NBA Playoff 2019: A nagydöntő előzetese

A Toronto Raptors és a Golden State Warriors párharcának mottója: "felül-e az NBA trónjára Észak serege?", vagyis véget vet-e a GSW korának Kawhi Leonard és a Toronto, vagy összejön a triplázás, illetve az öt év alatt négy bajnoki cím Steph Curryéknek?

Toronto Raptors (2.) - Golden State Warriors (1.)
Első mérkőzés: 2019. május 31., péntek 3:00

Mi történt eddig? A Raptors egy nagyobb átalakulás után szépen végigmenetelt az alapszakaszban annak ellenére, hogy Kawhi Leonardöt rengeteget pihentette és egyébként is voltak sérülések, amelyek miatt az utolsó két hónapban alig tudott együtt játszani a kezdő, nem hogy a teljes aktív rotáció - végül keleti másodikként, 58 győzelemmel, az utolsó mérkőzéseken az összecsiszolódást szem előtt tartva jutottak be a rájátszásba. A Golden State-nél nem voltak nagy változások, de a korábbiakhoz képest visszafogott alapszakaszt produkált a gárda és bár akkor még csak nagyon távoli dologként jegyeztük ezt fel, de most számít, hogy egyetlen mérkőzéssel csúszott le a ligamásodik helyről, ennyivel szorult a Raptors mögé, így most pályahátrányban van.

A playoffban a Toronto a Magic ellen 0-1 után 4-1-gyel jutott tovább, a Sixers ellen egy szenzációs párharcot nyert meg óriási fordulatok és drámák után 4-3-ra, Kawhi Leonard történelmi dobásával, majd a Bucks elleni keleti döntőben 0-2-ről fordított és jutott tovább 4-2-vel, szintén hatalmas erőről tanúbizonyságot téve - a GSW közben a Clippers ellen váratlanul kétszer is kikapott, aztán a Houston ellen 2-2-nél kidőlt Kevin Durant és azóta a Curry-Green páros vezetésével mind a hat meccsét megnyerte a gárda, a Rocketset 4-2-vel, a Portlandet 4-0-val intézte el.

Az alapszakaszban kétszer találkoztak a felek és mindkétszer a Raptors nyert, először egy szenzációs meccsen, hosszabbításban 131-128-ra, ahol Curry, Green és Cousins nélkül 51 pontot dobott Kevin Durant, majd másodjára idegenben tükörsimán, 113-93-ra, méghozzá Kawhi Leonard nélkül úgy, hogy a túloldalon Iguodala és Cousins nem játszott. 

Sérülések

Nagyon sok mindent elmondhatunk erről a döntőről előzetesen, de kezdjük azzal, ami talán a legfontosabb jelen pillanatban: Durant továbbra sem bevethető, az első mérkőzésen biztosan nem lesz ott, a hírek szerint valószínűleg a másodikon sem, de az sem lenne meglepő, hogy ha végül az egész sorozatot kiülné - erre azért az információmorzsák szerint inkább akkor van esély, ha csapatának nincs igazán szüksége rá, mert működik a játék és jönnek az eredmények nélküle is. A fogadóirodáknál abszolút favoritnak számít a Warriors még ebben a helyzetben is, pedig DeMarcus Cousins potenciális visszatérése (az első körben megsérülő center játéka kérdéses a mostani első meccsre) azért aligha dob akkorát a csapaton - mindenesetre a Raptorsra a Bucks ellen sem fogadtak volna sokan 0-2-nél, aligha érdekli a kanadaiakat ez a papírforma. Náluk egyébként szintén szólnunk kell egy "sérülésről", hiszen a vakbélműtéten átesett hátvéd-kiscsatárt, OG Anunobyt még nem láthattuk ebben a playoffban, márpedig többször is hiányoztak az ő képességei, most viszont a hírek szerint már javul az állapota és elképzelhető, hogy a döntőben valamikor pályára léphet.

Hogy védik a Durant nélkül eddig hasító Warriorst?

Amit mindenképpen részleteznünk kell, az a "Durant nélkül jobb a Warriors" tétel - KD hiányában megtáltosodott Steph Curry és Draymond Green, de ebben a mentális löketen felül a kedvező matchup is komoly szerepet játszott, arra viszont nem számíthatnak most Steve Kerrék. A Torontónak gyakorlatilag mindene adott ahhoz, hogy levédekezze a Durant nélküli Warriorst, kőkemény "vérszívók" a periméteren, jó rim protector, jó rotáció, nagyon jól működő rendszer olyan egyéni védőkkel, mint Leonard, Marc Gasol, Kyle Lowry, Danny Green vagy (az idei playoffban használhatónak tűnő) Serge Ibaka, hogy ne is menjünk tovább - ahogy lebontották a Bucks játékát, azt óriási élmény volt nézni, ezek után pedig egyszerűen nincs az a támadójáték, amitől nekik tartaniuk kell. Amitől igazán foghatatlan ez a Warriors, az továbbra is Durant játéka, a Curry-Green pick-and-rollokat több módon is eredményesen védheti a Raps és Nick Nurse azt is bizonyította ebben a rájátszásban, hogy bizony képes alkalmazkodni és variálni, finomítani, ha szükséges, úgyhogy ha az eredeti terv nem működik, még mindig bőven lehet fegyver a kezében - elkezdheti Curryt védetni Lowryval, de a negyedik negyedben ráteheti akár Leonardöt, akár Danny Greent, vagy Leonardöt teheti Draymond Greenre, hogy a pick-and-rollok utáni váltásoknál kerüljön Curryre és ezzel akassza meg a játékot, stb. Durant nélkül azért egy poszton mindenképpen lyukas ez a Warriors playmaking szempontból, akárki kerül a kezdőbe, az nem tud igazán kreálni egy agresszív, fizikális torontói védekezés ellen és bár a Portlandnek nem voltak meg a játékosai ennek levédésére, a Rockets pedig túlreagálta a helyzetet a hatodik meccsen, a Raptorsnak van ideje elemezni és egyébként is ebben a playoffban a legjobb félpályás védekezésről beszélünk velük kapcsolatban...

Ugyanakkor azt emeljük ki, hogy a GSW félpályás játéka minden bizonnyal a legkevésbé levédhető fajta amiatt, hogy folyamatosan mozognak a játékosok labda nélkül, méghozzá mérnöki precizitással, tökéletesen megtalálják egymást és a két extra dobógép be is veri a helyzeteket kérdés nélkül - egész másképp kell ez ellen felállni, mint a Bucks "egyszerű" betörés-kiosztásaira, vagy a kintről sokszor veszélytelen Philly ellen, márpedig az azért valószínű, hogy csak hasonlóan eredményes védekezéssel lesz komoly esélye a Raptorsnak.

Hogy védik Kawhi Leonardöt?

Persze a túloldalon is bőven lesz mit nézni, hiszen Kerrnek is megvannak a megfelelő alanyai arra, hogy lelassítsa a támadásban egyébként is sokszor elég korlátolt Torontót. Érdekes lesz látni, hogy mit választanak Leonard ellen, egy-egyben valószínűleg Iguodala kezd rajta, esetleg Thompson, de az lesz inkább fontos, hogy csapdázzák-e, merre terelik, mit szeretnének "kapni" tőle - itt azért szintén extra fontos lenne Durant jelenléte, hiszen amellett, hogy a hosszúsága-sebessége-atletikussága miatt ő maga is jó védő lehetne Leonardre, kiváló rim protector is gyenge oldalról, ami szintén nagyon kellene nekik. Emellett azt azért Lillard ellen is bizonyították Iguodaláék, hogy ha akarják, ki tudják venni a labdát az ellenfél legjobbjának kezéből és a Blazers Meyers Leonard révén csak a végére találta meg azt a megoldást, hogy egy magasember a rövid leválásokból rengeteg üres helyzetet vállalhat el, vagy passzolhatja szét a megbontott GSW-védekezést. Most ezekből a helyzetekből Marc Gasol valószínűleg mosolyogva fogja ízekre szedni a Warriorst, ha a kinti dobásai ülni fognak, akkor az ő elképesztő játékintelligenciája és passzkészsége megoldhatatlan feladatot jelenthet a címvédőnek - éppen ezért az ilyen csapdázás extra kockázattal járhat Iguodaláék számára. Emellett ráadásul egy már szétziláltabb védekezés ellen Kyle Lowry esze is halálos fegyver, ez a két ember (mármint Lowry és Gasol) úgy olvassa és bünteti a védekezést, amit második-harmadik opciótól nagyon ritkán látunk.

Persze térjünk ki arra, hogy Gasol viszonylagos lassúsága mennyire fog kidomborodni a GSW small-balljával szemben, hiszen eddig minden ellenfél ellen hatalmas pluszt tudott hozzátenni a Raptors játékához, de ha a Blazers ellen látott ritmusban kosárlabdázik a centert játszó Draymond Green, akkor azért lehetnek gondjai a spanyolnak. Azt pedig felesleges részletezni, hogy ha őt kevésbé lehet pályán tartani, akkor az mekkora veszteség a Toronto számára, minden tiszteletünk Serge Ibakáé, de nem egy szint a két játékos, ha pedig a kanadaiak is small-balloznak, az megint boríthatja az eredeti terveket.

Clutch játék

Mindkét együttesnek erőssége volt eddig a szoros végjátékok, szoros negyedik negyedek eldöntése, a GSW konkrétan így nyerte meg a Rockets elleni szériát, a Portland ellen pedig a simán behúzott első meccs után háromból három ilyen derbin győzött, miközben a Toronto a végletekig kiélezett szériában gyűrte le a Phillyt, de a Bucks ellen is kijutott a clutch time-ból. Mindkét gárdának tutibiztos fegyverei vannak, a Curry-Green pick-and-roll és a "Leonard megoldja" tervek eddig nagyon jó hatékonysággal működtek, ráadásul a Warriors és a Raptors is parádésan tud védekezni ilyen helyzetben, hátul is megcsinálják a kulcsjátékokat. Ugyanakkor elvileg mindkét félnek megvan a receptje arra is, hogy a másik "tuti" megoldását elvegye - hogy a negyedik negyedekben, vagy az utolsó percekben mi történik, az utolsó clutch játékok melyik oldalra döntenek, ez abszolút kulcsfaktor lesz. Mindkét csapat jó ebben, meglátjuk...

Kiegészítők, triplák

A Torontóval kapcsolatban szinte az egész rájátszásban emlegetjük a vérszegény támadójátékot, amely igazából csak akkor "halálos", amikor Kawhi Leonard körül a többiek is kellően bátrak, agresszívek, pontosak, illetve amikor tudnak futni. A Bucks elleni széria végére elképesztő javuláson ment át Fred VanVleet, Norman Powellt "feltalálták", Gasol is belejött, Ibakának is voltak jó meccsei, ez elengedhetetlen lesz tőlük most is ahhoz, hogy nyerni tudjanak - a Sixers és a Milwaukee ellen is kulcs volt az, hogy a rengeteg kidolgozott üres triplát milyen százalékkal tudják értékesíteni és ha ezeket az említett kiegészítők (de például Siakamot is ide lehet sorolni) beverik, akkor, de csak akkor működik a gépezet.

DeMarcus Cousinst viszont ennél a résznél mindenképpen meg kell említenünk. Egyrészt a Warriors kispadja akkor is rövid, ha a Portland ellen hirtelen mindenkit pályán lehetett tartani, vagy ha a Rockets elleni utolsó meccsen ezzel lepték meg D'Antonit, az, hogy Looney, McKinnie, vagy Bell döntő faktor tudjon lenni, az semmivel sem valószínűbb (sőt), mint az, hogy VanVleet vagy Powell tűzereje lehet meccset eldöntő tényező - nekik sincs több igazán jó játékosuk itt jelenleg még úgy sem, hogy Looney energiáját mindig innen hozza Kerr, a kezdőbe pár percre Bogutot, vagy Bellt teheti most is. Ezen változtathat valamelyest az, ha Cousins visszatér, amire azért jó esély van, legalább arra, hogy a párharc során valamikor be lehet majd vetni - ugyan nyilvánvalóan nem a legjobb fit ebbe a Warriorsba, de plusz fegyverként, Gasolt faultproblémákba hajszolni, nagyobb munkára késztetni, vagy csak egyszerűen a játék ritmusát megváltoztatni be lehet küldeni pár percre. Cousinst lehet szeretni vagy nem szeretni, az nem kérdés, hogy védekezésben lassú és nem illik Kerr rendszerébe, de az sem lehet kérdés, hogy milyen tehetséges támadójátékos, hogy tud passzolni, hogy tud triplázni, hogy komoly figyelmet kell rá fordítani és bármikor képes mondjuk 25 perc alatt egy 20 pont, 10 lepattanó, 6 gólpasszos estét előkapni - ha játszhat és legalább megközelíti a 100%-os állapotát, akkor őt jól használva lehet egy előhúzható kártyája a Warriorsnak, amivel egyelőre kevésbé számolunk.

A Raptors kezd otthon

Fontos faktor a pályaelőny, a cikk elején már szóltunk róla, hogy ez egyetlen mérkőzésen múlt, így a Toronto kezdheti otthon a szériát, de hogy ez jelen esetben mekkora előnyt jelent valójában, arról lehet vitatkozni. Minden párharc első mérkőzésén komoly nyomás van az aktuális hazai csapaton, hiszen még nem igazán ismerik egymást a felek, a későbbiekhez képest mindenképpen ismeretlenül csapnak össze és akinek az eredeti terve elsőre jobban működik, az kerekedhet felül - márpedig ha valaki pályahátrányból elbukja az első meccset, az szinte semmilyen gondot nem jelent, ha viszont a pályaelőnyben lévő gárda rögtön veszít, az több szempontból is baj. A Warriors számára minden bizonnyal új helyzet ez, hiszen a Kerr-érában csak a tavalyi nyugati döntőt vívták pályahátrányból, nagydöntőben ez még nem fordult elő velük, de így együtt is van már akkora rutinjuk, hogy ezt megoldják - igaz, a Raptorsnál is játszott már döntőt Leonard, Green, illetve Ibaka, de Lowrynak és Gasolnak is komoly szereplőként van jelentősebb playoff-tapasztalata. 

Összegezzünk

A playoff eddigi legjobb játékosa Kawhi Leonard, ha ő csúcsformában végig tudja játszani még ezt a szériát elöl-hátul, a torontói csapatvédekezés az eddig látott őrült szinten működik tovább, a kiegészítők felnőnek a feladathoz és beverik a triplákat, valamint Lowryék második-harmadik opcióként tehermentesítik Leonardöt, amikor kell, akkor bajnok lehet a Raptors. Ha viszont a Curry-Green páros sebessége és szenzációs nyugati döntős formája kitart, Klay Thompson hozzáteszi a magáét elöl-hátul, Andre Iguodaláék lelassítják Leonardöt, a kiegészítők pedig lepattanózásban, védekezésben hozzák a megszokottat, akkor még pályahátrányból is esélyesebb a Warriors - pláne, ha Durant visszatér. Minél tovább tart a széria, annál nagyobb az esély rá, hogy KD játszani fog, arra is, hogy Leonard elfárad, de arra is, hogy a rendkívül intelligens Lowry-Gasol páros kiismeri és megbünteti a GSW hibáit. Azt viszont tegyük hozzá, hogy bár mindenki elájult attól, hogy Durant nélkül milyen szépen és eredményesen játszott a Warriors, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy az első három kör pontkülönbsége most a legalacsonyabb náluk a Kerr-érában, a Blazers ellen háromszor álltak fel 15 pont feletti hátrányból, a Rockets ellen minden meccsük néhány ponton múlt, a védekezésük pedig továbbra sem olyan elit egy egész meccsre vetítve, mint a korábbi években - szép a 4-0, szép a Houston kiejtése, de ettől még ez a GSW nem olyan domináns és elsöprő, mint korábban, egy jó Raptors pedig a kihagyásokat, gyenge félidőket képes megbüntetni.

A Warriorsnál egész szezonban és az első playoff-körben is arról beszéltünk, hogy nem olyanok, mint régen, aztán a Houston elleni szoros meccsek után Durant kidőlése billentette el a közvéleményt abba az irányba, hogy de, mégis nagyon jók - a kedvező matchup és a kis minta miatt azonban ez ne szorítsa teljesen háttérbe azt, ami addig történt, bármilyen parádés is volt a Portland ellen például Curry, ez a pár meccs nem nullázta le a korábbiakat. Ugyanakkor minden fejtegetés azon alapul, ami a jelenlegi helyzet, vagyis hogy Kevin Durant nincs és DeMarcus Cousins sincs, illetve ha van, akkor sem 100%-os - amint KD visszatér, már egyértelmű favorit a GSW és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mondjuk Leonardnek elég volt-e ez a pár nap arra, hogy kicsit kipihenje a Bucks elleni lábsérülését. Márpedig csak egy kolosszális Leonarddel lehet reális esélye a Torontónak...

Tipp: 4-2 a Golden State Warriorsnak. Egyelőre a sötétben tapogatózunk a kulcs matchupokat és a sérüléseket tekintve, rengeteg minden borulhat már az első meccsre, utána pedig főleg, de előzetesen azért a régóta pihenő címvédőt megilleti, hogy esélyesebbként kezeljük.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus