NBA Playoff 2022: A második kör előzetese (2/4)

A Miami Heat és a Philadelphia 76ers párharcának mottója: Kórházak Harca, avagy mi lesz Joel Embiiddel és a Heat sérültjeivel?

Miami Heat (1.) - Philadelphia 76ers (4.)
Első mérkőzés időpontja: 2022. május 3., kedd 01:30

Mi történt eddig?

Heat Kyle Lowryval és PJ Tuckerrel erősített a szezon előtt és azt várhattuk, hogy "világbajnok" védekezésre lesz majd képes a gárda, de végül sok sérülés, kihagyás nehezítette a nem fiatal húzóemberek idényét, Bam Adebayo csak 56, Jimmy Butler 57, Kyle Lowry 63, Tyler Herro 66, a padról a Nikola Jokics lökésébe belesérülő Markieff Morris pedig alig 17 mérkőzésen állt rendelkezésre, míg Victor Oladipo mindössze a szezon legvégén, nyolc találkozó erejéig tért vissza. Ennek ellenére végig a keleti élbolyban volt a társaság, bár voltak hullámvölgyek: 6-1 után 7-5-re romlott a helyzet, január elején 23-13-ra álltak, majd az All-Star környékén kicsit kiegyenesedtek a dolgaik és 44-22-nél úgy tűnt, hogy eldöntötték az első kiemelés sorsát - a végén azért kicsit még izgulhattak a négyes vereségszériájuk után, de aztán nyertek sorozatban hatot, győztek Bostonban és a korábbi belső feszültségek (Butler meccs közben veszett össze Haslemmel és Spoelstrával is) után irányba állt a társaság. A korábbi hullámvölgyek, lepihent meccsek, lazáskodás után az első körben nem izzadt meg a gárda az Atlanta ellen, több remek meccset és főleg egészen parádés védekezést bemutatva 4-1-gyel hozta a papírformát - annak ellenére, hogy Kyle Lowry az utolsó több mint két, Jimmy Butler pedig az utolsó mérkőzést kihagyta. 

A Philly szezonját sokáig uralta a Ben Simmons-saga, játszik, nem játszik, elcserélik, nem cserélik, de Joel Embiid és Seth Curry vezetésével így is sikerült egy 8-2-vel, topcsapathoz méltó formában kezdeni. Aztán jött a koronavírus, jöttek a sérülések és karácsonykor már csak 16-16-tal álltak, majd ott megint elkapták a fonalat és februárig egy 15-3-as időszakuk következett, Embiid pedig szürreális játékkal bejelentkezett az MVP-címért. A deadline-kor meglépték azt, amit egészen addig szerettek volna, Simmonsért, Curryért és Andre Drummondért megszerezték James Hardent, ezzel szupersztárt raktak Embiid mellé, de az igazi varázslat elmaradt: 36-23-nál csatlakozott be Harden, onnantól 15-8-at hoztak a végéig, de úgy, hogy a rangadóik nagy részét elbukták, a védekezésük nem állt össze, Harden pedig az utolsó időszakra kifejezetten rossz formába került. Embiid végül megnyerte a pontkirályi címet és esélyes az MVP-díjra is, így jutottak el a holtversenyes 2-4. helyig Keleten, amelyből a negyedik kiemelés lett az övék – de maradhattak bennük kérdőjelek, nem feltétlenül tűt úgy, hogy 100%-osan felkészültek ők erre a playoffra. Ott aztán kiválóan kezdtek, két sima győzelemmel és egy dudaszós Embiid-triplával 3-0-s előnybe kerültek a Toronto ellen, majd kicsit azért meginogtak és zsinórban kettőt buktak - már felrémlett egy csúfos kiesés képe, de aztán a hatodik meccsen földbe döngölték ellenfelüket és összességében egyértelműen jobban játszva, 4-2-vel jutottak tovább.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymással. December közepén Philadelphiában nyert a Butlert, Adebayót és Herrót is nélkülöző Heat, egy hónappal később az Adebayót még mindig hiányoló Miami otthonában visszavágott a Sixers, március elején otthon 99-82-re megint a Heat győzött, végül március végén Phillyben Embiid és Harden nélkül tudott egyenlíteni ismét Doc Rivers együttese. 

Mi várható?

A párharc legmeghatározóbb pontja jelen állás szerint természetesen Joel Embiid sérülése. A Philly centere a Raptors elleni sorozat utolsó mérkőzésén kapott egyet az arcába, az agyrázkódás-protokoll miatt mindenképpen kihagyja az első meccset és az arccsonttörés is óriási kérdés - jelenlegi ismereteink szerint nem zárható ki, hogy egy maszkkal vagy valahogy megpróbálkozik a játékkal, amint engedélyt adnak neki rá, de finoman szólva nem életbiztosítás az, hogy így, valamint szakadt hüvelykujjal kellene továbbvinnie csapatát. Embiid nagyon akar és nagyon szeretné azt is bizonyítani, hogy lehet rá számítani, de az élet nincs vele ezen a téren...

Ha pedig a center nem játszhat, akkor az elég jelentősen átalakítja a széria dinamikáját. Az biztos, hogy James Hardennek mindenképpen feljebb kell kapcsolnia, ezt vártuk már az első körben is, de ott nem igazán történt meg, maximum villanásai voltak például az utolsó meccsen - ennek változnia kell, ha akarnak valamit, Embiid nélkül pedig egyszerűen nincs is más út. A Heat viszont a Hawks és Trae Young ellen megmutatta, hogy mire képes egy ilyen offense-zel szemben, hogy mennyire jól tud váltani és a kiváló egyéni védőit megfelelő rendszerbe rendezve ki tudja venni a labdát az ilyen játékosok kezéből - márpedig eddig nem úgy tűnt, hogy a jelenlegi Harden jobb játékos lenne a jelenlegi Youngnál, a kérdés az, hogy ez változik-e. Nyilván ott van Maxey és Harris, akikben bármikor benne van 25 pont jó hatékonysággal, de ahhoz, hogy ez a gépezet működjön, egy agresszívebb, korábbi önmagát idéző Harden a minimum - és akkor még csak a támadójátékról beszéltünk.

Védekezésben ugyanis botrányosan gyenge tud lenni ez a csapat Embiid nélkül még most is, sőt a Raptors ellen azt is láttuk, hogy egy visszafogott, kocogó Embiiddel is - ahhoz, hogy legalább megüssék az elfogadható szintet hátul, ahhoz kell a center jó játéka, ez nem kérdés. Nyilván lehet small-ballozni Reeddel, esetleg Nianggel, elő lehet kapni Millsapet, de Erik Spoelstra alighanem dörzsölgetné a tenyerét, ha Doc Rivers DeAndre Jordannek szavazna bizalmat, ez nem tűnik túl reális forgatókönyvnek. Mindenesetre Embiid nélkül feltétlenül egy gyorsabb szerkezetre van szükség, a probléma az, hogy az alapszakaszban 10,2 ponttal kapott ki a csapat 100 labdabirtoklásra vetítve akkor, amikor Embiid ült, Harden viszont a pályán volt és ez a Raptors ellen sem változott sokat, ott is -6,8-ban volt a gárda, ami borzasztó, értékelhetetlen adat. Annyi reménysugár lehet a Philly számára, hogy viszont a Harden-Maxey-Green-Harris-Reed ötös, ami valószínűleg a kezdő lesz majd Embiid nélkül, 17 perc alatt 15 pontot vert a Torontóra az első körben - minimális minta, de a semminél több.

Maradjunk még mindig a Sixers oldalán, ugyanis két dolgot még feltétlenül említsünk meg. Egyrészt ha Embiid tényleg visszatérhet valamilyen állapotban az agyrázkódás-protokoll után, mondjuk a harmadik meccsre, akkor Hardentől lehet, hogy egy extra "múltidézés" is elég lehetne az első két mérkőzés valamelyikén ahhoz, hogy partiban maradjon a Philly - ez azért nem elképzelhetetlen forgatókönyv, egy meccset bárhogy meg lehet nyerni. Viszont óriási hiba lenne azt gondolni Philly-szemszögből, hogy Embiid visszatérése egy csapásra megold mindent és onnantól minden sínen van - nem, egyáltalán nincs, Bam Adebayo kiváló védő rá, akkor is a Heat lenne a jobban védekező csapat, egyáltalán nem biztos, hogy ennyi gonddal együtt Embiid az MVP-Embiid lenne, tehát akkor is kulcsfaktor lehet Harden játéka.

Ugyanakkor ha áttérünk a Heatre, azt látjuk, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. Az előző párharc során megsérült Kyle Lowry, megsérült Jimmy Butler, nem 100%-os PJ Tucker, betegséggel bajlódik Tyler Herro, jelenleg sérült Caleb Martin - nem éppen ideális állapotban készül a társaság erre a megmérettetésre. A pozitívum annyi, hogy Tucker játéka szinte biztosra vehető és a nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy Lowry és Butler is bevethető lesz, de ez még nincs kőbe vésve - elvileg ha lett volna hatodik meccs legutóbb, akkor arra összedrótozták volna őket, mindenesetre messze vannak a megfelelő állapottól ők is. Ezzel együtt természetesen iszonyat kemény védekezésre képesek szinte bármilyen összetételben, a mindent váltós rendszerük pedig tökéletesen működött az Atlantával szemben és most is ez lehet a recept - ha mindenki játszik, akkor Adebayo és Tucker is ki tud váltani bárkire, sokat kell majd egy-egyeznie Hardennek, Maxey-nek és Harrisnek is, nagyon meg kell majd szenvedniük a kosarakért. Ez az a fizikális védekezés, amit a Raptors is megpróbált bevetni a Philly ellen, három meccs erejéig működött is, de az emberanyag egy egészséges Miami esetében más szint a mostani Torontóhoz képest és ez akkor is így van, ha Embiid játszik - Adebayóval és Tuckerrel nem kell olyan durván duplázni-triplázni a klasszis centert, több reményük lehet bizonyos helyzetekben extra besegítés nélkül is megoldani a védekezést.

Ha pedig a pálya túloldalát vizsgáljuk, a Sixersnek egyértelműen sokkal komolyabb kihívással kell szembenéznie. A Raptorsnál a playmaking hiánya világosan kidomborodott, amire a sérülések is ráerősítettek, előbb Barnes és Trent Jr., majd később VanVleet hiányzott, így könnyebb volt megoldaniuk a feladatot Harriséknek. A Miami sem az egyéni playmaking és a "make something from nothing" nagymestere, a Hawks ellen is inkább csak Butler tudott ilyen téren előlépni, de ő is több a semminél, egy egészséges Lowry szintén képes legalább másoknak helyzeteket gyártani, Herróban is lehetnek villanások vagy akár Adebayo passzjátéka és játékolvasása sem elhanyagolható. Playmakingben tehát valamivel előrébb tart a Heat, mint a Raptors, ráadásul sokkal jobban triplázó csapatról beszélünk, amelynél Adebayót leszámítva bárki veszélyes lehet kintről és egy nagyon részletesen, aprólékosan felépített rendszer mentén alakítják ki ezeket a helyzeteket, plusz egészen extra hatékonysággal dobálgatják be őket - ha ezt tudják tartani, akkor nagyon jó eséllyel mennek bele a párharcba. Nyilván ha a Philly-periméter (Thybulle és Green lehet az alap, de Maxey agresszivitása vagy Harden felépítése is kell) mögött ott van a festékben takarítani Embiid, akkor könnyebben odaérnek a kisemberek ezekre a dobásokra, könnyebben körberotálnak, de az biztos, hogy még Embiiddel is nagyon észnél kell lenniük, hát még nélküle...

Egy dolgot említsünk meg, az pedig a szoros végjátékok kezelése, mert ebben a Heat kifejezetten gyenge, meglepően gyenge. Az alapszakasz végén, március 1-je óta alig 100 pontot sikerült szerezni 100 labdabirtoklásra vetítve a negyedik negyedekben és mínusz 4,7-es netratinget hozott össze a társaság. Az egész szezont nézve is csak 24.-ek voltak Lowryék clutch támadójátékban és 21.-ek negyedik negyedes támadójátékban, ez pedig komoly kérdés lesz most is - az első körben sem dolgozott jól ilyenkor a Miami, egy szoros végjátékot elbukott, egyet pedig a jó védekezésével nyert meg, de a negyedik negyedben akkor sem volt hatékony. 

Az edzőkre kitérve egyértelmű Heat-előnyről beszélhetünk, ha megsértődik Doc Rivers, ha nem - a tréner többször is csúnyán megégett már a playoffban és semmi olyan nem produkált mostanában (maradjunk ennél), ami ennek ellenkezőjét igazolná, vagyis hogy képes változtatásokkal előnybe hozni csapatát. A makacssága ("nem játszik Reed, azért mert csak") sem túl előnyös hozzáállás, ráadásul most, a párharc kezdetén, Embiid nélkül, pályahátrányban minden bizonnyal az ő csapata van alul, tehát neki kellene változtatnia, belenyúlnia. Tegyük hozzá azt is, hogy ha nincs Embiid, akkor azért a kerete sem biztos, hogy alkalmas az óriási átalakításokra, szerkezetet tud módosítani, de azért nem olyan mély ez a keret, mint például a Heaté. Erik Spoelstra a playoffban többször bizonyított már, az első körben is jól találta ki a Trae Young elleni védekezést és ha mindenki bevethető (ez ugye kérdés még), akkor tud is miből meríteni - bár tegyük hozzá, hogy a Hawks ellen botrányosan gyenge volt a kispad több meccsen is, de papíron kevésbé számít egy-egy kiegészítő gyengébb meccse. 

Összességében tehát Embiiddel együtt is jobb esélyei lehetnének a Heatnek, de így, hogy minimum a párharc elején nem is játszhat a center, pláne a Miami tűnik favoritnak - ennek ellenére benne van, hogy Harden kifog egy extra meccset az első kettő valamelyikén és a gyorsabb, "újabb" Philly meglepi a floridaiakat, akiknél amúgy is benne szokott lenni egy-egy leolvadás, gyengébb találkozó. A Miami sérüléseivel nem különösebben számolva tehát:

Tipp: 4-2 a Miami Heat javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus