NBA Playoff 2022: A második kör előzetese (1/4)

A Boston Celtics és a Milwaukee Bucks párharcának a mottója: képes lesz-e Khris Middleton nélkül is továbbjutni a címvédő, vagy a Nets után a Bucksnak is túlságosan nagy falat lesz a Celtics védekezése?

Boston Celtics (2.) – Milwaukee Bucks (3.)
Első mérkőzés ideje: 2022. 05. 01. vasárnap, 19:00

Mi történt eddig?

A Celticsnél a nyáron Brad Stevens otthagyta a kispadot az általános igazgatói posztért, a helyére pedig érkezett az az Ime Udoka, akit évek óta kerülgettek a csapatok, és végül Bostonban meg is kapta az első vezetőedzői megbízatását. A keretben is történtek változások, távozott Kemba Walker és Evan Fournier is, míg Al Horford visszatért, de érkezett még Josh Richardson, Dennis Schröder és Enes Kanter is, viszont ők azóta már nincsenek itt. Az alapszakasz első felében középcsapatnak tűnt a Celtics, sokáig Jayson Tatum és Jaylen Brown is kereste a helyét, januárban viszont elkapták a fonalat, majd a cserehatáridő lejárta előtt jókat léptek, amikor megszerezték Derrick White játékjogát, illetve visszahozták Daniel Theist. Az idény második felében úgy törtek fel a tabellán, mint a talajvíz, a szezon végére az övék lett a legjobb védekezés, és ehhez top 10-es támadójáték is társult, 51-31-es mérleggel egészen a második helyig jöttek fel keleten, amiért a jutalmuk egy Nets elleni első körös párharc lett. Itt nem kis meglepetésre söpréssel jutottak tovább, onnantól kezdve náluk volt a momentum, hogy az első meccset behúzták Tatum utolsó másodperces kosarával, ráadásul a párharc második felére Robert Williams III is felépült a meniszkusz-szakadásából, így náluk minden kulcsember bevethető jelenleg.

A Bucksnál a bajnoki cím megszerzése után úgy tűnt, hogy két fontos lépést kell megtenni a nyáron, az egyaránt kulcsszerepet játszó Bobby Portis és P.J. Tucker visszaigazolását, viszont utóbbit annyira nem erőltették, és ő el is ment a Heathez. Portis megtartásának a jelentősége hamar megnőtt, mivel Brook Lopez 67 meccset kellett kihagyjon hátsérülés miatt, míg Tuckert Grayson Allen és Semi Ojeleye megszerzésével igyekeztek pótolni – előbbi valóban hasznos kiegészítő lett, utóbbi viszont már nincs náluk. Érkezett még George Hill is, őt viszont nem biztos, hogy láthatjuk a Celtics ellen, mivel jelenleg sérült, ahogyan a deadline-nál Donte DiVincenzo feláldozásával megszerzett Serge Ibaka sem biztos, hogy komoly szerepet kap, nem úgy Wesley Matthews, aki DeMar DeRozan és Zach LaVine lassítása után most a Tatum-Brown kettős valamelyikét foghatja majd. A Bucks csendes alapszakaszt futott, annyira nem is erőltették meg magukat, és leginkább három dologról maradt emlékezetes a szezonjuk: Lopez sérüléséről, Allen Alex Caruso elleni szabálytalanságáról és Antetokounmpo újabb MVP-kaliberű teljesítményéről. A szezont ők is 51-31-es mérleggel fejezték be, ahogyan ellenfelük is, ráadásul az utolsó játéknapon szándékosan tartalékosan álltak ki, hogy a Nets helyett a Bulls legyen az ellenfelük a rájátszás első körében, és nem is jártak rosszul, mert 4-1-re lenyomták őket, ugyanakkor a második meccsen MCL-sérüléssel elveszítették Khris Middletont, akire a legújabb hírek szerint egyáltalán nem számíthatnak ebben a párharcban, sőt, egy esetleges továbbjutás esetén a keleti döntőben is kérdéses lenne a visszatérése.

Az alapszakaszban 2-2-re zártak a felek, és mindannyiszor a hazai csapat tudott nyerni. November 12-én úgy nyert hosszabbítás után 122-113-ra a Celtics, hogy akkor még Schröder dobott 38 pontot náluk, és a hosszabbításban egymaga 8-5-re túldobta ellenfelüket. December 13-án Tatum villogott és szórt 42 pontot, ami elegendőnek is bizonyult egy 117-103-as győzelemhez. December 25-én vágott vissza először a Bucks, Antetokounmpo 36 ponttal vett revansot a korábbi vereségekért, és ezt követően nem is találkoztak a felek egészen áprilisig. Április 7-én 127-121-re nyert a megújult Celtics ellen is a Bucks, ugyanakkor túlságosan sok következtetést ebből a meccsből sem lehet levonni, mert Tatum, Horford és Robert Williams III sem játszott, míg a többi meccs kapcsán azt érdemes megjegyezni, hogy azokat Lopez nélkül vívta meg a Bucks.

Mi várható?

A párharcot alapjaiban határozza meg, hogy Khris Middleton nélkül veszi kezdetét, sőt, a legfrissebb hírek alapján nélküle is fog befejeződni. A Bucks megmutatta, hogy képesek nélküle is jól játszani, de tették ezt egy foghíjas Bulls ellen, és az egyik legfőbb fegyverük a meglepetés ereje volt abban a párharcban, hogy Portis került be Middleton helyére a kezdőbe, viszont a Celtics ellen elképzelhető, hogy ezen változtatni kényszerül Mike Budenholzer. Elvben nem hangzik rosszul, hogy magas felállással próbáljanak meg védekezi a Tatum-Brown kettőssel, ugyanakkor az sem okozna megepetést, ha Portis helyét átvenné egy wing, és így Antetokounmpo valamelyik centert fogja majd védekezésben, hogy besegítő védőként tudjon zavart okozni, és nem úgy, hogy ő fogja a Tatum-Brown kettős valamelyikét. Kézenfekvő megoldásnak tűnik Grayson Allen előléptetése, aki védekezésben szívós, míg támadásban képes állandó veszélyt jelenteni a triplavonalon túlról, ráadásul a formájára sem lehet panasz, a Bulls elleni utolsó három meccsén 14/20 triplát küldött a helyére.

Támadásban és védekezésben is sokkal nagyobb feladat elé lesz állítva a Bucks, mert a Celticsnél nincsenek olyanok, akiket annyira könnyedén lehetne támadni az egyik, illetve a másik oldalon. A Bulls ellen belefért, hogy Nikola Vucevic kedvére dobálgasson kintről, míg a Celtics rotációjában egyetlen nem triplázó ember van, Robert Williams III, de ő nem is az a fajta játékos, akik a triplavonalon ácsorogva várja a kiosztásokat. Ettől még nem lenne meglepő, ha valamennyire mégis megtartanák ezt a mentalitásukat, és tesztelnék egy-két ellenfelüket, hogy milyen dobóformát fogtak ki az adott nap, de ez könnyedén visszaüthet. Az is érdekes lesz, hogy mennyire tudják a nem dobó kezük felé terelni a labdás játékosokat, mert a Bulls eleln ezzel tudták megfogni a DeRozan-LaVine kettőst, de a magasabb és erősebb Brown-Tatum páros ellen közel sem biztos, hogy kivitelezhető ez a taktika.

A másik oldalról nézve egyértelműen az a legérdekesebb, hogy Kevin Durant után mit talál ki Udoka Antetokounmpo ellen, mert vele szemben máshogy kell védekezni, a „Görög Szörny” sokkal fizikálisabb, sokkal agresszívabb, mint Durant, és akkor is támadja a gyűrűt, ha felvonnak elé egy falat. A Celticsnek lehetnek gondjai abból, hogy faultokat harcol ki Antetokounmpo, ahogyan abból is, hogy nem Bruce Brown fogja majd várni a kiosztásait, hanem olyanok, akikre ki kell lépni, az előző körhöz képest ők is el fogják veszíteni azt az előnyüket védekezésben, hogy az ellenfélnek van egy olyan játékosa, akit szabadon lehet hagyni a triplavonalon. Pár évvel ezelőtt még Antetokounmpo is ez a kategória lehetett volna, de az előző rájátszásban bizonyította, hogy nem szerencsés neki nagy területet adni, ráadásul erre az idényre még magabiztosabbá vált a középtávolija, illetve a triplája is helyenként jobban néz ki, legalábbis mozdulat szintjén, mert a Bulls ellen nem estek a kinti dobásai.

Tatumra külön is ki kell térni, mert a Nets ellen a pálya mindkét oldalán meg tudta keseríteni Durant életét, viszont most támadásban valószínűleg annál elszántabb védőkön kell átrágnia magát, mint amilyen KD volt az előző párharc második meccsétől kezdve, míg védekezésben az lesz az érdekes, hogy kit fog fogni. Az előző párharc utolsó meccsén megmutatkozott, hogy a Celtics milyen komolyan megérzi, ha faultgondokba keveredik Tatum, és ez Antetokounmpo őrzése esetén ha nem is garantált, de valószínűsíthető lenne, ezért eleinte nem valószínű, hogy őt fogja őrizni, viszont azzal, hogy nincs Middleton, az is elképzelhető, hogy hátul kevesebb teher hárul rá, és több energiája marad a támadójátékra – mindezt persze boríthatja, ha magas szerkezeten marad a Bucks, mert akkor jó eséllyel jelentős időt kell majd birkóznia Portis vagy Lopez ellen, mivel Horford és Robert Williams is megfordulhat Antetokounmpón. Tatumnak azért nem ártana, ha néha pihenhetne hátul, szüksége lenne az extra energiára, mivel a túloldalon felváltva szívhatja a vérét Matthews, Holiday és Antetokounmpo is, ahogyan az előbbi kettő sokat fordulhat meg Jaylen Brown mellett is, akire szintén kulcsszerep hárulhat mindkét oldalon.

Az alapszakaszban messze Holiday fogta Tatumot a leghosszabb ideig a Bucks keretéből, vele szemben 6/15 dobását süllyesztette el a Celtics sztárja, és eladott 3 labdát is gólpassz nélkül. A hátvéd nem mellesleg félelmetesen jó formában kezdte a rájátszást a pálya ezen felén, szinte egymaga felelt azért, hogy tönkretegye a DeRozan-LaVine kettős rájátszását, de az előző rájátszásból Devin Booker és Chris Paul is tudna arról mesélni, hogy milyen ellene támadni a szezon ezen szakaszában. Azt se feledjük viszont, hogy a pálya másik oldalán meg lesz olyan, aki jó eséllyel Holiday életét fogja megkeseríteni, és ha Smart, Brown vagy White leveszi őt a pályáról, akkor Middleton elvesztése után újabb komoly léket kaphat a Bucks támadójátéka, ezúttal már többre lehet szükség tőle támadásban is.

Több X-faktora is lehet ennek a párharcnak, a Celtics oldaláról leginkább Grant Williams léphet elő ebbe a szerepbe, elvégre az alapszakaszban ő fogta a legtöbbet Antetokounmpót, és jó munkát is végzett, róla csak 4/10-zel dobott, és mindössze egyszer faultolta őt dobás közben. Támadásban is főszereplővé léphet elő, mert a Bucks valószínűleg nem fogja teljesen feladni azt az elvét, hogy inkább triplákat engednek azért, hogy a festéket jobban tudják őrizni, és abban biztosak lehetünk, hogy őt inkább fogják engedni szabadon dobálni, mint mondjuk Tatumot. A túloldalon Grayson Allen és/vagy Pat Connaughton lehetnek olyanok, akik előléphetnek, Middleton hiányában szükség is lesz arra, hogy bedobálják a helyzeteiket, bár az szinte biztosnak tűnik, hogy nem lesz annyi tiszta dobásuk, mint amennyi a Bulls ellen volt.

Edzők

A Nets elleni 4-0 ellenére nem szabad elfelejteni, hogy Ime Udoka az első rájátszását futja vezetőedzőként, ugyanakkor abban a párharcban nem lehetett rá különösebb panasz, és a rájátszásra sem veszett ki belőle az a hajlam, hogy a pályán merjen hagyni egy-egy olyan cserét, akivel az adott napon jobban működik a csapata játéka. Az ő oldaláról az egyik kérdés, hogy Robert Williams III visszakerül-e a kezdőbe a párharc kezdetére, vagy kitart Theis mellett, aki jobban szét tudja húzni a pályát, de itt azért nagyon valószínűnek tűnik, hogy visszatérnek az alapszakaszban látott felálláshoz. A másik kérdés még érdekesebb, hogy mit fog kezdeni azzal, ha a Bucks olyan felállással rohamoz, amiben Antetokounmpo a center, elmegy-e az egymagasos felállás irányába ilyenkor, esetleg megkockáztat egy szuperalacsony felállást, amiben Grant Williams a center, vagy próbálja inkább kihasználni azt, hogy így magassági fölénybe kerülhetnek.

A túloldalon Mike Budenholzer húzott egy nagyot a Bulls ellen azzal, hogy Portist betette a kezdőbe, és ahogyan azt tárgyaltuk is fentebb, kérdéses lesz, hogy kitart-e emellett, vagy valahogyan módosítja a felállást. Mindkét oldal mellett lehet érvelni, egyrészt a Celtics is két magasemberrel kezd, másrészről viszont lehet, hogy Antetokounmpo és a csapat számára is az lenne a kifizetődőbb, ha Portis helyett egy wing kezdene inkább. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Middletonnak a passzait, szervezői készségét is pótolni kellene valahogy, mert erre ebben a párharcban már jóval nagyobb szüksége lenne a Bucksnak, és az ő személyében azt a játékost is nélkülözik, akinek a legtöbbször oda szokták adni a labdát meccsvégi szituációkban is – az elmúlt egy-két évben Antetokounmpo is egyre többször megkapta ilyenkor a labdát, illetve Holidayre is lehet valamennyire számítani, de erősen megköti Budenholzer kezét, hogy nem fordulhat majd Middletonhoz egy esetleges kiélezett véghajrában. Ha ez nem lenne elég, a Bucks egy perimétervédőt is elveszített vele, aki a keretből az alapszakaszban a legtöbbet fogta Brownt, ezt is meg kell oldania az edzőnek.

Összességében a Bucks komoly hendikeppel indul Middleton hiánya miatt, ami befolyásolhatja a továbbjutó csapat kilétét is. A Celtics nagyon erős, többnyire domináns teljesítménnyel hozta le a tavaszt, majd egy nagyon nehéznek várt párharcot zártak le söpréssel, és lehet, hogy akkor is ők indulnának jobb eséllyel, ha teljes lenne a címvédő kerete is. Sok múlhat azon, hogy ki lesz a legjobb játékos a pályán, mert ha erre a kérdésre egyértelműen az lesz a válasz, hogy Giannis Antetokounmpo, akkor innen is továbbléphet a Bucks, de ha Jayson Tatum meg tudja őt közelíteni, vagy akár túl is tudja szárnyalni, akkor esélyesebb a Celtics, már csak a ligaelső védekezésük és a teljesebb keretük miatt is.

Tipp: 4-3 a Celtics javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus