NBA Playoff 2021: A második kör előzetese (2/4)

A Philadelphia 76ers és az Atlanta Hawks párharcának mottója: harcedzettek a fiatal titánok ellen, vagyis elbuktatja-e a keleti döntő előtt a Phillyt Joel Embiid sérülése, vagy leküzdi gondjait az amúgy jó formában lévő első kiemelt?

Philadelphia 76ers (1.) - Atlanta Hawks (8.)
Első mérkőzés: június 6., vasárnap 19:00

Mi történt eddig? A Sixers az előző szezon vége után edzőt váltott, érkezett a Clipperstől távozó Doc Rivers és a rutinos tréner össze is kapta a gárdát, legalábbis az alapszakaszban - most sokkal inkább megvolt a motiváció, nem adták le az idegenbeli meccseket, vagy a back-to-backeket, végig jóval stabilabb teljesítményt nyújtottak. Érdekes módon éppen egy Wizards elleni győzelemmel nyitottak és 7-1-ig meg sem álltak, aztán elkapta őket a koronavírus, de ebből megint egy 11-3-mal jöttek ki, amint felépült a keret, aztán a szezonjuk közepe volt nagyon izzadós, amikor Joel Embiid (éppen a Washington ellen) súlyosnak tűnő sérülést szenvedett és annak is örültek, hogy végül csak egy hónapot hagyott ki. Április végén aztán megint elkezdtek hajrázni és sorozatban nyolc győzelemmel megnyerték Keletet, összességében egészségesen, pihenten mehettek bele a rájátszásba, az alapjátékuk pedig elöl-hátul működött az alapszakaszban. Erre aztán a PO-ban sem cáfoltak rá, a Washingtont gyakorlatilag simán, elsöprő támadójátékkal verték meg 4-1-re úgy, hogy közben Joel Embiid megsérült, úgyhogy Rivers eddig maximálisan teljesítette a feladatát.

Az Atlanta a tavalyi gyenge szereplés után idénre jelentősen megerősítette a keretét és a szezon előtt ezekkel a nevekkel abszolút megcélozhatták a rájátszást – Bogdan Bogdanovics, Danilo Gallinari, vagy Rajon Rondo érkezése is komoly minőséget jelentett, Clint Capelát is használhatták már, ez egy teljesen más csapatnak tűnt, mint a tavalyi. A szezonjuk nagy részét mégis beárnyékolták a sérülések, alapemberek dőltek ki hosszabb időre, Bogdanovics, Rondo, vagy John Collins is elég sokat mulasztott, így nem tudták igazán kihozni magukból a bennük lévő potenciált – 4-1-gyel kezdtek, de aztán elég sokat szenvedtek és a március elsején, Miamiban elszenvedett vereség után már csak 14-20-ra álltak. Itt jött el a váltás ideje, Lloyd Pierce addigi munkáját megköszönték és előléptették vezetőedzővé a szezon előtt segédedzőnek igazolt Nate McMillant, aki azonnal óriási változást hozott: az első nyolc meccset rögtön megnyerte vele a csapat, majd a kőkemény nyugati túra után volt még egy 7-1-es időszakuk is, beélesítették az addigi hiányzókat, illetve közben volt egy fontosabb cseréjük is, Rondo helyett megszerezték Lou Williamst. A csapat összeállt, 14-20 után összességében egy 27-11-et mentek, ami abszolút ligaelit mérleg, még jobb is annál, mint ahol végül végeztek, de a Knicks elleni egymás elleni vereségeik miatt „csak” ötödikként jutottak be a rájátszásba. Ott aztán megmutatták, hogy a PO-ban sem kell őket félteni és pályahátrányból indulva 4-1-gyel búcsúztatták a New Yorkot, rendkívül meggyőző produkcióval vívták ki maguknak a jogot arra, hogy a Sixersszel csatázhassanak.

Az alapszakaszban 2-1-re nyert a Philly. Elsőre Atlantában viszonylag simán győzött a Hawks, de akkor volt a koronavírus-hullám közepén a Sixers, a fél csapat hiányzott, majd utána Philadelphiában jött egy 44 és egy 22 pontos hazai siker, de ezeken viszont az Atlanta volt tartalékosabb.

Mellébeszélés helyett jelentsük ki: a párharc legfontosabb kérdése, hogy játszhat-e Joel Embiid, ha igen, akkor mikor, illetve hogy mennyit, hogyan. Jelen állás szerint kevés az esély rá, hogy a ma esti első meccsen ott legyen a parketten, a részleges meniscus-szakadással ugyan elvileg együtt lehet játszani, de a fájdalom és a vizesedés garantált, illetve hosszabb távon komolyabb károkat is okozhat, ha ezt így erőltetik - viszont úgy néz ki, hogy erőltetni fogják, nem került sor műtétre a diagnózis után. Hogy mekkora szüksége van Embiidre a csapatnak ebben a párharcban, az nyilván kérdéses, de alapesetben ő a csapat legjobbja, vezére, illetve szerkezetileg is pótolhatatlan, ezt jól láttuk a Wizards ellen is, nélküle egyszerűen mást kell játszaniuk elöl-hátul. Doc Rivers akkor az extra small-ball és a rohanás mellett döntött, de a Washingtonnak nem volt igazán komoly centere, vagy magasember-párosa, ami a Hawksra nem igaz: Clint Capela megkerülhetetlen a gyűrű körül és egy small-ball ellen simán lekapkod 15-20 lepattanókat is akár, de mellette is van még olyan játékos (John Collins, Danilo Gallinari), akivel jóval magasabbak tudnak lenni a Phillynél.

Az Atlanta alapvetően lassan szeret játszani, az alapszakasz végén csak 22. volt a csapat a játék tempóját illetően és ez a szám még inkább a lassúság felé húz Nate McMillan érkezése óta, aki azt szereti, ha a támadóidő végén vállalnak dobást, addig pedig keresik a megfelelő megoldást - kivéve, ha van értelme rohanni, fastbreaket vezetni, mert azt erőltetniük kell Trae Youngéknak. A Philly Embiiddel is gyorsabban játszott náluk, de ha a center nem léphet pályára, akkor Ben Simmons irányításával félelmetes tempóra képesek, ami kicsit az Atlantát is belekényszerítheti ebbe, érdekes lesz majd megnézni, hogy hogyan is alakul a pace.

A Philly alapvetően még Embiid nélkül is jobb csapat lehet, de egyrészt az egészséges kezdőötöse az, ami igazából a liga legjobbjaként funkcionált eddig, másrészt így szerkezetben lehetnek komolyabb gondjaik. A fő kérdés az, hogy hogyan védekezik le Ben Simmonsék a Hawks pick-and-rolljait - lehet sok mindent feszegetni az atlantai támadójátéknál, de az Trae Youngtól indul és nála is végződik, ugyan Bogdan Bogdanovics is tud kreálni, meg esetenként Lou Williams is, de a New York ellen is Young volt az, aki főleg Capela zárásai után vagy maga szedte szét a Knicks védekezését, vagy megtalálta az üres társakat. 

Egyébként még Embiiddel együtt is problémás lehet ez a pick-and-roll, mert ugyan Capela egy-egyben nem jelent túl nagy veszélyt a Sixers sztárjára, de az energiája és a támadópattanózása így is okozhat gondokat, főleg ha Embiid nem 100%-os. Alapvetően az a várakozás, hogy a Knickshez hasonlóan a Philly is átküldi majd Young védőjét a záráson, hogy ne legyenek üres triplái a Hawks vezérének, innentől viszont az a kérdés, hogy a fellépő center mennyire lép fel, milyen ütemben ér oda, Youngnak lesz-e ideje egy kényelmes floatert dobni, illetve lesz-e helye fellöbbölni a labdát a leváló Capelának alley-oopra - utóbbi ebben halálos, tökéletes időzítéssel tud leválni a zárásai után. Ezt a Knicks ellen a Hawks azzal bolondította tovább, hogy a pick-and-rollba bevontak egy harmadik embert, aki elzárta azt a védőt, aki ment volna Capelával annak leválása után, így sokszor teljesen üresen maradt ott a gyűrű felé haladó center, vagy ha jött az extra besegítés, akkor már meg is volt az üres saroktripla, amiket Young könnyedén meg is tudott passzolni. Hogy erre mit talál ki Rivers, azt majd meglátjuk, ez még Embiiddel sem egyszerű feladat, bár azért Simmons, Green, vagy Thybulle elég fizikális és elég magas, hosszú védő ahhoz, hogy a zárás áttörése után ott maradjon Young körül és zavarni tudja, ez mindenképpen kulcskérdés lesz - a periméteren ez a három ember kiváló védőnek számít, de ezt most is bizonyítaniuk kell. Itt még tegyük hozzá, hogy ezt a háromemberes, "spanyol" pick-and-rollt az egészséges Embiid bizonyítottan jól olvassa és már eredetileg ki tudja kerülni a zárást, a Clippers ellen például szinte minden ilyen játékot lefülelt - csak ugye nem egészséges...

Embiid nélkül ezek alapján most is a small-ball lehet jobb megoldás, Dwight Howardot nyilván meg kell nézni, az alley-oopokat jobban megnehezíti, de még lassabb, mint Embiid, nem is olvassa úgy a helyzetet és sokkal könnyebb őt büntetni - viszont ha mondjuk Tobias Harris a "center", akkor az alley-oopok tűnnek túl könnyűnek Capela felé, igaz, cserébe azért  gyorsabb, mozgékonyabb a szerkezet, egyszerűbben lehet rotálni és Harris korábban többször őrzött már magasembereket. Mondjuk olyan atletikusat, mint Capela, nem nagyon - small-ball szerkezetben többször kerülhet sor váltásokra, aztán vagy egy-egyezzen Young, vagy próbálják meg lejátszani Capelának.

Ami a pálya túloldalát illeti: a Hawks jól védekezett a New York ellen, de a Knicks nem nagyon használta ki a kedvezőnek tűnő matchupokat, amiket most a Phillynek muszáj büntetni. Ha az említett Embiid nélkül alacsonyabb szerkezet van terítéken, akkor egyrészt le kell kergetni a pályáról Capelát, őt támadni, mozgatni és a sebességkülönbséget kihasználva üres dobásokat generálni - ehhez kell a türelem, kell a jó helyzetfelismerés és persze be is kell dobni a helyzeteket, de amennyire nagy faktor lehet a támadó térfélen Capela, annyira fájhat ő hátul egy small-ball ellen még akkor is, ha amúgy nem olyan lassú és a gyűrűt egészen extrán védi. Másrészt Riverséknek nem szabad ott hagyni az asztalon Trae Youngot, aki nevetve végigpihente az összes védekezést a New York elleni párharcban, mert rárakták Reggie Bullockra, akin nem nagyon kellett csinálnia semmit. A Philly elleni utolsó alapszakaszmeccsen szinte végig Danny Greent fogta, aki valóban olyan, mint Bullock, vagyis nagyrészt a sarokban várja a kiosztásokat és leütésből nem fogja megverni Youngot sem, de a New York nem használta zárást adni Bullockot, ezt most meg kell tennie a Sixersnek - ha ilyenek lesznek a matchupok, akkor Greennek kell felmennie zárni, hogy Youngot mozgassák, fárasszák és ha elváltja az Atlanta, akkor egy labdaügyesebb ember könnyedén pontot dobjon róla (vagy faultgondokba kergesse), vagy ha nem váltják el, akkor a zárás mögötti helyből lehessen kreálni. Ha ezt meg tudja tenni a Philly, akkor támadásban még Embiid nélkül is bőven lehet elég jó dobása, pláne ha esetleg Capela tényleg rosszul vizsgázik Harris, vagy a kisemberek ellen lábmunkában. Plusz adalék: ha ez nem működik, akkor még mindig le lehet kapni Greent, felküldeni helyette Miltont, vagy Maxey-t, aki tud labdázni és meg tudja büntetni Youngot, aztán megnézni, hogy mit lehet ebből kihozni.

Beszéljünk még arról, hogy mi történhet, ha az Atlanta is small-ballozik, ugyanis ez a csapat még akkor is képes parádés támadójátékra, ha nincs Capela, esetenként akkor is, ha akár nincs Young, mert mondjuk a Bogdanovics-Williams páros egyszerű pick-and-popjai a Gallinari-Collins duóval így is elég veszélyesek lehetnek, ha nincs fent klasszikus magas és mindenki be tudja dobni a triplát. A Phillynél amúgy is small-ballt várunk Embiid nélkül, így egy érdekes "mindent váltós" matchup is kialakulhat ebben az összeállításban, ahol az egyéni védekezésen nagy lesz a hangsúly mindkét oldalon - ez mondjuk lehet, hogy inkább a Sixers mellett szól, de lehetnek olyan párok, ahol könnyedén kreál előnyt a Hawks. Érdekes rotációs kérdés lehet majd, hogy melyik edző hogyan cserél, elsőre például bőven elképzelhető, hogy Capela ellen mégis Howarddal nyit Rivers, aztán mindkét oldalon jöhet az alacsonyabb szerkezet és nyilván az akar majd "eltérni", aki hátrányban lesz. 

Még egy mondatot szóljunk Ben Simmonsról, akinek érdekes szériája lehet: az Atlanta tökéletesen húzta fel a falat Julius Randle elé az előző körben, De'Andre Hunter alapesetben remek védőnek tűnik Simmonsra és magassággal, hosszússággal, atletikussággal is kihívás elé állíthatja. Márpedig ha nincs Embiid, akkor Simmons, Harris és Curry az, akinek kreálni kell, a center nélkül ők nem tehetik meg azt, hogy betliznek - nagyon sok múlik Simmons agresszivitásán és playmakingjén, mindenképpen kulcsszereplő lesz.

Ami az edzőket illeti, Rivers PO-meccselése és rugalmassága az utóbbi években vitatható volt, az első körben egyszer kellett döntést hoznia, ami végül bejött, de itt rajta is több múlik majd, időben kell reagálnia és jól variálnia, mentálisan is tűzben tartani a játékosait, illetve felkészíteni őket arra, hogy mi vár rájuk, ami például tavaly nem sikerült neki Los Angelesben. Nate McMillannek világos elképzelései vannak, a kerettel tud is kavarni, mert a kispadon akadnak kezdőbe tehető, nagyobb szerepre is alkalmas emberei, de PO-szinten eddig tőle sem láttunk csodát, nem mondhatjuk, hogy az ő extra stratégiai érzéke döntött volna el párharcokat az utóbbi években. 

Összegzés: Én azért azt gondolom, hogy Embiid játszani fog, ha nem is az első meccsen, de a párharc későbbi szakaszában be fog csatlakozni, onnantól pedig minden a Philly sikerét ígéri. A Hawks egyelőre rutintalan csapat a PO-ban, pályahátrányban vannak és bár képesek a bravúrra, de ez a Sixers már több évnyi "szíváson" van túl (Embiid és Simmons együtt, Harrisszel két éve csinálják ezt, Rivers is sok csatát megélt, hogy Greenről ne is beszéljünk, de megemlíthetjük Howardot is), idén minden korábbinál elkötelezettebbnek és koncentráltabbnak tűnik, úgyhogy természetesen jobb esélyei vannak. Az Atlanta leginkább az extra dobóformában bízhat és abban, hogy az elemzett matchupok végül a javukra dőlnek el, egyénileg mondjuk betlizik Simmons és Harris, Embiid pedig később tér vissza, mint kellene, vagy ha játszik is, messze lesz az egészségestől.

Tipp: 4-2 a Philadelphia 76ers javára. A tehetség, a hazai pálya és a PO-rutin is a Philly mellett szól és bár a matchupokat tekintve lehet keresnivalója az Atlantának, azért előzetesen mégis egy félig magabiztos Sixers-siker a realitás.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus