NBA-alapszakasz díjkiosztó 2020/21

A Kezdő5 szerkesztősége idén is megszavazta az alapszakasz-díjakat és a legjobb ötösöket - bekerültek érdekes nevek, de alapvetően objektívnek érezzük a végeredményt.

Az egyéni díjaknál 5 játékosra lehetett leadni szavazatot - egy első hely 5 pontot, egy második hely 4-et ért és így tovább az ötödik helyért járó 1 pontig. A végén összesítettük a pontszámokat. 

MVP: Nikola Jokics (22 pont)

2. Curry (18) 3. Embiid (15) 4. Paul (11) 5. Antetokounmpo (9).

Nem beszéltünk össze, de mindenki ugyanazt az öt játékost jelölte meg, csak a sorrend változott. Igazán komoly verseny nem alakult ki, miután Jokics három első helyet húzott be. 1-1 MVP-voksot kapott még Curry és Embiid is, míg Paul és Giannis  teljesítménye 1-1 második helyre volt jó. 

DPoY: Rudy Gobert (25 pont)

2. Simmons (15), 3. Green (11), 4-5. Capela, Antetokounmpo (10-10).

Szavazatot kapott még: Thybulle (3), Adebayo (2).

Az Év Védőjének egyhangúlag az ebben műfajban lassan all-time magasságokba emelkedő Rudy Gobert-t választottuk, mögötte Simmons és Giannis 2-2, Capela 1 második helyet húzott be, Green három harmadik pozíciót gyűjtött be - Thybulle egy bronzot, Adebayo egy negyedik helyet érdemelt ki.

RoY: LaMelo Ball (25 pont)

2. Edwards (20), 3. Haliburton (14), 4. Tate (6), 5-6. Bey, Quickley (3-3).

Szavazatot kapott még: Pritchard (2), Campazzo, Cole Anthony (1-1).

A Hornets időnként káprázatos megmozdulásokra is képes fazonszabásza egyhangú többséggel vitte el nálunk a legjobb újoncnak járó díjat, de igazából Anthony Edwards ugyanilyen magabiztosan húzta be a második helyet, és Tyrese Haliburton is négy harmadik és egy negyedik helyet gyűjtött - a többiek messze lemaradtak ebben a versenyben. 

6th Man: Jordan Clarkson (23)

2. Rose (15), 3. Ingles (12) 4. Brunson (8), 5. Herro (4)

Szavazatot kapott még: Thad Young, Miles Bridges, Carmelo Anthony (3-3), Harrell, Haliburton (2-2). 

A Jazz egészen szezonban ihletett formában dobó hátvédje négy első helyet vitt el, de érdekes, hogy az ötödik szavazónknál csak harmadik lett. Derrick Rose volt a másik, aki minden szavazólapra felkerült (két második, két harmadik, egy ötödik hely), míg Joe Ingles hiába szerzett egy első helyet, csak további két szavazatot kapott (egy ezüst, egy bronz). Jalen Brunson négy szavazatot kapott, de csak egy helyen tört be a Top3-ba, míg a többiek 1-2 voksot gyűjtöttek. Érdekesség Tyler Herro négy pontja - ezt egyetlen második helyes szavazatból "szedte össze". 

MIP: Julius Randle (25 pont)

2. Porter Jr. (17)  3. Grant (13) 4. Wood (7) 5-6. Trent Jr., Sexton (4-4).

Szavazatot kapott még: Mikal Bridges (3), Jokics (2). 

A New York Knicks erőcsatára nem sokat kérdezett idén, a csapatát keleti 4. helyig repítő Randle mindenkinél megkapná a díjat. Hasonló stabilan teljesített Michael Porter Jr. is (két második, három harmadik hely), de Randle-nél nem volt jobb, míg a harmadik helyre befutó Jerami Grant hiába szerzett két második helyet, csak négy szavazatot kapott. Mikal Bridges egyetlen bronzot vihet haza, míg a többiek legalább két voksolónknál kiérdemelték a jelölést. 

COY: Tom Thibodeau (23)

 2. Monty Williams (19) 3. Quin Snyder (16) 4-5. Michael Malone, Steve Nash (5-5) 

Szavazatot kapott még: Nate McMillan (4), Doc Rivers (4).

Szorosan alakult az edzők versengése, Thibodeau ugyanis hiába szerzett három első helyet és két másodikat, így is közel volt hozzá Monty Williams (1 első, 2-2 második és harmadik pozíció). Quin Snyder is behúzott egy első és egy második jelölést, nagyjából itt ment el Williams esélye. Ez a három vezetőedző kiemelkedett, a többiek már jóval kevesebb pontot szedtek össze, és összesen egyetlen harmadik helyet szereztek Malone révén. 

 

A szezon legjobb ötöseinél mindhárom, illetve mindkét ötösre szavaztunk. Az All-NBA ötösöknél az első csapatba kerülés 3, a másodikba 2, a harmadikba 1 pontot ért, míg az All-Defensive-nél és az All-Rookie-nál az első ötös tagsága 2, a második ötösé 1 pontot szerzett, majd ezeket összesítve jött ki a végső sorrend. Törekedtünk arra, hogy ötösönként két hátvédet, két csatárt és egy centert jelöljünk. 

All-NBA 1st: Curry (15), Paul (13), Doncic (12), Antetokounmpo (15), Jokics (15)

All-NBA 2nd: Lillard (11), Butler (7), Leonard (11), Randle (11), Embiid (11)

All-NBA 3rd: Mitchell (6), Irving (3), James (6), George (2), Gobert (5)

Szavazatot kapott még: Harden, Westbrook, Booker (2-2), Beal, Tatum, Trae Young (1-1)

Jokics, Curry és Giannis mindenkinél befért az első ötösbe, Chris Paul 3 első és 2 második ötösbe került be, míg Doncic két elsőbe és 3 másodikba. Itt meg kell jegyezni, hogy több szerkesztő szerint is LeBron Jamesnek helye lett volna az első ötösben, de mivel sokat hagyott ki, ezért nem számoltak vele. A második ötösnél is elég egyértelműek a számok, egyedül Butler és Donovan Mitchell vívott nagy csatát, míg a harmadik ötösben az utolsó bejutó helynél négyes holtverseny alakult ki, amelyből a posztja miatt Paul George-ot emeltük ki. 

All-Def 1st: Gobert (10), Simmons (10), Green (10), Antetokounmpo (9), Butler és Thybulle (7-7)

All-Def 2nd: Capela (6), Adebayo (5), Smart (3), Randle, Mikal Bridges és Paul (2-2).

Szavazatot kapott még: Covington, Embiid (1-1)

Mindkét védőötös hattagú lett, miután mindkettő utolsó bejutóinál teljes szavazat- és helyezésazonosság alakult ki. Gobert, Simmons, Green mindenkinél, Giannis majdnem mindenkinél az első csapatba került, míg Butler és Thybulle egyaránt két első és három második jelölést kapott - nagyjából azonos poszton is játszanak, így végül külön nem rangsoroltuk őket. A második ötösnél ki kell emelnünk Clint Capelát, aki mindenkinél felkerült a szavazólapra, míg Adebayo négy voksolónál kapott lehetőséget. Smart, illetve az egyaránt 2-2 második helyet begyűjtő Randle-Bridges-Paul trió már egy polccal azért lejjebb került. A sérülés és kihagyás itt is faktor volt, elsősorban Joel Embiid esetében. 

All-Rookie 1st: Ball (10), Edwards (10), Haliburton, Bey (9-9), Stewart, Tate (8-8)

All-Rookie 2nd: Quickley (5), Bane (4), Pritchard (3), Williams, Wiseman és Cole Anthony  (2-2).

Szavazatot kapott még: Avdija, Campazzo, Kenyon Martin Jr. (1-1).

Az újoncoknál is törekedtünk arra, hogy posztok szerint állítsuk össze az ötösöket, de annyira szigorúan nem ragaszkodtunk hozzá a szűkebb merítési lehetőségek miatt. Ball és Edwards helye megkérdőjelezhetetlen, ahogy a Haliburton, Bey, Stewart és Tate első ötösbeli tagsága is. Mögöttük azért elég nagy szakadék tátong - érdekesség, hogy Pritchard összesen két voksából egy az első ötösbe szólt, míg Quickley-t minden szavazónk a második ötösbe tette, míg Bane esetében négyen gondolkodtak így. 

(A szavazást még azelőtt bonyolítottuk le, mielőtt az NBA bejelentette az egyes egyéni díjak finalistáinak listáját.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus