek a fizikai adottságai megvannak, jók az alapjai, de még rengeteg mindenen kell dolgoznia. Egyelőre a triplája is maximum potenciálra van meg, a mozdulata jó, felépített, kitalált, de a hatékonyság még nincs meg, de legalább néha már megmutatkozott, hogy jó úton jár és dolgozik. 

Számára valószínűleg ez a 3&D lehet a maximum, egyéb készsége nem igazán van, de védekezésben is egyelőre inkább csak a fizikai adottságai miatt tartják számon - remek atléta, nem ijed meg a kontakttól, jól lepattanózik, agresszív, nagy az emelkedése. Ezek miatt jó védő lehet belőle, és fejlődik is ezen a téren, ha kihozza magából a maximumot, és melléteszi a szintén alakuló tripláját, akkor hasznos kiegészítő lehet az NBA-ben.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus