NBA Playoff 2021: az első kör előzetese (7/8)

A Philadelphia 76ers és a Washington Wizards párharcának mottója: "ész vagy szív", azaz képes lehet-e bravúrra a minden szempontból hátrányban lévő, de óriási akarattal idáig eljutó Wizards, vagy érvényesíti a papírformát az első kiemelt?

 

Philadelphia 76ers (1.) - Washington Wizards (8.)
Első mérkőzés: május 23., vasárnap 19:00

Mi történt eddig? A Sixers az előző szezon vége után edzőt váltott, érkezett a Clipperstől távozó Doc Rivers és a rutinos tréner össze is kapta a gárdát, legalábbis az alapszakaszban - most sokkal inkább megvolt a motiváció, nem adták le az idegenbeli meccseket, vagy a back-to-backeket, végig jóval stabilabb teljesítményt nyújtottak. Érdekes módon éppen egy Wizards elleni győzelemmel nyitottak és 7-1-ig meg sem álltak, aztán elkapta őket a koronavírus, de ebből megint egy 11-3-mal jöttek ki, amint felépült a keret, aztán a szezonjuk közepe volt nagyon izzadós, amikor Joel Embiid (éppen a Washington ellen) súlyosnak tűnő sérülést szenvedett és annak is örültek, hogy végül csak egy hónapot hagyott ki. Április végén aztán megint elkezdtek hajrázni és sorozatban nyolc győzelemmel megnyerték Keletet, összességében egészségesen, pihenten mehetnek bele a rájátszásba, az alapjátékuk pedig elöl-hátul működött az alapszakaszban, úgyhogy Rivers eddig maximálisan teljesítette a feladatát. 

A Wizardsnál a nagy változást John Wall elcserélése jelentette, Russell Westbrook érkezett a helyére, aki eleinte nem nagyon találta önmagát és az egész csapat elég szerencsétlen volt: Thomas Bryant kidőlt az egész évre, jött egy komoly koronavírus-hullám és Bradley Beal hősködése ide vagy oda, semmire sem voltak jók. A pocsék védekezés és a hullámzó játék miatt már szinte mindenki lemondott róluk, ugyan nagycsapatok ellen többször is megmutatták, hogy képesek a bravúrra, de stabilitás nélkül rémesen messze voltak a playin-helyektől is. 17-32 után aztán valami megváltozott, Westbrook MVP-üzemmódba kapcsolt, a védekezésük pedig hirtelen összeállt, Daniel Gafford érkezése mellett a többiek is rátaláltak a helyükre - az All-Start követően már ligaszinten tizedikek voltak védekezésben és 17-32-t követően egy 17-6-ot rohantak, ami ezen a Keleten elég volt a playinre. Ott a Boston ellen egy nagyon rossz dobóformával kikaptak, majd a Pacerst valósággal leradírozták a pályáról, így megszerezték a nyolcadik helyet és nagy sikert elérve behajrázták magukat a playoffba.

Az alapszakaszban 3-0-ra nyert a Sixers, a karácsonyi szezonnyitó után január elején is találkoztak, amikor Beal 60 pontja ellenére is a Philly győzött, majd március közepén jött az a bizonyos harmadik meccs, ahol Embiid megsérült.

A párharc fő kérdése az, hogy a Wizardsnak milyen eszköze lehet az első kiemelttel szemben, hiszen a papírforma természetesen a Sixers sikerét jósolja. A Washington feljavuló védekezésére mindenképpen nagy szükség lesz ahhoz, hogy ebből szorosabb széria alakulhasson ki, az a 10. hely környéki teljesítmény elengedhetetlen lesz, de igazából sem az alapszakaszban nem tudtak mit kezdeni Embiiddel, sem most nem látni, hogy mi lesz ellene a megoldásuk. Gafford atletikus, hasznos játékos, aki nagyon sokat segített a csapat összeszedésében, de Embiid ellen elég súlytalan, rutintalan, míg Robin Lopez, vagy Alex Len azért nem az a kategória, akit az ember szívesen küld rá Embiidre. A Philly centere már egészen jól passzolgat ki a duplázásokból, jól találja meg a társakat és Rivers érkezésével Tobias Harris is újra All-Star közeli játékosnak tűnik, így vele, valamint Seth Curryvel meg is vannak a szükséges dobógépek, hogy az egyébként szintén jó évet futó (40,5%-kal triplázó) Danny Greenről ne is beszéljünk. Embiid játéka mindenképpen kulcsfontosságú lesz, ugyan ebben az alapszakaszban az is egy komoly fejlődés volt a Phillynél, hogy ha ő nem játszott, akkor nem omlottak össze automatikusan és akkor is tartották magukat, amikor sérült volt, de azért a PO-ban csak kellene a jó teljesítmény a legjobb játékosuktól - Embiid idén MVP-kaliber volt, fejben is egészen másnak tűnik, mint korábban, de ezt most a rájátszásban is meg kell mutatnia.

Ha ő dominál, akkor a Wizardsnak pokoli nehéz dolga lesz és a legjobb fegyvere talán a rohanás lehet. Ebben amúgy is extra a Westbrook-Beal páros, ha jól tudnak lepattanózni és még rendezetlen védelem ellen átrohanni ellenfelükön, akkor tarthatják a lépést, mert a realitás azért az, hogy egy jó Embiiddel a Sixers igenis sok pontot fog szerezni. A fővárosiak konkrétan a legtöbb labdabirtoklással operáltak átlagosan az alapszakaszban, ők játszottak a leggyorsabban, ami a PO-ra általában nem szokott sok jót jelenteni, mert itt mindig lelassul a játék, de meglátjuk, hogy tudja-e ezt a stílust érvényesíteni Scott Brooks alakulata. Egyébként ha rohanni kell, akkor Ben Simmons irányításával a Sixers sem csinálja ezt rosszul, az ausztrál hasonlóan jól vezényli le ezeket, mint mondjuk Westbrook, csak nekik nem kellett ennyire futni, mert jobb volt a védekezésük, jobban álltak a meccseken és Embiidre építve a félpályás rendszerük is nagyon hatékony volt.

Ha már félpályás rendszer, az sem jó hír a Wizardsnak, hogy a Philly védekezése talán pont az ő stílusuk ellen tűnik a leghatékonyabbnak. A washingtoniak alapvetően a Westbrook-Beal páros sebességéből és betöréseiből élnek, főleg mióta Westbrook ilyen ellenállhatatlan formában van és folyamatosan támadják a gyűrűt - Gafford érkezése adott egy tökéletes célpontot az alley-oopoknak is, úgyhogy még jobban csinálják ezt, mint korábban. A gond az, hogy a Sixersnél ott van a liga minimum 6-8 legjobb perimétervédői közül kettő, Ben Simmons mellett most Mattisse Thybulle-nak is óriási szerepe lehet emiatt, hogy egy jó Danny Greenről már ne is beszéljünk - ráadásul ha meg is verik őket Westbrookék, a gyűrű alatt akkor is ott lesz Embiid, vagy még a cseresorok esetén is Dwight Howard. Márpedig a Wizardsnak azért alapvetően akkor lehetne esélye egy szorosabb szériára, ha mindkét szupersztárja a legjobb önmagát hozza...

Említettük már a lepattanózás fontosságát, nos a Sixers abban is top tízes, külön a támadópattanózása is top tízes, annyi, hogy az eladott labdákra kell nagyon figyelniük Simmonséknak, mert abból a liga második feléhez tartoztak csak és ez az, ami "kinyírhatja" őket - ha ezekből büntetni tud a Washington, lendületbe jön, akkor az alapvetően meglévő különbségek is eltűnhetnek. 

Szóljunk még arról, hogy a Sixers kezdője milyen magasságokba ért eddig és hogy mivel most mindegyikük egészséges, ezért ez mennyire nem fest jól a Wizards számára. A Simmons-Curry-Green-Harris-Embiid ötös összesen 32 meccset játszott együtt, ezeken 27-5-ös mérleget tudott felmutatni, otthon pedig 16-0-t és az együtt töltött perceik során 14 ponttal voltak jobbak ellenfelüknél 100 labdabirtoklásra vetítve. Érdekesség viszont, hogy Rivers az alapszakaszban abszolút első és második ötösökben gondolkodott, a kezdők átlagosan 20,5 percet játszottak együtt az alap összeállításban, ami ligaelső és nagy kérdés, hogy a PO-rotáció hogyan alakul át. Embiid hatása idén is óriási volt az alapszakaszban, de tény, hogy nélküle sem voltak rosszak a sérülése alatt, érdekes lesz látni, hogy az utóbbi két rájátszáshoz képest most kevésbé függnek-e tőle - ha nem, akkor variálni kell és kicsit külön kell őt szedni a többi kezdőtől a rotációban. Ettől függetlenül egyébként a Sixers padja nyilván mélyebb, a már említett Thybulle és Howard mellett Shake Miltonnak is komoly hozzáadott értéke volt bizonyos meccseken és akkor még ott van a PO-ban hasznosnak tűnő rutinos George Hill, ott van dobógépnek Furkan Korkmaz, négyesnek, esetleg small-ballozni pedig Mike Scott, úgyhogy lehet variálni. Ezzel szemben washingtoni oldalon igazából a kezdőben is lyukak vannak Westbrook és Beal körül, Hachimura képes nagy dolgokra, de közben Harrisen kell majd védekeznie, centerposzton elvileg Len a kezdő, de ez nem jelent sokat, Raul Neto pedig vagy jól játszik, vagy nem - igazából Lopez és Ish Smith ezt a két embert váltja és az fog játszani, akinek jobb napja van. Jokernek ott van azért Davis Bertans, aki egy extra tripladobó formával sokat tehet a fővárosiak sikeréért, az ő limitálására azért oda kell majd figyelniük Greenéknek, hogy ha esetleg meg is állítják a két sztár betörését, a kiosztások ne egy jó helyzetben várakozó Bertanshoz érkezzenek.

Ami az edzőket illeti, igazából egyik tréner sem számít jó PO-edzőnek, ami jelen esetben szintén a Philly malmára hajtja a vizet. Doc Rivers a tavalyi Clippersnél sem tudott csodát tenni, sem a fizikai, sem a mentális, sem a taktikai felkészítés nem sikerült igazán jól és a korábbi csapatainál is voltak gondjai, nyilván a BIG3 Bostonban volt annyi, hogy bajnok legyen legalább egyszer. Viszont ebben a párharcban alapvetően nem is neki kell változtatnia, az ő csapata a jobb, az esélyesebb, elvileg a matchupok is jók, ha nem történik valami váratlan, akkor elég a megfelelő motiváció és az alapjáték erőltetése. Itt jön be a képbe az, hogy egy igazán extra edző talán belekényszeríthetné Riverst abba, hogy variáljon, de Scott Brooks sem az a tréner, aki a világmegváltó ötleteiről híres - ő is inkább az alapjátékban bízik, a sztárjaiban, az eredeti felfogásban. Ez pedig most nem az ő csapata mellett szól.

Összegzés: mindent megvizsgálva ez azért egy klasszikus 1-8. helyezettek csatájának tűnik, ahol az első kiemeltnél van a tehetség, a jobb szerkezet, olyan fegyverek, amikre elég nehezen tud majd mit lépni az ellenfél, valamint a pályaelőny is, ami ráadásul pláne sokat ér Philadelphiában. Ahhoz, hogy ebből a Wizards számára szoros párharc legyen, sok dolognak kell működnie egyszerre, a jó védekezésnek, a két sztár együttes extra játékának, a gyorsindításoknak és esetleg az sem lenne baj, ha Embiid nem lenne 100%-os. Jobb csapat a jelenlegi Wizards egy átlagos nyolcadik helyezettnél, de ez nagyon rossz matchup neki (nem véletlen, hogy topcsapatok ellen is rendszeresen hozott bravúrt, de a Philly ellen 0-3-mal zárta az alapszakaszt úgy, hogy Embiid még a saját átlagainál is jobb volt Lopezék ellen), így a realitás valahol a 4-1 környékén lehet - annyi azért lehet Westbrookékban, hogy egy meccset elvisznek akkor is, ha nem jönnek be a számításaik. 

Tipp: 4-1 a Philadelphia 76ers javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus